Părerea criticului
Lansat la jumătatea lui noiembrie în Statele Unite ale Americii, Shooter şi-a difuzat ieri ultimul episod, punând punct unui prim sezon mai ambiţios şi antrenant decât filmul din 2007 care îl inspiră. Povestea unui lunetist devenit inamicul public numărul unu 1 după o încercare de asasinare a preşedintelui SUA are tot ce-i trebuie pentru a-ţi menţine atenţia trează şi, pentru fanii mai dedicaţi ai genului "action drama", producţia USA Network are chiar potenţial de binging.

Creat şi produs de echipa din spatele filmului din 2007 (Lorenzo di Bonaventura, Antoine Fuqua şi mai cunoscutul Mark Wahlberg), serialul porneşte de la o premisă neliniştitoare: o conspiraţie la vârf al cărei scop este schimbarea hărţii globale (cu implicaţii majore în curtea vecină, a Ucrainei), dar şi dispariţia, o dată pentru totdeauna, a unor zone negre din acţiunile soldaţilor americani în teritorii străine. Sună familiar, dar faptul că totul este spus din perspectiva personajului principal face lucrurile mult mai personale şi incitante pentru public.

În centrul atenţiei este Bob Lee Swagger (Phillippe), un fost lunetist marin, care după eliberare îşi duce viaţa în cvasisolitudine alături de soţia Julie (Shantel VanSanten) şi fiica lor Mary. Vizita neaşteptată a fostului său comandant Isaac Johnson (Omar Epps) vine cu o informaţie neliniştitoare: există un plan de asasinare a preşedintelui SUA de la mare distanţă, iar Swagger este unicul care, având acces la itinerariul preşedintelui, îşi poate da seama de unde va lovi lunetistul asasin. Swagger îşi va petrece următoarele zile calculând poziţia ideală a atacatorului, dar îşi va da seama curând că i-a fost întinsă o cursă: autorităţile şi opinia publică sunt convinse că Swagger este omul din spatele atentatului. Eroul va trebui să dea dovadă de imensă inventivitate pentru a-şi spăla numele şi pentru a-şi salva familia.

Subiectul este mult mai potrivit pentru dezvoltarea într-un serial decât într-un lungmetraj pentru marele ecran, iar scenariştii combină inspirat secvenţele de acţiune şi violenţa cu momentele dramatice. Swagger este gata de orice, chiar şi să-şi piardă viaţa, ca să se asigure că soţia şi fiica nu îi vor fi afectate de complicata sa situaţie publică. În lupta sa contracronometru, eroul va trebui să obţină, folosească şi adesea să sacrifice o mulţime de resurse materiale sau umane. Convingerea agentei FBI Nadine Memphis (Cynthia Addai-Robinson) că nu el se află în spatele atentatului va avea bătaie lungă în bătălia solitarului erou cu hidra cu multe capete a conspiraţiei internaţionale.

Ryan Phillippe, un actor care s-a chinuit, dar nu a reuşit niciodată, să urce în prima linie a actorilor de la Hollywood, se achită corect de dificultăţile rolului său. Considerat multă vreme doar un chip frumos, Phillippe, acum cvadragenar, are o nouă şansă la celebritate, mai ales dacă avem în vedere că taciturnul şi reţinutul său personaj nu îl trimite în afara zonei de confort actoriceşti. În cazul lui Swagger mai importante sunt eficienţa în luptă decât emoţia, dar personajele din jur, care au totul de pierdut în funcţie de deznodământ, compensează acest aspect.

Criticii au fost mai puţin încântaţi de serial decât publicul, iar cifrele de audienţă constante, de 1,3-1,6 milioane de telespectatori pentru fiecare episod, au făcut ca Shooter să primească undă verde pentru un al doilea sezon. Acesta va debuta vara viitoare.