Comentarii Comentează
  • Ghemot
    pe 17 Ianuarie 2024 23:36
    Un film clasic rusesc de o amploare și complexitate greu de egalat. Spune Povestea transformării Rusiei de la perioada satului tradițional la epoca industrializării sovietice.
    După ce termini, ai impresia că ai citit un roman în câteva volume, nu ai văzut un film.
  • NuGaseamNumeLiber
    pe 01 Aprilie 2018 22:24
    Unul dintre cele mai bune filme văzute de mine vreodată. Nu știu dacă, și nici nu cred că, la Hollywood, s-au făcut 5 filme la fel de bune ca ăsta. Că nu s-au făcut mai bune, sunt sigur.
  • Mihai_Moise
    pe 08 Iunie 2017 16:52
    Chiar nu stiu ce as putea adauga despre acest film...
    Antecomentatorii mei au facut-o la ambele extermitati, fie l-au laudat, fie nu au avut cuvinte prea generoase despre calitatil...
    Eu as spune ca este impresionant sa o vizionezi de la un capat la altul si sa ramai indiferent. Atat!
  • bitter_moon
    pe 18 Iunie 2016 19:02
    Un poem, aşa ne atenţionează din start regizorul Andrey Konchalovskiy. În ceea ce priveşte frumuseţea din el, fusesem atenţionată de prietenii cinefili. Mă aşteptam la toate astea, dar nu că voi găsi sublimul...
    P.S. Citesc că muzica îi aparţine lui Eduard Artemev. Şi totuşi, unele acorduri mă duc cu gândul la The Dark Side of the Moon, albumul formației Pink Floyd. Preferatul meu... Prea mult, prea intens!
  • tarasro
    pe 27 Aprilie 2016 15:18
    UN POEM CINEMATOGRAFIC COMPARABIL CU EPOPEILE HOMERICE
  • cosmin742000
    pe 26 August 2015 21:43
    Nu credeam ca voi mai fi capabil sa urmaresc un film de 4 ore jumatate . Pana acum maximul incercarilor la care am fost supus din punct de vedere temporal au fost Dogvile de ppeste 3 ore din care oricum nimeni nu a inteles nimic , inclusiv regizorul (Lars von Trier) , Titanic , de aproape 4 ore care chiar daca nu a fost plictisitor a fost foarte foarte slab , si LOTR 1 SI 2 mai ales 2 care a tinut vreo3 ore jumate mie mi s-a parut ca a durat vreo 12 ani si m-a plictisit cat pentru 150 de ani (un film bine realizat de altfel , dar cu subiect, actiune , joc actoricec de 2 lei in total)La Sibiriade am stat neclintit , fascina in fata PC-iului , , greu sa mai vezi asemenea minunatie. Cu toate ca e impartit in 8 parti care au ca singur numitor comun satul Elan din Siberia in diferite stadii alle evolutiei sale de la inceputul si mijlocul secolului trecut filmul este foarte captivant , regizat , jucat si cu scenariu genial.Si acest film vine in sprijinull spuselor mele ca pe vremea comunismului nu exista cenzura.cine voia sa faca filme le facea cum voia el , cine voia sa pupe in fund pupa , exact ca acum.
  • lili22
    pe 21 Mai 2015 18:09
    Dupa o vreme l-am revazut cu aceeasi incantare, e pur si simplu un omagiu adus Siberiei si oamenilor ei.Distributia de exceptie, iar coloana sonora apartine lui Eduard Artemiev, acelasi compozitor care a scris muzica pentru filmele lui Tarkovski.
  • dellliadelllia
    pe 16 Mai 2015 15:47
    se termina trist, si realitatea este crunta, eu una prefer sa fiu mintita cu romantism, filmul este bun ca si interpretare, ca si subiect ma aduce in era cavernelor.
  • cezarika21
    pe 05 Decembrie 2013 20:43
    Film de dimensiuni epopeice, "Siberiada" lui Andrei Mihalkov-Koncealovski este unul dintre cele mai valoroase filme făcute vreodată, o capodoperă epică şi lirică despre viaţa unui sătuc din taigaua siberiană. Sătucul Elan, ascuns într-o zonă plină de păduri şi de mlaştini, este locul unde au vieţuit dintotdeauna două familii rivale: Ustiujanin şi Solomin. Prezentând evenimentele ce au loc în viaţa satului, Koncealovski urmăreşte să redea în imagini naşterea Rusiei moderne.

    "Siberiada" urmăreşte evenimentele ce au loc în viaţa satului pe parcursul a 60 de ani, de la 1904 şi până în anii '60 ai secolului al XX-lea, privite în contextul evenimentelor social-politice traversate de Rusia: Primul Război Mondial, Marea Revoluţie din Octombrie, Războiul Civil, instaurarea bolşevismului, Marele Război pentru Apărarea Patriei, industrializarea Siberiei. În acest interval se succed mai multe generaţii de Ustiujanini şi de Solomini, dar sătucul rămâne tot izolat, nimic nu se schimbă, doar oamenii sunt tot timpul alţii. Singurul element comun al întregii perioade este prezenţa Moşului cel Veşnic, un pădurar bătrân atemporal, cel care păzeşte sălbăticia naturii de invazia distrugătoare a omului modern.

    Filmul împleteşte evenimentele cele mai importante din viaţa celor două familii rivale cu momente de un realism magic în care natura însăşi prinde viaţă şi pare că se opune avântului nimicitor al omului. Superbe peisaje invernale (de un alb pictural) sau primăvăratice (în care culoarea verde inundă fundalul) arată măreţia naturii din Siberia, un loc asociat de mulţi doar cu lagărele de exterminare ale adversarilor regimului politic de la Petersburg sau de la Moscova. Viaţa aspră a sătenilor este privită cu multă îngăduinţă deoarece locuirea în acele pustietăţi pare un privilegiu acordat de divinitate. Localnicii nu se revoltă, ci luptă îndârjiţi în comuniune cu natura.

    Substanţa filmului este foarte consistentă ceea ce a determinat împărţirea sa în patru părţi; "Siberiada" este un film foarte solicitant şi trebuie urmărit cu atenţie şi savurat fiecare minut. Scenariul e o bijuterie, imaginile sunt superbe, iar interpretările sunt de excepţie. Dacă ar fi să-l compar cu o capodoperă americană, deşi este greu de conceput aşa ceva din cauza stilurilor diferite ale cinematografiilor rusă şi americană, l-aş plasa pe acelaşi plan cu "Pe aripile vântului", probabil cel mai bun film american din toate timpurile. O adevărată splendoare care mi-a produs o emoţie estetică nemaipomenită.
  • pisicuta1
    pe 23 Ianuarie 2013 19:50
    eu consider ca e un film capodopera,poate e mai greu sa il intelegi daca nu ai trait mult timp in perioada comunista!
    dar trebuie vazut!
  • ciprian34
    pe 02 Ianuarie 2013 20:43
    Pentru mine acest film nu este o capodopera,tema filmului parca este un laitmotiv al tuturor filmelor rusesti,exact ca filmele noastre romanesti, toate au ramas cu amprenta comunismului.
  • Dimebag
    pe 22 Aprilie 2012 15:16
    Ce vroiam eu ca parere dupa ce am vazut filmul. La inceputul fiecarei serii seria 1(partea1) seria 2(partea a 2-a) apare o melodie interpretata de o fata/femeie. La primul film la minutul 2:48 incepe melodia, la filmul 2 incepe la 12:05, dar se tot mai aude prin film. Vreau sa stiu ce piesa e, cum se numeste. Este superba, ca si filmul!
  • sabinalin
    pe 24 August 2011 17:27
    E probabil cel mai important gazetar roman al presei "postrevolutionare". Nu e deloc un tip comod,le zice de cele mai multe ori pe bune,cateodata te enerveaza prin intransigenta dusa dincolo de limite de parca dansul ar fi perfect(nu e!) dar un lucru e cert: omul se pricepe foarte bine in materie de cinematografie. Nu stiam despre acest film pana sa nu-l aud vorbind despre el, nu stiam despre aceasta capodopera pana n-am vazut in "Adevarul literar si artistic" ca domnul CTP considera ca acesta e cel mai valoros film pe care l-a vazut vreodata. E o pelicula foarte solicitanta,vizionarea ei dureaza aproape patru ore si jumatate, de aceea am impartit-o in trei seri si bine am facut pentru ca e foarte consistenta si merita urmarita cu atentie maxima minut cu minut. Nu e filmul care m-a impresionat cel mai mult din tot ce am vazut pana acum,la mine primul in top e "Iisus din Nazaret",dar il recomand tuturor cinefililor cu pretentii,e exceptional!
  • muglerA
    pe 18 Decembrie 2010 19:45
    In Siberiade, Konchalovski care provine dintr-o familie de o rara genealogie artistica se incumeta sa realizeze o saga nationala,nasterea Rusiei moderne de-a lungul a 60-70 de ani, de la o societate de secol 17 prelungita pana la 1900 , la o Rusie industiralizata si mecanicizata. Tot filmul este construit cu un realism magic posibil doar in mistica si ortodoxa Rusie,peisajele asa cum nu vezi decat in lucrarile lui Ivan Shishkin, domina viata aspra a siberienilor, nu are rost sa o mai lungesc, e un poem superb, care trebuie vazut.
  • spriamarierose18
    pe 18 Iunie 2010 19:05
    Siberiada e un poem in primul rand; un laitmotiv al drumului (e chiar vorba de un drum prin padure, pavat cu scandura) catre DINCOLO adica spre lume, spre istorie, spre alta REALITATE . Pe acel drum pleaca si se intorc personajele poemului , spre alta lume, razboi, revolutie, alt razboi, anii multi ai comunismului, apoi unii se intorc sa povesteasca ce-au vazut... Un sat pierdut in inima Siberiei pe langa care 60 de ani au trecut pe neobservate, nu s-a schimbat aproape nimic, doar oamenii intorsi de DINCOLO sunt parca altii.... SUPERB FILM !!! 4 ORE APROAPE CA NU AM MISCAT DE FRICA SA NU DESTRAM MAGIA....
  • TI
    pe 11 Martie 2010 00:43
    Fresca epica, cronica istorica si poem, filmul strabate 60 de ani de istorie a Uniunii Sovietice. (Secolul Cinematografului - Mica enciclopedie a cinematografiei universale- Editura Stiintifica si Enciclopedica - Bucuresti 1989) Filmul e terminat in1976.
    Premiera la Moscova - aprilie 1978,
    Premiul special al juriului - Cannes 1979
  • fartalot
    pe 07 August 2009 18:13
    mi se pare extrem de trist ca pagini cu actrite gen adela popescu si ana lesko aduna sute de comentarii si aici bate vantu.
    ca sa nu mai spun ca anul filmului este 1979 nu 1980 da ma rog, asta e nivelu
    un film genial despre un sat din Siberia, uitat de lume, si prin prisma caruia se reflecta istoria rusiei din acel secol.