Decembrie 1989… 99 de morți, peste 270 de răniți, peste 2 milioane de cartușe trase - reprezintă pentru istoria modernă a Sibiului cel mai tumultos moment al sec. al XX-lea. Luni, 21 decembrie, ora 18, la Casa de Cultură a Muncipiului Sibiu (Sala Studio), se va lansa primul film documentar dedicat evenimentelor petrecute în orașul de pe malul Cibinului în contextul revoluției române de acum 20 de ani. Intrarea este liberă.
“SIBIU 1989 ” este realizat de o echipă de jurnaliști sibieni și sprijinit de ONG-ul A.L.E.G (Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen). Filmul se dorește o creație independentă de orice tendință părtinitoare sau afiliere către o anumită grupare politică, socială, sau asociație.
Documentarul se axează pe 4 direcții de abordare, direcții care coincid celor patru capitole ale filmului:
- mișcarea populară, (Sibiul iese în stradă)
- atmosfera acelor zile, (Gloanțe, zvonuri și teroriști)
- organizarea revoluționară și preluarea puterii in județ, (Zorii unei noi conduceri)
- tribut adus victimelor și urmașilor revoluției, (Eroii)
Scopul declarat al documentarul este de a aduce sub forma unitară a unui material video “povestea” zilelor fierbinți ale revoluției din Sibiu 1989. Adunând materiale autentice (video, foto, documente scrise, declarații sau mărturii ale participanților la evenimente) documentarul încearcă să contureze cât mai obiectiv desfășurătorul evimentelor petrecute pe străzile din Sibiu. În același timp documentarul își propune să aducă și o viziune modernă, imparțială zilelor din decembrie 1989.
Filmul este dedicat martirilor revoluției și aduce un omagiu tuturor celor care au reușit prin participarea lor la evenimentele din Sibiu 1989 să aducă idealul de libertate și democrație mai aproape de locuitorii orașului de pe malul Cibinului.
“O poveste autentică despre speranță, curaj și libertate, asta ar fi pe scurt esența filmului. Nu trebuie să uităm că acum 20 de ani pe străzile Sibiului s-a vărsat sânge pentru binele colectiv. În contextul recunoștiintei Revoluției române din 1989, Sibiul a rămas, din păcate, un oraș marginalizat. Tributul său de vieți omenești a fost cel mai mare din întreaga țară raportat la numărul de locuitori. Alături de Timișoara și București, Sibiul a fost un oraș-cheie al desfășurării revoluției. Am realizat acest film în memoria tuturor celor care acum 20 de ani au luptat, au sperat și au plătit pentru idealul unei Românii mai bune” (Octavian Repede)