Filmele mele Inchide
Părerea criticului
Doi teneși de firmă cu principii complet opuse sunt despărțiți de proprietarul lor și unul de celălalt. Pentru a se regăsi, ei trebuie să facă echipă cu alți pantofi și să își descopere identitatea.

Cum ar fi dacă încălțările noastre ar exista ca ființe independente, cu propriile dorințe, frici și dezamăgiri? Cu o distribuție plină de rapperi ca Swae Lee și Quavo, care au contribuit și muzical, Aventura teneșilor, animația computerizată în regia lui Rob Edwards (Prințesa și broscoiul) și Christopher Jenkins (Cu toții la surf!) răspunde acestei întrebări prin povestea a doi frați scumpi și strălucitori ce își doresc să își trăiască viața complet diferit. Ea simte că vrea să existe în lumea reală și să muncească pentru un scop mai măreț, el speră să fie adorat, pus pe un piedestal și tratat regește.

Astfel, perechea de teniși Alchemy 24s se află la mijloc între Edson, un băiat cu visuri de a deveni un baschetbalist cunoscut, și Colecționarul, celebru pentru cele mai rare achiziții în materie de încălțăminte. Cel dintâi devine proprietarul teneșilor unici, câștigându-i la o tragere la sorți. De ei depinde întregul lui viitor: șansa de a juca mai bine, de a avansa în carieră, de a avea o iubită. Însă antagonistul va face orice este necesar pentru a intra în posesia lor, deoarece ascunde un secret întunecat despre trecutul lui, iar un personaj chiar mai malefic îl șantajează pentru câștigul propriu: Falsificatorul.

Comedia se folosește de jocuri de cuvinte și referințe culturale pentru a potența umorul. Replici ca „noi nu discutăm, noi conversăm” sunt rostite de un pantof marca Converse, o trupă de bascheți joacă baschet într-o scenă, piesele clasice ale lui Shakespeare se transformă conform tematicii („Mult Adidas pentru nimic”), iar sloganul Nike „Just do it!” este aruncat într-un moment oportun. În definitiv, filmul este o mare reclamă pentru firme de încălțăminte sport, dar și pentru cultura și muzica rap (inclusiv Spotify). Melodiile și versurile alese pentru coloana sonoră se potrivesc la perfecție întrucât au fost compuse special pentru acest film, un aspect de admirat având în vedere renumele cântăreților implicați.

Cea mai eficientă modalitate de a-l înțelege mai profund pe celălalt este să te pui în papucii lui, la figurat și la propriu în cazul de față. Atunci când cei doi teneși sunt despărțiți, fiecare trăiește ce își dorea celălalt: el ajunge pe stradă, unde își face prieteni „de cartier”, pe când ea sfârșește în „închisoarea-paradis” a Colecționarului, unde cunoaște pantofi de toate felurile. Ambii realizează, în timp, că acel context nu este chiar atât de rău cum și-ar fi putut imagina, leagă conexiuni puternice cu alții și îi chiar ajută pe unii dintre ei să se regăsească.

Schimbări se produc și la nivel uman. Se dovedește că cea mai mare frică a unei persoane poate fi de fapt ceea ce îl va determina să revină înapoi la visurile sale și să ajute generația mai tânără să își urmeze, la rândul ei, menirea. Astfel, animația potrivită pentru întreaga familie, deși nu prezintă nimic nemaivăzut, are parte de un final emoționant și educativ pentru copii și părinți deopotrivă.