Netflix
×
Utilizator
×
Comentarii Comentează
  • Beastmaster
    pe 22 Septembrie 2013 09:14
    E greu sa intelegi ceva in timpurile astea daca faci parte din "generatia viteza"...orice dureaza mai mult decit o "viata" de CounterStrike devine mai presus decit puterea de intelegere a majoritatii tinerilor (aproximativ 3 minute)...in anul 1961 un scriitor bun, Stanisław Lem, a scris "Solaris" . Abia peste 31 de ani s-a descoperit prima planeta din afara sistemului nostru solar. Intelegeti de ce sint de invidiat si trebuie respectati cei care si-au imaginat alte planete cu multe decenii inainte de a sti daca chiar exista altele in afara celor ce se invirt in jurul Soarelui nostru ? La ora la care scriu acest comentariu se cunosc pozitiile precise ale mai mult de 3500 de planete in afara sistemului nostru solar. Doar in galaxia noastra se estimeaza azi un numar de 200 de miliarde de planete pe baza ultimelor rezultate.Si ginditi-va ca numarul de galaxii estimate in Univers este de peste 500 de miliarde... Acest film inspirat dupa cartea lui Stanisław Lem imagineaza o intilnire a speciei umane cu o entitate spirituala atotputernica de pe o planeta virtuala numita Solaris. Aceasta forma de viata poate intra in visele oamenilor si poate creea fiintele (volatile ce e drept - pot trece prin pereti) carora le duci lipsa. Problema este ca de obicei fiintele carora le simt cel mai mult lipsa unii oameni nu mai erau in viata si de aici greutatea in a concepe aparitia din nou in "viata" a acestora de catre cei trimisi sa studieze Solaris. Dar de aici si pina la a te debarasa prin hubloul de ejectare gunoi in spatiu a unor fiinte (fie ele si volatile si autoregenerante) si care ar fi reprezentat singura cale de a comunica cumva cu entitatea de pe Solaris este cale lunga...un mod mult mai organizat (aproape militaresc si totusi mai logic) de a lua contact cu alte civilizatii a fost imaginat in sutele de episoade Star Trek. Si cele mai multe din ele a fost facute deasemenea inainte de a se sti daca exista vreo planeta in afara sistemului nostru solar. Inteleg frustrarea unora in respectarea cartii lui Lem, dar cite filme au urmarit cartea de baza ? Luati de pilda Cei Trei Muschetari, am vazut zeci de versiuni si niciuna nu respecta deplin cartea lui Dumas. OK, exista si unele care respecta total cartea , de pilda serialul Sorrell and Son (1984) pe care puteai sa urmaresti in paralel fiecare propozitie din carte mot-a-mot. Acest film nu respecta cartea, dar asta nu-i reduce deloc din valoare. S-ar putea chiar face o continuare dar din nefericire nu vad cine ar putea scrie scenariul, Stanislaw Lem fiind in nefiinta de 7 ani. Fiindca , in timp ce nava mama cade pe Solaris cu toti cercetatorii, catre Terra pleaca o capsula de evacuare continind un extraterestru cu puteri supranaturale: taieturile la deget i se vindeca total in 1 secunda si isi poate recreea iubita la o simpla dorinta...Avem de-a face cu inceputul unei invazii extraterestre ? Poaste oare sa inteleaga asta "generatia 3 minute" ?
  • Spikos
    pe 26 Martie 2013 02:03
    Am vazut "Solaris" ; nu sunt fan al filmelor S.F. ( nici al celor din categ, horror ! ) de aceea prefer sa pun o intrebare : exista o arta S.F. , o arta horror ? Daca ne uitam la Solaris vedem ca mai mult decorul e S.F. , povestea de dragoste e reala si fara sa se piarda nimic putea fi interpretata oriunde altundeva , ex. intr-o padure ; pe de alta parte , filmul se bazeaza pe aceasta poveste de dragoste care e cam totul acolo , aparent salvata de interpretarea molcoma a celor doi , deloc solicitati .... Asa ca zic : cinematografia , ramane divertisment 99% , si numai 1% arta !
  • Iulidesprefilme
    pe 21 Februarie 2013 20:56
    Un SF în care un psihiatru descoperă o lume bizară pe o planetă îndepărtată...
  • cosmin_kedii
    pe 02 Februarie 2013 17:44
    un film bun , dar prea scurt. Îi lipsește stilul și umanitatea versiunii 1972 de Andrei Tarkovski care este mult mai interesant.
  • stalex
    pe 20 Noiembrie 2012 22:57
    Poate ca filmul n-ar fi chiar rau - cel putin dupa standarde de Hollywood - dar, dupa ce ai vazut varianta lui Tarkovski, nu poate decat sa ti se para artificial, superficial si neconcludent. George Clooney mi se pare foaaarte prost ales in rolul lui Kelvin, iar alegerea corecta-politic a femeii de culoare in locul lui Sartorius e de-a dreptul comica. Snout, personaj interesant in filmul lui Tarkovski, e transformat de Soderbergh intr-un soi de pusti stupid, de cartier. Sincer, aveam asteptari de la film - plecam de la ideea ca acela care-si propune sa faca un remake dupa Tarkovski chiar are ceva in cap, vreo idee interesanta, vreun unghi de abordare inedit.... n-a fost cazul deloc. Altfel spus, un film cam degeaba.
  • alexandru_d
    pe 04 Aprilie 2010 21:15
    Pentru mine este primul SF dupa "Odiseea spatiala" a lui Kubrik, considerata punctul de zero al filmelor Science Fiction, in care nu primeaza violenta. Cere rabdare si vointa pentru a fi inteles, o capodopera in lumea SF-urilor, o realizare de exceptie fara exagerari cu atentie la detalii si accent pe psihicul uman si inclinatia lui spre propriul bine intalnita inca inainte de Mitul lui Gyges.
  • ciobotaru
    pe 30 Octombrie 2009 10:56
    un SF in toata puterea cuvantului ,cu toate ca nu o sa vezi in el , roboti ,extraterestrii , etc. un scenariu bun si un regizor pe masura
  • Matrix
    pe 18 Noiembrie 2003 07:20
    Interesant....dar plictisitor.
  • pe 24 Martie 2003 16:21
    La sfirsit, nu stiam daca am febra din cauza racelii sau a emotiei. Primul impuls a fost sa alerg si sa ma impac cu prietenul meu: morala filmului si-a facut efectul... Multa poezie in filmul asta. Mi-a placut mult Natascha McElhone, una dintre actritele mele preferate, intr-un rol care-i vine manusa, la fel ca si cel din "Surviving Picasso"... Iar actorul din rolul fizicianului e foarte simpatic. i, orice s-ar spune, Clooney a jucat bine.
    P.S.Nu stiu, fac parte din generatia aceea care a auzit atitea despre Tarkovski (in special de la barbosi care cad pe spate cind ii pronunta numele sau de la fete "boeme" cu parul nespalat), incit s-a saturat de el inainte de a-i vedea filmele. Nu compar si nu vreau sa compar si ma bucur ca nu compar - astfel cel putin, acest "Solaris" e excelent.
  • pe 17 Martie 2003 21:09
    cand am mers sa vad SOLARIS am zis ca ma duc sa vad un sf bun...eh nu a fost asa mai era un pic si atipeam in sala slabut..slabut.nu tu actiune nu tu suspans....doar 95 de minute de vorbaraie si cateva faze mai tensionate dar atat ..sper sa scap degustul amar de dupa vizionand star-trek sau matrix revolutions!!!
  • iadrianik
    pe 11 Martie 2003 01:25
    poate nu am avut eu dispozitia necesara pentru a intelege si a aprecia adevarata lui valoare, dar consider ca pe alocuri filmul e un pic plictisitor,iar ideea parca a aparut si in alte fime. oricum nu-mi pare rau ca am mers sa-l vad si-l recomand si celorlalti pentru ca este un film interesant.
  • pe 08 Martie 2003 14:33
    Filmul 'Solaris' redefineste notiunea de flash-back,precum si cea de film psihologic (SF,dar actiune,aventuri ?! nu este un western sau un film din seria Indiana Jones ! Imdb-ul il incadra la drama,romantic; oricine a auzit de 'Solaris' stie ca pana si in cazurile in care adaptarea nu ar avea prea multe in comun cu primul film sau cartea lui Stanislaw Lem, nu se poate astepta la un film de aventuri...oh well).'Solaris' are in mod evident unele elemente comune cu alte 2 filme geniale, 'Sphere' si 'Event Horizon',elemente cum ar fi plasarea in 'spatiu' ;) si fenomenele inexplicabile prin care omul este avertizat ca nu este pregatit sa ajunga in unele locuri,drama. George Clooney joaca exceptional,este intr-adevar cel mai complex, dificil rol al sau,dar depaseste asteptarile si convinge prin performanta sa. In 'Solaris' el este intr-o continua stare de soc/depresie parca pregatita de performanta din 'Perfect Storm',de asemenea tulburatoare. Momentele din viata cuplului din trecut alternand cu negarea posibilitatii existentei sale in prezentul 'real' precum si o serie de intamplari pe care ratiunea nu le accepta -nu ar avea cum-, reactiile si dramele personajelor se constituie intr-un film genial. Intr-o maniera inteligenta se imbina si conversatiile, muzica precum si momentele de liniste; 'Solaris' nu trebuie ratat, dar duceti-va cand aveti dispozitia pentru acest gen de film, este prea complex pentru a fi privit cu superficialitate.
  • pe 08 Ianuarie 2003 00:00
    Sf-uri-le mi-au placut intotdeauna si pot spune ca acest film este unul reusit chiar daca nu l-am vazut.
  • pe 02 Noiembrie 2002 00:00
    Best