Părerea criticului
Cel mai rapid arici albastru se întoarce în forță într-o nouă aventură plină de acțiune, iar Jim Carrey strălucește în două roluri savuroase.

Franciza Sonic, una dintre cele mai de succes serii de jocuri video, ar putea deveni un model pentru producători în realizarea de sequel-uri captivante. Dacă primul film a fost o adaptare decentă și al doilea a adus mai multă acțiune și umor, al treilea titlu impresionează prin prestația excelentă a lui Jim Carrey și introducerea antagonistului Shadow - un arici colorat în negru și roșu cu un trecut tragic adaugă un strat emoțional neașteptat. La asta contribuie și vocea lui Keanu Reeves care îi oferă personajului o notă distinctă. Per ansamblu, povestea este elaborată, plină de momente amuzante și emoționante, iar publicul tânăr și fanii francizei se pot pregăti pentru o experiență electrizantă.

Recunosc că am intrat în sala de cinema fără prea multe așteptări și poate tocmai de aceea surpriza a fost atât de plăcută. Asta nu înseamnă, totuși, că filmul este lipsit de imperfecțiuni. Într-un an în care SEGA a inițiat pentru fani campania "Fearless: Year of Shadow" (Neînfricat: Anul lui Shadow), punându-l în prim-plan pe Shadow, acesta a apărut în noua versiune a jocului Sonic Generations, în noul Sonic X Shadow Generations și și-a făcut debutul în universul cinematic al lui Sonic cu prilejul acestei pelicule. Într-adevăr, povestea lui Shadow devine motorul narațiunii, spectatorii având ocazia să afle despre trecutul său plin de durere și pierdere, care îl determină să-și dorească răzbunarea.

Încă de la începutul filmului vedem cum Shadow evadează dintr-un laborator de maximă securitate și nu trece mult până când Sonic, Tails și Knuckels sunt chemați în Tokyo să salveze situația. Odată ce intră în scenă și Dr. Ivo Robotnik și mai apoi bunicul său și mai excentric și periculos, narațiunea devine din ce în ce mai complicată, iar protagoniștii ajung să se lupte din nou pentru a salva omenirea de la o distrugere iminentă. Nu este timp însă pentru a analiza găurile din poveste deoarece ritmul peliculei este rapid și te menține pe tot parcursul atent, alternând între firul narativ din trecut în care aflăm despre trecutul lui Shadow și al bunicului Robotnik și cel din prezent ce conduce către un final din ce în ce mai intens. Cel de-al treilea act este în special remarcabil, ultimele 30 de minute aducând o combinație între acțiune, emoție și răsturnări spectaculoase de situație și finalizându-se într-un mod cât se poate de satisfăcător.

Jeff Fowler, regizorul tuturor filmelor Sonic, reușește să imprime și acestui sequel acea energie specifică jocurilor video și să creeze un echilibru fin între comedie și dramă. Dacă povestea lui Shadow este întunecată și marcată de tragedie, prezența lui Jim Carrey aduce acele binevenite momente de descărcare comică, iar actorul american ajunge să fure lumina reflectoarelor. Din momentul în care este introdus urmărind o telenovelă spaniolă plină de clișee și până când își întâlnește bunicul - amândoi făcând simultan cu ochiul la cameră și recunoscând că, într-adevăr, același actor interpretează ambele roluri - Carrey este electrizant în fiecare cadru și creează niște momente atât de absurde încât nu ai cum să nu râzi. Iar pelicula reușește să combine aceste secvențe exagerate și auto-referențiale cu cele serioase, de acțiune, și cumva să tot funcționeze.

Filmul nu este lipsit de puncte slabe, însă, dar acestea nu sunt atât de multe sau de importante încât să distragă de la meritele filmului. Deși Sonic 3 se adresează atât copiilor, cât și adulților, unele dialoguri ale protagonistului par scoase dintr-un desen animat pentru preșcolari. Sonic are tendința să repete cu voce tare într-o manieră simplificată ce tocmai aflăm prin imagini sau de la alte personaje, iar acest lucru, deși insignifiant pentru copii, poate deranja un public mai matur. Când vine vorba de jocul actorilor, majoritatea își fac treaba bine, în special Ben Schwartz (vocea lui Sonic), Idris Elba (vocea lui Knuckles) și Keanu Reeves (vocea lui Shadow), dar alții rămân într-un plan care nu impresionează. James Marsden (șeriful Tom) și Tika Sumpter (medicul veterinar Maddie) nu prea au chimie, deși este al treilea film Sonic în care sunt soț și soție, iar rolurile lor sunt mai degrabă banale, de umplutură.

Sonic 3 aduce pe final de an o gură neașteptată de oxigen pentru francizele saturate de sequel-uri, demonstrând că o poveste serializată poate fi continuată fără să-și piardă din farmec. Dacă Jim Carrey ne aduce aminte de geniul său comic, introducerea lui Shadow este un alt mare plus, acesta fiind un anti-erou fascinant, care poate entuziasma și emoționa spectatorii. Marvel ar putea învăța câte ceva de la universul cinematic dezvoltat de SEGA.