Am revazut Spartacus cu Kirk Douglas a nu stiu cata oara. Este un film care nu trebuie ratat datorita pleiadei actoricesti de prima mana care au dat viata personajelor . Totul a fost la superlativ, Chiair daca prima data am vazut filmul pe ecranul cinematografului din cartier, dupa ce am stat o gramada de timp la casa sa cumpar bilet si filmul m-a impresionat teribil ...nu eram mai mare de clasa a treia ...Dar impresiile sunt aceleasi. Un film bun care merita toate aprecierile. parerea mea. Sinu ma intereseaza nimic altceva.
ioanaa_ioana
pe 22 Septembrie 2024 17:06
Filmul asta a fost o capodopera.
Erau nascuti sa fie actori, talentati, carismatici, spontani.
Intre timp ne-am schimbat gusturile vrem altceva, de fapt suntem educati si prin film : " Suntem ceea ce am fost invatati sa fim".
Nota 10.
Dragos.87
pe 24 Februarie 2024 20:31
Stanley Kubrick a făcut din acest film o adevărată capodoperă care își merită toate laudele..Decorul, aranjamentul, replici inteligente, cât și o demonstrație de prestație actoricească impecabilă..cel puțin Kirk Douglas chiar își merită Oscarul..Spartacus, el însuși, ne-a arătat cum poți să nu pleci capul și câtă demnitate și curaj trebuie să ai pentru asta..nici cele mai puternice cuvinte nu pot învinge mesajul filmului, absolut remarcabil..De văzut și iar de revăzut..!
Horatiucrisan
pe 13 Februarie 2020 13:42
Cea mai buna dintre toate ecranizarile, acest film desi din 1960 nu isi arata deloc patina timpului. Actori monștrii sacrii ai cinematografiei deceniilor 6-7, decoruri fabuloase menite să recreeze atmosfera de acum mai bine de 2000 de ani, o acțiune trepidantă, intrigi politice care vin sa prezinte Imperiul Roman cu veridicitate, toate vin sa confere acestei ecranizări statutul de film excelent neegalat de nici o ecranizare ulterioară. Filmul își merită pe deplin Oscarurile primite. Nota 9.
Maluma
pe 10 Februarie 2020 20:08
Menționat în istoria romană,Spartacus(gladiator roman de origine tracă) a ajuns cunoscut datorită firii sale revoluționare de a scăpa cu oamenii de sub sclavie.În eșență,filmul lui Stanley Kubrick redă cu minuțiozitate această mișcare anarhistă,ochii spectatorului fiind lipiți de ecran timp de 3 ore și 17 minute(poate asta e varianta prelungită,căci aici cele 161 de minute figurează).
În această durată,avem parte de o acțiune amplă,chiar suficientă pentru a lăsa loc varietăților de genuri,de personaje legendare a căror fapte prind viață prin intermediul actorilor mari dispuse cu prestațiile excelente(Kirk Douglas,Laurence Olivier,Tony Curtis și Jean Simmons),de o dragoste puternică,și nu în ultimul rând de lupte crâncene,chiar dacă uneori cruzimea este înlăturată de omenie.
S-a pus accent și pe dialoguri,repliciile personajelor fiind inteligente în discursuri politice și nu numai,convorbirile în afara ariei sociale,cum ar fi secvența în care Spartacus și Varinia stau întinși pe iarbă se dovedesc a fi momente lucide(deși eroul cu iubita sa nu sunt oameni învătați).
Pornind cu un potențial mare,Spartacus,a ajuns să fie o capodoperă cinematografică,fiind o valoare uriașă și astăzi,ce va rămâne în inima cinefililor cu adevărat pasionați.
Poate cel mai accesibil film al lui Kubrick.
Iulidesprefilme
pe 25 Aprilie 2019 18:49
Un film foarte bun, regizat cu o mână de maestru, jucat de mari actori precum Kirk Douglas, Laurence Olivier, Charles Laughton, Tony Curtis, Peter Ustinov (Oscar la categoria Cel mai bun actor în rol secundar)...
carmen_angelus_romila
pe 04 Noiembrie 2018 19:09
Un biografic istoric excelent, rod al unei magnifice regii semnata Stanley Kubrick, marcheaza accensiunea unui sclavului rebel ajuns cel mai feroce gladiator al Imperiului Roman, avand in distributie doi mari actori: Kirk Douglas si Laurence Olivier.
Robert.Chetan
pe 17 Ianuarie 2018 22:09
Un film mare cu mari actori si realizat de un mare regizor.Scenele de lupta au fost bine realizate desi pe vremea aia efectele speciale nu erau la nivelul celor din vremurile noastre.Jocul actoricesc a fost si el la inaltime lucru care nu trebuie sa mire pe nimeni daca ne uitam la distributie.In special mi-a placut Peter Ustinov pe care il stiam din Iisus din Nazareth,imi pare un actor cu o naturalete cum la putini actori am mai vazut.Un film destul de lung dar foarte captivant.Recomand..
gamblerrambler
pe 03 Iulie 2016 21:27
Superba povestea si evolutia personajului.
Desi cam exagereaza cu discursul egalitarist.
Stephen2D
pe 08 Noiembrie 2015 21:38
alex_bogdan93
pe 19 August 2015 00:43
S-a spus despre creatia lui Kubrick ca militeaza pentru marxism. E probabil, dar in acelasi timp, filmul pare sa fie in pas cu fenomenul luptei pentru drepturile civile in SUA (cea mai democrata tara din lume inca suferea de pe urma rasismului). Un sclav ce devine gladiator, ce isi sfideaza instructorul si stapanul si pe Crassus, cel mai bogat roman.
Nu lipsesc intrigile si rivalitatea politica intre Crassus si adversarul sau mai populist, Gracchus, jucat de Charles Laughton.
Filmul cuprinde si clisee si romantete specifica aniilot 60' , dar pot fi trecute cu vederea cand il vezi pe Kirk Douglas in rolul lui Spartacus ce a jucat convingator, un rol memorabil pe care nici un alt actor pe care il va mai juca pe Spartacus nu va juca la fel de bine.
Laurence Olivier si Peter Ustinov de asemenea au fost magnifici.
Lupta de la final dintre cele doua armate a fost epocala, alcatuita din mii de figuranti, lucru pe care nu cred ca o sa-l mai vedem realizat intr-un alt film in aceasta epoca a CGI-ului.
lili22
pe 12 Aprilie 2015 21:14
Pe vremea aceea imi placea Douglas, tatal, intre timp gusturile s-au modificat, nu cred ca l-as vedea a doua oara.
cezarika21
pe 14 Octombrie 2013 18:51
Unul dintre cele mai bune filme istorice din toate timpurile, regizat cu măiestrie de genialul regizor Stanley Kubrick. Ideea realizării filmului i-a aparţinut lui Kirk Douglas care, după ce nu a obţinut rolul titular din capodopera "Ben Hur" (1959), a convins Universal Studios să finanţeze acest proiect, aducând cu el şi pe actorii Laurence Olivier, Charles Laughton şi Peter Ustinov. Filmul a beneficiat de un buget foarte mare pentru acele vremuri (12 milioane de dolari) şi au fost folosiţi mii de figuranţi. La scenele de luptă filmate în Spania au participat peste 8.000 de militari din Armata Spaniolă, un record pentru acele vremuri şi chiar pentru zilele noastre. S-au folosit mai multe camere de filmat, Kubrick dirijând întregul platou din vârful unui turn.
Spartacus este o superproducţie istorică care impresionează şi astăzi prin secvenţele sale pline de grandoare cu lupte bine realizate şi intrigi politice inteligente. Interpretările unor actori precum Kirk Douglas, Laurence Olivier, Charles Laughton sau Peter Ustinov sunt memorabile, replicile sunt bine alese, iar dirijarea luptelor de către regizor este excelent realizată. Unele secvenţe impresionează spectatorii prin sensibilitate sau duritate precum solidaritatea sclavilor supravieţuitori cu Spartacus, preferând să moară alături de el decât să-l trădeze şi să rămână în viaţă, imaginea crucificării sclavilor de-a lungul drumului Via Appia sau legământul luat de Varinia de a păstra vie memoria lui Spartacus.
Recunoscându-i valoarea, Biblioteca Congresului American a inclus "Spartacus" în anul 2017 în Registrul Naţional de Film al SUA, considerând că este "semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic".
cosmin_kedii
pe 17 August 2013 15:23
Filmul este superb, cuvintele nu sunt suficient de puternice pentru a exprima astfel de emoții profunde și intensent care le oferă. Dragoste si tristete, disperare și speranță, curaj și lașitate
cosmin742000
pe 28 Februarie 2013 03:10
Cata diferenta intre Sparacus de atunci si gladiatorul de acum ...
john_gotti
pe 12 Decembrie 2012 00:07
acum mai bine de jumatate de secol (!), cand a fost realizat, cu siguranta "Spartacus" a fost considerat o capodopera, dar pentru zilele noastre eu il vad un film bunicel, poate bun, dar atat. are destule minusuri, cliseele filmelor vremii isi pun amprenta, coloana sonora nu cadreaza cu dramatismul situatiilor, este redata doar batalia finala cu romanii si nici aceea pe larg etc. poate sunt prea aspru, dar asta e parerea mea. de vazut, totusi...
Tyybi1
pe 04 Septembrie 2012 17:22
Acest film merita cu adevarat premiile pentru o doza buna de istorie. Recomand !
emi4bt
pe 04 August 2012 10:57
prima data l-am vazut la cinema, intr-o sala arhiplina, inainte de 1989, perioada cand poporul roman mai mergea cu mic cu mare la cinema. timp de 2 ore - care au meritat - am fost inpresionat de acest film.
alex_il_fenomeno
pe 16 Iunie 2012 11:07
un alt film genial in regia lui Stanley Kubric , atat de alert , de emotionant , de tensionat si de surprinzator incat te trece prin numeroase stari sufletesti extrem de puternice ! protagonistul , Kirk Douglas , este genial , iar in cazul productiei se vede de la o posta faptul ca este minutios lucrata , de la costume pana la trasaturile personajelor , fiind extrem de exact in comparatie cu alte pelicule . daca te consideri cinefil adevarat , nu trebuie sa ratezi acest film pentru nimic in lume !
Emy14
pe 01 Martie 2012 22:34
Un film foarte bun, care aduce aminte de anii '60 ai cinematografiei americane. Up! :)
tonymaestrul
pe 17 Ianuarie 2012 22:06
Ce filme faceau oamenii in 1960. Foarte tare pot spune.
AimeeLov
pe 03 Noiembrie 2011 11:02
Un film extraordinar...Superb:X Inafara de insemnatatea lui istorica este pe departe unul dintre cele mai profunde filme...La sfarsit chiar am plans...Merita vazut si revazut.
kakapo
pe 29 Octombrie 2011 08:52
...un Kirk Douglas ce ne reaminteste 'parfumul' filmelor clasice...trebuie urmarit, chiar daca generatiile nascute in fata calculatorului prefera Gladiator, Troy sau 300...desi efectele speciale nu sunt cele din filmele mentionate, jocul actorilor contrabalanseza puternic, mentinandu-l in topul filmelor istorice...
ciobotaru
pe 11 Septembrie 2011 15:44
Filmele istorice din acea perioada mi se par trase la indigo, nu-mi plac, la Spartacus am asteptat doua ore jumatate ca sa vad ceva care sa ma miste putin, deci nu poti face asa ceva , m-a plictisit. Film mai bun ca Gladiatorul nu mai este. Totusi pentru fanii filmelor istorice este unul foarte bun, costumele, decorurile, lupta grandioasa si povestea de dragoste ar putea sa ii atraga
SilverKnight
pe 20 August 2011 22:48
O capodopera a filmelor istorice alaturi de Ben Hur, filme de calibrul acestuia chiar nu o sa mai prea vedem:( 10/10
zeno.marin
pe 16 Ianuarie 2011 13:53
Diferenta intre Spartacus si Gladiator este aproximativ egala cu cea dintre un vin Chateau Lafitte si un Zaibar oltenesc.
Chiar daca le-am vazut pe ambele (filme, duh...), marturisesc ca - si acum ma intorc evident la comparatia mea spirituala - nu-mi voi permite niciodata sa gust sau sa colectionez un vin de peste 150 de mii de $, in timp ce Zaibarul e "celebrated" printre pilotii de tractor, cu al caror gust in materie nu am cum sa rezonez.
Din pacate in ziua de azi consumatorii se orienteaza catre tuica de pufoaica mai degraba decat spre vinurile de clasa.
Kanedel
pe 06 Decembrie 2010 14:02
Mi-a placut acest film vechi,dar eu nu as exagera zicand ca este cu mult mai bun ca Gladiator,sau ca alte filme istorice.Sunt multe filme istorice foarte bune fie ca sunt facute acum,fie ca au fost facute mai demult.Ideile de abordare,ca si tehnicile folosite acum, sunt diferite fata de ce era acum 50 de ani.
White1
pe 05 Noiembrie 2010 11:13
Scena cu manevrele legiunilor romane de la inceputul ultimei batalii e ceva ce nu am mai vazut in nici un film pana acum.
mihaelatb
pe 13 Octombrie 2010 18:32
oare-si mai poate inchipui cineva ca Spartacus are alt chip decat cel al lui Kirk Douglas ? Nu cred, legatura este in subconstient si se face instantaneu
Bug94
pe 02 Septembrie 2010 08:19
Acest film chiar si-a meritat toate primiile castigate
angel_of_pain
pe 20 Iunie 2010 22:11
Am reusit sa-l vad si eu acum 3 ani si sincer si-a meritat toate premiile castigate ecranizarea a fost superba, e o adevarata capodopera.
defav
pe 16 Ianuarie 2010 23:11
e in mod clar o capodopera,chiar si acum, ii creste valoarea cu anii ca vinului bun, sa stea marturie cum se faceau odata filmele , nu ca astea de acum cu multe gadgeturi ,hilare si cu scenarii fortate .Douglas e monumental
Pui
pe 03 Mai 2007 17:43
un singur cuvant:CAPODOPERA,un film istoric senzational
crin3l
pe 22 Aprilie 2006 09:19
Un film de istorie excelent aflandu-se in topul meu langa filme precum Braveheart , Gladiator sau Troy. Sa shtitzi ca shi Spartacus-ul facut in 2004 este formidabil shi poate ca se ridica la nivelul acestuia.Insa acesta vechi este originalul shi la vremea lui a fos ceva senzatzional shi oricum va fi mereu ceva senzatzional.
MinRep
pe 17 Martie 2004 14:03
Eh... "Gladiator" nu-i chiar asa de rau... Se apropie bine de "Spartacus" si, in contextul de azi, e o... "varianta" reusita a povestii (chit ca "Spartacus" e despre cu totul altceva...)
crydead
pe 16 Martie 2004 23:07
Filmul asta face cat 100 de gladiatori.
Leonard Pyron
pe 16 Martie 2004 15:48
Daca ar fi iesit pe piata acum ar fi luat TOATE Oscarurile. Sau asa ar trebui.
Matrix
pe 16 Martie 2004 12:07
Un film superb, l-am revazut aseara.
Excelent filmat.
Merita pe deplin cele 4 Oscaruri castigate.
pssst
pe 10 Septembrie 2003 11:17
dpdv al meu, unul dintre cele mai bune 3 sau hai 4 filme istorice realizate PINA ACUM, lasind la o parte filme de razboi din primul/al doilea mondial, care au avut parte de puneri in scena care mai de care mai triumfaliste si mai aberante... si totodata filmele lui sergiu nicolaescu, care cel putin pentru noi ca romani reprezinta ceva necesar si deosebit de interesant.
o sa-mi permit sa incerc o comparatie cu mult aclamatul/adulatul/premiatul/bugetatul/promovatul film gladiator, care este un din marile mele dezamagiri... in afara de distributie, care la gladiator nu se remarca decit prin JP si connie nielsen (vezi si rolul ei surprinzator din soldier) si la spartacus este stelara, o sa ma refer la scenariu care este mult mai bine fundamentat - bine si datorita faptelor istorice - la spartacus, pe cind in gladiator are parti bune si convingatoare (partile in care lupta pentru putere, cinismul personajului lui OR, durerea provocata de evocarea uciderii familiei eroului principal etc. sunt foarte dramatice) dar si multe parti in care ritmul se rupe si actiunea bate cimpii: prea mare pregatire pentru scenele legate de colosseum si MULT prea putina fundamentare a personajelor:
- cum ajunsese un pufos ca RC mare general?
- cum un personaj ca RH nu-si casapise un fiu ca JP?
- cum marele general nu reusise sa-si foloseasca marele respect din rindul soldatilor pentru a organiza un mic razboi civil?
punind punct comparatiei dintre un superfilm si un megaesec, ma limitez in mai spune: daca nu l-ati vazut pe KD in spartacus, faceti-o! daca ati facut-o, repetati experienta! iar daca nu l-ati luat pe disc, puneti-va mintea la contributie si faceti-o, pentru ca merita!
Erau nascuti sa fie actori, talentati, carismatici, spontani.
Intre timp ne-am schimbat gusturile vrem altceva, de fapt suntem educati si prin film : " Suntem ceea ce am fost invatati sa fim".
Nota 10.
În această durată,avem parte de o acțiune amplă,chiar suficientă pentru a lăsa loc varietăților de genuri,de personaje legendare a căror fapte prind viață prin intermediul actorilor mari dispuse cu prestațiile excelente(Kirk Douglas,Laurence Olivier,Tony Curtis și Jean Simmons),de o dragoste puternică,și nu în ultimul rând de lupte crâncene,chiar dacă uneori cruzimea este înlăturată de omenie.
S-a pus accent și pe dialoguri,repliciile personajelor fiind inteligente în discursuri politice și nu numai,convorbirile în afara ariei sociale,cum ar fi secvența în care Spartacus și Varinia stau întinși pe iarbă se dovedesc a fi momente lucide(deși eroul cu iubita sa nu sunt oameni învătați).
Pornind cu un potențial mare,Spartacus,a ajuns să fie o capodoperă cinematografică,fiind o valoare uriașă și astăzi,ce va rămâne în inima cinefililor cu adevărat pasionați.
Poate cel mai accesibil film al lui Kubrick.
Desi cam exagereaza cu discursul egalitarist.
Nu lipsesc intrigile si rivalitatea politica intre Crassus si adversarul sau mai populist, Gracchus, jucat de Charles Laughton.
Filmul cuprinde si clisee si romantete specifica aniilot 60' , dar pot fi trecute cu vederea cand il vezi pe Kirk Douglas in rolul lui Spartacus ce a jucat convingator, un rol memorabil pe care nici un alt actor pe care il va mai juca pe Spartacus nu va juca la fel de bine.
Laurence Olivier si Peter Ustinov de asemenea au fost magnifici.
Lupta de la final dintre cele doua armate a fost epocala, alcatuita din mii de figuranti, lucru pe care nu cred ca o sa-l mai vedem realizat intr-un alt film in aceasta epoca a CGI-ului.
Spartacus este o superproducţie istorică care impresionează şi astăzi prin secvenţele sale pline de grandoare cu lupte bine realizate şi intrigi politice inteligente. Interpretările unor actori precum Kirk Douglas, Laurence Olivier, Charles Laughton sau Peter Ustinov sunt memorabile, replicile sunt bine alese, iar dirijarea luptelor de către regizor este excelent realizată. Unele secvenţe impresionează spectatorii prin sensibilitate sau duritate precum solidaritatea sclavilor supravieţuitori cu Spartacus, preferând să moară alături de el decât să-l trădeze şi să rămână în viaţă, imaginea crucificării sclavilor de-a lungul drumului Via Appia sau legământul luat de Varinia de a păstra vie memoria lui Spartacus.
Recunoscându-i valoarea, Biblioteca Congresului American a inclus "Spartacus" în anul 2017 în Registrul Naţional de Film al SUA, considerând că este "semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic".
Chiar daca le-am vazut pe ambele (filme, duh...), marturisesc ca - si acum ma intorc evident la comparatia mea spirituala - nu-mi voi permite niciodata sa gust sau sa colectionez un vin de peste 150 de mii de $, in timp ce Zaibarul e "celebrated" printre pilotii de tractor, cu al caror gust in materie nu am cum sa rezonez.
Din pacate in ziua de azi consumatorii se orienteaza catre tuica de pufoaica mai degraba decat spre vinurile de clasa.
Excelent filmat.
Merita pe deplin cele 4 Oscaruri castigate.
o sa-mi permit sa incerc o comparatie cu mult aclamatul/adulatul/premiatul/bugetatul/promovatul film gladiator, care este un din marile mele dezamagiri... in afara de distributie, care la gladiator nu se remarca decit prin JP si connie nielsen (vezi si rolul ei surprinzator din soldier) si la spartacus este stelara, o sa ma refer la scenariu care este mult mai bine fundamentat - bine si datorita faptelor istorice - la spartacus, pe cind in gladiator are parti bune si convingatoare (partile in care lupta pentru putere, cinismul personajului lui OR, durerea provocata de evocarea uciderii familiei eroului principal etc. sunt foarte dramatice) dar si multe parti in care ritmul se rupe si actiunea bate cimpii: prea mare pregatire pentru scenele legate de colosseum si MULT prea putina fundamentare a personajelor:
- cum ajunsese un pufos ca RC mare general?
- cum un personaj ca RH nu-si casapise un fiu ca JP?
- cum marele general nu reusise sa-si foloseasca marele respect din rindul soldatilor pentru a organiza un mic razboi civil?
punind punct comparatiei dintre un superfilm si un megaesec, ma limitez in mai spune: daca nu l-ati vazut pe KD in spartacus, faceti-o! daca ati facut-o, repetati experienta! iar daca nu l-ati luat pe disc, puneti-va mintea la contributie si faceti-o, pentru ca merita!