Părerea criticului
La cinci ani de la ultimul (si dezamagitorul) film Matrix fratii Larry si andy Wachowski revin cu un proiect mult mai colorat decat intunecata trilogie a lui Neo. Speed Racer calca pe acceleratie la fel de spectaculos ca trilogia care i-a transformat pe cei doi Wachowski in legende, dar de aceasta data filmul lor este unul pentru intreaga familie.
Speed Racer este inspirat din serialul de desene animate (mai intai japonez, apoi american) cu acelasi nume, lansat la inceputul anilor a60. inca din 1992 exista intentia de a ecraniza "pe englezeste" unul dintre cele mai faimoase seriale anime japoneze. inainte de a fi pe biroul fratilor Wachowski, Speed Racer a fost unul din primele exemple de anime-uri japoneze cu succes si pe piata americana: lansat in State in 1967, Speed Racer numara cativa ani mai tarziu milioane de fani, din care doi ne intereseaza in mod deosebit, pentru ca acum scriu, produc si regizeaza cea mai spectaculoasa adaptare a aventurilor familiei Racer.
Speed Racer (Emile Hirsch) este unul dintre cei mai buni soferi de curse pe care i-a vazut vreodata lumea. Nascut pentru a invarti volanul (si intr-un mod care clar nu le-ar placea politistilor), Speed nu este supererou, ci un tanar cu talent deosebit pentru sporturile cu patru roti, intr-o lume in care competitiile automobilistice provoaca dependenta. Singurul posibil concurent al lui Speed este amintirea fratelui sau, Rex Racer, mort intr-o cursa si ideal care-i anima puttiului orice iesire pe pista.
Cat despre familia lui Speed, aceasta respira curse de masini, pentru ca fiecare membru are ceva de impartit cu lumea sporturilor cu patru roti. Tatal lui Speed, Pops Racer (John Goodman), a creat bolidul pustiului, vestitul Mach 5, pe care familia il priveste mai degraba ca pe un membru cu acte in regula, masina fiind parcata in chiar sufrageria modestei, dar coloratei resedinte Racer, aflata in inima unei confortabile suburbii.
Dar linistea familiei se duce pe apa sambetei cand Royalton Industries, un puternic trust international, il abordeaza pe Speed si-i propune sa il sponsorizeze. avantajele? Probleme financiare rezolvate, expunere mai mare, accesul in cele mai importante competitii si-asa mai departe. Dar Speed, fidel micii afaceri a familiei sale, refuza oferta si-atunci vine bomba: maniacul proprietar al Royalton ii promite ca nu va mai castiga niciodata vreo cursa, pentru ca toate sunt controlate de o mana de magnati ce manipuleaza campionii curselor pentru a-si mari veniturile.
astfel, singura sansa a lui Speed pentru a salva afacerea familiei este sa bata Royalton in propriul joc. Cu ajutorul parintilor si-al fratelui, dar si al frumoasei sale prietene Trixie (Christina Ricci), Speed se aliaza cu fostul sau rival, Racer X (Matthew Fox) pentru a castiga cursa in care fratele sau si-a pierdut viata, The Crucible, cursa cea mai dificila, pe un traseu ce strabate intreaga tara. Iar lucrurile se complica si mai mult cand Royalton promite un milion de dolari celui care-l va scoate din cursa pe Speed.
aventuri, suspans, dragoste, ce mai, fratii Wachowski au gasit reteta perfecta a filmului de familie cu noul lor Speed Racer, iar actorii s-au batut pur si simplu pentru a aparea in noul proiect. Pe langa Hirsh, Goodman si Ricci, distributia internationala a filmului ii mai include pe Matthew Fox (Lost), Susan Sarandon sau Rain, senzatia muzicii pop din Coreea.
Toti actorii s-au declarat cu totul si cu totul entuziasmati de efectele speciale revolutionare puse la cale de echipa Wachowski. {i intr-avevar Speed Racer arata cum nu s-a mai vazut vreodata ceva pe marele ecran.
Dupa ce-au facut istorie cu efectele speciale din The Matrix, fratii Wachowsky schimba din nou modul in care vedem filmele o data cu Speed Racer, in care combina imaginile create pe calculator (imensa majoritate a scenelor a fost filmata in fata ecranului verde, in studiourile Babelsberg din Berlin) cu o tehnica noua de suprapunere a actorilor pe fundaluri. Daca in Matrix fratii Wachowski tricotau spectacol din realitatea virtual nelimitata a Matricei, ei nu s-au simtit deloc limitati din punct de vedere vizual de constrangerile lumii (mai conventionale) din Speed Racer.
Inspirandu-se din bidimensionalitatea anime-urilor japoneze, designerii lui Speed Racer au supralicitat si au filmat o mare parte din scene int 2½D. Ce inseamna asta? Ceea ce ei au numit aspectul "live-action anime", adica un fel de 3D lipsit de perspectiva.
Scenele din timpul curselor sunt filmate in trei planuri realizate separat si apoi combinate prin stergerea liniilor de perspectiva, astfel creandu-se succesiuni de imagini in care fiecare element se vede clar, chiar daca este situat "in fata" sau "in spatele" cadrului. impreuna cu exuberanta coloristica a imaginilor, aceasta tehnica transforma cadrele din Speed Racer intr-o succesiune cu totul nenaturala, dar in orice caz spectaculoasa.
Tort cu fructe al cinematografului, Speed Racer este cu siguranta cel mai colorat film facut vreodata. Chiar daca animatia Wall-E, ce va fi lansata in Romania in septembrie, pare sa puna in pericol acest titlu, Speed Racer ramane dovada irefutabila ca fratii nu-i dezamagesc deloc pe care care ii considera unii dintre cei mai inovatori regizori ai momentului.
Scenele de lupta care au transformat The Matrix intr-un film-cult nu lipsesc nici in Speed Racer, iar de aceasta data au loc si la volan, caci bolizii, pentru proiectarea carora producatorii au apelat la cei mai cunoscuti designeri de automobile din lume, sunt prevazuti cu fel de fel de accesorii, astfel incat intrecerile devin la fel det full-contact ca si un meci de box.
Pe langa efectele speciale inovatoare, paletele de culori folosite in Speed Racer iti taie si ele respiratia. Cu exceptia verdelui crud (la care designerii) au fost nevoiti sa renunte pentru ca mai toate scenele au fost filmate in fata ecranului verde), nu exista culoare tare care sa nu fie folosita in film. Fiecare membru al familiei Racer are o gama de culori proprie: pentru Pops Racer predomina rosul, pentru Mom Racer verdele, albastrul si albul pentru Speed, iar casa familiei Racer este smaltuita in nuante complementare de portocaliu, roz si turcoaz. Rezultatul este o explozie de culoare hiper-violenta, care le-ar face pe Nicole Kidman si Jennifer Lopez sa paleasca de invidie, desi nici lor n-ar trebui sa le fie rusine dupa filme precum Moulin Rouge! sau The Cell.
acrobatiile fratilor Wachowski nu sunt decat cireasa de pe deliciosul tort Speed Racer. Unul dintre cele mai celebre seriale de animatie, varianta pentru micul ecran a cucerit atat audientele asiatice, cat si pe cele americane, cu povestea lui antrenanta, despre unita familie a lui Speed si numerosii sai oponenti (din care multi nu stiu ce-i aia fair-play). Initial serie manga, Speed Racer a devenit anime datorita lui Tatsuo Yoshida, unul dintre pionierii japonezi ai genului. in 1967, serialul "Mach Go Go Go" se lansa la televiziunea japoneza si, doar sase luni mai tarziu, varianta americana devenea si ea un super-hit al audientelor. inca de la primele episoade Speed Racer-serialul a devenit subiectul favorit de discutie al adolescentilor americani, fascinati de captivanta combinatie de aventuri, acrobatii automobilistice, intrigi, flirturi adolescentine si umor ireverentios. Fratii Wachowski au reusit sa integreze tot ce era cool acum 40 de ani si sa faca un nimerit upgrade la tehnologia mileniului trei. Categoric de vazut.