De la frații Wachowski și producătorul Joel Silver, creatorii senzaționalei trilogii “The Matrix”, provine filonul de mare cifră octanică al aventurii “Speed Racer.”
Gonind pe pistă și luând virajele marilor competiții, Speed Racer (Emile Hirsch) este un pilot de curse înnăscut. Având de mic microbul mașinilor de curse, Speed este agresiv, are reflexe, dar mai ales este neînfricat. Adevărata competiție este legată de amintirea fratelui pe care l-a idolatrizat - legendarul Rex Racer, a cărui moarte în timpul unei competiții a lăsat în urmă o moștenire pe care Speed se simte obligat s-o ducă la izbândă.
Speed este loial afacerii de familie legată de competițiile de curse și condusă de tatăl sau, Pops Racer (John Goodman), designer-ul fantasticei Mach 5 pe care o conduce Speed. Când Speed refuză o ofertă profesională tentantă din partea companiei Royalton Industries, el nu numai că reușește să-l înfurie pe proprietarul maniac al companiei (Roger Allam), dar descoperă un secret cumplit - unele dintre cele mai mari competiții sunt aranjate de un grup de magnați, care îi manipulează pe piloți pentru a obține profituri uriașe. Dacă Speed nu vrea să concureze în numele Royalton, atunci Royalton va avea grijă ca Speed să nu mai treacă niciodată victorios linia de sosire.
Singura șansă a lui Speed de a salva afacerea de familie și sportul pe care îl adoră este să-l bată pe Royalton cu propriile lui arme. Cu sprijinul familei și al credincioasei sale prietene, Trixie (Christina Ricci), Speed se asociază cu rivalul său de altă dată - misteriosul Racer X (Matthew Fox) - pentru a câștiga cursa care suprimase viața fratelui său: un raliu infernal de-a curmezișul statului, cunoscut sub numele de Crucible.
Și totuși, cea mai mare încercare pentru curajul lui Speed Racer este evenimentul de top din cadrul Ligii mondiale de curse: Grand Prix-ul! Dar drumul lui Speed spre stegulețul cu pătrățele va fi obstrucționat de ambițiile celor mai buni dintre piloți și ale celor mai cruzi dintre competitori, alimentate de promisiunea de un milion de dolari pe care Royalton a adresat-o celui care va reuși să-l scoată definitiv din cursă pe Speed.
“Speed Racer” marchează prima colaborare de scenariu și regie a fraților Wachowski de la filmele “The Matrix”. Joel Silver, care lucrase anterior cu frații Wachowski la filmele “The Matrix” și “V for Vendetta,” a produs filmul sub egida firmei sale, Silver Pictures. Grant Hill, Andy Wachowski și Larry Wachowski sunt și ei producători, iar David Lane Seltzer, Michael Lambert și Bruce Berman producători executivi.
Echipa de creație din spatele camerei de filmat îi include pe directorul de imagine David Tattersall, scenograful Owen Paterson, editorii Zach Staenberg și Roger Barton, și pe designerul de costume Kym Barrett. Muzica este compusă de Michael Giacchino, iar John Gaeta și Dan Glass sunt coordonatorii efectelor speciale.
În “Speed Racer”, rolul principal este deținut de Emile Hirsch; Christina Ricci o interpretează pe prietena sa Trixie; John Goodman și premianta cu Oscar, Susan Sarandon, îi interpretează pe părinții lui Speed: Pops Racer și Mom Racer; Matthew Fox este Racer X; Roger Allam este Royalton; Paulie Litt este Spritle; Benno Fürmann este Inspectorul; Hiroyuki Sanada este Mr. Musha; superstarul de muzica pop, Rain, își face debutul într-un film american interpretându-l pe pilotul rival Taejo Togokahn; Richard Roundtree este Ben Burns; iar Kick Gurry este Sparky.
Bazat pe serialul clasic creat de pionierul japonez al animației Tatsuo Yoshida, filmul de acțiune “Speed Racer” este o întrupare a efectelor vizuale revoluționare și a stilului de suspans, care au devenit cartea de vizită a filmelor realizate de frații Wachowski.
“Speed Racer” este prezentat de Warner Bros. Pictures, în asociere cu Village Roadshow Pictures. Filmul este o producție Silver Pictures, în asociere cu Anarchos Productions.
“Pentru mine cursele nu sunt doar un sport - sunt un mod de viață.” (Speed Racer)
Creatorii trilogiei “The Matrix”, scenariști/regizori/producători, Larry și Andy Wachowski, au contribuit la redefinirea acestui gen de film, folosind o tehnică unică de realizare cinematografică ce combină relatarea pe mai multe planuri a acțiunii cu efecte vizuale senzaționale.
Aducând serialul de animație “Speed Racer” pe marele ecran, frații Wachowski au folosit oportunitatea de a reedita un film clasic, dar în același timp și de a ținti un public mult mai larg.
“Odată cu ‘The Matrix,’ Larry și Andy au creat un stil vizual care a modificat percepția publicului asupra unui film. Acolo am putut vedea lucruri pe care nu ni le închipuiam într-un film,” spune producătorul Joel Silver. “Cu ocazia lui ‘Speed Racer,’ ei au vrut să ne schimbe din nou această percepție. Ei au aplicat un nou concept în relatarea povestirii despre bolizii care zboară pe cele mai spectaculoase și dificile piste de curse - realizând secvențe atât de trepidante cum nu s-au mai văzut pe ecran. Ei au folosit o nouă abordare, combinând CGI (imaginile create pe computer) cu acțiunea live. Celor doi frați le place să spargă tiparele; ei adoră să depășească ceea ce este convențional.”
Pentru crearea imaginilor de acțiune din timpul curselor, frații Wachowski au apelat la cele mai îndrăznețe idei scornite de imaginația lor pentru a contura un stil de racing care depășește orice tipare cunoscute până acum. Mașinile de curse din “Speed Racer” constituie sinergia dintre formă și mișcare, capabilă să execute cascadorii ce sfidează gravitația la viteze de peste 400 km/ora. Creație aparte a artei automobilistice, fiecare mașină de curse este mai nervoasă decât alta, iar design-ul ei este realizat astfel încât să reflecte personalitatea pilotului care o conduce.
“Odată cu serialul original ‘Speed Racer’ frații Wachowski au făcut cunoștință cu animația japoneză,” dezvăluie Silver. De fapt, fanii lui “Speed Racer” cuprind mai multe generații și mai multe culturi. Serialul animat “Speed Racer” s-a născut dintr-o serie japoneză comica, manga (carte comică), creată de pionierul animației Tastuo Yoshida, intitulată “Pilot Ace.” În 1967, filmul a devenit un spectacol la televiziunea japoneză numit “Mach Go Go Go,” urmat după șase luni de o versiune în engleză, adaptarea americană “Speed Racer.”
După 40 de ani și mai multe reeditari la televiziune, povestea lui Speed Racer și a aventurilor lui cu Mach 5 a fost reinventată pentru marele ecran de frații Wachowski, care folosesc efecte vizuale spectaculoase, acțiune de mare viteză, dar și tehnici fotografice cutting-edge, sau imagini generate pe computer.
Când principalii actori ce urmau să constituie distribuția filmului ”Speed Racer” au sosit la Babelsberg Studios din Berlin, frații Wachowski le-au prezentat pentru prima oară lumea în care urmau să evolueze, arătându-le poze, imagini și exemplare automobilistice, ca și un filmuleț animat 3D, care arată o secvență dintr-o cursă.
“Erau acolo 12 actori în sală și vă garantez că se întâmpla foarte rar ca un număr atât de mare de actori să se adune în același loc și, mai ales, să rămână fără grai”, își aminteste Matthew Fox, care-l interpretează pe Racer X.