Părerea criticului
Star Trek Beyond rulează în premieră în cinematografele noastre, cu o nava Enterprise în acelaşi format pe care eram obişnuiţi să-l vedem serile pe micile noastre ecrane, invitându-ne la o nouă călătorie „unde niciun om nu a mai ajuns până acum”, în explorarea a noi lumi și noi civilizații. Al treilea film al noii serii se revendică, însă, mai degrabă de la producții precum Transformers decât de la ceea ce franciza SF reprezenta. Asta înseamnă un câștig la capitolul spectaculozitate, dar dezamăgirea fanilor veterani ai seriei Star Trek.

Star Trek Beyond e un echilibru între plusuri și minusuri. Cel puțin o secvență de luptă în spațiu îți taie răsuflarea odată ce o vezi pe marele ecran, iar confruntările corp la corp au multe idei originale. Pe de altă parte, „găurile negre” din scenariu nu pot fi ușor trecute cu vederea. Începând cu punctul declanșator al poveștii.

Echipajul se aruncă din primul moment într-o capcană sigură, cu o naivitate greu de acceptat la respectivul nivel. Pe de altă parte, cine - în afară de realizatorii Star Trek Beyond - ar da o navă precum Enterprise pe mâna unui personaj atât de tânăr precum Chris Pine? Cel mult îi poți da un elicopter. Nici Iulius Cezar nu avea, la 30 de ani, decât câțiva soldați în subordine. Alegerea lui Chris Pine ca protagnist probabil ni se pare așa de neinspirată și pentru că actorul joacă destul de stângaci și nesigur. Nu inspiră deloc autoritatea și maturitatea pe care personajul lui ar trebui să le aibă... Nemaivorbind că urmează să fie învestit viceamiral al Federației...

Pe de altă parte, personajul negativ, Krall (Idris Elba), este excelent construit - aproape un antierou - nefiind monstrul spaţial tipic sau bruta extraterestră, ci un personaj inteligent şi până la un punct raţional - cu o origine suprinzătoare. Tema politică este atinsă în sensul în care Federația (forma politică de organizare a coloniilor spațiale) e un echivalent al sistemului politic american. Krall este un sceptic al acestor valori, pentru că el a fost înșelat crezând în ele. Krall pune problema asemenea lui Rambo („ceea ce vreau este ca țara asta să ne iubească pe cât o iubim și noi”/I want, what they want, and every other guy who came over here and spilled his guts and gave everything he had, wants! For our country to love us as much as we love it! That's what I want!). Krall oferă un punct de vedere valabil, nu e un villain tipic. E un antierou, din punctul nostru de vedere. Valorile lui sunt ale unuia născut într-o lume dură, cu războaie, nedreaptă.

Star Trek Beyond merită văzut pentru efectele speciale, spectacol vizual fiind - incontestabil - la înălţime.