Sinopsis

La începutul anilor ’80, un document terifiant a fost descoperit în seiful blindat din cabinetul lui Boleslav Bierut, fostul preşedinte al Poloniei comuniste între 1947 şi 1952, şi fost agent secret al serviciului de informaţii al armatei sovietice din 1933.

Elaborat la Moscova, de către strategii NKVD (precursorul KGB), documentul conţine directive exprese pentru toate filialele Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne din statele-satelit ale URSS. Directivele au fost transmise destinatarilor pe 2 iunie 1947, cu menţiunea „Strict secret", sub codul K-AA/CC 113. Indicaţie NK/003/47.

Ele reprezintă direcţiile principale de sovietizare a ţărilor din lagărul socialist şi reflectă însăşi esenţa statului totalitar. Principalul scop al liderilor unui sistem totalitar nu este acela de a stăpâni prin forţă sau de a-şi lichida adversarii, ci acela de a restructura total conştiinţele unor întregi popoare, pentru a le transforma în armate disciplinate de “oameni noi”, care să creadă sincer în ideologia partidului şi să se supună ordinelor venite de la centru.

„Testamentul roşu” constituie o prezenţă necesară în contextul actual în care situația geopolitică de la granițele țării noastre este extrem de complicată și dezinformările constituie un pericol evident. În cele patruzeci și cinci de puncte alea sale, Directivele de la Kremlin enumeră concis și clar acțiunile ce aveau să fie întreprinse de cea mai teribilă rețea de manipulare a maselor din lume și din toate timpurile, cu consecințe tragice pentru toate popoarele din sfera Puterii sovietice. Efectele nefaste alea acestor uriașe manipulări s-au făcut simțite și la ani buni după colapsul sistemului comunist în Europa.