Părerea criticului
Mai întăi de toate, o uimire: oare de ce The Bear/Ursul a fost considerat comedie de către organizatorii galei Emmy, unde serialul creat de Christopher Storer a fost cea mai premiată producţie a serii (la egalitate cu celebrul Succession)? Să fie formatul de 30 de minute? Sau poate că, din când în când se întâmplă să râzi? The Bear este unul dintre cele mai emoţionante şi dramatice seriale lansate în ultimii ani, unul din episoadele sale cel mai bine cotate fiind chiar mai violent verbal şi fizic decât un episod din Urzeala tronurilor...
Dincolo de această surprinzătoare şi chiar frustrantă categorisire, The Bear este unul din serialele obligatorii ale ultimilor ani. Celebru pentru rolul său principal din Shameless, actorul Jeremy Allen White îl interpretează pe Carmen Barzatto, un tânăr chef care se întoarce, după stagii alături de cei mai mari bucătari ai lumii, în Chicago-ul natal, unde trebuie să preia localul fratelui său, Michael (Jon Bernthal), care a murit recent. Ajutat de Sidney (Ayo Edebiri), o tânără la fel de şcolită ca şi el într-ale bucătăriei, Carmen trebuie să navigheze apele tulburi ale datoriilor financiare, să improvizeze din plin pentru a-şi reinventa afacerea, dar şi să descurajeze reticenţele la nou ale angajaţilor fratelui său.
The Bear reuşeşte perfect să comunice viteza, stresul şi tensiunea dintr-un local la început de drum, în care o singură neglijenţă sau un pas greşit poate aduce o condamnare la faliment. Este ceva deosebit de ataşant la Carmen, un chef care şi-ar fi putut găsi cu uşurinţă un loc în echipa celor mai celebrate restaurante ale lumii, dar alege să se întoarcă acasă pentru a-şi înfrunta familia, dar mai ales amintirea fratelui care l-a protejat de influenţele toxice din jurul său. Este Carmen pregătit să descopere succesul? Este fericirea posibilă pentru el? Vei afla de-a lungul a două sezoane care sunt un material perfect pentru binging...
Probabil că deţinătorii unor afaceri în domeniul Horeca pot privi serialul ca o comedie. Probabil că lor le este cunoscută fiecare mică criză - mică până când se rostogoleşte ca un bulgăre de zăpadă - fiecare control sau fiecare autorizaţie lipsă, fiecare accident şi greşeală umană. Dar pentru cineva din afară, The Bear este mai degrabă un thriller: visul protagonistului, un visul dublu al unei cariere şi al unui "acasă", se poate nărui în orice clipă...
Dincolo de felurile de mâncare şi miile de detalii care pot transforma un restaurant dintr-un posibil succes într-un eşec lamentabil, The Bear discută convingător şi fără menajamente despre sănătatea mintală, fragilitatea ei şi modul cum, zi de zi, trebuie să mergi mai departe oricare ar fi obstacolele pe care destinul ţi le scoate în faţă. Te asigur că nu sunt multe lucruri amuzante în încercările pe care le înfruntă Carmen şi nici în slalomul plin de tensiune pe care localul său îl parcurge. Şi, mai ales, sacrificiile personale pe care eroul şi echipa sa trebuie să le facă pentru a-şi ţine afacerea pe linia de plutire.
Imediat după lansare, The Bear a fost catapultat în topul imdb al celor mai bune seriale din toate timpurile, unde ocupă în prezent locul 168. Şi nu există nici cea mai mică îndoială că printre punctele sale de atracţie se numără Ebon Moss-Bachrach, care face un rol extraordinar ca Richie, cel mai bun prieten al lui Michael şi managerul localului preluat de Carmen. Sunt multe scene în care superabrazivul şi încăpăţânatul Richie îi eclipsează pe toţi cei din jur, făcându-ne să ne întrebăm episod după episod dacă va reuşi într-un târziu să accepte că uneori doar schimbându-te poţi supravieţui...
Dincolo de această surprinzătoare şi chiar frustrantă categorisire, The Bear este unul din serialele obligatorii ale ultimilor ani. Celebru pentru rolul său principal din Shameless, actorul Jeremy Allen White îl interpretează pe Carmen Barzatto, un tânăr chef care se întoarce, după stagii alături de cei mai mari bucătari ai lumii, în Chicago-ul natal, unde trebuie să preia localul fratelui său, Michael (Jon Bernthal), care a murit recent. Ajutat de Sidney (Ayo Edebiri), o tânără la fel de şcolită ca şi el într-ale bucătăriei, Carmen trebuie să navigheze apele tulburi ale datoriilor financiare, să improvizeze din plin pentru a-şi reinventa afacerea, dar şi să descurajeze reticenţele la nou ale angajaţilor fratelui său.
The Bear reuşeşte perfect să comunice viteza, stresul şi tensiunea dintr-un local la început de drum, în care o singură neglijenţă sau un pas greşit poate aduce o condamnare la faliment. Este ceva deosebit de ataşant la Carmen, un chef care şi-ar fi putut găsi cu uşurinţă un loc în echipa celor mai celebrate restaurante ale lumii, dar alege să se întoarcă acasă pentru a-şi înfrunta familia, dar mai ales amintirea fratelui care l-a protejat de influenţele toxice din jurul său. Este Carmen pregătit să descopere succesul? Este fericirea posibilă pentru el? Vei afla de-a lungul a două sezoane care sunt un material perfect pentru binging...
Probabil că deţinătorii unor afaceri în domeniul Horeca pot privi serialul ca o comedie. Probabil că lor le este cunoscută fiecare mică criză - mică până când se rostogoleşte ca un bulgăre de zăpadă - fiecare control sau fiecare autorizaţie lipsă, fiecare accident şi greşeală umană. Dar pentru cineva din afară, The Bear este mai degrabă un thriller: visul protagonistului, un visul dublu al unei cariere şi al unui "acasă", se poate nărui în orice clipă...
Dincolo de felurile de mâncare şi miile de detalii care pot transforma un restaurant dintr-un posibil succes într-un eşec lamentabil, The Bear discută convingător şi fără menajamente despre sănătatea mintală, fragilitatea ei şi modul cum, zi de zi, trebuie să mergi mai departe oricare ar fi obstacolele pe care destinul ţi le scoate în faţă. Te asigur că nu sunt multe lucruri amuzante în încercările pe care le înfruntă Carmen şi nici în slalomul plin de tensiune pe care localul său îl parcurge. Şi, mai ales, sacrificiile personale pe care eroul şi echipa sa trebuie să le facă pentru a-şi ţine afacerea pe linia de plutire.
Imediat după lansare, The Bear a fost catapultat în topul imdb al celor mai bune seriale din toate timpurile, unde ocupă în prezent locul 168. Şi nu există nici cea mai mică îndoială că printre punctele sale de atracţie se numără Ebon Moss-Bachrach, care face un rol extraordinar ca Richie, cel mai bun prieten al lui Michael şi managerul localului preluat de Carmen. Sunt multe scene în care superabrazivul şi încăpăţânatul Richie îi eclipsează pe toţi cei din jur, făcându-ne să ne întrebăm episod după episod dacă va reuşi într-un târziu să accepte că uneori doar schimbându-te poţi supravieţui...