Sinopsis

Ca orice sistem socialist bun, puterea din Republica Populară Democrată Coreeană este transferată ereditar.

Kim Jong-un l-a succedat pe tatălui său Kim Jong-il. Cu toate acestea, o luptă acerbă pentru controlul asupra traficului profitabil de arme din țară, singura sursă de valută forte, va cuprinde cel puțin patru agenții de informații în filmul "The Berlin File" al lui Ryoo Seung-Wan (un film coreean cu subtitrare în limba engleză).

În mod oficial, Pyo Jong-Seong este un erou național al Republicii Populare. El este atât de bun ca agent sub acoperire că este considerat o "fantomă" în bazele de date ale agențiilor secrete occidentale. Sarcina lui Pyo de a încheia o vânzare de arme cu un grup terorist islamist intermediat de ruși este împiedicată de intervenția Mossadului.

Jung Jin-soo este și el nemulțumit de situație. Agentul sud-coreean spera să captureze agenții nord-coreeni implicați, dar intervenția Mossadului i-a distrus planul. Fiind unul dintre puținii susținători ai Războiului Rece într-un birou plin de împăciuitori, Jung va fi foarte afectat din punct de vedere politic de situația rezultată. Desigur că situația lui Pyo este și mai rea.

Din punct de vedere tehnic, lui Pyo nu i se poate reproșa nimic, dar situația soției sale Ryun Jung-hee este diferită. După cum află de la ambasador, Ryun este suspectată de Phenian că ar fi informatoare. Dong Myung-soo, un agent special cu foarte bune relații, a fost trimis să o investigheze ca presupusa informatoare a israelienilor.

Pyo a avut unele probleme cu Dong în trecut, așa că nu se poate aștepta la favoruri de la un agent comunist. Între timp, sud-coreeanul Jung vrea să-l prindă pe Pyo pentru a-și răzbune colegii. Fiind un paria în propria sa agenție, Jung are încredere doar în contactului său din CIA, Marty, singurul personaj cu adevărat simpatic din tot filmul.

Fiind o surpriză plăcută din partea lui Ryoo și industria filmului coreean, "The Berlin File" este unul dintre cele mai bune filme de spionaj de la "Tinker Tailor", în care personajele negative sunt nord-coreenii și teroriștii islamici. America nu are un rol prea mare în poveste, în afară de simpaticul Marty.

Deși serviciul de informații sud-coreean nu este fără pată, toate acțiunile lor dubioase au intenția unei concilieri cu Nordul. Pe scurt, scenaristul și regizorul Ryoo evidențiază, practic, realitățile geopolitice ale momentului.

El a regizat foarte bine și o scenă deosebită de luptă. Doar urmărind înfrângerea lui Pyo vă va face să simțiți regret.

Există într-adevăr unele secvențe de acțiune impresionante, dar Ryoo este mai eficient în relevarea temelor profunde cum ar fi trădarea și loialitatea. Pyo și Ryun trec prin experiențe dure, dar nici lui Jung nu îi face vreun favor.

Prin urmare, "Berlin" este suficient de tragic pentru a înregistra audiențe record în Coreea și suficient de sofisticat pentru a atrage fanii americani ai intrigilor internaționale.

Ha Jung-woo (care a jucat în mai multe thrillere cum ar fi "Nameless Gangster", "Chaser" și "Yellow Sea") îl interpretează foarte bine pe Pyo, înfățișând convingător loialitatea lui conflictuală și deziluzia crescândă.

Deși superstarul internațional Gianna Jun nu face un rol prea strălucit ca Ryun, ea este totuși o prezență destul de surprinzătoare în mai multe scene-cheie.

Actorii cu roluri secundare din "Berlin" impresionează publicul, în special Lee Kyoung-young, care joacă rolul ambasadorului cu o ambiguitate morală ce descumpănește spectatorii, și John Keogh, un agent CIA cinic (care beneficiază de pe urma dialogului în engleză scris de scenaristul american Ted Geoghegan).

Filmat aproape în întregime în Berlin și Riga, "The Berlin File" surprinde atmosfera rece, paranoică a thrillerelor clasice despre Războiul Rece. Ryoo reușește să adauge acestui thriller din haosul filmelor sale coreene de acțiune (cum ar fi "Troublemaker"), menținând în același timp cele mai bune aspecte din ambele lumi.