Comentarii Comentează
  • Horatiucrisan
    pe 28 August 2022 23:16
    Un film clasic vizionat pentru prima oara intr-o sala de cinema unde nu functiona caldura..ne referim la anii 80. E in film bun insa dupa parerea mea supraevaluat cu multe scene lungite fara rost sau mai degraba intr-un mod tipic anilor 60 cand timpul avea rabdare.
  • Smrs
    pe 03 Decembrie 2021 11:48
    Scenariul acestui film dorește să surprindă teroarea și reacția omului în fața pericolului pornind de la un subiect folosit aproape ca un lait-motiv: păsările - fie ele de casă, îndrăgite de oameni, fie domestice, fie sălbatice care atacă oamenii după ce se pare că sunt lovite din senin de o maladie de tipul vacii-nebune. Prea puțin își atinge scopul și pare un film fără sens la final, te întrebi ce a vrut să zică autorul când totuși, toată lumea scapă..Mai mult decât să stai cu sufletul la gură ca să vezi cum scapă lumea, aștepți până la final să vezi care e motivul pt care unele dintre cele mai pașnice păsări cum sunt pescărușii, o iau razna. Dar degeaba..
    Țin minte că am văzut cândva un film asemănător și mi-a rămas întipărită o scenă în care un câine speriat fuge pe o cărare înconjurată de copaci plini cu ciori care croncăneau și care s-au aruncat asupra victimei transformându-l într-un carnagiu real, explicit, cu adevărat terifiant. În The birds nici nu se pune problema, sunt niște păsări care o iau razna și nu afli de ce, film realizat prin cea mai enervantă tehnică - două imagini filmate individual și suprapuse după..am văzut filme mai ok realizate și din ani mai vechi.. Jocul teatral al actorilor și imaginea aia care se vede ca și când totul se joacă pe un fundal desenat scade și mai mult valoarea deja mică a filmului. Nota 6.
  • lili22
    pe 18 Noiembrie 2021 09:07
    L-am vazut cu multi ani in urma, dar tin minte perfect ce groaza provoca acest film.
  • cezarica98
    pe 09 Ianuarie 2021 13:48
    The Birds, este unul dintre cele mai cunoscute filme ale lui Hitchcock, accentul fiind pus pe atacurile demente si sinucigase ale pasariilor asupra oamenilor. Pelicula are o tensiune crescandă, impresioneaza prin aparenta de realism al scenariului, momentele de mister, dar si momentele de suspans ce mentine spectatorul cu inima in gat, o amprenta asupra peliculei o are si coloana sonora, dar si efectele vizuale inaintate pentru acele timpuri. De fiecare data cand am ocazia il revad! Recomand!
  • morfil
    pe 26 Decembrie 2020 13:52
    După 60 de ani, încă stârnește groaza. Efectele încep să își arate vârsta, dar groaza stă în tensiunea psihologică a fiecărei scene. Și acum după final, îmi bate inima accelerat. Scena de la final e apocaliptică și de neuitat, dar trebuie să așteptați 2 ore să vă înspăimântați definitiv.

    Am ascultat filmul la căști Skullcandy cu buton de reglaj al basului și groaza a fost amplificată ! Recomand să ascultați filmele și nu numai la căști de la 200 lei în sus în detrimentul boxelor - atmosfera va fi incredibilă ! E ca și cum ești acolo. Gamerii știu la ce mă refer.
  • Dragos.87
    pe 18 August 2019 19:36
    E incredibil cum un film iti poate crea o stare terifianta doar cu niste pasari...Este un film bun si foarte bine gandit care are si o atmosfera terifianta...Pentru anul in care e produs este un film foarte reusit..Finalul nu mi s-a parut prea convingator,in rest e bun!
  • into_the_labyrinth
    pe 12 Aprilie 2017 01:53
    Unul dintre cele mai cunoscute thrillere din istoria cinema-ului, The Birds nu este, totuşi, filmul meu preferat de Hitchcock. Scenariul şi dialogurile ar fi putut avea mai multă forţă şi complexitate - în schimb, această peliculă la sfârşitul căreia vei avea impresia că ţi-ai dat întâlnire cu fatidicul corb al lui Poe, multiplicat la infinit, câştigă la capitolul suspans (excelent gradat, doar e Hitchcock!) şi tensiune bazată în principal pe efectul vizual. O altă problemă ridicată de film este: ce anume poate face omul în faţa unei calamităţi, indiferent că vorbim de cutremur, furtună pe mare sau un imaginar atac violent al mai multor specii de păsări? Şi răspunsul este că, deşi îşi poate folosi abilităţile şi inteligenţa pentru a ieşi dintr-o situaţie critică (cum fac şi eroii acestei pelicule), uneori omul nu poate face absolut nimic în faţa naturii dezlănţuite sau a unei specii agresive care atacă în masă. Nu e numărul unu în top, cel puţin în opinia mea, dar mi-a făcut plăcere să îl văd.
  • Tyybi1
    pe 29 Ianuarie 2016 19:02
    La inceput chiar nu m-a captivat, dar pe parcurs, suspansul si-a spus cuvantul. Inca un film bun marca Hitchcock !
  • Mr.Halloween
    pe 30 August 2015 21:53
    Daca ar fi sa descriu acest film in cateva cuvinte, acele ar fi: suspans si groaza. Excelent film.
  • Bogdan.Alexandru
    pe 10 Iunie 2015 20:24
    Am auzit multe despre acest film si chiar speram sa vad un horror extraordinar. Din pacate, am ramas doar cu speranta. Consider ca acest film nu are nicio treaba cu genul Horror.
    Cred ca mai bine ma uitam la o comedie sau la oricare film obisnuit.
  • cezarika21
    pe 14 Decembrie 2014 17:07
    Există momente în care natura se răzbună pe oameni pentru comportamentul lor dăunător, provocând dezastre ale căror cauze rămân inexplicabile. Unii specialişti caută să găsească explicaţii logice eronate unor evenimente care nu pot fi înţelese. Atacurile bruște și concertate ale păsărilor din specii diferite asupra localnicilor din orașul-port Bodega Bay nu pot fi explicate ştiinţific, specialiştii fiind cu totul depăşiţi de situaţie precum bătrâna ornitoloagă Bundy care nu este capabilă să creadă nici măcar un fapt relatat de zeci de martori.

    Vag inspirat dintr-o povestire omonimă (publicată în 1952 de scriitoarea engleză Daphne du Maurier) ce era gândită să fie o metaforă la atacul neașteptat al nemților asupra Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial, filmul ”The Birds” prezintă comportamentul inexplicabil și deosebit de violent al păsărilor la adresa oamenilor dintr-un orășel pescăresc de pe coasta Californiei. Hitchcock conturează în mod voit starea de panică produsă de lupta cu un inamic împotriva căruia nu se găsesc soluții.

    Ca şi în "Psycho", suspansul sporeşte gradual evoluând de la nedumerire, teamă şi culminând cu isterie şi paranoia. Regizorul nu-şi oboseşte spectatorii de la început, cum fac alţi realizatori de filme, ci îşi începe povestea într-o notă banală, bazându-se mult pe elementul surpriză şi lăsând finalul deschis pentru a-şi obliga spectatorii să găsească singuri soluţia. Atacul ucigaş al păsărilor din "The Birds" este una dintre cele mai înfricoşătoare secvenţe din istoria cinematografiei, fiind pastişat în mai multe filme fără a mai beneficia de talentul artistic al lui Alfred Hitchcock.

    Un mare merit în succesul filmului îl are desigur şi distribuţia valoroasă adunată de Hitchcock, evidenţiindu-se Tippi Hedren, o actriţă cu un farmec ameţitor şi cu talent pe măsură, dar şi la fel de talentaţii Rod Taylor, Jessica Tandy, Suzanne Pleshette, Veronica Cartwright sau Ethel Griffies, ultima într-un rol secundar, dar deosebit de important. Deşi cu unele imperfecţiuni, "The Birds" este un film care a marcat puternic genul thriller-horror, influenţând cinematografia mondială şi rămânând un reper important.

    Recunoscându-i valoarea, Biblioteca Congresului American a inclus "The Birds" în anul 2016 în Registrul Naţional de Film al SUA, considerând că este "semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic".
  • Petre_Marius
    pe 15 Iunie 2014 17:46
    "The Birds" este un thriller regizat in 1963 de celebrul Alfred Hitchcock.Actiunea filmului se bazeaza pe atacurile unor pasari violente in Golful Bodega,California.Suspansul creste cu fiecare atac al pasarilor.In prima etapa Melanie este atacata de un pescarus cand soseste pe insula.A doua etapa este cand pasarile Lidiei nu mananca si un pescarus se loveste de usa,apoi atacul de la aniversarea surorii lui Mitch,urmat de atacul vrabiilor prin semineu,atacul de la scoala si din casa lui Mitch,singura solutie de a scapa de aceste atacuri fiind parasirea orasului.
    In "Jocul ielelor",Camil petrescu foloseste tehnica suspansului prin dezvaluirea treptata a informatiilor,in rolul principal fiind Gelu Ruscanu.Acesta este rugat sa inceteze campania.In prima etapa a suspansului,matusa Irena il roaga sa inceteze campania,dar el refuza.In a doua etapa Maria este cea care il roaga dar el refuza din nou,apoi intervine Saru-Sinesti care ii dezvaluie adevaratul trecut al tatalui lui Gelu.
    Suspansul se tot aduna pana cand Gelu,dezamagit,se sinucide.
  • Piscan_David
    pe 13 Iunie 2014 17:59
    "The Birds", este cu siguranta cel mai bun film al lui Hitchcok dupa "Psycho". A facut niste pescarusi nevinovati sa semene atata teroare in inimile locuitorilor din Bodega Bay; o idee geniala a lui Hitchcock ce devenit o capodopera a genului horror. Este un clasic, unul dintre cele mai titrate ale cinematografiei Ambii autori ( Alfred Hitchcock, „Pasarile”, si Camil Petrescu, „Jocul ielelor”) folosesc suspansul pentru a impresiona spectatorul cat si pentru a-l determina sa continue vizionarea filmului pentru a descoperi sfarsitul. Camil Petrescu, poet si romancier, si Alfred Hitchcock, regizor și producător de film, sunt cunoscuti pentru suspansul pe care il ofera pieselor lor.
    Hitchcock alege sa dezvaluie mai intai spectatorului evenimentele care se vor intampla, ca mai apoi personajele sa reactioneze la aceleasi lucruri de care spectatorul era deja constinet, in schimb Camil Petrescu ne dezvaluie lucrurile odata cu personajul.
    Ambele pelicule sunt acaparante spectatorul fiind captivat de la inceput .
  • bobircamadalina
    pe 12 Iunie 2014 16:13
    Filmul de groaza "The birds" regizat de Alfred Hitchcock si nuvela "Jocul ielelor" de Camil Petrescu au la baza tehnicile suspansului .
    "The birds" ,un film exceptional si printre cele mai cunoscute filme ale lui Hitchcock, desi nu definitoriu, intrucat accentul este pus pe horror-ul iscat de atacurile demente si sinucigase ale pasarilor asupra oamenilor. Filmul sau a ajuns celebru pentru originalitate și, mai ales, pentru suspansul provocat de mâna unui maestru.Suspansul este mentinut pe tot parcursul filmului,devenid din ce in ce mai mare.Informatiile sunt putine ,dar pe parcursul aflam tot mai multe .Pasarile au un comportament foarte ciudat , apoi Melanie e lovită de un pescăruș, la o aniversare copiii sunt atacati de pasari , dl. Fawsett ,un vecin de al lui Mitch este găsit mort si avea semne pe fata si pe corp deoarece fusese atacat ,iar in jurul lui erau pasari, școala este si ea asaltată de ciori, apoi are loc un incendiu la benzinarie.Fiecare atac al pasarilor (incident ) sporește si mai mult tensiunea ,nu numai a personajelor dar si a spectatorilor.Asteptam cu nerabdare atacul urmator si sfarsitul filmului.
    In opera "Jocul ielelor" si Camil Petrescu foloseste tehnica suspansului , sunt dezvaluite treptat informatii.Gelu Ruscanu,este personajul principal,autorul acumuleaza suspansul prin mai multe aparitii ale diferitelor persoane care il roaga pe Gelu sa inceteze cu campania.Acestea reprezinta piedici pentru el.Prima persoana care vine la el pentru a -l ruga sa opreasca campania este matusa Irena care incearca sa il emotioneze.Refuza , apoi suspansul se mareste .A doua persoana care vine la el este Maria,pe care o iubise dar il dezamagise.Ea il roaga acelasi lucru ,nu accepta , apoi vine chiar ministrul Serban Saru-Sinesti care ii dezvaluie adevarul despre moartea tatalui sau care defapt s-a sinucis.Gelu este foarte dezamagit .Suspansul continua sa se adune pana in punctul in care Gelu se sinucide, nimic nu il mai poate ajuta sa supravietuiasca.
  • moaca_andreea_elena
    pe 12 Iunie 2014 14:18
    Filmul "The Birds"de Hitchcock este un film nominalizat cu premiul Oscar, pentru imaginile cu efecte speciale,ce ofera scenelor un suspans de maxima intensitate. .Actiunea filmului se petrece intr-un orasel din California,"Bodega Bay".Suspansul realizat de Hitchcock are rolul de a tine spectatorul cu sufletul la gura. Suspanul apare incet,incet iar la sfarsitul filmului pasarile pornesc ultimul atac. Ca si in film suspansul din nuvela lui Camil Petrescu “Jocul ielelor” este format din dezvaluiurea treptata de informatii despre personajul principal, Gelu Ruscanu. In ambele opere informatiile vin pe parcurs incarcand oamenii cu emotii puternice,greu de stapanit. Chiar daca cele doua opere nu au multe lucruri in comun, sunt asemanatoare prin folosirea indelungata a tehnicilor suspansului.
    Nu recomand vizionarea filmului de persoanele care au fobii sau experiente neplacute ce fac referire la pasari! Cu excluderea acestor mici impedimente, filmul este foarte interesant si merita vizionat!
  • lavinia_preda
    pe 12 Iunie 2014 09:16
    Hitchcock- maestrul suspansului a creat adevărate capodopere ale genului, printre care și ”Păsările”. Acest film adună aproape toate elementele unui thriller și le îmbină cu tensiunea crescândă. Filmul începe ca un convențional film romantic, de familie: după întâlnirea dintr-un magazin de păsări, Melanie Daniels, o tânără frumoasă și bogată îl urmărește pe avocatul Mitch Brenner într-o localitate din nordul Californiei. De aici începe thriller-ul propriu-zis. Comportamentul ciudat al păsărilor, Melanie e lovită de un pescăruș, copiii sunt atacați de păsări la o aniversare, dl. Fawsett este găsit mort cu păsări în jurul lui, școala e asaltată de ciori, incendiul la benzinărie... Fiecare moment sporește tensiunea și încordarea personajelor și totodată a spectatorilor. Următorul atac? Se va produca, știm că se va produce, îl așteptăm și cu fiecare minut informațiile se adună până când... păsările atacă! Ăsta e suspansul.
    O situație similară este întâlnită la Camil Petrescu în drama ”Jocul ielelor”. Scriitorul pregătește atent și răbdător momentul; pornind o campanie de presă Gelu Ruscanu ajunge să-și piardă toate resorturile sufletești și să rămână doar cu ideile. Cu fiecare persoană care vine să-l convingă să renunțe la demersul lui, protagonistul primește un șoc: mătușa apelează la latura emoțională, Maria la cea erotică, Saru-Sinești îi distruge imaginea idealizată a tatălui, și pentru că nu era deajuns, redactorii (ca element colectiv) decid oprirea campaniei. În opera literară suspansul este elementul care contribuie la acumularea de informații.
    În schimb, opera cinematografică are avantajul imaginii. Fundalul muzical, tăcerile semnificative alături de modul interesant în care a fost filmată scena de la școală (nerăbdarea lui Melanie, păsările ce se adună) îl transformă pe spectator în complice. Atacurile păsărilor se corelează cu furtuna sufletească a personajelor. Isteria generală se dezvoltă din neîncredere preliminară în confuzie (discuția de la cafenea) apoi în groază (orășelul este probabil evacuat). Suntem tentați să credem că Melanie sau papagalii sunt vinovați de atacuri. De altfel, Melanie preia culpa pe care i-o atribuise comunitatea, urcă la mansardă unde sunt păsările. E unul dintre momentele când spectatorii strigă ”Nu deschide ușa!”.
    ”Următorul strigăt pe care îl vei auzi poate fi al tău”
  • GirleaDorian
    pe 12 Iunie 2014 01:59
    „The Birds” (Pasarile), realizat in 1963, este un film de groaza, thriller regizat de Alfred Hitchcock, vag bazat pe povestirea din 1952, „The Birds” de Daphne du Maurier. Are loc in Golful Bodega, California, unde, timp de cateva zile, dintr-o data si din motive inexplicabile, au loc o serie de atacuri ale unor pasari foarte violente.
    In rolurile principale apar actorii Tippi Hedren, Rod Taylor, Jessica Tandy, Suzanne Pleshette și tanara Veronica Cartwright. Scenariul peliculei este scris de Evan Hunter, caruia Hitchcock i-a spus sa dezvolte personaje noi și o poveste mult mai elaborata și totodata sa pastreze titlul și ideea inexplicabila a atacurilor unor pasari din lucrarea lui Du Maurier. Corespondentul din literatura romana a acestui film este opera „Jocul Ielelor” a lui Camil Petrescu.
    In „Pasarile”, Hitchcock foloseste mai multe elemente de soc, aproximativ 10 sau mai multe. Unele dintre ele nu mai au nevoie de suspans deoarece deja au devenit elemente din desfasurarea actiunii, precum atunci cand Melanie este „ciocanita”, atacul pasarilor de la petrecerea copiilor, atacul de la casa lui Mitch, etc. Dar exista si unele momente unde suspansul isi spune cu adevarat cuvantul cum ar fi la atacul asupra scolii sau cand Annie este gasita decedata, etc. Albert Hitchcock reuseste sa aduca un cinefil la un nivel de interes foarte ridicat, dornic sa afle cauza tuturor actiunilor din film. Dar ce afla cu adevarat la final este ca.. ei bine acolo trebuie sa ajungem toti, recomand sa fie urmarit filmul si mai discutam dupa.
    In "Jocul Ielelor", suspansul este realizat prin folosirea unui mijloc creativ de dezvaluire treptata a informatiilor necesare pentru a intelege actiunea. In opera elementele de suspans cresc in numar odata ce personajul principal, Gelu Ruscanu, descopera informatii cheie in acelasi timp cu noi, cititorii, prin intermediul celorlalte personaje ale operei care le ofera, precum Maria sau Serban Saru Sinesti. Odata cu acumularea acestor informatii, este sporit si interesul nostru de a descoperi adevarul, deoarece starea de nervozitate si nesiguranta a personajului principal este transmisa si noua, astfel suspansul atinge puncte inalte si impresionante.
    Opera merita citita si asa se poate realiza o ampla comparatie intre suspansul scris al lui Camil Petrescu si cel transmis pe sticla prin film al lui Albert Hitchcock.
  • ghiocel_alexandru
    pe 12 Iunie 2014 01:36
    Păsările (1963) este un film de groază thriller regizat de Alfred Hitchcock, vag bazat pe povestirea din 1952 The Birds de Daphne du Maurier.Acesta este printre cele mai cunoscute filme ale lui Hitchcock , intrucat accentul este pus pe horror-ul iscat de atacurile neasteptate si sinucigase ale pasarilor. Poveste incepe cu un triunghi amoros in care sunt implicati Mitch Brenner impreuna cu profesoara din orasul lor , unde traiesc de asemenea si mama si sora lui si frumoasa si bogata oraseana Melanie Daniels. Aceasta cumpara o colivie cu doi papagali si pleaca in cautarea tanarului cu cadoul pentru sora acestuia. Incet , incet atmosfera linistita din Bodega Bay este tulburata de comportamentul neadecvat al pasarilor de toate speciile din zona , incepand cu pescarusul care o ataca pe Melanie.Suspansul devine din ce in ce mai intens odata cu aparitia mai multor pasari care se napustesc asupra locuitorilor , provocand panica , morti orobile si distrugeri materiale . Tot acest cosmar ia sfarsit brusc si inexplicabil la fel cum a si inceput . Jocul ielelor “ se concentreaza pe mai multe etape ale suspansului , aducand astfel momente de tensiune ,informatii noi si accentuand elementele din actiune .Suspansul este delimitat in mai multe etape : scrisoarea lui Gelu Ruscanu in care cere demisia lui Serban Saru Sinesti ; scrisoarea Mariei ; aparitia matusii Irena care ii spune lui Gelu ca Saru Sinesti a fost prietenul tatalui lui , pe care l-a ajutat foarte mult ( parte emotionala ) , cerandu-I sa inceteze aceasta campanie de defaimare impotriva lui Serban,insa Gelu nu accepta ; relatia Maria-Gelu (parte erotica ) ,in care femeia este idealizata,capabila de iubire absoluta,insa nu destul de buna pentru Gelu,care nu se vrea supus unei iubiri. Maria il roaga sa renunte la publicarea scrisorii ,care o poate defaima ; Serban Saru Sinesti – Gelu Ruscanu : Serban ii povesteste lui Gelu cum a murit tatal sau, si anume ca s-a impuscat cu un revolver,primit cadou de la amanta lui , Gelu stiind ca a murit la vanatoare ( puterea de a rezista la socuri ). Asadar,sunt 4 etape ale suspansului
  • hamida_ssndafie
    pe 12 Iunie 2014 01:16
    The Birds (Păsările) , realizat in 1963 , este un film de groaza , thriller regizat de Alfred Hitchcock , vag bazat pe povestirea din 1952 , The Birds de Daphne du Maurier . Are loc in Golful Bodega , California , unde , timp de cateva zile , dintr-o data si din motive inexplicabile , au loc o serie de atacuri ale unor pasari foarte violente .
    In rolurile principale apar actorii Tippi Hedren , Rod Taylor , Jessica Tandy , Suzanne Pleshette și tanara Veronica Cartwright . Scenariul peliculei este scris de Evan Hunter , caruia Hitchcock i-a spus sa dezvolte personaje noi și o poveste mult mai elaborata și totodata sa pastreze titlul și ideea inexplicabila a atacurilor unor pasari din lucrarea lui Du Maurier . Aceasta opera cinematografica are ca si corespondenta in opera romanao creatie literara alui Camil Petrescu , Jocul Ielelor .
    Chiar daca la prima vedere cele doua opere , cea cinematografica si cea literara , nu par asemanatoare din nici un punct de vedere , datorita faprului ca tipologiile personajelor , subiectul operelor si temele abordate difera , la o privire mai atenta se poate observa faptul ca suspansul prezent in ambele le aseamana . Suspansul , redat prin momente de tensiune care se acumuleaza pentru a stimula cititorul ori privitorul , mai mult sau mai putin , pentru a accentua anumite elemente din actiunea operei si pentru a aduce informatii noi , apare sub mai multe forme .
    In nuvela lui Camil Petrescu , Jocul Ielelor , actiunea desfasurata in luna mai a anului 1914 , in Bucuresti , urmarind evolutia psihologica a protagonistului . In aceasta opera suspansul apare treptat , ca si in film . Camil Petrescu surprinde cum presiunile exercitate asupra personajului principal, Gelu Ruscanu, il conduc pe acesta spre moarte . Pana la momentul final al evolutiei pe plan psihologic , moartea lui Gelu Ruscanu , suspansul lui Camil Petrescu este redat prin aparitia unor personaje in mod treptat in viata protagonistului . Fiecare intalnire a acestuia cu unul dintre personaje si fiecare dezvaluire care i se face reprezentand o treapta a suspansului ce vizeaza un anumit plan .
    Primul element al suspansului este dat de intalnirea cu matusa Irena care incearca sa il convinga pe tanar sa nu publice scrisoare contra ministrului justiei , prezentand prietenia dintre Saru Sinesti si Gelu Ruscanu ; aceasta face referire la planul emotional al acestuia . Urmeaza apoi Maria care apeleaza la partea erotica , pe acest plan erotic Camil Petrescu facand referire lao iubire unde femeia este idealizata . Ultimul care vine sa il viziteza este Saru-Sinesti . Ministrul ii dezvaluie adevarul despre moartea tatalui sau si aici echlibrul emotional al lui Gelu dispare odata ce descopera ca tatal sau a fost un las, invins de societate. Acest lucru se datoreaza faptului ca imaginea pe care o pastrase cu privire la tatal sau fusese una idealizata , iar acum , cand adevarul ii fusese aratat , faptul ca tatal sau nu murise la vanatoare ci se sinucisese cu revolverul primit cadou de la Nora Ionescu , o actrita ieftina , vine ca olovitura puternica pentru ziarist . Urmeaza ca nici redactia sa nu il sprijine , iar autoritatea sa este inlocuita de cea a colectivului ; un colectiv fara idealuri, care il dezamageste pe protagonist . Suspansul continua sa se adune pana in punctul in care Gelu se sinucide . Astfel se aduna in el contraargumente si ajunge la dezamagire . Neavand un element care sa-l ajute sa supravietuiasca , Gelu Ruscanu reface destinul tatalui sau , care nu fusese modelul sau in viata , ci o deziluzie , un las care s-a confruntat cu o criza existentiala ce l-a condus spre sinucidere , precum este si cazul actual , al fiului .
    Astfel , in nuvela camilpetresciana sunt evocati oameni lucizi , inflexibil emotional , facandu-se aluzie deci si la Patul lui Procust , prin tiparul personal evidentiat . Cele patru elemente : emotional , erotic , de soc la aflarea adezarului si colectiv reprezinta deci in opera literara treptele suspansului . Acestea conduc pre sfarsitul tragic , care face iarasi o diferenta intre carte si film , intre opera cinematografica si cea literara . Sfarsitul , marcat de tragic , ni-l prezita pe Gelu , ramas doar el cu ele , ielele , ideile - de unde si jocul ideilor , jocul ielelor , joc periculos prin care va reface destinul tragic al tatalui fara a fi salvat de vreun element(imaginea tatalui , iubirea Mariei , suportul colectivitatii...) .
    Pe de alta parte , si opera cinematografica are nuanta psihologica , chiar daca este un film de groaza . Cele patru personaje : Mitch , Melanie Danniels , Lydia , Annie , sunt esafodul ; cu cat pasarile se inmultesc , cu atat vietile lor devin mai interesante .
    Melanie este tipul de fata rasfatata care incearca sa socheze , dar intalnindu-l pe Mitch este obligata sa renunte la aceasta parte a ei , sa spuna adevarul . In consecinta , sub acea imagine pe care o prezinta , ca si fata a unui patron e redactie , ea este o fata oarecare , care are un sentiment matern accentuat deoarece a crescut fara mama , si o regaseste pe aceasta in Lydia , este o fata ce are sa isi gaseasca locul cu usurinta in familia lui Mitch . Annie il iubeste pe Mitch , este privita de mama acestuia ca o prietena , nu ca o potentiala nora ; aceasta plecase din San Francisco pentru o iubire bolnavicioasa , ajunsese in acest orasel si nu avea o cariera ascendenta , acaparase tot ceea ce il inconjura pe Mitch , cu exceptia lui . Ea este un personaj bun in pelicula , nu este geloasa, ci toleranta , oferindu-si de multe ori ajutorul , fapt demonstrat si de scena in care isi da viata pentru a o proteja pe sora lui Mitch , Cathy . Lydia , mama lui Mitch este o persoana slabace se ascunde sub o masca de femeie dura . Aceasta este mereu dependenta de cineva (de sotul ei si apoi de fiul cel mare , Mitch ) . Atitudinea ei fata de el nu se explica prin posesivitate , ci prin nevoia ei de a fi protejata , deoarece era fricoasa , tematoare si slaba .Asadar raceala ei este o forma de protejare pentru invulnerabilitatea ei , si primind-o pe Melanie ea mai uita de propriile temeri ; este o binefacere pentru ambele parti .Cat despre Mitch , acesta era un avocat ce profesa in San Francisco , unde a intalnit-o si pe Melanie ; el traia intr-o lume a delicventilor si era marcat de supravietuirea intr-o astfel de lume imorala , fapt care il determina si sa nu mai poata iubi . Si el poarta o masca , cea a justitiarului autoritar , in timp ce este doar un barbat simplu , capabil si dornic de a iubi .
    Asadar , acest fenomen al pasarilor vine peste niste suflete bulversate , peste ofurtuna sufleteasca . Odata cu sosirea ei , panica , isteria si paranoia incep sa se astearna usor peste oras , fara reguli ori etape . Apare si mama celor doi copii , accentuand teamapopulatiei , batrana care se contrazice cu realitatea , folosindu-se de stiinta , si vocea providentei , redata de batranul din cafenea care rostea citate despre apocalipsa , memorate in biblie (demonstreaza faptul ca americanii pun foarte mult accentul asupra acestui lucru ) . Apare deci o isterie generala si neancrederea se asterne deoarece atacurilepasarilor sunt sporaice , singurii capabili sa inteleaga aceasta situatie fiin Melanie si soferul ; situatie este absurda deoarece pasarile nu ar fi capabile sa faca astfel de lucruri daca nu ar fi provocate .
    Inca e lainceputul peliclei , aparitia pasarilor starneste curiozitati , si c, cu fiecare aparitie creste si suspansul , pe etape .Prima data este atacata Melanie de pescarus , fapt ce schimba relatia dintre ea si Mitch , supararealui fiind inlocuita de mila . A doua ata apare perturbarea ordinii firesti in fermaLydiei , deoarece pasarilenu mananca . Apoi apare pescarusul mort de la usa lui Annie , urmat de atacul de la ziua aniversara alui Cathy si de atacul vrabiilor din semineu . Este prezentata apoi o scena infricosatoare ce arata faprul ca peste noapte aavut loc un atac al pasarilor si la casa domnului Foster , urmat de atacul de la scoala . Acesta este cel mai detaliat . In timp ce pasarile se auna , se inmultesc , suspansul creste pana ce atinge un nivel palpabil ; simti starea de asteptare , cum tensiunea si agresivitatea cresc , si esti complice , ca si spectator, la moment . Urmeaza apoi discutia de la cafenea , unde se observa felul in care se rasfrange situatia si asupra colectivitatii , iar apoi se asista lao schimbare a vietii linistite din orasel . In sfarsit , pe plan personal de data aceasta , au foc pregatirilepentru intampinarea atacului ce va avea loc, iar casa este pusa sub asediu . In ciuda pregatirii armate foarte bune, pasarile ataca locuinta - fapt sesizat mai intai la nivel auditiv , iar luciditatea si vigilenta lui Mitch nu fac fata atacului violent al pasarilor care trec prin tot . Toate personajele sunt ranite . Melanie fusese deja lovita , fetita vazuse moartea lui Annie Mitch fusese ranit si Lydia este bulversata - nu-si gaseste locul .
    Astfel , dupa momentul de liniste , Melanie isi joaca rolul pretextua . Urmeaza momentul de acalmie , Melanie preia culpa data de comunitate , pleaca in ''inspectia casei'' , descopera ca linistea benefica era doar o pauza in atacul pasarilor , dar , ajungand singura in locul in care pericolul era mai mare , aceasta nu are taria de caracter sa se apere si este pur si simplu socata . In concluzie , este doborata-atat la propriu , cat si de faptul ca ramane inmarmurita deoarece nu intelege si nu se asteapta - de unde si criza existentiala . Este mai apoi salvata de Mitch , iar ei toti parasesc casa care se afla sub asediul pasarilor , intregul orasel fiind dominat de acest fenomen paranormal . Astfel , prin plecarea in liniste in timpul atacului omul dovedeste intelepciune -dar si lasitate , iar animalicul domina tot si intoarce societatea .
    In concluzie , cele doua capodopere , cea literara si ceacinematodrafica prezinta tehnici , factori si etape ale suspansului . Acesta este punctul care le aseamana , fiecare etapa aducand noi informatii care deruteaza ori socheaza cititorul/privitorul .
    Tensiunea este atat de densa incat pare palpabila . Asadar , Alfred Hitchcock da dovada ca poate ecraniza o opera literara fara a ii stirbii valoarea ( ecranizarea nuvelei scriitoarei Daphne du Maurier este cu adevarat reusita ) , iar CamilPetrescu analizeaza atent evolutia psihologica a redactorului Gelu Ruscanu . Ambele opere , pelicula si nuvela, sunt acaparante , spectatorul/cititorul fiind captivat inca de lainceput .
    In consecinta , The Birds este un film superb , nominalizat la premiile Oscar , regizat exceptional , pe care il recomand calduros persoanelor iubitoare de acest gen .
  • Laura.Dumitru
    pe 12 Iunie 2014 01:02
    Nuvela "Jocul ielelor" scrisa de Camil Petrescu si filmul "The birds" in regia lui Alfred Hitchock sunt doua capodopere care au la baza tehnicile suspansului.
    In cele doua opere suspansul creste odata cu inaintarea in vizionare,respectiv lectura.Tehnica de constructie a suspansului este asemanatoare deoarece tensiunea se acumuleaza treptat prin ''jocul ideilor'' din mintea lui Gelu Ruscanu si prin agresivitatea naturii unde omul este dominat de univers.In "Jocul ielelor" Camil Petrescu acumuleaza suspansul prin prezenta mai multor persoane iar in "The birds" tensiunea si panica incep sa isi faca aparitia dupa agresiunile pasarilor.
    "Jocul ielelor" delimiteaza suspansul prin mai multe etape:scrisoarea lui Gelu Ruscanu in care doreste demisia lui Serban Saru-Sinesti;scrisoarea Mariei;aparitia matusii care ii spune ca Saru-Sinesti a fost un bun prieten al tatului sau;refacerea destinului tatalui sau care se omorase cu un revolver primit cadou din partea unei amante.Incordarea aduca in Gelu Ruscanu contraargumente,el nu mai are iubire,familie,camarazi deoarece se inchide intr-un spatiu,intr-un ''joc al ideilor'' ce vor duce la decesul protagonistului.
    "The birds" incepe sa dezvolte suspansul odata cu schimbarea vietii linistite din oras,cand oamenii sunt atacati de natura(de pasari).In film este folosita aceeasi modaliatate in acumularea tensiunii:aparitiile din ce in ce mai dese a unor factori care provoaca suspans.Etapele incep odata cu atacul fara motiv al unui pescarus asupra lui Melanie;pasarile Lidiei care nu vor sa se hraneasca;un pescarus se izbeste de usa lui Annie;atacul de la aniversarea lui Cathy;distrugerea casei lui Mitch;atacul de la scoala si in final atacul din care Melanie este ranita,cel care o socheaza.Gandirea rationala a personajelor este demonstrata in final deoarece ei nu pot trai in aceasta lume,asa ca o parasesc(animalicul intoarce societatea in timp).
    In concluzie cele doua opere,cinematografica si literara,trebuie apreciate pentru valoarea lor si pentru faptul ca ne tin captiv pe tot parcursul actiunii intr-o lume tensionata.
  • CocosAna
    pe 12 Iunie 2014 00:12
    Păsările (1963) este un film de groază thriller regizat de Alfred Hitchcock, vag bazat pe povestirea din 1952 The Birds de Daphne du Maurier.Acesta este printre cele mai cunoscute filme ale lui Hitchcock , intrucat accentul este pus pe horror-ul iscat de atacurile neasteptate si sinucigase ale pasarilor. Poveste incepe cu un triunghi amoros in care sunt implicati Mitch Brenner impreuna cu profesoara din orasul lor , unde traiesc de asemenea si mama si sora lui si frumoasa si bogata oraseana Melanie Daniels. Aceasta cumpara o colivie cu doi papagali si pleaca in cautarea tanarului cu cadoul pentru sora acestuia. Incet , incet atmosfera linistita din Bodega Bay este tulburata de comportamentul neadecvat al pasarilor de toate speciile din zona , incepand cu pescarusul care o ataca pe Melanie.Suspansul devine din ce in ce mai intens odata cu aparitia mai multor pasari care se napustesc asupra locuitorilor , provocand panica , morti orobile si distrugeri materiale . Tot acest cosmar ia sfarsit brusc si inexplicabil la fel cum a si inceput . "Jocul ielelor " se axeaza pe mai multe etape ale suspansului , aducand noi informatii si punand accent pe actiuni . Momentele de suspans ar fi atunci cand Gelu Ruscanu trimite o scrisoare in care cere demisia lui Serban Saru Sinesti , scrisoarea Mariei . O parte cu o incarcatura emotionala este atunci cand matusa Irena isi face aparitia si ii spune lui Gelu ca Saru Sinesti a fost prietenul tatalui lui pe care l-a ajutat foarte mult si cerandu-i sa renunte la acea campanie de defaimare , insa Gelu nici nu vrea sa auda de asa ceva. In relatia dintre Gelu si Maria , femeia este idealizata dar nu este destul de buna pentru Gelu care nu dorea sa fie un sclav al iubirii . Alte momente pline de suspans ar fi atunci cand Maria il roaga sa nu publice scrisoarea care ar putea-o defaima si atunci cand Serban Saru Sinesti ii povesteste lui Gelu cum a murit cu adevarat tatal sau . Dupa cum bine observati , atat in filmul "The birds " , dar si in opera " Jocul ielelor " avem parte de un suspans incredibil si de o actiune complexa si inedita.
  • Andrei_Buzea
    pe 12 Iunie 2014 00:10
    Păsările (1963) este un film de groază thriller regizat de Alfred Hitchcock, vag bazat pe povestirea din 1952 The Birds de Daphne du Maurier. Are loc în Golful Bodega, California, unde, timp de câteva zile, dintr-o dată și din motive inexplicabile, au loc o serie de atacuri ale unor păsări foarte violente.
    După aproape 50 de ani de la lansarea filmului "Păsările" de Alfred Hitchcock, după decenii de cercetări asupra păsărilor care au atacat oameni, oamenii de ştiinţă au stabilit că zburătoarele au mâncat o specie de algă toxică ce provoacă pierderea simţului de orientare şi amnezie,
    Filmul "Păsările", cu Rod Taylor şi Tippi Hedren, actriţa fetiş a regizorului Alfred Hitchcock, prezintă povestea unei femei bogate care vine în vizită la un potenţial iubit într-un orăşel din nordul Californiei. Brusc, păsările încep să atace oameni, în număr din ce în ce mai crescut, cu o violenţă din ce în ce mai mare, provocând numeroase victime.
  • Timcu-Irina
    pe 11 Iunie 2014 23:10
    Păsările (1963) este un film de groază thriller regizat de Alfred Hitchcock, vag bazat pe povestirea din 1952 The Birds de Daphne du Maurier. Are loc în Golful Bodega, California, unde, timp de câteva zile, dintr-o dată și din motive inexplicabile, au loc o serie de atacuri ale unor păsări foarte violente.În rolurile principale apar actorii Tippi Hedren(Melanie Daniels), Rod Taylor(Mitch Brenner), Jessica Tandy(Lydia Brenner), Suzanne Pleshette(Annie Hayworth) și tânara Veronica Cartwright(Cathy Brenner).
    Scenariul este scris de Evan Hunter. Hitchcock i-a spus să dezvolte personaje noi și o poveste mult mai elaborată și totodată să păstreze titlul și ideea inexplicabilă a atacurilor unor păsări din lucrarea lui Du Maurier.
    Atacul sumar al pasarilor se indreapta asupra celor 4 persoane isterizate. Melanie este o tanara rasfatata care are o imagine proasta(aceasta imagine este totodata si una falsa). Aceasta regaseste ideea de familie in familia lui Mitch. Lidia(mama lui Mitch_ este o femeie slaba in pofida mastii de femeie dura pe care aceasta o afiseaza; simte nevoia sa se agate de cineva care sa o spirijine iar raceala ei este defapt o forma de mascare a slabiciunii ei. Aparitia lui Melanie in familie este o grija in plus care o face pe aceasta sa uite de frica. Annie a renuntat la viata ei din San Francisco pentru o iubire neimpartasita iar drama acesteia merge pana la capat pentru ca aceasta isi sacrifica viata pentru sora persoanei iubite.Mitch este un avocat care isi pierde capacitatea de a iubi datorita lumii imorale in care traieste. ACesta poarta o masca pentru ca dincolo de imaginea de justitiar este un barbat simplu. Atacurile pasarilor au loc in felul urmator : in prima faza este agresata Melanie, in barca, atac care schimba relatia ei cu Mitch. A doua etapa este reprezentata de faptul ca pasarile nu mai mananca. Un al treilea semn ca ceva nu este in regula este acela ca la usa casei lu Annie cade un pescarus. Urmeaza atacul de la aniversarea sorei lui Mitch acest atac fiind urmat de cel din casa lui Mitch unde vrabiile isi fac aparitia prin semineu. Urmeaza moartea domnului Fox , corpul neinsufletit al acestuia fiind gasit de Lidia.Atacul de la scoala se bazeaza pe suspanul care este in continua crestere iar acesta se transfera la spectator datorita faptului ca persoanjul nu observa ce se intampla . Ultimul atac este asteptat , motiv pentru care familia lui Mitch se pregateste insa acestia sunt luati prin surpindere de forta pasarilor iar Melanie datorita curiozitatii sfarseste ca victima a pasarilor. Aceasta este salvata iar plecarea lor in linistea dintre atacuri arata solutia.
    Ca si in opera cinematografica "The Birds" in opera literara "Jocul ielelor" apare ideea de suspans .Actiunea dramei se petrece in preajma izbucnirii primului razboi mondial, in mai 1914, la redactia ziarului bucurestean ‘Dreptatea sociala’, organ al partidului socialist.Subiectul dramei prezinta efectele campaniei de presa dusa de directorul ziarului, Gelu Ruscanu , impotriva ministrului de justitie, Serban Saru-Sinesti, caruia ii cere sa demisioneze, amenintandu-l cu publicarea unei scrisori incriminatorii. Aceasta scrisoare a fost oferita lui Gelu Ruscanu de catre Maria Saru-Sinesti si prezinta faptul ca Serban Saru-Sinesti a omorat-o pe matusa Mariei si i-a modificat testamentul pentru a-i mosteni averea. Pe parcursul operei Gelu Ruscanu este vizitat de diferite persoane care incearca sa il convinga sa opreasca campania de presa. Prima vizita ii este facuta de matusa Irena care ii spune ca Saru-Sinesti a fost prieten cu tatal sau si ca l-a ajutat sa inapoieze redactiei banii delapidati de acesta. A doua vizita ii este facuta de Maria Saru-Sinesti care il roaga sa renunte la publicarea scrisorii datorita ca aceasta ar fi defaimata in spatiul public pentru ca s-ar afla de relatia dintre ea si Gelu .A treia vizita ii este facuta de insusi Serban Saru-Sinesti care ii spune adevarata poveste despre moartea tatalui sau . Acesta ii maturiseste ca tatal sau sa sinucis cu un revolver primit cadou de la amanta sa Nora Ionescu. Acesta este punctul culminant datorita faputul ca aflarea acestui adevar zdruncina atat campania de presa cat si echilibrul lui Gelu datorita faptului ca acesta il considera pe tatal lui un mentor insa a fost doar o iluzie. Apare si elementul colectiv reprezentat de redactie care hotaraste oprirea campaniei de presa datorita interventiei jocurilor politice. Saru-Sinesti propune eliberarea lui Petre Boruga in schimbul opririi campaniei. Sunt 4 revelatii care aduna in erou contra argumente. Lumea lui se destrama, nu mai are nimic acesta ramanand doar cu jocul ielelor(ideilor). Jocul este periculos datorita faptului ca acesta va urma destinul tatalui sau.
    Cele doua opere merita apreciate la adevarata lor valoare pentru ca sunt doua opere in care suspanul este dus la extrem. Vizionare placuta!
  • NedelescuCristian
    pe 11 Iunie 2014 23:05
    Unul din filmele mele favorite din cele realizate de fabulosul Alfred Hitchcock .Tensiunea este atat de densa incat pare palpabila, inca odata Alfred Hitchcock da dovada ca poate ecraniza o opera literara fara a ii stirbii valoarea. Dincolo de efectele speciale care, în timp, sunt depasite de inovatii tehnice, ramâne forta incarcata de simboluri a alegoriei pasarilor ce invadeaza pe neasteptate cerul senin al unui orasel oarecare. Suspanul apare incet,incet iar la sfarsitul filmului pasarile dau ultimul atac. Ca si in ''Jocul ielelor'' suspansul apare pe tot parcursul campaniei lui Gelul Ruscanu,unde vine de fiecare data cate un personaj pentru a-i cere acestuia sa renunte la campanie,insa acesta refuza;pana cand afla ca cel pe care il considera un idol adica tatal sau nu a murit intr-un accident si s-a sinucis,fiind un om las. “The Birds” o capodoperă complexă dar totodată ceva inspaimantator dintr-un adevăr care era până atunci prea puţin important,păsările.
    De la acest film a aparut o intreaga spaima de a avedea mai multe pasari adunate la un loc...
  • andreea_bratu
    pe 11 Iunie 2014 22:48
    Alfred Hitchcock poate fi considerat un maestru al suspansului , acesta regiyand mai multe filme in care suspansul joaca un rol foate important .in filmul sau "The Birds " ,suspansul este evidentiat prin intermediul pasarilor care ataca un orasel american,Bodaga Bay, perturbandu-i linistea . Motivul pentru care pasarile ataca ramane un mister pana la sfarsitul filmului.Tehnica suspansului ,in film, se bazeaza pe faptul ca nu avem foarte multe informatii despre personajele principale de la inceput: Malanie, Mitch, Anni, Lydia, insa cu cat atacurile se inmultesc cu atat vietile personajelor devin tot mai intersante . O data cu venirea lui Melanie,care se indragosteste de Mitch, orasul este zguduit de atacurile violente ,fara motiv,ale pasarilor.Primul atac incepe cu o singura pasare , dar pe masura ce numarul acestora creste , creste si suspansul iar frica si paranoia patrunde printre locuitori.
    Atunci viata tuturor este data peste cap.
    Atacurile pasarilor sunt foarte bine realizate,efectele vizuale si cele auditive sporind si ele suspansul.Totul se sfarseste cu bine, familia reusind sa se salveze , dar suspansul ramane in continuare.
    In nuvele "Jocul ielelor " de Camil Petrescare are in comul cu filmul suspansul, personajul principal esteGelu Ruscanu, un ziarist. Suspansulconsta aici in dezvaluirea treptata a unor informatii foarte importante care vor contribui la sfarsitul tragic al persanajului.
    Pe cand in film spectatorul este facut partas la actiunea filmului,stiind ce se va intampla inaintea personajului, in nuvela cititorul descopera informatiile cheia in acelasi timp cu Gelu, fiind o tehnica a suspansului.
    La acesta vin rand pe rand personaje cheie care ii dezvaluie anumite informatii.Acesta acumuleaza foarte multa tensiune ,sporind suspansul.
    In ambele opere suspansul se aduna in doze mici, personajele acumuland tensiune.Filmul merita vazut deoarece te va tine cu sufletul la gura, atat prin efectele spectaculoase cat si prin poveste.
  • Enache.Andreea
    pe 11 Iunie 2014 22:28
    Fimul cunoscutului regizor Alfred Hitchcock, „Pasarile”, si nuvela romanicerului roman Camil Petrescu, „Jocul ielelor” dovedesc a avea un comun modul in care suspansul modifica actiunea si face ca aceasta sa ia o cu totul si cu totul alta intorsatura. Ambii autori folosesc suspansul pentru a impresiona cititorul/spectatorul cat si pentru ai face pe acestia sa doreasca sa continue opera pentru a descoperi sfarsitul acesteia.
    Suspansul din nuvela lui Camil Petrescu este format din dezvaluiurea treptata de informatii catre personajul principal, Gelu Ruscanu. Acestuia i se comunica informatii prin intermediul a trei persoane (matusa lui Gelu, Maria Saru-Sinesti si Serban Saru-Sinesti) care fiecare, unul dupa altul, accentueaza suspansul epic. Cu cat personajului principal i se dezvaluie mai multe informatii, cu atat suspansul creste iar la sfarsit eroul se schimba total, devenind nesigur si confuz.
    In film suspansul este realizat cu ajutorul pasarilor. Aparent inocente si pasnice, o schimbare brusca se produce iar acestea incep sa atace oamenii. Suspansul e dezvaluit pe parcursul filmului, incepand de la ciudatul atac al percarusului, terminandu-se cu atacarea casei lui Mitch. Pasarile se aduna una cate una creeand o stare de isterie la care spectatorul este facut complice. Motivul pentru care acestea ataca este necunoscut si ramane astfel pana la sfarsitul fimului, finalul fiind unul deschis. Acest fenomen scoate la iveala furtunile interioare ale locuitorilor, care nu cred ca pasarile sunt capabile de agresivitate daca nu sunt provocate. Daca la Camil Petrescu lucrurile ne erau dezvauite odata cu personajul, aici, Hitchcock alege sa dezvaluie mai intai spectatorului ceea ce se va intampla, ca mai apoi personajele sa reactioneze la aceleasi lucruri, dar de care spectatorul era deja constinet.
    Ambele opere merita citite/vazute deoarece creeza suspansul potrivit pentru genul de poveste potrivit.
  • madi_madalina
    pe 11 Iunie 2014 21:48
    Alfred Hitchcock este un regizor uimitor,este un maestru al suspansului. Filmul sau intitulat,,The Birds” a fost nominalizat la premiile Oscar tocmai pentru profesionalismul demonstrat. Filmul are drept corespondent in literatura nuvela,,Jocul ielelor’’ a lui Camil Petrescu in care suspansul este mentinut pe tot parcursul actiunii. In ambele opere informatiile vin pe parcurs,se succed astfel incarcand populatia cu emotii puternice,greu de stapanit.Desi cele doua opere nu au multe lucruri in comun sunt asemanatoare prin tactica folosita de a prezenta evenimentele.Daca la inceput pasarile iti ofera o stare de liniste si de siguranta,totul capata o nota derizorie catre sfarsit.Acele fiinte gingase,inofensive devin niste agresori in toata regula,un pericol pentru societatea umana.Cei doi protagonisti Mitch Brenner si Melanie Daniels isi construiesc povestea de dragoste intr-un cadru sumbru si neobisnuit.Desi multe persoane simt ca nu pot viziona astfel de filme sunt foarte captivate de acest gen,deoarece suspansul isi face bine rolul si te prinde in sirul evenimentelor.In film intalnim si situatii mult mai dramatice precum moartea lui Annie,la care asista si sora lui Mitch,fiind marcata profund.Odata cu sosirea lui Melanie incep si atacurile pasarilor care transforma micul orasel intr-o lume haotica,fara sens.Primul atac este realizat doar de o singura pasare insa pe parcus acestea se inmultesc neasteptat. Instantaneu caminul,locul sigur al familiei lui Mitch devine un spatiu invadat de pasari care ii fac rau lui Melanie,la fel si scoala si barul.De asemenea situatii tragice intalnim si in nuvela unde ne este prezenta viata plina de presiuni a lui Gelu Ruscanu.In opera suspansul este oferit de persoanele care incearca sa-i schimbe opiniile lui Gelu.Acesta era foarte hotarat pana in momentul in care intreaga imaginea idealista a tatalui sau a fost daramata la dezvaluirea anumitor informatii despre viata lui. Fiind dezorientat si distrus de vestile primite,acesta construieste intocmai sfarsitul las al tatalui sau.Cele doua opera sunt adevarate capodopere ale literaturii,scrise si interpretate de persoane profesionaliste.Recomand acest film tuturor persoanelor care iubesc lucrurile facute calitativ.
  • Ivanescu.Ruxandra
    pe 11 Iunie 2014 21:14
    ,,Păsările” celebrului regizor Hitchcock și ,,Jocul ielelor”, nuvela lui Camil Petrescu, deși nu par înrudite de vreun numitor comun, la o privire mai atentă, sunt foarte asemănătoare.

    Cu toate că tipologiile personajelor, subiectul sau temele abordate nu au absolut nimic în comun, Camil Petrescu ar putea fi numit un Aflred Hitchcock al literaturii române pentru subtilitatea și inteligența cu care care creează suspansul în operele sale.
    Suspansul este realizat în film prin intermediul păsărilor. De ce atacă aceste păsări liniștitul oraș Bodega Bay din California, acest lucru rămâne un mister până la sfârșitul filumului, care este de altfel unul deschis. Măiestria viziunii lui Hitchcock este vizibilă din plin, acesta reușind să transforme ceva ce de altfel reprezintă o ființă pașnică și docilă într-un nou inamic care atentează la supremația omului în lanțul trofic și evolutiv. În general, suspansul realizat de apariția păsărilor se concretizează prin atacul subit și inexplicabil al acestora, pentru ca mai apoi, când prezența acestora pare că a dispărut, păsările să reapară din nou, șocând mai întâi spectatorul, iar abia apoi personajul. Spectatorii ajung să fie sensibilizați de personaje prin simplul fapt că situația excepțională în care se află acestea nu poate decât să te facă să speri că, până la finalul peliculei, acestea vor găsi o solușie de a scăpa de atacul absurd al prădătorilor aerieni.

    În nuvela ,,Jocul ielelor” suspansul se realizează printr-un mijloc relativ simplu: dezvăluirea treptată de informații. Un lucru de observat este cum în film spectatorul este făcut părtaș la continuitatea acțiunii înaintea personajului, lucru care sporește în sine suspans în așteptarea reacției pe care o vor avea personajele la o informație deja cunoscută de privitor. Pe de altă parte, Gelu Ruscanu, personajul principal al nuvelei, descoperă anumite informații cheie în același timp cu cititorul. Lucrul acesta se datorează importanței studierii reacțiilor și trăirilor lui Gelu ca formă de suspans în sine. Informațiile sunt dezvăluite personajului principal și totodată cititorului prin intermediul a trei personaje (mătușa lui Gelu, Maria Saru Sinești și Șerban Saru Sinești), fiecare personaj care îi precedă celuilalt sporind și mai mult tensiunea epică. Cu cât Gelu acumulează tot mai multe informații, cu atât se produce mai mult suspans și uimire la răsturnarea de situție ce rezultă din următoarele informații primite, care îi cauzează eroului nostru o schimbare totală în viziune și nesiguranță.
    Cele două opere merită cu siguranță văzute/citite pentru a putea fi comparate împreună.
  • Mirea_Andreea
    pe 11 Iunie 2014 21:10
    Camil Petrescu, fost romancier, nuvelist și poet roman, autor al nuvelei ,,Jocul ielelor’’, si Alfred Hitchcock, fost regizor și producător de film, considerat unul dintre regizorii cu cea mai mare influenta asupra posteritatii, regizor al flmului ,,Pasarile’’ sunt cunoscuti pentru suspansul pe care il ofera pieselor lor.
    In ,, Jocul ielelor’’, Camil Petrescu surprinde cum presiunile exercitate asupra personajului principal, Gelu Ruscanu, il conduc pe acesta spre moarte. Inainte de momentul final care va aduce incheiere trairilor interoare ale personajului, autorul acumuleaza suspansul prin mai multe aparitii ale diferitelor persoane. Primul element al suspansului este matusa Irena care incearca sa il convinga pe tanar sa nu publice scrisoare contra ministrului justiei, referindu-se la partea emotionala a acestuia, urmata apoi de Maria care apeleaza la partea erotica. Ultimul care vine sa il viziteza este Saru-Sinesti care ii dezvaluie adevarul despre moartea tatalui sau . Echlibrul emotional al lui Gelu dispare odata ce descopera ca tatal sau a fost un las, invins de societate. Nici redactia nu il sprijina, iar autoritatea lui Gelu este inlocuita de cea a colectivului. Un colectiv fara idealuri, care il dezamageste. Suspansul continua sa se adune pana in punctul in care Gelu se sinucide, neavand un element care sa-l ajute sa supravietuiasca, refacand astfel destinul tatalui sau.
    Hitchcock modeleaza suspansul sub forma unor pasari in filmul ,, Pasarile’’. Povestea este centrata in jurul a cinci persoane : Melanie, Mitch, Lidia, Annie si Cathy. Melanie ajunge intr-un oras in care se indragosteste de Mitch, gaseste un refugiu matern in Lidia si o prietena in Annie. Odata cu sosirea ei, panica, isteria si paranoia incep sa se asterne usor peste oras. Prima aparitie a pasarilor este momentul in care un pescarus o ataca pe Melanie in barca, urmat de refuzul pasarlor de la ferma Lidiei de a manca. Acestea patrund chiar in spatiul sigur al familiei lui Mitch, casa acestora, prin semineu. Pasarile atacau, iar apoi aveau momente de pauza. Ele puteau ataca intr-un numar mare, precum atacul de la aniversarea lui Cathy sau in numar restrains, pescarusul care se loveste de usa lui Annie. Atacurile devin mai violente, pasarile il omoara pe dl Faucet si ii ataca pe copii la scoala. Viata linistita a orasului dispare sub panza de isterie si teama. Oamenii se aflau intr-o stare continua de asteptare. Ultimele atacuri au loc la casa lui Mitch unde Melanie este atacata, dominata de agresivitatea pasarilor. Mitch o salveaza, iar familia reuseste sa fuga intr-un moment de repaus al atacurilor.
    In ambele opere, suspansul este prezent in cantitati mici la inceput si se aduna pe parcurs, spectatorul fiind captivat de intamplarile si aparitiile factorilor care declanseaza suspansul.
  • neagoe_marinela
    pe 11 Iunie 2014 20:46
    Filmul "The Birds" este un film foarte infricosator. Alfred Hitchock este regizorul acestui film (el fiind un maestru al suspansului ). Actiunea filmului se petrece intr-un oras uitat de lume "Bodega Bay", cetatenii orasului fiind speriati de atacul pasarilor. Suspansul realizat de Alfred Hitchock apare treptat. Filmul se sfarseste cu atacul "suprem" al pasarilor iar oameni fug din oras dovedind lasitate.
    "Jocul ielelor de Camil Petrscu este o drama, drama intelectualului care se raporteaza la absolut si intra in conflict cu sine si ceilalti.
    In opera suspansul consta in faptul ca fiecare persoana care apare si ii cere sa renunte la campanie ii ofera o informative noua. Cea mai mare lovitura pe care o primeste Gelu Ruscanu este atunci cand afla ca tatal sau s-a sinucis. Acest lucru il demoralizeaza, il face sa sufere si se sinucide si el avand aceiasi soarta ca tatal sau.
  • lucian_ionescu
    pe 11 Iunie 2014 20:35
    Film a carui realizare a necesitat trei ani de munca. Nominalizat la Oscarul pentru efecte speciale vizuale. Scenariu pe baza romanului scris de Daphne Du Maurier. Printre cele mai cunoscute filme ale lui Hitchcock, desi nu definitoriu, intrucat accentul e pus pe horror-ul iscat de atacurile demente si sinucigase ale pasarilor asupra oamenilor si nu, ca deobicei, pe psihologicul uman. Povestea incepe ca un triunghi amoros: Mitch Brenner intre profesoara din catunul de la marginea marii, unde traiesc mama si sora lui, si frumoasa/rasfatata/bogata oraseana Melanie Daniels, care cumpara o colivie cu pasarele si porneste dupa tanar, cu cadoul pentru sora acestuia. Incet, atmosfera linistita din Bodega Bay este erodata de comportamentul curios al pasarilor de toate speciile, din zona, incepand cu pescarusul care o ataca pe Melanie. Situatia ia o intorsatura foarte urata cand innaripatele vin cu sutele, cu miile, si se napustesc asupra copiilor si apoi si a celorlalti oameni, provocand panica, morti oribile si distrugeri materiale. Cosmarul va inceta la fel de brusc si inexplicabil, cum a inceput...
  • vlad_bogdan96
    pe 11 Iunie 2014 20:12
    Filmul "The Birds"de Hitchcock este un film aparte, toate scenele filmului oferind un suspans prelungit spectatorului.Actiunea filmului se petrece intr-un orasel din California,"Bodega Bay",cetatenii orasului fiind speriati de atacurile repetate ale pasarilor.Suspansul realizat de Hitchcock apare treptat,tinand spectatorul in priza pe tot parcursul filmului,filmul terminandu-se printr-un ‘’asalt’’ al pasarilor
    De asemenea,si in "Jocul ielelor" suspansul apare treptat pe toata perioada actiunii(campania lui Gelul Ruscanu). Gelu Ruscanu afla adevarul demoralizator despre moartea tatalui sau,si,spre mirarea sa,nu era cel pe care il stia,accesta afland ca tatal sau s-a sinucis.Afland acestea,acesta da dovada de lasitate si allege aceeasi metoda ca tatal sau,fiind decazut din punct de vedere moral.
  • Valentina.Virban
    pe 11 Iunie 2014 19:45
    Filmul “The Birds” este unul dintre cele mai infricosatoare filme realizate vreodata. Toti spectatorii tresar la aparitia pe ecran a pasarilor ucigase. Alfred Hitchcock, numit maestrul suspansului, a declarat de mai multe ori ca prin filmele sale incearca sa isi vindece toate temerile si obsesiile. “The Birds” este fara indoiala o capodopera a genului horror, de la tehnica de realizare, la atmosfera, emotiile si semnificatiie pe care le creeaza. Deloc complicat, subiectul filmului se axeaza pe atacul neasteptat al unor pasari ce invadeaza o comunitate linistita din nordul Californiei. Inexplicabil, haotic, atacul pasarilor ia prin surprindere si distruge intrega liniste din acest oras iar cei care reusesc sa scape sunt Melanie Daniels, o tanara cocheta lipsita de aparare si Mitch Brenner, avocatul ce creeza iluzia unei stapaniri totale de sine. Cei doi protagonisti Mitch si Melanie vor deveni martorii unei realitati apocaliptice, in care pasarile, ghidate de un instinct ucigas, vor incerca sa distruga tot. Ceea ce este cu adevarat remarcabil la acest film este linistea. Ceea ce te face sa urmaresti filmul cu o atentie neobisnuita, in timp ce esti cuprins de spaima, este suspansul.Felul în care este construit suspansul ii face pe spectatori să privească filmul în tensiune. Un film care face dintr-un lucru banal, să îţi macine acum fiecare loc din creier şi să-ţi dirijeze întreagă atenţie numai pe acel lucru.“The Birds” o capodoperă complexă dar totodată ceva inspaimantator dintr-un adevăr care era până atunci prea puţin important,păsările.
    Jocul ielelor este o dramă de idei, drama intelectualului, care se raportează la absolut şi intră astfel in conflict cu sine şi cu ceilalţi. Procedeul întâlnit este aşteptarea, care duce la crearea suspansului si declanşează stări de tensiune, de incertitudine şi speranţă, de nelinişte, de tatonare şi dezvăluire treptată a unor sentimente şi intenţii în rândul personajelor, cum este amânarea permanentă a publicării scrisorii.
  • marius_bobirca
    pe 11 Iunie 2014 19:19
    Filmul "The Birds"de Alfred Hitchcock este un film deosebit, toate scenele acestui film tinandu-ne in suspans.Actiunea filmului se petrece intr-un oras uitat de lume "Bodega Bay",cetatenii orasului fiind speriati de atacurile pasarilor.Suspansul realizat de Hitchcock apare treptat, iar filmul se sfarseste cu atacul "suprem".
    Si in "Jocul ielelor" suspansul apare treptat pe toata perioada actiunii(campania lui Gelul Ruscanu). Gelu Ruscanu afla crudul adevar nu cel pe care-l stia despre tatal sau ci tatal s-a sinucis,acest lucru denota lasitatea tatalui.Acesta afland adevarul este demoralizat si se sinucide precum tatal sau.
  • Vilcan.AnaMaria.Gabriela
    pe 11 Iunie 2014 19:17
    "Cu totii traim in suspans de pe o zi pe alta ; cu alte cuvinte, esti eroul propriei tale povesti." Filmul "The Birds" este caracterizat de suspans ce te tine cu inima la gura. Seria de atacuri neasteptate ale pasarilor sunt permanente in film , incitant este faptul ca doar cel ce vizioneaza filmul poate sti dinainte ce le asteapta pe personaje. Personajul Melanie este doar un pretext , ea doar este socata la fel ca restul oamenilor , cetatenii orasului sunt socati de aceasta violenta a pasarilor de care nu se pot apara. Oamenii fug dovedind lasitate. In concluzie suspansul vine odata cu linistea, dupa o scena calma vine intotdeauna ceva mai mult , care va umple de actiune. Actiunea devine mult mai atragatoare, oamenii devin mai curiosi sa vada care este continuare.Jocul ielelor de Camil Petrescu , un joc al ideilor apeleaza la tehnica suspansului prin santaj, amanare, crima obtinandu-se efecte imediate. Insetat de dreptate , eroul principal Gelu Ruscanu are revelatii care il doboara. Desi acesta vrea sa dovedeasca dreptatea in final acesta primeste o serie de lovituri cele trei scene ce ilustreaza incercarile spre al impiedica in indeplinirea adevarului dar care umplu de suspans actiunea. Fiecare incercare are cate o lovitura, socul unor evenimente emotionale. Suspansul socheaza la fiecare persoana care apare si ii cere sa renunte la campanie , dandu-i cate o informatie noua . Lovitura cea mai mare pe care o primeste este aflarea faptului ca tatal sau defapt s-a sinucis. Acesta reprezenta pentru Gelu un reper moral de unde si el l-a randul sau ii reface destinul tatalui sau.
  • cris07
    pe 11 Iunie 2014 19:13
    Fred este un personaj complex ce se indragosteste de o femeie superioara lui si este constient ca nimic nu va dura intre ei doi.
    Fred este un consumator de placeri ieftine,un om bogat insa in mintea lui exista un secret pe care nu-l impartaseste nimanui si pentru care sacrifica totul.
    Poate chiar acest sacrificiu de neinteles il face special.Insa ceea ce ramane in suspans este faptul ca ,oare a iubit-o Ladima pe doamna T?.
    In filmul lui Hitchcock''The birds'' niste pescarusi nevinovati reuseste sa aduca teama unui oras intreg .Ceea ce te duce in eroare poate fi si sunetul pasarilor care reusesc sa-ti dea fiori.
    In film, colivia apare ca un mar al discordiei pentru ucigasii din vazduh.Hitchcock ramâne de inegalat.Suspansul creat de el,acele momente de teroare te marcheaza ?i dincolo de film.Te uime?te starea de real pe care ti-o da,nimic nu pare artificial în filmele sale.
    In cele 2 filme prezentate mai sus suspansul detine locul I ,iar asta da un farmec aparte filmelor.
  • georgyana_vyoletha
    pe 11 Iunie 2014 19:01
    In filmul lui Hitchcock "Pasarile", nu stim prea multe de la inceput despre personaje. Mitch, Anny, Lidia si Melanie sunt cele 4 personaje care sustin esafodul actiunilor. Vietile celor 4 devin foarte interesante odata cu atacul pasarilor. Melanie chiar daca era o fata rasfatataducea lipsa unei mame. Relatia dintre ea si Lidia este foarte stransa, Lidia fiind o mama posesiva. Anny a renuntat la un oras mare ca sa isi urmeze iubirea. Acaparase tot, numai pe el nu-l putea acapara. Drama merge mai departe sacrificandu-se pentru sora celui pe care il iubeste. Lidia era o femeie slaba, raceala ei fiind o masca pentru autoaparare. Ea mareste familia acceptand-o pe Melanie. Mitch are si el povestea lui, este avocat, era marcat de legi, el isi ascunde sentimentele, le vorbeste tuturor de sus, dar el nu este decat un barbat simplu capabil de iubire. In lumea celor 4 apare un fenomen cu toate ca in sufletele lor se petrecea o furtuna. Incepe atacul pasarilor. La sosirea pe insula, fata este agresata de pasari schimband relatia dintre si Mitch, este un atac care o avantajeaza, atacul din ferma Lidiei, vecinul mort cu ochii scosi inconjurat de pasari moarte, atacul de la aniversare, pescarusul de la usa lui Anny, atacul de la scoala. Pentru intampinarea atacului se bat cuie se pun lemne groase la usi si ferestre. Ataca pasarile atat auditiv cat si violent; luciditatea si vigilenta nu mai fac fata. Melanie este speriata, Lidia este extrem de bulversata. Omul nu a fost educat sa se apere de natura si nu poate trece cu usurinta, el este dominat. Nu exista solutii din partea oamenilor, animalicul domina totul, pericolul venind din cer. "Pasarile" se aseamana cu opera "Jocul ielelor" de Camil Petrescu din punct de vedere al tehnicii suspansului, a celor 4 personaje pe care este construita atat opera cat si filmul. Va recomand filmul deoarece este un film foarte bun ce te tine cu sufletul la gura.
  • ana_anyzta
    pe 11 Iunie 2014 19:00
    Filmul ''The birds'' de Alfred Hitchcock este un film frumos,cu multe scene pline de suspans care transforma un oras linistit uitata de lume''Bodega Bay''' intr-un oras care devine tulburat de atatcul unor pasari. Suspanul apare incet,incet iar la sfarsitul filmului pasarile dau ultimul atac. Ca si in ''Jocul ielelor'' suspansul apare pe tot parcursul campaniei lui Gelul Ruscanu,unde vine de fiecare data cate un personaj pentru a-i cere acestuia sa renunte la campanie,insa acesta refuza;pana cand afla ca cel pe care il considera un idol adica tatal sau nu a murit intr-un accident si s-a sinucis,fiind un om las. Odata cu aflarea vestii Gelu Ruscanu este doborat,ramane singur si urmeaza crudul destin al tatalui.
    Chioseaua Ana-Maria
  • Jack-Jack
    pe 13 Mai 2014 10:38
    Hitchcock rămâne de inegalat.Suspansul creat de el,acele momente de teroare te marchează și dincolo de film.Te uimește starea de real pe care ti-o dă,nimic nu pare artificial în filmele sale.
  • radu3455
    pe 03 Noiembrie 2013 13:45
    unca un film genial marca Alfred Hitchcock daca prima jumatate a filmului nu e asa de captivanta a doua e de-a dreptul infricosatoare are un suspans teribil,merita vazut nota 9
  • cosmin_kedii
    pe 28 August 2013 07:28
    Într-adevăr un film bun, vizual este foarte elegant. Scenariul este foarte captivant (în special în a doua parte), în timp ce totuși ideea de bază este destul de simpla ... Mi-a placut interpretarea actorilor (în special Tippi Hedren), foarte teatral uneori, dar asta e farmecul de film de Alfred Hitchcock și Dennis Iliadis .
  • zori
    pe 04 Aprilie 2013 12:07
    Dincolo de efectele speciale care, în timp, sunt depasite de inovatii tehnice, ramâne forta incarcata de simboluri a alegoriei pasarilor ce invadeaza pe neasteptate cerul senin al unui orasel oarecare. Cum reactionam in fata violentei care se dezlantuie oarba si irationala?Personajele din film aleg actiunea, sa faca ceva, desi nimic nu sta în puterea lor.Intocmai ca în "Ciuma" lui Camus. Acolo apar pe strazi, mai întâi câtiva sobolani morti, apoi gramezi, apoi ciuma se napusteste, lovind în stânga si în dreapta.Din senin, flagelul se stinge de la sine. Daca imaginea sobolanilor poate fi dezgustatoare, cea a pasarilor, desi la fel de amenintatoare, e poetica si plina de maretie.
  • eko
    pe 16 Martie 2013 07:32
    O nu vin pescarusii si vrabiutele , fugiti... Este o idee originala dar unde este celebra coloana sonoara a lui Hitchcock , stilul de filmare ? Iar actorii sunt cei mai prosti pe care i-am vazut intr-un film de Hitchcock , filmul nu il compar cu cele din ziua de azi, dar este foarte slab . Primele 50 de minute nu vedem absolut nimic iar apoi doua atacuri de maxim 2 minute , facute foarte bine dar mie nu mi-a placut deloc . Pot spune ca este unul din cele mai plictisitoare filme ale lui Hitchcock , toata lumea il lauda atat .doar din cauza sindromului turmei , daca unu a zis ca e bun hai sa zic si eu. nota 6 cu indulgenta
  • cosmin742000
    pe 28 Februarie 2013 17:46
    Filmul este o capodopera a genului suspance. Nu a luat oscar pt ca nu toate pasarile au avut umbra.
  • Iulidesprefilme
    pe 24 Decembrie 2012 14:17
    Film care a revoluţionat lumea cinematografului, capodopera lui Hichcock...
  • zumzooma
    pe 07 Decembrie 2012 17:15
    Filmul asta,ca si toate celelalte ale lui Alfred Hitchcock ar trebuie comentate din punctul de vedere al acelei vremi,si nu in comparatie cu filmele de astazi,care beneficiaza de efecte mult mai bune. Mi-a placut enorm The Birds,cat si prestatia actorilor.Efectele mi se par extrem de reusite pentru anii '60 la fel si scenariul si pentru oamenii de atunci care l-au vizionat sunt sigura ca au avut cel putin un fior de groaza. In concluzie e unul dintre preferatele mele.
  • matew10
    pe 08 Octombrie 2012 12:44
    Un horror indedit te face sa te uiti de doua ori spre cer uneori, cand inaripatele sunt dezorientate sau daca pur si simplu le e foame.Trebuie sa le vezi neaaparat. Mai bine cu ceva pe cap....Restul o sa vedeti voi...
  • deadlord
    pe 06 Octombrie 2012 19:06
    Un film exceptional marca Hitchcock. Un film fascinant.
  • valericba
    pe 27 Iulie 2012 23:41
    Unul din filmele mele favorite dintre cele realizate de fabulosul Alfred Hitchcock, l-am vazut de 2 ori pana acum, prima data nu prea m-a impresionat (asta si pentru ca l-am vazut in copilarie), dar a doua oara a avut un impact profund asupra mea. M-a prins inca de la primele imagini si m-a tinut cu inima cat un purice pana la final. Tensiunea este atat de densa incat pare palpabila, inca o data Alfred Hitchcock da dovada ca poate ecraniza o opera literara fara a ii stirbii valoarea, iar ecranizarea nuvelei scriitoarei Daphne du Maurier este cu adevarat reusita, ceea ce dupa parerea mea, da dovada de o simbioza perfecta intre Maurier si Hitchcock.
    Un film superb pe care il recomand cu caldura.
  • otonis
    pe 11 Mai 2012 01:25
    Va dati seama cat fertilizant le-a lasat pasarile alea taranilor ?
  • Flavio
    pe 08 Martie 2012 18:17
    am mai vazut acest film care dupa parerea mea este un succes al lui Hitchcock. acest film te captiveaza de la primele minute si merita vazut pana la final
  • alex_il_fenomeno
    pe 28 Iulie 2011 18:13
    un clasic , cel mai cunoscut film al lui Alfred Hitchcock si unul dintre cele mai titrate ale cinematografiei ! il vazusem cand eram mai mic , iar impactul a fost urias ! recent , l-am revazut , iar efectele au fost mult mai slabe ! nu este un horror , ci un thriller cuprinzator , care insista mai mult pe intrigi de familie si apoi pe pasarile necontrolate ! as minti daca as spune ca este cel mai bun film vazut ! productia este una reusita insa , care captiveaza inca de la inceput si gasindu-si apogeul in final ! de apreciat efectele speciale si pasarile dresate , ceva foarte greu chiar si in zilele noastre ! este o alegere potrivita pentru orice moment !
  • Vorador
    pe 18 Iunie 2011 21:44
    Pentru anul din care face parte,efectele vizuale sunt surprinzator de bune si pentru aceasta perioada.Am observat ca in acest film Hitchcock nu a folosit nici o melodie pe intreaga perioada a filmului,lasand doar acele sunete de pasari care reusesc sa iti dea fiori.
    P.S.:Oare cum reusea mereu Hitchcock sa aiba mereu in filmele sale femei atat de frumoase si talentate?
  • xerses
    pe 17 Iunie 2011 23:35
    De la acest film a aparut o intreaga spaima de a avedea mai multe pasari adunate la un loc...
  • margott
    pe 11 Iunie 2011 20:10
    Nu prea m-au convins pe mine pasarile alea... Deh, efecte speciale ca pentru anii '60...Iar faptul ca n-au explicat de ce pasarile atacau oamenii cred ca e o scapare a scenariului. In schimb, jocul actorilor face tot filmul. Iar Hitchcock e genial.
  • portofel
    pe 07 Februarie 2011 20:56
    un alt film in regia maestrului Hitchock ,care a facut atata senzatie cu marile sale capodopere, la acea vreme, capodopere care si astazi sunt urmarite cu nesat de fani ai genului, ceea ce ma face sa-mi pun intrebarea, oare pe ce culmi putea ridica Hitchock aceasta arta, daca ar fi avut ocazia sa regizeze in zilele noastre?
  • mihaelatb
    pe 11 Octombrie 2010 11:08
    cine a fost ingrozit -pana sa vada filmul- de un stol de pasari? sau de crengile copacilor pline de ciori ?
    dar dupa ce a vazut filmul?
  • cetateanu
    pe 30 August 2010 20:57
    Suspansul este real la acest film cand il vizionezi parca iti impui sa faci liniste ca sa nu deranjezi pasarile.
  • OvFire
    pe 22 Mai 2010 13:05
    Cel mai bun film al lui Hitchcock, dupa Psycho. Doar dansul poate imagina niste pasari insetate de sange de om, ce seamana teroare in inimile locuitorilor. Nerecomandat a fi vizionat seara.
  • mircea_pop
    pe 10 Mai 2010 21:42
    sa faci niste pescarusi nevinovati sa semene atata teroare in inimile locuitorilor din Bodega Bay...o idee geniala a lui Hitchcock ce a devenit o capodopera a genului horror ..in ziua de azi cind apar pe banda rulanta tot felul de filmulete cu paianjeni ucigasi si lighioane care seamana panica in masa..trebuie sa vezi un film ca Pasarile pentru a-ti da seama de unde a pornit totul
  • marllenn
    pe 25 Aprilie 2010 19:12
    Un film foarte bun, când l-am vayut prima data aveam 4 ani imi era frica de pasari sa nu ne atace ca cele din film:))
  • aayana
    pe 24 Martie 2010 14:38
    Unul dintre filmele care mi-a marcat copilăria. Un excelent punct de referință în istoria cinematografiei!
  • cristimilan7
    pe 28 Februarie 2008 16:57
    "The Birds", dupa parerea mea, este cel mai bun film al lui Hitchcok dupa "Psycho". Imi place foarte mult faza din restaurant, cand mama celor doi copii ii spune lui Melanie: "Why are they doing this? Why are they doing this? They said when you got here, the whole thing started. Who are you? What are you? Where did you come from? I think you're the cause of all this. I think you're evil! EVIL!"