Părerea criticului
Acţiunea din Dawn Treader este cel mai apropiată de romanele lui Tolkien dintre toate cărţile seriei Narnia şi nu e lipsită de veleităţi epopeice, scriu cei de la The Guardinan.

The Voyage Treader e ultima aventură în lumea fantastică a lui Lucy şi Edmund, ceea ce dă celui de-al treilea film o rezonanţă dulce-amăruie. Acţiunea se petrece în Anglia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Edmund (Skandar Keynes) şi Lucy (Georgie Henley), stând în casa vărului lor, sunt înghiţiţi de un tablou (nu de un dulap) şi ajung din nou în Narnia, unde se trezesc la bordul unei minunate corăbii, Dawn Treader, unde îi aşteaptă prinţul Caspian (Ben Barnes) şi secundul său, Gary Sweet. Aventurile lor maritime implică şapte săbii, care - odată recuperate şi puse pe masa lui Aslan (voce: Liam Nesson) - vor scăpa Narnia de un rău fără margini. Enervantul verişor Eustace face parte din echipă: el va fi păstrătorul baghetei care deschide poarta Narniei celor care cred în ea, o dată ce restul eroilor se vor maturiza şi vor uita fanteziile copilăriei. Ca şi în Prinţul Caspian, accentul se pune pe acţiune, filmul evoluând rapid într-o lume a luptelor cu săbii, pasaje magice, monştri marini şi balauri computer-generated.

Regizorul britanic Michael Apted - cu o experienţă în filme de lungmetraj datând din anii '70 - a realizat filmul "aproape fără pată, similar stilului Harry Potter", menţionează cronicarul de la The Guardian. "Perspective ascendente sau descendente, compoziţii de impact, cadre în mişcare: nimic din ce ţine de camera de filmat nu e lăsat la voia întâmplării". Totuşi, "filmul pare să ducă lipsa eroilor negativi cu adevărat periculoşi, precum Vrăjitoarea Albă jucată de Tilda Swinton sau Uncle Miraz al lui Sergio Castellitto, iar duşmanul pare să fie numai demonul interior, pe care fiecare personaj trebuie să şi-l înfrângă", sunt de părere cei de la Filmlink.