Comentarii Comentează
  • Rovinarul
    pe 05 August 2022 21:46
    Un film bun. Merita vazut si chiar mai astept sa apara genul asta.
  • tony_mondyalu
    pe 14 Iunie 2022 16:14
    O poveste adevarata(una din multele care probabil niciodata nu vor fi povestite), si totusi, riscandusi vietile, au reusit sa salveze mii sau poate mai multe vieti pe pamant, nu stiu cati si-au pus aceasta intrebare insa ''persoanele de pe teren'' de multe ori salveaza mai multe vieti decat cei de la birouri...sincer sa fiu, nu sunt un mare fan al lui Benedict Cumberbatch , insa in aceasta pelicula m-a surprins f mult, a jucat genial, mai ales schimbarile fizice pe care le-a suportat pentru a juca in acest film, merita vazut !
  • gbanescu
    pe 08 Iunie 2022 22:40
    Ca realizare artistica, filmul nu exceleaza, insa ca “documentar artistic” este reusit. Benedict Cumberbatch – foarte bun, ca de obicei.
    La sfarsitul anilor ’50, inceputul anilor ’60, Oleg Vladimirovici Penkovsky, colonel GRU (Serviciul de Informatii Militare al URSS) isi desfasura activitatea cotidiana sub acoperirea de director adjunct al Consiliului Cercetarii Stiintifice din Moscova.
    I-a abordat pe americani pentru a-si oferi serviciile, insa statia CIA din capitala URSS era in degringolada dupa “dezastrul Popov” (maiorul Piotr Popov tradase in favoarea SUA, fusese depistat de KGB si executat in ianuarie 1960). CIA cere sprijinul MI-6 pentru o operatiune comuna in vederea exploatarii informative a lui Penkovsky, caruia i se atribuie numele de cod “Hero” (si nu “Ironbark” cum se arata in film).
    MI-6 il foloseste ca interpus pe Greville Wynne, om de afaceri, care realizeaza un prim contact operativ cu Penkovsky cu prilejul unei vizite de afaceri la Moscova. Urmeaza o serie de deplasari Londra – Moscova, ocazii cu care Greville Wynne preia de la Penkovsky documente secrete microfilmate, respectiv Moscova – Londra, unde ofiterul de informatii rus are intalniri secrete cu oficiali MI-6 si CIA.
    Pentru a-si legenda contactele cu Greville Wynne, Oleg Penkovsky raporteaza conducerii GRU ca a reusit sa il recruteze pe englez. Legenda era intarita de faptul ca MI-6 ii punea la dispozitie lui Penkovsky informatii nesecrete, dar cu un anume grad de confidentialitate, pe care acesta le raporta mai departe Centralei GRU.
    Marcat de convingerea ca impulsivul Hrusciov va declansa un razboi nuclear, Oleg Penkovsky avea credinta ca, prin informatiile pe care le furnizeaza Occidentului, poate preveni un astfel de razboi: “spuneti-le celor din guvernele voastre sa nu foloseasca informatiile mele ca pe o arma, ci ca pe o unealta pentru pace”.
    Informatiile furnizate de Penkovsky i-au ajutat pe americani sa gaseasca (cu ajutorul fotografiilor luate din avioanele de spionaj U2) rachetele amplasate de rusi in Cuba (in secret, URSS amplasase rachete nucleare pe teritoriul Cubei, la cateva zeci de km de teritoriul SUA) – bine-cunoscuta “criza a rachetelor”.
    Istoricii militari, specializati in activitatea serviciilor de informatii, considera ca documentele furnizate de Oleg Penkovsky au fost decisive si de importanta capitala in dezamorsarea crizei rachetelor din Cuba, al carei deznodamant a avut loc pe 13.10.1962, cand rusii au acceptat sa isi retraga rachetele.
    Din acest punct insa, asa cum ne-au obisnuit deja productiile occidentale, filmul se desparte oarecum de adevarul istoric. Ni se prezinta o versiune romantata, in care Greville Wynne se intoarce la Moscova, unde, sub coordonarea unor echipe operative ale CIA, se incearca exfiltrarea lui Oleg Penkovsky. Operatiunea esueaza, rezultatul fiind arestarea ambilor de catre KGB.
    In realitate, la doar o saptamana dupa incheierea “crizei rachetelor”, in 20.10.1962, in baza unor informatii pe care KGB-ul le obtinuse de la o sursa pe care o avea in NSA-ul american (care i-a avertizat ca au o “cartita” ce a avut un rol hotarator in “criza rachetelor”), are loc o perchezitie secreta la domiciliul lui Penkovsky, unde contraspionajul rus gaseste un aparat foto miniatural (Minnox) ce fusese folosit pentru fotocopierea de documente secrete. Oleg Penkovsky este arestat si nu dureaza mult pana cand furnizeaza anchetatorilor numele celui care a intermediat legatura operativa cu spionajul american si britanic. Dupa cateva zile, pe 29.10.1962, in timp ce se afla la Budapesta intr-o calatorie de afaceri, Greville Wynne este capturat de rusi si dus la Moscova.
    Ambii sunt condamnati si incarcerati la Moscova pentru activitati de spionaj-tradare. Oleg Penkovsky a fost condamnat la moarte si executat. Greville Wynne a fost eliberat dupa doi ani de detentie, in 22.04.1964, la schimb cu spionul rus Konon Molodi, alias Gordon Lonsdale, ce se afla la acea data in custodia autoritatile britanice.
  • lavvw
    pe 07 Decembrie 2021 20:44
    Superb. Filmele englezesti depasesc de multe ori productiile de peste ocean. De impact faptul ca are la baza un caz real.
  • emil_onea
    pe 04 Decembrie 2021 08:54
    Actorul pe care îl știam mai puțin, joacă excelent. Iar scenariul, evident propagandistic, este totuși bunicel. Un film englezesc, serios, bun!
  • hacman_mihaela
    pe 27 Noiembrie 2021 17:55
    Un film exceptional, adevarul adevarat este prezentat asa cum a fost! KGB-ul a fost si va fi sub alte nume, pentru ca nici o tara nu-si lasa fara informatii conducatorii. Desi uneori conducatorii nu stiu absolut tot! Filmul ne prezinta o adevarata drama, un episod al razboiului rece care cica s-ar fi terminat! Sa moara ei ca au terminat? Si unii si altii nu se potolesc niciodata, rusii au ganduri de inviere a vechiului imperiu urss, americanii mint ca sa poata invada tari cu resurse naturale...Din cand in cand unii scenaristi curajosi gasesc niste regizori la fel de curajosi care respecta adevarul istoric, inflorind pe ici pe colo actiunea, iar cand gaseste si actori potriviti...desi cu deznodamant previzibil...filmul este apreciat. Am sa raman mult timp cu gandul la acest film...
  • FunnyX
    pe 03 Octombrie 2021 18:02
    Dupa fapte reale, filmul reproduce foarte bine epoca in perioada crizei rachetelor. Mie mi-a placut, il recomand! Fata de alte productii cu spioni, mi s-a parut realist, corect facut. Adica nu ridica in slavi CIA si MI6 si ridiculizeaza KGB-ul, asa cum am vazut deseori.
  • user-5c68e4e9035ce
    pe 10 August 2021 21:56
    Nu este un film de Oscar și cu siguranță că nu asta si-au propus realizatorii săi. Însă este o producție realistica, o poveste inspirată din realitate și dacă nu știai aceasta poveste , o afli acum. Apreciez jocul actorilor. Fără vedetisme, fără glamour. Numai cine nu a trăit în comunism, nu poate înțelege povestea, drama trăită de cei implicați în poveste. Mie mi-a plăcut foarte mult și îl recomand. Nu e pt cui ii place sa scuipe semințe în timp ce îl vizionează. E necesara o oarecare cunoaștere a evenimentelor respective și un câtuși de putin respect pt acei oameni care s-au sacrificat în timp ce alții stăteau cu mâinile în san și așteptau o minune.
  • blacksea_rider
    pe 04 Iunie 2021 09:01
    Curierul spune „adevărata poveste a omului de afaceri britanic care in 1960 a ajutat MI6 să pătrundă în programul nuclear sovietic în timpul Războiului Rece. Wynne și sursa sa rusă, Oleg Penkovsky (nume de cod Ironbark), au furnizat informații cruciale care au pus capăt crizei rachetelor cubaneze”.Wiki.
  • Gumnosophistai
    pe 24 Aprilie 2021 21:17
    Cât de prost să fii să crezi că poți scăpa de KGB?