Actiunea filmului se concentreaza asupra procesului de vrajitorie, ce a avut loc in anul 1692 in Salem, Massachussetts. Filmul are la baza piesa de teatru cu acelasi nume, apartinand scriitorului Arthur Miller, autor si al scenariului pentru ecranizare.
Un mic grup de adolescente din Salem, intreprind un joc inocent al potiunilor de dragoste, cu ajutorul carora intentionau sa prinda barbati in mrejele iubirii. Ele sunt surprinse dansand goale in padure si sunt imediat acuzate de vrajitorie.
Isteria cuprinde intreaga comunitate puritana, multi dintre locuitori fiind convinsi ca tinerele fete si-au vandut mintile si trupurile Satanei. Fara nicio sansa de a demonstra falsitatea acuzatiilor, cele 19 femei sunt judecate si condamnate la moarte.
Ajutat de scenariul lui Arthur Miller, o adaptare a propriei piese de teatru, regizorul Nicholas Hytner da viata in "Vrajitoarele din Salem" isteriei si fricii care au condus la uciderea, in anul 1692, a 19 tinere din Salem, acuzate de practicarea vrajitoriei.
Regizorul intretine tensiunea la cote maxime, timp de aproape doua ore, ajutat fiind si de interpretarea magnifica a unor monstri sacri ai ecranului, precum Daniel Day-Lewis, Joan Allen si Paul Scofield. Dialogurile create de Miller redau perfect lipsa oricarei sperante de a demonstra nevinovatia in fata acuzatiilor formulate de locuitorii micii comunitati din Massachussetts.
In timp ce filmul condamna, fara doar si poate, reactiile alarmiste ale bisericii si tribunalului, contureaza in acelasi timp procesul care a condus la formularea sentintei - poate ca au fost alarmisti, dar au actionat in numele a ceea ce au crezut ca este adevarul.