Părerea criticului
Nu încape îndoială că The Dark Knight Rises/Cavalerul negru: Legenda renaşte este cel mai aşteptat film al anului. A dovedit-o şi weekendul trecut, când a încasat 160,9 milioane de dolari, adică cel mai bun debut din toate timpurile pentru o producţie 2D. Cinemagia a văzut filmul aseara, pe ecranul IMAX, şi-ţi poate garanta că te aşteaptă o distracţie pe cinste, chiar dacă premiera de vineri nu se ridică la nivelul lui Cavalerul negru, producţie aflată încă pe primul loc în topul nostru cu filme "supereroice".

Primul lucru pe care îl înţelegi în timpul vizionării este forţa fantastică avută de Christopher Nolan la Hollywood. Scenarist şi regizor, Nolan a ridicat filmul cu supereroi la un alt nivel şi, chiar dacă ştacheta este coborâtă cu acest final al trilogiei, festinul de 2 ore şi 45 nu poate decât se te bucure. Secvenţele de acţiune îţi taie suflarea şi îţi distrag atenţia de la problemele scenariului, de la câteva replici false şi de la faptul că Bane, interpretat de un Tom Hardy de nerecunoscut, este un villain mult mai puţin convingător decât Jokerul.

Ca şi în The Dark Knight, în Legenda renaşte adevăratul villain este haosul: la opt ani de la evenimentele din partea a doua a trilogiei, mafia din oraşul Gotham a dispărut cu desăvârşire, datorită Legii Dent, rezultat al morţii lui Harvey Dent. Transformat într-un proscris (pe umerii lui apasă, cel puţin ochii publicului, vina morţii lui Dent), Batman nu mai are inamici, iar Bruce Bayne (Christian Bale) îşi petrece zilele în izolare deplină în imensul său conac. Dar apariţia lui Bane (Tom Hardy), ale cărui planuri pentru Gotham sunt în stare să-ţi dea fiori pe şira spinării, îl va forţa pe Bruce să-şi reîmbrace costumul şi să lupte pentru oraşul, indiferent de consecinţe.

Este evident că Nolan şi-a dorit mai mult de la acest film despre care spune că este bunul său rămas adresat universului lui Batman. Nu te speria, finalul producţiei (e partea noastră favorită din întregul blockbuster) îţi sugerează că doar Nolan spune "la revedere", nu şi studiourile Warner: sunt toate şansele ca aventurile lui Batman să continue în câţiva ani, doar că deocamdată nu avem idee în ce formulă.

Interesant la Legenda renaşte este că Nolan încearcă să transforme filmul, chiar dacă ambalat în efecte speciale şi cascadorii, într-un nou comentariu despre natura umană. Şi de această dată ai acces în toate clasele societăţii şi-i poţi vedea pe Christopher şi Jonathan Nolan din nou la treabă, căci cei doi scenarişti reuşesc să creeze un complicat hăţiş de relaţii între personaje, hăţiş care ajunge să cuprindă, catastrofal, întregul oraş.

Realismului extrem din The Dark Knight (Jokerul nu este până la urmă decât un anarhist sărit de pe fix care nu vrea decât să arate lumii întregi că ordinea e desuetă) i se opune un melanj ciudat în Legenda renaşte, iar efectul este mult mai puţin convingător şi incitant. Revizitarea unor rădăcini din Batman Begins îi oferă lui Nolan ocazia să arunce pe ecran cadre spectaculoase, dar forţa întunecată a oraşului Gotham este mult diminuată acum, când confruntarea dintre bine şi rău are loc la lumina zilei.

Ce mai încoace şi încolo, premiera de vineri merită o vizită la cinema, dar ai grijă să nu te aştepţi la un film de calibrul lui The Dark Knight Rises.