Intr-un mic orasel american, amenintarea razboiului din Vietnam, care planeaza asupra tuturor barbatilor inrolati, este intampinata cu unirea destinelor in cadrul ceremoniilor de cununie. Numai ca aceasta incercare nu este suficienta pentru a opri ororile razboiului. Acesta este si cazul a trei prieteni vechi pe care razboiul ii schimba in totalitate....
Al doilea film at lui Michael Cimino, la origine un scenarist talentat la Hollywood, a fost declarat de unii o capodopera cinematografica si de altii un film plin de ura care distorsiona grosolan realitatea istorica. Undeva intre aceste doua extreme “Vanatorul de cerbi” a devenit si un mare succes comercial, in ciuda faptului ca vorbea despre pierderea inocentei Americii in Razboiul din Vietnam.
Intr-un orasel industrial din Pennsylvania, trei muncitori, Michael (Robert De Niro), Steven (John Savage) si Nick (Christopher Walken), sunt chemati in armata pentru a pleca in razboi. Inainte de a-si parasi prietenii, Steven se insoara. iar casatoria si nunta devin si o petrecere de adio pentru proaspetii recruti.
Fimul sare apoi in Vietnam. Toti trei prietenii sunt facuti prizonieri si reusesc in cele din urma sa scape, dar cu consecinte tragice. Steven ramane paraplegic, Nick se da la fund undeva in Asia de Sud-Est, schilodit emotional, iar Michael se intoarce acasa coplesit de remuscari ca si-a lasat prietenii sa esueze. Soarta i se complica si mai mult cand, incercand sa-si reia viata civila, Michael se indragosteste de Linda (Meryl Streep), candva logodnica lui Nick.
In cursul a peste trei ore, “Vanatorul de cerbi” ofera cateva interpretari actoricesti remarcabile si o serie de scene de o intensitate coplesitoare, de la petrecerea de nunta pana la mult discutata secventa a prizonierilor de razboi care joaca ruleta ruseasca. Suntem martori la diverse scene ale destramarii comunitatii din Pennsylvania, marcate toate de momente sublime oferite de De Niro, Walken si Streep. Ironic, si cu o nota de patriotism rasuflat si cam bizar, eroii celebreaza legaturile fragile care ii mai tin impreuna cantand “God Bless America”, chiar inainte de genericul final. Scena aceasta este un comentariu indurerat, dar impaciuitor asupra tristei stari de lucruri de dupa razboi, care tradeaza o viziune a Americii ca izvor de eroism maret, lasitate, ignoranta si laudarosenie oarba. Lasandu-ne cu speranta falsa a unui viitor mai bun, “Vanatorul de cerbi” este un clasic american negativ.
Cu o viziune vrand-nevrand limitata asupra faptelor istorice, filmul ofera o imagine eroica a experientei Razboiului din Vietnam, din perspectiva a trei oameni, fara sa se ocupe de contextul social mai larg. Majoritatea criticilor se agata de acest lucru, observand descrierea simplista, daca nu chiar rasista, a asiaticilor si folosirea ruletei rusesti in cel putin doua momente de cotitura ale naratiunii. Altii fac referire la subtextul homosocial, chiar homosexual, al filmului atunci cand descrie viata soldatilor si felul in care ei se adapteaza la viata civila, inteleasa ca o sfera de influenta feminina.
''Vanatorul de cerbi” poate fi insa cel mai corect caracterizat daca nu trebuie sa uitam ca a fost unul dintre primele filme majore despre Razboiul din Vietnam. Este un film important si pentru ca a oferit un exemplu timpuriu de film asa-numit prestigios, care apare abia la sfarsitul anului pentru a se califica in cursa pentru premiile Academiei Americane de Film. “Vanatorul de cerbi” a propus imaginatiei publicului un set de imagini de neuitat inainte de a castiga un Oscar pentru cel mai bun film. Si toate acestea numai pentru ca prezinta istoria aparent banala a unor muncitori chemati sa-si indeplineasca o datorie civica.