Comentarii Comentează
  • lili22
    pe 24 Octombrie 2017 12:55
    Cred ca a fost un serial difuzat de tvr , e multa vreme de atunci, nu pierde nimeni nimic daca nu il vede.
  • Cretzulynne
    pe 04 Mai 2013 17:41
    „Pavilioane Indepartate” este un roman epic despre istoria britanica si indiana scris de Mary M. Kaye, publicat pentru prima data in 1978, care spune povestea unui ofiter englez in timpul ocupatiei britanice.
    Romanul, inradacinat adanc in epopea romantica a secolului al XIX –lea, a fost salutat ca o capodopera. Cartea se bazeaza partial pe scrierile biografice ale bunicului autoarei, precum si cunostintele si experientele din copilarie in India. A fost vandut in milioane de exemplare, a provocat agentii de turism sa creeze excursii pentru a vizita locurile expuse si a fost inspiratie pentru un film si o piesa muzicala.
    Ashton Pelham-Martyn (Ash/ Ashok) este fiul unui om de stiinta botanica britanic care a calatorit in India, nascut pe drum cu putin timp inainte de revolta Sepoy din 1857. Mama lui moare la scurt timp dupa nasterea sa, iar tatal sau moare de holera cativa ani mai tarziu. Astfel este incredintat lui Sita pentru a fi adus la rude in Mardan. Dupa ce a descoperit ca toate „feringhis” au fost ucise in timpul revoltei, Sita il adopta pe Ash cu pielea intunecata si il ia sub aripa sa.
    Ei au găsit în cele din urma refugiu in Regatul Gulkote unde Ashton, acum merge pe numele Ashok, uita de parinti sau engleza si crește ca un baiat nativ indian. In timp ce lucra ca un rob pentru Lalji, tanarul yuveraj (print) din Gulkote, Ashton se imprieteneste cu printesa Anjuli. La varsta de 11 ani, Ashton descopera o conspirație criminala impotriva lui Lalji si intelege ca va fi ucis. Ii promite lui Anjuli ca se va intoarce intr-o zi dupa ea si impreuna cu Sita scapa din palat. Suferind, Sita moare pe drum, dar nu inainte de a-i dezvalui lui Ash adevarata sa origine.
    Mai departe, va urez lectura placuta cand o sa cititi cartea.

    Cele 1000 de pagini ale cartii ecranizate intr-o miniserie de 300 de minute, structurate in trei parti:
    Partea intai – „Intoarcere in India”
    (vezi mai sus)
    Partea a doua – „Calatorie catre Bhithor”
    - la inceputul partii a doua are loc un accident de calarie al printului Jhoti ce se va dovedi a fi o tentativa de ucidere.
    - plimbarea calare a celor doi indragostiti si modul de filmare denota contopirea lor ca o singura fiinta.
    - El, un Sahib, ea, o Printesa, isi implinesc iubirea intr-o pestera folosita ca adapost impotriva furtunii de nisip.
    Partea a treia – „Wally si Anjuli”
    Dupa revolta din Kabul, Ash si Anjuli au plecat in cautarea unui paradis in Himalaya – muntii „Pavilioanele indepartate” unde isi pot trai viata in pace.

    In concluzie, filmul se comporta ca un clasic, ce picteaza peisajele incredibile ale Indiei si dragostea interzisa dintre Anjoli si Ashok ce se iubesc inca din copilarie, sub un regim de ocupatie britanica si imi aduce aminte de atmosfera din Maitreyi a lui Eliade.

    Daca doriti sa vedeti filme asemanatoare, va sugerez „A passage to India” (1984) care a primit numeroase premii.