Nu se compara cu Miracolul din Berna (Das Wunder von Bern). Si nu ma refer doar la miza mai scazuta a meciului din 1950 (SUA vs Anglia) fata de finala CM 1954 (RFG vs Ungaria)
Americanii au dramatizat prea mult aceasta victorie istorica si au sacrificat mult din evenimentele reale. In primul rand, echipa Statelor Unite a fost probabil cea mai mare surpriza la primul campionat mondial, in 1930, cand a ajuns sa joace in semifinale cu Argentina dupa o victorie mare in fata Belgiei. In ciuda rezultatelor slabe din urmatorii 20 de ani (cu intrerupere din cauza razboiului), americanii erau deja constienti ca spiritul de echipa si forma fizica pot face miracole in fata talentului sau strategiei. Filmul de fata nu face nici o referinta la ceea ce oficial a fost cea mai mare performanta pentru fotbalul american.
Sa trecem cu vederea pentru ca vorbim de o perioada cand fotbalul nu era organizat peste tot la nivel profesional, de unde si gluma: "pe vremea cand fotbalul inca se lega la sireturi" (referinta la mingiile de fotbal cu cusaturi in forma de sireturi). Pentru un adevarat fan insa e impardonabil sa se omita campania de calificare cand au fost zdrobiti inclusiv de echipa Mexicului; au batut Cuba pana la urma ca sa se califice. Se face referinta doar la meciul cu Italia de la Jocurile Olimpice din Londra 1948. Iar la turneul final din Brazilia, o cavalcada de erori. Au jucat primul meci in sud, la Curitiba cu echipa Spaniei. Au condus cu 1-0 si au pierdut cu 3 goluri incasate in ultimele zece minute. Celebrul meci cu Anglia a fost al doilea. Intr-adevar la Belo Horizonte, dar nu in fata a 38.000 de spectatori, stadionul fusese construit special pentru acel campionat mondial, dar cu o capacitate de 30.000. Singurele meciuri in care s-a depasit numarul de locuri alocat pentru un stadion, au fost bineinteles cele ale Braziliei. Se estimeaza ca stadionul ar fi fost mai putin de jumatate umplut (cifra oficiala a fost in jur de 10.000). Alta greseala, numerele pe tricouri au fost introduse deabia la CM 1954. Cel putin Gaetjens a fost intr-adevar cel care a marcat si era venit in America pe baza vizei de student (mama din Haiti si tatal din Belgia). Actorii au fost cu vreo 10 ani mai in varsta decat au avut in realitate jucatorii americanii (chestie de detaliu, dar cand esti constient de ea, chiar se observa). Si nimic despre meciul final cu Chile, cand inca aveau o sansa sa se califice. Cred ca au preferat sa incheie filmul cu un fel de 'happy end'.
Si, ca o nota finala, reamintesc ca nu se compara cu Miracolul din Berna, pentru ca acolo, echipa Germaniei (respectiv RFG pt acea perioada), la prima participare dupa razboi, inca in reconstructie si umilita nu doar de infrangere, dar si de modul cum au permis accesul nazistilor la putere si atrocitatile comise; acea echipa a Germaniei a luptat cu mult dincolo de limitele terenului ca sa castige in fata unei echipe care nu mai pierduse de mai bine de 2 ani.
Nota 6 pt Gerard Butler si pt ca e vorba de fotbal pana la urma :)
MrHolmes
pe 24 Octombrie 2016 15:44
Frumos filmul, sunt fan al filmelor cu subiect sportiv. Interesant cum niste amatori au putut castiga in fata unei echipe care avea pretentii la titlul mondial. Binisor realizat filmul, cred ca merita vazut
liviubat
pe 06 Septembrie 2012 04:17
alt film in care americanii vor sa arate ce popor brav sunt ei pe toate planurile. se vede si in film ca au dat gol din greseala si apoi "au stat cu fundul in poarta" reusind sa pastreze scorul. la acel mondial au reusit sa bata doar anglia si au luat bataie de la celelalte echipe din grupa. e de laudat reusita intamplatoare a acelor jucatori, dar nu cred ca merita sa se faca un film despre asta. sunt alte intamplari extraordinare in istoria fotbalului dupa care merita sa se faca un film
danymury
pe 27 Martie 2011 16:32
mi-a placut foarte mult filmu asta....actorii joaca foarte bine..merita..
cetateanu
pe 03 Noiembrie 2010 17:53
Fotbalul este ceva unic. Uneşte oamenii din diferite locuri, îi face să uite de griji şi să acorde atenţie celor 22 de jucători care fac totul pe teren ca să încânte un public care aplaudă orice reuşită a favoriţilor. De mult fotbalul se juca de plăcere, din dorinţa de demonstra că eşti cel mai bun dar, din păcate odată cu revoluţia tehnologică şi progresul societăţii după anii 60 fotbalul s-a schimbat. Treptat a devenit o afacere, o cursă pentru venituri uriaşe şi pentru faimă, iar când aceste lucruri au devenit prioritare, simplitatea jocului a dispărut. Din păcate foarte puţini jucători mai practică acest sport din plăcere dar spectacolul încă există iar publicul îl apreciază poate chiar mai mult ca altădată.
The Game of their lives este o poveste despre începuturile fotbalului pe continentul american. Totul s-a schimbat după al doilea război mondial când americanii au realizat că fac parte dintr-o lume în care fotbalul poate fi un adevărat ambasador. Pe scurt filmul prezintă povestea primei naţionale de fotbal a Statelor Unite care participă la campionatul mondial din 1950. Interesul americanilor pentru „soccer” era extrem de redus; totul se reducea la câţiva amatori care jucau de plăcere pe terenuri ce semănau lejer cu orice maidan de prin divizia judeţeană de la noi. În acest context câţiva veterani din al doilea război mondial, extrem de talentaţi, sunt selectaţi pentru echipa naţională care urma să înfrunte echipa Angliei în primul lor meci la un turneu final. Munca echipei şi talentul au fost decisive, mai ales că antrenorul era mai mult de decor. Debutul la cupa mondială, deşi este făcut cu emoţii demonstrează că efortul, ambiţia şi pregătirea fizică pot provoca surprize.
The Game of their lives este o altă creaţie americană care redă frumuseţea sporturilor. Un film despre ambiţie şi plăcere, un film despre fotbal când încă nu era dominat de bani şi interese. Recomand filmul celor care iubesc fotbalul dar şi celor care le face plăcere să urmărească un film despre ambiţie.
mihaelatb
pe 02 Octombrie 2010 12:44
credinta muta si muntii , sau ... ajuta 11 oameni total diferiti ca temperament sa treaca peste resentimente si prejudecati si sa produca una din cele mai mari surprize ale sportului , rege in 2 continente si "hobby " in America !
andreimourinho
pe 05 Iulie 2010 22:50
ok, cati dintre voi stiau ca statele unite au batut o favorita certa a campionatului mondial, anglia, la editia din 1950, gazduita de brazilia?... nimeni?... cercetand analele stirilor despre fotbal nu neaparat vei primi informatia corecta, victoria a fost atat de uimitoare incat stirea cu infrangerea cu 0-1 a fost considerata de jurnalistii englezi o greseala de tipar, fiind raportata in anglia dreot o victorie cu 10-1... presa americana era prea ocupata de raboiul din vietnam pentru a da atentie neasteptatei victorii a unei echipe adunate in graba a statelor unite intr-un sport care nu conta pentru ei... "the game of their lives" exista pentru a corecta flagranta omisiune in istoria sportului... david anspaugh a regizat acest esential film despre soccer cu un buget extrem de redus... patrick stewart si-a imprumutat vocea sa autoritara pentru a nara aceasta poveste, in rolul lui dent mcskimming, singurul ziarist american care a fost in brazilia, calatorind pe cont propriu... primele cadre sunt din"the hill", un cartier de muncitori din saint louis... jucatorii au fost selectionati cu doar cateva saptamani inainte de inceperea campionatului mondial gazduit de brazilia... e evident insa ca fotbalul e doar un hobby pentru acesti oameni, care privesc cu scepticism idea de a juca impotriva celor mai buni fotbalisti din lume... gerard butler face un rol foarte bun drept frank borghi, portarul lider al echipei... acesta e o prezenta continua de-a lungul filmului... e cel care ii mobilizeaza pe ceilalti jucatori, pesimisti pentru ceea ce-i va astepta in brazilia... alt + e prestatia foarte buna a fratilor mandylor, pentru prima data impreuna intr-un film, portretizand niste fotbalisti fara vreo legatura de rudenie... meciul despre care e vorba in film e filmat chiar in brazilia... scenele din teren sunt modest relatate si nu exprima starea de tensiune existenta in teren... la finalul filmului ne sunt prezentati adevaratii eroi ai celebrei victorii, cinstiti inaintea unui meci dintre dc united si san jose eartquakes...
manu212
pe 02 Februarie 2010 23:10
Este un film bun, bazat pe o intamplare adevarata. Actorii isi fac treaba extraordinar. Il recomand tuturor celor care iubesc fotbalul, si nu numai.
Americanii au dramatizat prea mult aceasta victorie istorica si au sacrificat mult din evenimentele reale. In primul rand, echipa Statelor Unite a fost probabil cea mai mare surpriza la primul campionat mondial, in 1930, cand a ajuns sa joace in semifinale cu Argentina dupa o victorie mare in fata Belgiei. In ciuda rezultatelor slabe din urmatorii 20 de ani (cu intrerupere din cauza razboiului), americanii erau deja constienti ca spiritul de echipa si forma fizica pot face miracole in fata talentului sau strategiei. Filmul de fata nu face nici o referinta la ceea ce oficial a fost cea mai mare performanta pentru fotbalul american.
Sa trecem cu vederea pentru ca vorbim de o perioada cand fotbalul nu era organizat peste tot la nivel profesional, de unde si gluma: "pe vremea cand fotbalul inca se lega la sireturi" (referinta la mingiile de fotbal cu cusaturi in forma de sireturi). Pentru un adevarat fan insa e impardonabil sa se omita campania de calificare cand au fost zdrobiti inclusiv de echipa Mexicului; au batut Cuba pana la urma ca sa se califice. Se face referinta doar la meciul cu Italia de la Jocurile Olimpice din Londra 1948. Iar la turneul final din Brazilia, o cavalcada de erori. Au jucat primul meci in sud, la Curitiba cu echipa Spaniei. Au condus cu 1-0 si au pierdut cu 3 goluri incasate in ultimele zece minute. Celebrul meci cu Anglia a fost al doilea. Intr-adevar la Belo Horizonte, dar nu in fata a 38.000 de spectatori, stadionul fusese construit special pentru acel campionat mondial, dar cu o capacitate de 30.000. Singurele meciuri in care s-a depasit numarul de locuri alocat pentru un stadion, au fost bineinteles cele ale Braziliei. Se estimeaza ca stadionul ar fi fost mai putin de jumatate umplut (cifra oficiala a fost in jur de 10.000). Alta greseala, numerele pe tricouri au fost introduse deabia la CM 1954. Cel putin Gaetjens a fost intr-adevar cel care a marcat si era venit in America pe baza vizei de student (mama din Haiti si tatal din Belgia). Actorii au fost cu vreo 10 ani mai in varsta decat au avut in realitate jucatorii americanii (chestie de detaliu, dar cand esti constient de ea, chiar se observa). Si nimic despre meciul final cu Chile, cand inca aveau o sansa sa se califice. Cred ca au preferat sa incheie filmul cu un fel de 'happy end'.
Si, ca o nota finala, reamintesc ca nu se compara cu Miracolul din Berna, pentru ca acolo, echipa Germaniei (respectiv RFG pt acea perioada), la prima participare dupa razboi, inca in reconstructie si umilita nu doar de infrangere, dar si de modul cum au permis accesul nazistilor la putere si atrocitatile comise; acea echipa a Germaniei a luptat cu mult dincolo de limitele terenului ca sa castige in fata unei echipe care nu mai pierduse de mai bine de 2 ani.
Nota 6 pt Gerard Butler si pt ca e vorba de fotbal pana la urma :)
The Game of their lives este o poveste despre începuturile fotbalului pe continentul american. Totul s-a schimbat după al doilea război mondial când americanii au realizat că fac parte dintr-o lume în care fotbalul poate fi un adevărat ambasador. Pe scurt filmul prezintă povestea primei naţionale de fotbal a Statelor Unite care participă la campionatul mondial din 1950. Interesul americanilor pentru „soccer” era extrem de redus; totul se reducea la câţiva amatori care jucau de plăcere pe terenuri ce semănau lejer cu orice maidan de prin divizia judeţeană de la noi. În acest context câţiva veterani din al doilea război mondial, extrem de talentaţi, sunt selectaţi pentru echipa naţională care urma să înfrunte echipa Angliei în primul lor meci la un turneu final. Munca echipei şi talentul au fost decisive, mai ales că antrenorul era mai mult de decor. Debutul la cupa mondială, deşi este făcut cu emoţii demonstrează că efortul, ambiţia şi pregătirea fizică pot provoca surprize.
The Game of their lives este o altă creaţie americană care redă frumuseţea sporturilor. Un film despre ambiţie şi plăcere, un film despre fotbal când încă nu era dominat de bani şi interese. Recomand filmul celor care iubesc fotbalul dar şi celor care le face plăcere să urmărească un film despre ambiţie.