Comentarii Comentează
  • cosmin_kedii
    pe 01 Noiembrie 2013 09:46
    Un film documentar despre Shin Bet - serviciu general de securitate al Israelului, care a spus numele a șase foști directori dintr-o organizație secretă
  • Get0dac
    pe 24 Iulie 2013 15:13
    ,,Suntem într-o situaţie frustrantă în care câştigăm fiecare bătălie, dar pierdem războiul.''.....Aceasta fraza de final, sintetizeaza tragedia Israelului si as indrazni sa explic cauza..... Pentru ca poti cuceri teritorii, nu poti cuceri insa si OAMENI.
  • psihologu
    pe 09 Aprilie 2013 05:07
    Nu incape discutie cat de importanta este calitatea si buna organizare a unei serviciu special menit sa asigure securitatea interna a unui stat. Ca vorbim despre FBI in State sau despre alte denumiri de agentii in tarile mapamondului, nicio experienta probabil ca nu echivaleaza cu cea a Israelului, cu agentia sa de securitate interna Shin Bet.
    Filmul devoaleaza multe si impresionate aspecte ale muncii specifice agentiei de securitate interna, privind vasta pregatire profesionala a membrilor sai, dar si raspunderile lor.

    Un exemplu ar fi perfecta cunoastere a limbii arabe, intrucat o simpla greseala de vocalizare sau de pronuntare a unei consoane conduce la hilare sau extrem de grave intelegeri de situatie. Si o buna cunoastere a limbii poate inlesni calea catre munca informativa si colaborarea cu informatorii palestinieni, cu refugiatii, dar si cu teroristii. Si totul in contextul dictat de “forget about morality”, care functioneaza in viziunea ambelor parti combatante: agentia si teroristul. Si Israelul nu a dus si nu duce lipsa – in afara si in interior de organizatii teroriste actionand in miscari haotice sau organizate. Denumiri precum Jihad, Hamas, Intifada, Fatah sunt cunoscute urechilor noastre, insa putini romani au luat contact cu aceste realitati, s-au documentat, au citit si au inteles contextul istoric, politic si social al zonei.

    De aceea acest film poate fi inteles mai usor de catre “les connaisseurs” problematicii, dar poate fi si o poarta catre oricine, prin care sa intre intr-o realitate mai putin cunoscuta.

    Sunt impresionante analizele si nuantarile pe care le fac cei sase lideri intervievati, atat privind victoriile lor, dar mai ales esecurile (oportunitatile ratate), in contextele politice si sociale ale momentelor mandatelor lor.

    Un film pe care il recomand cu putere celor interesati de complexitatea geopolitica a zonei Orientului Mijlociu si de caracteristicile activitatii unei agentii de securitate interna in acest context specific. Filmul prezinta si numeroase materiale de arhiva, menite sa sublinieze si sa puna in valoarea intelegerea unor situatii limita specifice.