Comentarii Comentează
  • Stephen2D
    pe 25 Mai 2016 22:25
    Nu e de fapt nici un munte, de abia un deal, dar poate nu e decât un mușuroi crescut pe capul lui Jodorowsky.        
  • radu3455
    pe 27 Ianuarie 2016 19:49
    chiar m-a depasit din toate punctele de vedere acest film,plin de simboluri de imagini care nici nu stiu cum sa le numesc,nu-i pentru orcine
  • alextarau
    pe 28 Martie 2015 00:16
    Vad ca toti discuta despre simboluri si mesaje in acest film, cand se vede clar ca nu stiu ce este suprarealismul. Jodorowsky a recunoscut ca singura lui intentie aici si chiar si in alte filme regizate de dansul a fost aceea de a duce audienta intr-o lume psihedelica. Intr-un interviu care i-a fost adresat in cadrul productiei documentarului "Jodorowsky's Dune" (pe care il recomand), regizorul a spus ca doreste ca audienta lui sa se simta ca si cum s-ar fi drogat cu LSD, dar fara sa se drogheze cu LSD. O referinta la acest fapt apare chiar si in acest film inainte de scena cu muntele; dar nu voi spune mai mult de atat pentru ca nu vreau sa dau spoilere. Deci, concluzia este ca ideea acestui film nu este de a avea o semnificatie spirituala, dupa cum multi cred, ci de a reprezenta o experienta unica pentru noi, cei din scaunul de la cinematograf. Dupa cum spunea si Dali, "ca sa reusesti sa faci arta suprarealista de calitate, trebuie ca nici macar tu sa nu o intelegi".
  • into_the_labyrinth
    pe 23 Februarie 2015 18:50
    Sublim uneori, crud, criptic şi încărcat de simboluri şi imagini şocante, unele dintre ele cu caracter suprarealist - aşa ar putea fi caracterizată în câteva cuvinte creaţia lui Jodorowsky, care îşi consolidează reputaţia de regizor excentric (dar plin de talent şi unic în felul său), după alte realizări bizare cum ar fi El Topo sau Fando y Lis. Pe alocuri pare chiar un mic ”joc” cinematografic, însă unul care abordează teme grave şi consecinţe tragice. De asemenea, pelicula regizorului de origine chiliană frizează deseori blasfemia, însă cred că această discutabilă reinterpretare a mitului cristic are drept scop ultim tot acela de a arăta păcatul şi imperfecţiunea care zac în om. De fapt, nu aş putea spune cu certitudine dacă s-a dorit chiar o blasfemiere, un atac la religia creştină, sau s-a căutat originalul cu orice preţ. Însă mijloacele de exprimare rămân remarcabile. Este cu siguranţă cel mai ”dement” film pe care l-am văzut vreodată, îmbinând elemente de satiră, suprarealism şi interpretare liberă a religiei şi a sensului vieţii într-o manieră unică. Nu sunt de acord întru totul cu el (şi nu l-am văzut uşor), dar pot spune că mi-a creat o stare aparte şi chiar m-a fascinat pe alocuri.
  • cosmin_kedii
    pe 15 Martie 2013 10:14
    Filmul este plin de simboluri ezoterice,,,,,,(cunoștințe și învățături obținute prin percepția unor fenomene spirituale),,,,,,,, și lasă loc pentru interpretări diferite, ceea ce face atât de dificil de înțeles la început, dar foarte interesant.
  • Kuhaylan
    pe 07 Martie 2013 15:03
    00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
  • morometeb
    pe 01 Octombrie 2012 12:22
    Recunosc cinstit ca n-am reusit sa inteleg toate imaginile. Pe unele nu le-am inteles nici macar dupa ce mi-au fost explicate. In sfarsit, filmul ori m-a provocat sa gandesc, ori m-a pus pe ganduri. Scad un punct pentru finalul brusc si nesarat.
  • pe 10 Septembrie 2012 01:09
    [...] film suprarealist, impanzit de numeroase simboluri, inclusiv religioase si mistico-magice, The Holy Mountain(1973) este un film cult, bifat de cei mai multi cinefili. Bugetul de 1 milion de dolari a fost [...]
  • mvpsebi
    pe 18 Iulie 2011 13:09
    Cand credeam si eu ca le'am vazut pe toate, am mai dat de'o ciudatenie de film. Pe cat de aparent absurd greu vizionabil este, pe atat si de interesant-bizar. Practic la inceput singura forma de comunicare intre spectator si "actiunea" prezentata sta in simbolistica pura, fiecare scena avand semnficatia ei. Asadar rabdare, esti bombardat cu imagini suprarealiste din diverse religii, iar una in particular, cu un grasan impersonificat in Fecioara Maria, avand crucifixe la taraba si o pancarta deasupra pe care scrie "Hristosi de vanzare" e clar un semn de "atingere divina" prin umor si brilianta. Regizorul pune la zid religiile - credinta lui Iisus si alte "zeitati" manipulatoare, corupte in societate, responsabile de razboaie, marketing excesiv sau alte efecte daunatoare. Mai departe apare si un alchimist, in persoana lui Jodorowsky insusi, ce ne trimite intr'o calatorie existential-ideologica spre "the holy mountain", care implica o evolutie spirituala, renuntare la cele trupesti, materiale. Insa in final pare'se ca totul e un bluf, deoarece concluzia e seaca, "cu picioarele pe pamant". The holy mountain e un film profund, de cult, ce'ti poate lasa un regret enorm ca ti'ai pierdut 2 ore din viata absolut degeaba sau iti poate schimba literalmente gandirea asupra proprie'ti existente.