Se pare că al doilea război mondial nu a fost câștigat de nici de americani, nici de ruși,nici de englezi ci de ......Alan Turing. Dacă el nu spargea codul ENIGMA, azi am fi vorbit cu toții limba germană
Avm
pe 01 Octombrie 2022 23:50
In ciuda atrocitatilor intamplate datorita razboiului, acesta a contribuit totusi la dezvoltarea unor tehnologii revolutionare care contureaza pana si astazi lumea in care traim: calculatorul, internetul, jpl, etc.
Un film despre o poveste fascinanta. Cum nu stiam prea multe despre subiect am avut ocazia sa descopar cu placere cateva informatii noi, fascinante.
Actori au jucat extraordinar.
gbanescu
pe 19 Februarie 2022 21:51
Un film bun si o pagina de istorie excelenta. MI 6 ridicat pe un podium foarte inalt. Daca intr-adevar asa s-au petrecut lucrurile cum ne sunt prezentate in film, atunci Stewart Menzies si al lui MI 6 merita podiumul.
Pe de alta parte, nu putem ignora faptul ca, in ce-l priveste pe Alan Turing, solida democratie britanica a picat la testul onorarii eroilor de razboi. L-au umilit (si l-au bagat in mormant) pe acest geniu al matematicii, care i-a venit de hac masinii naziste de criptat Enigma si ale carui merite in cel de-al Doilea Razboi Mondial nu vor fi niciodata indeajuns rasplatite. De ce? Pentru ca era homosexual. A fost condamnat dupa razboi pentru indecenta (a recunoscut orientarea sa sexuala) si a fost pus sa aleaga: inchisoare sau injectii cu estrogen. A ales a doua varianta. In scurt timp, tratamentul l-a făcut pe Turing impotent, a determinat formarea in organismul sau de de tesuturi specifice genului feminin si, in final, a condus la gestul extrem, suicidar. Trist si cu totul dezonorant pentru Perfidul Albion.
user-5eda0f529a449
pe 01 Iulie 2020 19:13
Un film magnific,cine nu a vazut filmul asta nu se poate numi cinefil.
Ce i-a trebuit unui regizor norbegian bun sa se prostitueze sa faca o mizerie de film american de razboi?Raspuns : banii
lili22
pe 15 Decembrie 2018 18:00
Un film bine realizat, bine interpretat, cu cateva stangacii pe ici pe colo.Cand va intelege un regizor ca doi oameni nu fac gesturi identice?Ma refer la scena unde cei chemati la selectie trebuie sa ia un creion si toti fac aceeasi miscare, identica pana la milimetru.
Atmosfera razboiului e prost redata.Sau pe acolo nu a fost razboi?
Nota patru cu indulgenta.
AndreiRus
pe 23 Septembrie 2017 22:29
Am citit cateva dintre comentariile utilizatorilor acestui site si imi dau seama cat de impartite sunt parerile despre filme, acuma ceea ce vreau sa spun e ca am vazut in ultimii ani peste 300 de filme pe care le-am notat si la unele am lasat si descrieri, dar acesta este singurul film pe care l-am notat cu 10.
danut_iulian
pe 26 Iulie 2017 01:36
Un film foarte bun si captivat.
O poveste foarte buna si care a puz baza tehnolgiei de azi.
mihai_chindris
pe 26 Martie 2017 19:14
Probabil cel mai bun film biografic pe care l-am vazut pana acum, in care o minte sclipitoare in anormalitatea sa a reusit sa sfarseasca un razboi. Pe langa toate acestea, ramane si un foarte bun model de istorie.
narcisson
pe 19 Februarie 2017 02:12
O poveste mai putin stiuta din cadrul celui de-al doilea Razboi Mondial. O poveste al carei protagonist, culmea, m-a ajutat sa aflu mai multe detalii despre el. Bineinteles, este vorba despre Alan Turing, pe care am sa il numesc de acum inainte ''parintele antic al computerului''. Noi, cei care folosim calculatoarele sau laptopurile, nu suntem nici mai mult nici mai putin decat niste adepti ai muncii titanice si ai creatiei lui Alan Turing, genialitatea lui salvand milioane de oameni in trecut, iar acum continuand sa ne faca noua viata din ce in ce mai usoara.
Ceea ce a realizat Turing cu Enigma este de-a dreptul exceptional. Insa, in afara de povestea propriu-zisa, as vrea sa abordez latura sexualitatii lui Turing. Totul porneste de la societate, ca intreg. De mici, majoritatea oamenilor sunt invatati sa judece, sa nu accepte pareri diferite fata de ale lor, sa-i ostracizeze pe cei care sunt ''altfel''. Bineinteles ca acum 60 de ani, mentalitatea aceasta era infinit mai acuta, fapt pentru care ilustrul Alan Turing a decis sa plateasca cu propria viata.
Chiar si el a ajuns sa se intrebe la un moment dat, fiind diferit, oare este un monstru, un criminal, sau un erou? Probabil ca acum este prea tarziu pentru un raspuns favorabil lui, din pacate.
Cat despre prestatiile actorilor, mi-a placut mult Keira Knightley, dar si Mark Strong. Pe Benedict Cumberbatch am ales sa il las la urma pentru ca a fost primul film in care l-am vazut, iar prestatia lui a fost de-a dreptul IMPERIALA. Un personaj foarte diferit, ciudat, oarecum amuzant dar in cea mai mare parte genial.
Ei bine, o intreaga discutie se poate isca (motiv pentru care imi pare foarte rau ca n-am vazut filmul cand trebuia), pentru statueta Oscar, daca BC trebuia sa il detroneze pe Eddie Redmayne. Din punctul meu de vedere, doua prestatii exceptionale iar pentru mine, statueta aceea chiar nu conteaza, atata timp cat Jocul codurilor si Teoria intregului raman filme pentru posteritate.
De asemenea, mai merita o mentiune speciala si Morten Tyldum, regizorul Hodejegerne, film cu care de asemenea a dat lovitura. Se pare ca realizarea unei biografii despre un personaj mai putin cunoscut al WW II, insa de-a dreptul crucial pentru economia razboiului, i-a adus succesul. Iar pentru asta, merita toate laudele.
Ar mai fi enorm de multe de spus despre acest film, insa o sa ma opresc aici. Mi-a placut foarte mult, am aflat o poveste de care habar nu aveam si cred ca este un film pe care s-ar mai putea sa il revad in viitor. Nota mea este 8-Foarte bun.
Mitza_MvP
pe 05 Februarie 2017 19:09
Se pare ca geniile sunt uneori puse la zid pentru mici "defecte" din comportamentul lor,dar fara acele "defecte" ei nu ar mai functiona la adevarata lor capacitate..
In acest film inspirat din fapte reale,regizorul pune in lumina un personaj genial care a schimbat soarta unui razboi...
Si cea mai buna descriere a filmului probabil se regaseste in una dintre replicile din finalul filmului spuse de catre Joan Clarke interpretata de Keira Knightley :"Lumea este acum un loc infinit mai bun tocmai pentru ca tu nu ai fost normal",referindu-se la Alan Turing...
cosmin742000
pe 28 Ianuarie 2017 00:05
The imitation game este ca o imitatie proasta a unui film de 2 lei
Un film foarte interesant in care un matematician a creat o masinarie care a spart codurile nazistilor.Acest cod era supranumit enigma pntru ca se credea ca este de neatins pina cand un matematician a reusit sa creeze acea masina de spart si descifrat coduri.Acea masina se numeste in zilele noastre calculatorul.Un film foarte original creat dupa fapte reale.Merita de urmarit acest film,nu este de actiune dar e un film care te pune sa gandesti si merita vazut.
vivivaldi
pe 23 Martie 2016 18:08
Un film fara efecte speciale care te lasa cu gura cascata . Incredibil de bun . Nota noua.
klute
pe 17 Decembrie 2015 00:31
Nu știu dacă l-aș mai vedea o dată, cel mai probabil nu, dar filmul nu plictisește deloc, iar asta nu e puțin lucru.
Tim22
pe 30 Iulie 2015 17:39
Alt film de care aud peste tot dar care e de fapt un monument de prostie mare cat el.
someone_who_dares
pe 20 Iulie 2015 01:57
Am vazut acest film de curand, dupa ce mi-a fost laudat de multe persoane si pot sa zic ca mi-a placut foaaarte mult povestea. Este unul dintre putinele filme bune care au aparut in ultima perioada, ceea ce spune multe. Isi merita publicitatea si nominalizarile si premiile castigate. Actorii isi interpreteaza foarte bine personajele si intriga e foarte interesanta. Foarte bun Benedict Cumberbatch !!
Mihai2508
pe 10 Iulie 2015 23:16
Povestea lui Alan Turing, un personaj controversat si necunoscut de opinia publica si care totusi a avut un important rol in istorie.
Un film care merita vazut, nu este genul plin de actiune sau replici comice, insa este unul bine realizat cu o poveste buna.
jokeru28
pe 05 Iulie 2015 20:19
Un film in care emotia te acapareaza si te face sa afli mai multe despre Turing,rare asa personaje in lumea moderna.Geniul intotdeauna se imbina cu singuratetea si cu gandurile proprii.Fara singuratate si cu o viata agitata in care somnul nu este unul in standardele normale geniul nu se poate naste incat sa dureze.
Un film de Oscar dupa parerea mea.
Vegetarian
pe 23 Iunie 2015 09:36
Scrie undeva in film sau pe net ca este un film facut dupa un caz adevarat ?
Sticsus
pe 02 Iunie 2015 19:21
Nu vreau sa analizez filmul si nici sa-mi dau cu parerea despre el; vreau sa va las pe voi sa-l descoperiti si sa-l interpretati in propriul mod. Singurele lucruri pe care le pot spune despre el sunt urmatoarele: va ramane mereu in amintirea mea si este unul din putinele filme care mi-as fi dorit sa nu se termine atat de repede.
Homegirl
pe 11 Mai 2015 23:52
Un film frumos, curat si care nu te dezamegeste. Un film care ofera incredere afland din experientele oamenilor mari ai istoriei. Este unul din filmele de care nu ai cum sa uiti si despre care este bine sa stii macar pentru cultura generala.
Peregrine
pe 23 Aprilie 2015 18:44
Un film bun ce merita vazut ! ....................................................
recomand
u_ui_nicoleta
pe 18 Aprilie 2015 23:43
Pentru acest film nu există termen de comparație!
andystarx
pe 02 Aprilie 2015 03:01
Unul din cele mai tari filme ale lui 2014 ,alaturi de Interstellar si Theory of everything,mi-a placut foarte mult,mai ales finalul si faptul ca este un caz real si omul asta a inventat ceea ce azi noi numim calculatoare !
lolozilla
pe 30 Martie 2015 22:09
Un film remarcabil, totusi cam prea tras de par la partea de acuratete istorica.
Totusi e bine realizat, emotionant, unul din acele filme care deschid apetitul catre parti din istorie si celor mai putin familiarizati.
ionutzoo7
pe 28 Martie 2015 03:29
Povestea lui Alan Turing nu imi era cunoscuta,asa ca am invatat unele chestii astaseara.Nu aveam mari asteptari inainte de vizionare,n-am citit nici un review,n-am verificat nici o nota asa ca am avut parte de o mare surpriza.Inca un film de adaugat pe lista celor nebagati in seama de Academie.
Benedict Cumberbatch face un rol mare, transmite excelent trairile unui Alan neinteles de cei din jur, diferit.Utimul dialog al filmului imi va ramane ceva timp in cap.E un film care trebuie neaparat vazut!
andyy
pe 23 Martie 2015 00:08
Exceptional film, a carui valoare creste si mai mult, avand in vedere ca este vorba despre un fapt real si un om care prin geniul sau, a reusit sa schimbe istoria omenirii. Merita vazut!
Sorin87
pe 18 Martie 2015 20:47
Un film biografic de razboi de nota 100, mi-a placut tot in acest film
XShadowX
pe 18 Martie 2015 12:52
Este un film excelent cu o distributie pe masura care ne atrage de la inceput pana la sfarsit , o poveste impresionanta petrecuta intr-o perioada de razboi , o drama remarcabila si un film biografic excelent , felicit regizorul si va recomand sa nu ratati acest film ! Mie mi-a placut matematica mult in liceu asa ca acest film m-a impresionat ;)
omucuvaloare
pe 16 Martie 2015 00:45
O idee absolut originala...care bulverseaza...intriga...in, fine, nu te poate lasa indiferent! Nu stii ce sa faci: sa vizionezi pana la capat, sa revezi la nesfarsit anumite secvente, sa faci o pauza si sa te gandesti de la ce a pornit totul;
DiCaprio21
pe 15 Martie 2015 12:35
un film destul de captivant. scenariul unul foarte bun. merita vaut
Dana04
pe 11 Martie 2015 15:17
Un film extraordinar, despre o poveste de viata extrem de interesanta. Recomand tuturor sa vada acest film!!
tedy_jackson_dennis
pe 11 Martie 2015 10:46
Cred că mi-am găsit filmul preferat pentru Oscar-urile de anul acesta, producția care aduce un omagiu omului despre care Winston Churchill spunea că a avut cea mai importantă contribuție în efortul de război al Marii Britanii. Deși personajelor inapte care au putut să condamne un asemenea erou pentru „delictul” de a fi homosexual nu poți decât să le urezi să fiarbă în smoala cea mai fierbinte în cel mai năprasnic iad, celor care au pus umărul pentru realizarea acestui film trebuie să le mulțumim, căci au restabilit imaginea unui savant briliant, Alan Turing.
Jocul Codurilor, deși durează aproape 2 ore, nu te lasă să pleci din fața ecranului, nu te poți mișca, acțiunea te absoarbe cu totul, iar drama începe să te sufoce prin intensitate. Povestea este atât de frumoasă și, totuși, dureroasă, încât îți vine să plângi de necaz. De ce este această poveste atât de reușită? - o mare parte din merit e a debutantului Graham Moore, care a adaptat cartea lui Andrew Hodges și a știut să pună accentul pe cele mai importante evenimente din viața lui Turing. Culmea este că, deși știm exact cum s-a terminat cel de-al doilea război mondial și că Enigma a fost decriptată, scenariul e atât de bine scris încât te ține cu sufletul la gură pe parcursul întregii acțiuni. Salturile în timp, cadrele alb-negru din timpul războiului introduse exact la momentele potrivite, pentru contrast, și indiciile presărate pe ici pe colo pentru a sugera felul în care va sfârși Turing îl țin pe cinefil încordat și îl împiedică să-și piardă interesul.
Punctul de atracție al acestei încercări aproape inumane a echipei formate din Turing, Joan Clarke (Keira Knightley), Hugh Alexander (Matthew Goode), John Cairncross (Allen Leech) și Peter Hilton (Matthew Beard) este construirea unei mașinării capabile să se opună Enigmei, căci omul singur n-ar fi putut să învingă această armă a naziștilor. Raționamentul lui Turing a permis astfel crearea lui Christopher, o mașină de decodat, singura capabilă să decodeze la timp mesajele nemților.
Cei pasionați de matematică vor fi probabil fascinați de tematica acestui film, care insistă foarte mult pe Enigma și pe soluția găsită de Turing pentru a decoda această mașină. Cumberbatch le-a recomandat această producție tinerilor care se simt încă nesiguri, care nu reușesc să-și exprime gândurile exact cum ar vrea, celor care sunt hărțuiți de cei din jur pentru că sunt diferiți, celor care se simt excluși, outsider-ilor care vor vedea în Turing un erou, un om care a reușit să răzbată în ciuda dificultăților de a se adapta și de a se integra.
Deși actorii din rolurile secundare au prestații foarte reușite, trebuie menționat mai ales Mark Strong (Menzies, MI6), toți sunt eclipsați de Cumberbatch, care-i superb. Interesant este că Benedict Cumberbatch și Alan Turing chiar sunt rude foarte îndepărtate în realitate: conform Ancestry.com, cei doi sunt verișori de gradul 17, legăturile de rudenie datând încă din secolul XIV. Abia aștept să mai văd o dată această dramă impresionantă, despre un om care-și afirmă genialitatea în ciuda stigmatului, care luptă împotriva violenței folosindu-și creierul. Dacă vreți să-l vedeți pe Cumberbatch în rolul carierei sale, ăsta e filmul!
Alezuza
pe 10 Martie 2015 16:35
Unul dintre cele mai bune filme vazute vreodata! Merita Oscarul pentru cel mai bun film...pacat. Un film exceptional!
giuneit
pe 08 Martie 2015 12:51
Acest film este o capodopera,actorul Benedict Cumberbatch a fost exceptional in rolul matematicianului Alan Turing,nota 1000!!!,acest trebuie neaparat sa faca partea din colectia de filme a tuturor oamenilor de pe acest pamant!.Palaria jos pentru actorul Benedict Cumberbatch pentru rolull din acest film!Felicitari din toata inima regizorului Morten Tyldum si integii echipe care au realizat acest film!!!
Pantaleon
pe 07 Martie 2015 13:11
The Imitation Game este un film bun, fara a fi o capodopera, un film ce-si merita cu prisosinta premiile si nominalizarile la premii importante. Pe mine nu m-a impresionat atat de mult incat sa raman cu gandul la el, este superficial pe alocuri, chiar fad, dar nu e deloc un film de duzina, comercial. Spune o poveste si are o morala. Din punctul meu de vedere, ideea esentiala care se desprinde din film este aceea ca geniul nu trebuie judecat dupa orientarea sexuala, ci dupa ceea ce creaza. Daca nu se renunta la aceste prejudecati, mari oameni, genii chiar, vor sfarsi blamati si stigmatizati din cauza orientarii lor sexuale, ceea ce e incorect. Un film bun, ce merita vazut.
ornitoring
pe 05 Martie 2015 02:07
un film foarte surprinzator si ai ce invata din el !, finalul e unul care aproape iti dau lacrimile , emotional captivant fara cuvinte, nici macar aceste cuvinte nu pot descrie filmul atat de bine !
Catys
pe 04 Martie 2015 22:27
Mi se pare cel mai interesant , captivant film..
Este unul din acele filme , care te tine in priza.
Nu exista moment in film in care sa vrei sa dai mai departe sau sa reusesti sa adormi.
SUPERB !!
Razvan600
pe 04 Martie 2015 21:10
“The Imitation Game” este o mica bijuterie artistica despre un moment crucial in istorie, despre “cea mai dificila problema din lume” pusa in mainile celor mai neconventionali analisti pentru a fi rezolvata. Benedict Cumberbatch oferă o interpretare demnă de oscar.
mari56x
pe 23 Februarie 2015 09:12
Dupa recenta decernare a premiilor Oscar, marturisesc ca sunt putin dezamagit, doar un premiu, eu zic ca merita mai mult, mai ales Cumberbatch... care presteaza impecabil.
marius_cata
pe 22 Februarie 2015 16:56
Un film extraordinar de frumos,de foarte mult timp nu am mai vazut unul atat de bun,daca nu va castiga oscarul este facatura...Este de mii de ori mai bun decat birdman si boyhood..
deville
pe 17 Februarie 2015 11:24
trebuie sa vezi acest film .. mi s-a parut genial
actorii sunt buni, actiunea e de nota 10...
GabrielaSirbu
pe 16 Februarie 2015 08:42
9 stelute pentru ca: 1e povestea adevarata a unei parti importante a istoriei planetei si 2 este bine jucat = Benedict Cumberbatch chiar isi merita nominalizarea.
Florina1976
pe 14 Februarie 2015 21:29
Este un film care trebuie urmarit si in urma caruia ramai pe ganduri despre ceea ce se stia si ceea ce a fost de fapt in timpul razboiului. E un film pe care daca-l vezi "castigi" nu pierzi 2 ore din viata aiurea ca la alte filme. Il recomand spre vizionare.
costea66
pe 12 Februarie 2015 01:01
Filmul e excelent ! Altceva mă zgândăre pe mine ....un Alan Turing în zilele noastre cu tehnologia de acum ce ar fi făcut !!!
diablo85
pe 09 Februarie 2015 20:45
Alan Turing a facilitat scurtarea razboiului, nu l-a castigat. Numarul de vieti salvate e o valoare relativa, pt ca fara interventia americanilor, Marea Britanie ar fi ramas al 2-lea Verdun, complexul armatei germane. Turing a inversat avantajul informational, dar asta nu a facilitat crearea unei posibilitati proprii contraofensive ci doar o mai buna aparare in fata unui taifun. Anyway, am impresia ca multi nu au vazut A Beautiful Mind, o ilustrare psihologica cel putin la fel de buna a unui alt mare matemician si cu un actor mult mai titrat, Russel Crowe.
florin_adrian19
pe 08 Februarie 2015 21:20
Nu trebuie ratat!!! Comentariile sunt de prisos!!!
lapidarium
pe 05 Februarie 2015 23:32
Se pare ca povestile cu si despre matematicieni place Academiei.Sau altfel zis…anul acesta avem un alt matematician nebun in lupta pentru Oscar.Este a treia poveste despre acestia in ultimele doua decenii
Intrebare:Care este povestea care va emotionat cel mai mult? Cea de fata, cea din Good Will Hunting sau cea din A Beautiful Mind (tot cu un pasionat de criptologie). Raspunsul nu poate fi in niciun caz filmul de fata.
Nu am inteles ce a vrut acest regizor norvegian Morten Tyldum sa realizeze.Pare suspendat intre a spune povestea Enigmei (incompleta, deci nu asta este directia) si viata marelui Alan Turing (incompleta deasemeni, pentru ca lipsesc pagini din biografie).In plus de asta, se simte o anumita raceala in jocul personajelor, nu ajungi sa rezonezi cu ele. Chiar daca regia este politically correct, nu cred totusi ca este o pelicula cu un mesaj puternic, ci mai degraba o drama biografica O.K si cam atat.
Am avut curiozitatea sa citesc pe internet dupa vizionare (stiind cate ceva espre subiect si dinaintea vizionarii) descoperind adevarata povestea a Enigmei si mai ales rolul important al polonezilor in decriptarea codului (ceea ce eu nu am vazut amintit asa ceva prin film)
Imi plac povestile matematice. Gandeste-te!Daca intri intr-o scoala, poti recunoaste imediat proful de mate!?.Pai da! Privire absenta, tinuta dezordonata, vesnic murdar de creta, calculand in gand ecuatii si algoritmi.Cam asa este personajul Alan Turing:un tip introvertit, pasionat de cifre, cifruri, matematica, sclipitor in domeniul sau.O personalitate puternica ce isi va aduce aportul la scurtarea razboiului dar si la unele descoperiri ce vor duce la aparitia calculatoarelor de mai tarziu. Adevarata problema care se pune este urmatoarea-De ce guvernul britanic nu a putut sa treaca peste homosexualitatea acestuia, aplicandandu-i un tratament incorect? Noi romanii avem o vorba –Facerea de bine este f…. de mama!
Punctul tare al filmului este intr-adevar Benedict Cumberbatch (un adevarat Alan Turing pentru Oscar)
Ce nu mi-a placut:
-O melodie destul de enervanta ce ruleaza de cateva ori, specifica genului thriller sau horror, total nelalocul ei ( pe mine m-a dus gandul la melodia de inceput a serialului The Walking Dead).Chiar daca vorbim aici de renumitul Alexandre Desplat (nominalizat si el).
-Efectele speciale care sunt de toate jena semanand cu cele din filmele de categorie B, ceea ce consider ca-i cam basic pentru un film care se vrea de Oscar (ma refer la scenele de lupta).
-Anorexica Keira mult prea slim pentru mine si cu un accent prea british pentru a-mi fi simpatica in vreun fel (nu critic interpretarea!).
Concluzie : Cel mult doua premii din cele 8 nominalizari!
Ghemot
pe 05 Februarie 2015 23:11
Când m-am pus să văd acest film, am crezut că e un fel de „A beautiful mind” II. Însă așteptările mi-au fost depășite. Nu numai că spune o realitate istorică mai puțin cunoscută (încetarea Războiului...), ci și o realitate care ne privește pe toți (calculatoarele). Cât despre regie, scenariu și personaje, filmul devine o capodoperă fără nici un fel de emoție!
Octaz
pe 05 Februarie 2015 15:55
Pe zi ce trece sunt surprins cate lucruri poti afla din filme, cate evenimente deisive au avut loc si cat de multe repercursiuni asupra noastra au avut ! De exemplu acest film absolut fabulos, o adevarata lectie de istorie, lucruri pe care nu le'as fi stiut niciodata si sunt convins ca multa lume nu cunoaste. Pe scurt, am avut parte de o adevarata aventura ( un alt tip de aventura decat cel obisnui), de un razboi fara tancuri si arme, de un razboi al mintii si al rabdarii! Ma bucur nespus ca Benedict Cumberbatch se face in sfarsit cunoscut in lumea filmului si ca a reusit sa mearga mai departe de "Sherlock" , la o nominalizare la premiile Oscar! Felicitari! Si abia asteptam sa il mai revedem in urmatoarele lui productii, ca de altfel si in noul sezon "Sherlock".
cosmo07
pe 05 Februarie 2015 00:29
Într-un an plin de filme bune, care îmbogățesc cinematografia prin concept, regie sau tehnică, regizorul norvegian Morten Tyldum propune la Oscar "The Imitation Game", un film biografic puternic, impresionant și bine structurat, dar căruia îi lipsește acea proprietate de "nou, unic", care să-l facă un puternic competitor pentru cele mai dorite premii ale filmului.
"Jocul Codurilor", așa cum a fost tradus în limba română, spune povestea matematicianului britanic Alan Turing și încercarea sa de a descifra codul nazist enigma din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Deși a reușit să spargă codul și să ajute Forțele Aliate să câștige războiul, lui Turing i-au fost uitate toate aceste merite în 1952, când a fost acuzat de homosexualitate (considerată ilegală). Acesta alege tratamentul cu estrogen în locul închisorii, tratament care-i va afecta trupul și creierul. Doi ani mai târziu, Alan Turing se sinucide.
Distribuția este foarte bună, în special Benedict Cumberbatch în rolul lui Alan Turing. Cei care au văzut serialul "Sherlock" (2010), unde Sherlock Holmes este interpretat tot de Cumberbatch, vor remarca și admira asemănările dintre cele personaje: două genii, dar care nu pot înțelege natura umană și nu se pot integra în societate. Totuși, aici, Benedict își depășește propriile limite prin interpretarea extraordinară, convingătoare și, în final, dramatică și emoționantă. Va fi o luptă strânsă la Oscar la categoria cel mai bun actor în rol principal între Benedict Cumberbatch și prietenul său, Eddie Redmayne, în filmul biografic despre Stephen Hawking, "The Theory of Everything". Pe de altă parte, nu am fost încântat de interpretarea Keirei Knightley și nu mi se pare justificată nominalizarea la Oscar. Nu pot să nu mă gândesc la Oscarul câștigat de Anne Hathaway în "Les Misérables" (2012) pentru prestația ei de 15 minute...
Regizorul Morten Tyldum centrează povestea pe devotamentul și implicarea lui Alan Turing de a rezolva codul enigma. Astfel, partea afectivă trece în plan secund, dar nu rămâne nedezvoltată. Filmul are trei linii temporale, prezentate alternativ: adolescența (1928), războiul și perioada postbelică (1951). Am fost plăcut surprins de construcția filmului. În prima secvență, îl vedem pe Alan Turing în 1951, la interogatoriu. Nu-l auzim vorbind. Flashback cu puțin timp în urmă. Se aude vocea lui Turing în fundal. Deși se adresează polițistului, eu am perceput mesajul ca pe un monolog adresat: Vei asculta cu atenție și nu mă vei judeca până nu-mi termin povestea. Dacă nu-mi poți respecta cererea, te rog să părăsești încăperea. Dacă decizi să stai, ține minte că tu ai ales să fii aici. În primele secvențe din film, personajul principal este construit cum grano salis. Umorul subtil și inteligent m-au făcut să simpatizez personajul și să privesc cu interes filmul. Alternanța celor trei linii temporale asigură dinamicitatea și înțelegerea în profunzime a personajului. Povestea nu ne oferă detalii inutile și fiecare aspect al vieții lui Alan Turing este prezentat la momentul potrivit.
În ceea ce privește caracterizarea personajului, filmul ne arată atât partea cognitivă, cât și partea afectivă. Nu mă refer la relația dintre Alan Turing și Joan Clark, ci la drama interioară a protagonistului: vulnerabilitatea geniului, inadaptarea în societate, moartea unei persoane dragi și, în cele din urmă, pierderea scopului și a motivului de a trăi.
"The Imitation Game" este un film biografic foarte bun, care m-a ținut captivat și m-a surprins în unele momente. Nu este un film foarte emoționant, dar m-a făcut să încerc să înțeleg personajul și drama sa interioară care l-a împins spre sinucidere la vârsta de doar 41 de ani. Deși nu cred că va reuși în cursa pentru Oscaruri, acest film merită văzut, revăzut și apreciat.
dincolodenume
pe 04 Februarie 2015 00:32
Oamenii despre care nu credem nimic neobisnuit fac lucruri neobisnuite!
Acest film este atat de special incat nici nu stiu exact cu ce sa incep descrierea emotiilor, gandurilor pe care le-am trait.
Imi place stilul in care isi desfasoara planurile ca un evantai gata sa se deschida treptat de la baza la partea superioara, oferind practic mai multe proiectii ale lumii in care traim, intr-o simbioza ce nu deranjeaza, nu deraiaza de la naratiunea principala a filmului ci o construieste solid, te afunda in lumea sa, tenebroasa si totodata datatoare de speranta, pentru a te zdruncina pana in strafundurile constiintei.
The Imitagion Game vorbeste despre unicitate, despre individ ca o lume in sine, multimi de lumi ce pot oricand iesi din tipare daca noi. cei ordinari, nu mai vedem totul in sabloane distructive de creativitate. Noi cei care manjim aceasta lume prin mediocritatea noastra degradanta, cei care credem ca normalitatea este un standard obiectiv.
Plaga societatii noastre este mediocritatea si acest film creioneaza perfect aceasta idee. Niciodata nu am fi fost cei care suntem astazi fara acei oameni unici, pe care natura greseste, in acceptiunea noastra, atunci cand sunt "parasutati" printre noi, oferiti lumii ce mai degraba ii va stigmatiza si-i va rastigni fizic sau psihic decat sa-i aprecieze, sa invete de la ei, sa-i accepte, sa-i iubeasca asa cum sunt. Suntem gata sa-i punem la colt pe cei ce sunt autisti, aspergeri, dar poate ca fara ei nu beneficiam de lumea pe care astazi o numim moderna ori chiar post-moderna.
Am inteles ca oamenii vorbesc altceva decat gandesc, transmit altceva decat ceea ce spun, inteleg altceva fata de ce aud si toate astea intr-o lume pe care o consideram normala.
De fapt totul este un mare puzzle, un mare joc incrucisat de cuvinte, o mare ce-si intretaie valurile intr-un aparent nonsens, intr-o mare de absurd si ridicol.
Evenimentele ce se petrec nu sunt ceea ce par, un profesor nu-i un simplu profesor, o propozitie este mai mult decat o insiruire de cuvinte, o privire este mai mult decat o proiectie de imagine, o strangere de mana inseamna mai mult decat atingere fizica.
Poate de mici ne invatam proprii copii sa fie altcineva decat sunt, ii invatam ca daca gandesc intr-un fel sau altul sunt niste ciudati, le ucidem creativitatea, pasiunea, ingeniozitatea, placerea din ochii lor. Filmul asta este despre pierderi, despre suferinta, despre cruzimea mediocritatii, despre geniul strategului si despre orice ne poate invata viata.
Nu vreau sa vorbesc despre personajele acestui film, lasandu-va pe voi sa le descoperiti singuri, sa-i intelegeti nemijlocit.
Mergeti la acest film fara prejudecati, analizati fiecare imagine, fiecare privire, fiecare gest..., bucurativa de un film excelent!
Dupa ce am ajuns acasa de la cinematograf am simtit dorinta sa-l mai vad odata, sa merg sa mai simt din nou cateva idei marete pentru care nu-mi gasesc cuvintele acum cand mi-as dori sa le transmit mai departe.
Un film obligatoriu de vazut!
Cristina2000
pe 03 Februarie 2015 21:19
Foarte bun film, il recomand tuturor. Nota 10.
daniel_ppk
pe 03 Februarie 2015 10:16
E genu de film care te tine in "priza" pana la final , pentru genu lui e de nota 9.5 , acum depinde de persoana care il vede si de genul de film preferat . E un film bun si merita vazut . Nota generala 8
goldenleaves
pe 31 Ianuarie 2015 22:31
Poate cel mai tulburator si trist film pe care l-am vazut in ultimul timp. Ce pretuieste ,,umanitatea'' mai mult? Ce conteaza mai mult faptul ca a salvat milioane de oameni sau ca este ,,diferit''? Unde este dreptatea?Cum se simte sa fii diferit....
dan_filip
pe 31 Ianuarie 2015 09:42
Cred ca este unul dintre cele mai bune filme ale cinematografiei, pe nisa lui, bineinteles, nu are cum sa nu te impresioneze, sa-ti trezeasca tot felul de trairi... . De asemenea, nu trebuie sa cadem in capcana judecarii unui geniu cu mintea noastra de oameni normali, lumile noastre nu se intrepatrund decat cand vor ei. Iti lasa multe semne de intrebare acest film, insusi Alan va intreba daca a fost un erou sau monstru si cred ca nu a gasit niciodata raspunsul la aceasta intrebare care l-a macinat toata viata. Film bun de tot.
razvan_si_manuela_popa
pe 30 Ianuarie 2015 16:22
Un film extraordinar de bun.Sper sa ia macar un Oscar.
DragosT
pe 30 Ianuarie 2015 15:42
Un film foarte bun , care trebuie vizionat :) (actorii sunt foarte buni).
LucianSachelarie
pe 30 Ianuarie 2015 13:39
O capodopera cinematografica a anului 2014.Un adevarat "joc al mintii" de la inceput pana la sfarsit.Merita cel putin un Oscar,daca nu pentru cel mai bun film(desi eu consider ca e peste Boyhood),macar pentru cel mai bun actor in rol principal,unde Benedict Cumberbatch a fost magistral.Abia astept sa-l revad cu placere si la cinema in scurt timp.
bogdz
pe 28 Ianuarie 2015 19:45
Poate ca multi va asteptati ca acest film sa fie plictisitor.Dar ceea ce il face special este ca dimpotriva,nu este plictisitor.Poate ca s-a exagerat prea mult pe subiectul homosexualitatii dar pana la urma asta a insemnat una din poverile lui Turing,iar filmul s-a bazat in mod deosebit pe suferintele care le-a suportat.Filmul nu este complex,dar pune accent pe valoarea lui Turing si pe lupta sa neincetata de a-si atinge scopul.Ma gandeam la sfarsitul filmului ce ironica e soarta.Cat de duri au fost britanicii in legatura cu homosexualitatea si acum Elton John umbla linistit pe strada cu "sotia" lui.
Fryn
pe 26 Ianuarie 2015 14:23
Filmul nu este despre razboi, Enigma bla, bla bla... ci despre homosexuali. Asta este de fapt mesajul central al filmului.
mtraianc
pe 26 Ianuarie 2015 04:10
foarte bun ,, interpretariile exceptionale ..........................................................................
livstef2003
pe 24 Ianuarie 2015 19:34
Nu prea las comentarii de fel, dar de aceasta data nu pot sa nu va indemn din toata inima sa urmariti acest film. Rar se fac asemenea capodopere si cu siguranta veti avea o alta perspectiva despre al doilea razboi mondial.
radu3455
pe 24 Ianuarie 2015 10:50
un film exceptional,scenariu perfect,regie deasemenea,prestatia actorilor extraordinara,sper sa castige macar un Oscar,recomand nota 10
turtles
pe 23 Ianuarie 2015 17:58
Benedict Cumberbatch merita cu prisosinta oscarul pt rolul asta !
GALD
pe 22 Ianuarie 2015 12:35
Wow ...! Toate cele vazute au fost ... si sunt reale. Si ne mai indoim de manipularea mondiala actuala. Asa cum din masina de calcul, cu care a evoluat la actualele computere, la fel si manipularea nevazuta a castigarii razboiului, a evoluat oare, la bolnavicioasele conspiratii mondiale mult discutate? Cum bunul cel mai indispensabil actual (PC, tableta smartphone) isi are inceputurile creionate de un om anormal timpurilor lui, de ce nu, si aceste conspiratii, sa fie la fel, opera unor oameni la fel de anormali timpurilor noastre, dar cu totii cu o gandire sahistica vizionara pentru teluri marete - deasupra puterii noastre de ingaduinta.
aygun
pe 21 Ianuarie 2015 01:12
Nu pot trece peste acest film fara sa remarc transpunerea si transmiterea emotiilor si trairilor pesonajelor din film publicului.
Este un joc al mintii pina pe la final. Te intrebi in fiecare moment ce va mai descoperi in nu stiu ce indiciu sau D-zeu stie ce .
Dragostea fata de singura fiinta pe care a iubit-o si care l-a impins spre homosexualitate . Botezarea masinii sale dupa fiinta pe care a iubit-o.
Definirea Violentei.
Frustrarile , disperarea si modul in care face alegerile .
Pragmatismul sau .
E un amalgam de factori si sentimente care te ridica si te coboara la fiecare pas.
Un film care face flash-back-uri intre trecut si prezent.
Geniala explicatia Testului Turing in fata detectivului. Cum a reusit scenaristul sa adapteze explicatia matematicaa testului Turing pentru auditoriu .
Este un film exceptional.
Iar la final :
Uneori este foarte uman , cel care nu-si poate imagina ca cineva poate face lucruri inimaginabile.
catalin_ionut_23
pe 18 Ianuarie 2015 21:08
acum am terminat de vizionat mie mi-a placut nu-i tocmai genul meu dar merita o vizionare ,nu m-a plictisit deloc,il recomand nota mea 7
Andrei843
pe 16 Ianuarie 2015 18:38
Poate ca nu o sa ia Oscarul, dar ramene oricum un mare succes al anului 2014 si unul dintre cele mai bune dintre filmele nominalizate la oscar anul acesta.
emi4bt
pe 16 Ianuarie 2015 15:16
Benedict Cumberbatch are şanse la Oscar cu interpretarea lui Alan Turing, calmul sau tipic britanic e fenomel
xerses
pe 15 Ianuarie 2015 22:29
Dincolo de povestea adevarata a filmului, chiar mi-au placut mesajele referitoare la cum decidem noi pentru altii, alegerile pe care le facem in viata, responsabilitatea asupra faptelor pe care le facem, toleranta sau lipsa ei...
alin9314
pe 15 Ianuarie 2015 21:16
Fara indoiala acesta ar trebuii sa ia Oscar 2015 este mult mai bun decat Boyhood.Benedict Cumbertack dovedeste ca este un actor foarte bun,si ar merita si el un Oscar 2015.Parerea mea este ca am vazut cel mai bun film din 2014, este revoltator gestul reprezentantilor guvernului desi cu ajutorul lui Alan Turing au schimbat probabil soarta razboiului, prin modul in care a fost tratat.unui astfel de om ar trebuii sa i se faca statuie ca oricarui geniu al acestei lumi.Si majoritatea geniilor au avut astfel de probleme cand erau in viata nu primeau respectul cuvenit.Iar ca sunt ovationati dupa 50 de ani asta este inutil. Intotdeauna se intampla asta. Asta este omenirea nu stie sa isi aprecieze adevaratele valori cat timp acestea traiesc (cel mai recent exemplu care l-am vazut si eu este Michael Jackson,care desi nu este savant,fizician ..., a fost si el tot un geniu dar al muzicii unde in ultimii ani i se aduceau tot felul de atributii josnice,iar dupa ce a murit toata lumea il plangea si-l ovationa. Ma bucur ca acest film a transmis un astfel de mesaj, si sper sa-l vad castigator de Oscar!
stefy92
pe 13 Ianuarie 2015 19:12
recomand cu toata increderea iubitorilor de acest gen !!
Chris9
pe 13 Ianuarie 2015 18:56
Sunt chiar mirat cum de nu a luat Benedict Cumberbatch un glob de aur pentru interpretare , a jucat super acest rol !
delfitexas
pe 12 Ianuarie 2015 15:21
De ceva vreme nu am vzut un film asa bun, cu o poveste adevarata super, jucat de oameni ce sunt actori din teatru veniti!
Recomand!!!
dragomir_alina
pe 12 Ianuarie 2015 02:04
Un film de exceptie, SUPER BUN, il recomand din suflet . ...
a_anywhere
pe 11 Ianuarie 2015 22:58
"(...) Uneori oamenii de la care nu ne asteptam deloc fac lucruri neasteptate. (...)"
bitter_moon
pe 11 Ianuarie 2015 13:30
Eroii de război sunt glorificaţi ȋn nenumărate feluri: ovaţionaţi la scară naţională sau planetară; imortalizaţi prin cărţile de istorie; preamăriţi prin imnuri, ode, balade; distinși cu diverse titluri și medalii, răsplătiţi inclusiv la nivel material.
Alan Turing a fost un altfel de erou al celui de-al Doilea Război Mondial, căci prin munca lui strict secretă nu a devenit cunoscut ȋn epocă, dar a contribuit din spatele liniei frontului la câștigarea conflagraţiei de către Aliaţi.
Efortul de război a cuprins ȋn ansamblul lui inclusiv cercetarea știinţifică, ȋn acest domeniu alocându-se fonduri imense și concentrându-se vârfurile inteligenţei umane, fapt ce a condus la o dezvoltare tehnologică nemaintâlnită până atunci.
Rolul eroului nostru la Bletchley Park (sediul organizației de criptanaliză a Regatului Unit ȋn timpul celui de-al Doilea Război Mondial) a fost de a găsi soluţii de decriptare a semnalelor germane transmise cu ajutorul mașinii Enigma, ale cărei coduri se schimbau zilnic, făcând munca celor care ȋncercau să le dezlege aproape imposibilă. Spun „aproape” pentru că limitele imposibilului le stabilește fiecare individ ȋn parte, iar o minte strălucită ca a lui Alan Turing nu putea fi ȋngrădită de felul ȋn care oamenii simpli priveau la o problemă atât de complexă.
Printr-o serie de flashback-uri aflăm despre pasiunea lui pentru limbajul codificat dezvoltată ȋncă din adolescenţă, când la Sherborne - prestigioasa școală publică unde a studiat, petrecea momente preţioase comunicând ȋn termeni criptici cu Christopher, prietenul ȋn preajma căruia ȋși descoperă totodată și latura homosexuală.
I-a fost greu ca de la nivelul de geniu să se facă ȋnţeles de oamenii cu o inteligenţă obișnuită, dar și mai greu i-a fost să trăiască printre cei cu o viziune limitată de prejudecăţi, religie și normele morale ale epocii cu care s-a aflat ȋn incompatibilitate din cauza orientării homosexuale pedepsită prin lege de către Regatul Unit.
Filmul de faţă se constituie ȋntr-un omagiu postum la adresa criptanalistului, matematicianului și informaticianului britanic și sunt convinsă că valoarea creaţiei cinematografice va fi recunoscută graţie atmosferei englezești a epocii reconstituite fidel, jocului ireproșabil al echipei de actori și ȋn special prestaţiei lui Benedict Cumberbatch, care impresionează profund prin acest rol demn de Oscar.
Vizionare plăcută!
cata_rator
pe 10 Ianuarie 2015 22:55
Din punctul meu de vedere un film care isi merita cu prisosinta toate nominalizarile si premiile. Surprinzator felul in care pana si un subiect pur tehnic ce ar putea parea searbad si plat este transformat intr-un film a carui vizionare eu nu am putut s-o intrerup nici macar pentru a ma putea duce sa beau un pahar cu apa.
Inca o dovada a faptului ca, pentru a se face un film care sa suscite interesul nu e neaparat nevoie de scenarii inspirate din benzi desenate, SF, vampirițe sexi, violenta si alte astfel de sabloane comerciale de care, din pacate, abunda marea majoritate a productiilor cinematografice din ultimii ani, caci iata, realitatea ne ofera subiecte de multe ori doar foarte putin cunoscute care au nevoie doar de niste maini maiastre pentru a fi transformate in niste produse cinematografice captivante si interesante in acelasi timp.
petoancasorin
pe 09 Ianuarie 2015 16:47
Teribil de plictisitor. Replici fara sare, fara piper, personaje principale sterse, actiune incalcita, fara sens. Originalitate zero
Un film despre o poveste fascinanta. Cum nu stiam prea multe despre subiect am avut ocazia sa descopar cu placere cateva informatii noi, fascinante.
Actori au jucat extraordinar.
Pe de alta parte, nu putem ignora faptul ca, in ce-l priveste pe Alan Turing, solida democratie britanica a picat la testul onorarii eroilor de razboi. L-au umilit (si l-au bagat in mormant) pe acest geniu al matematicii, care i-a venit de hac masinii naziste de criptat Enigma si ale carui merite in cel de-al Doilea Razboi Mondial nu vor fi niciodata indeajuns rasplatite. De ce? Pentru ca era homosexual. A fost condamnat dupa razboi pentru indecenta (a recunoscut orientarea sa sexuala) si a fost pus sa aleaga: inchisoare sau injectii cu estrogen. A ales a doua varianta. In scurt timp, tratamentul l-a făcut pe Turing impotent, a determinat formarea in organismul sau de de tesuturi specifice genului feminin si, in final, a condus la gestul extrem, suicidar. Trist si cu totul dezonorant pentru Perfidul Albion.
Scenariu: 9/10
Interpretare: 10/10
Coloana sonora: 9/10
Final: 10/10
9/10
Atmosfera razboiului e prost redata.Sau pe acolo nu a fost razboi?
Nota patru cu indulgenta.
O poveste foarte buna si care a puz baza tehnolgiei de azi.
Ceea ce a realizat Turing cu Enigma este de-a dreptul exceptional. Insa, in afara de povestea propriu-zisa, as vrea sa abordez latura sexualitatii lui Turing. Totul porneste de la societate, ca intreg. De mici, majoritatea oamenilor sunt invatati sa judece, sa nu accepte pareri diferite fata de ale lor, sa-i ostracizeze pe cei care sunt ''altfel''. Bineinteles ca acum 60 de ani, mentalitatea aceasta era infinit mai acuta, fapt pentru care ilustrul Alan Turing a decis sa plateasca cu propria viata.
Chiar si el a ajuns sa se intrebe la un moment dat, fiind diferit, oare este un monstru, un criminal, sau un erou? Probabil ca acum este prea tarziu pentru un raspuns favorabil lui, din pacate.
Cat despre prestatiile actorilor, mi-a placut mult Keira Knightley, dar si Mark Strong. Pe Benedict Cumberbatch am ales sa il las la urma pentru ca a fost primul film in care l-am vazut, iar prestatia lui a fost de-a dreptul IMPERIALA. Un personaj foarte diferit, ciudat, oarecum amuzant dar in cea mai mare parte genial.
Ei bine, o intreaga discutie se poate isca (motiv pentru care imi pare foarte rau ca n-am vazut filmul cand trebuia), pentru statueta Oscar, daca BC trebuia sa il detroneze pe Eddie Redmayne. Din punctul meu de vedere, doua prestatii exceptionale iar pentru mine, statueta aceea chiar nu conteaza, atata timp cat Jocul codurilor si Teoria intregului raman filme pentru posteritate.
De asemenea, mai merita o mentiune speciala si Morten Tyldum, regizorul Hodejegerne, film cu care de asemenea a dat lovitura. Se pare ca realizarea unei biografii despre un personaj mai putin cunoscut al WW II, insa de-a dreptul crucial pentru economia razboiului, i-a adus succesul. Iar pentru asta, merita toate laudele.
Ar mai fi enorm de multe de spus despre acest film, insa o sa ma opresc aici. Mi-a placut foarte mult, am aflat o poveste de care habar nu aveam si cred ca este un film pe care s-ar mai putea sa il revad in viitor. Nota mea este 8-Foarte bun.
In acest film inspirat din fapte reale,regizorul pune in lumina un personaj genial care a schimbat soarta unui razboi...
Si cea mai buna descriere a filmului probabil se regaseste in una dintre replicile din finalul filmului spuse de catre Joan Clarke interpretata de Keira Knightley :"Lumea este acum un loc infinit mai bun tocmai pentru ca tu nu ai fost normal",referindu-se la Alan Turing...
Un film care merita vazut, nu este genul plin de actiune sau replici comice, insa este unul bine realizat cu o poveste buna.
Un film de Oscar dupa parerea mea.
recomand
Totusi e bine realizat, emotionant, unul din acele filme care deschid apetitul catre parti din istorie si celor mai putin familiarizati.
Benedict Cumberbatch face un rol mare, transmite excelent trairile unui Alan neinteles de cei din jur, diferit.Utimul dialog al filmului imi va ramane ceva timp in cap.E un film care trebuie neaparat vazut!
Jocul Codurilor, deși durează aproape 2 ore, nu te lasă să pleci din fața ecranului, nu te poți mișca, acțiunea te absoarbe cu totul, iar drama începe să te sufoce prin intensitate. Povestea este atât de frumoasă și, totuși, dureroasă, încât îți vine să plângi de necaz. De ce este această poveste atât de reușită? - o mare parte din merit e a debutantului Graham Moore, care a adaptat cartea lui Andrew Hodges și a știut să pună accentul pe cele mai importante evenimente din viața lui Turing. Culmea este că, deși știm exact cum s-a terminat cel de-al doilea război mondial și că Enigma a fost decriptată, scenariul e atât de bine scris încât te ține cu sufletul la gură pe parcursul întregii acțiuni. Salturile în timp, cadrele alb-negru din timpul războiului introduse exact la momentele potrivite, pentru contrast, și indiciile presărate pe ici pe colo pentru a sugera felul în care va sfârși Turing îl țin pe cinefil încordat și îl împiedică să-și piardă interesul.
Punctul de atracție al acestei încercări aproape inumane a echipei formate din Turing, Joan Clarke (Keira Knightley), Hugh Alexander (Matthew Goode), John Cairncross (Allen Leech) și Peter Hilton (Matthew Beard) este construirea unei mașinării capabile să se opună Enigmei, căci omul singur n-ar fi putut să învingă această armă a naziștilor. Raționamentul lui Turing a permis astfel crearea lui Christopher, o mașină de decodat, singura capabilă să decodeze la timp mesajele nemților.
Cei pasionați de matematică vor fi probabil fascinați de tematica acestui film, care insistă foarte mult pe Enigma și pe soluția găsită de Turing pentru a decoda această mașină. Cumberbatch le-a recomandat această producție tinerilor care se simt încă nesiguri, care nu reușesc să-și exprime gândurile exact cum ar vrea, celor care sunt hărțuiți de cei din jur pentru că sunt diferiți, celor care se simt excluși, outsider-ilor care vor vedea în Turing un erou, un om care a reușit să răzbată în ciuda dificultăților de a se adapta și de a se integra.
Deși actorii din rolurile secundare au prestații foarte reușite, trebuie menționat mai ales Mark Strong (Menzies, MI6), toți sunt eclipsați de Cumberbatch, care-i superb. Interesant este că Benedict Cumberbatch și Alan Turing chiar sunt rude foarte îndepărtate în realitate: conform Ancestry.com, cei doi sunt verișori de gradul 17, legăturile de rudenie datând încă din secolul XIV. Abia aștept să mai văd o dată această dramă impresionantă, despre un om care-și afirmă genialitatea în ciuda stigmatului, care luptă împotriva violenței folosindu-și creierul. Dacă vreți să-l vedeți pe Cumberbatch în rolul carierei sale, ăsta e filmul!
Este unul din acele filme , care te tine in priza.
Nu exista moment in film in care sa vrei sa dai mai departe sau sa reusesti sa adormi.
SUPERB !!
actorii sunt buni, actiunea e de nota 10...
Intrebare:Care este povestea care va emotionat cel mai mult? Cea de fata, cea din Good Will Hunting sau cea din A Beautiful Mind (tot cu un pasionat de criptologie). Raspunsul nu poate fi in niciun caz filmul de fata.
Nu am inteles ce a vrut acest regizor norvegian Morten Tyldum sa realizeze.Pare suspendat intre a spune povestea Enigmei (incompleta, deci nu asta este directia) si viata marelui Alan Turing (incompleta deasemeni, pentru ca lipsesc pagini din biografie).In plus de asta, se simte o anumita raceala in jocul personajelor, nu ajungi sa rezonezi cu ele. Chiar daca regia este politically correct, nu cred totusi ca este o pelicula cu un mesaj puternic, ci mai degraba o drama biografica O.K si cam atat.
Am avut curiozitatea sa citesc pe internet dupa vizionare (stiind cate ceva espre subiect si dinaintea vizionarii) descoperind adevarata povestea a Enigmei si mai ales rolul important al polonezilor in decriptarea codului (ceea ce eu nu am vazut amintit asa ceva prin film)
Imi plac povestile matematice. Gandeste-te!Daca intri intr-o scoala, poti recunoaste imediat proful de mate!?.Pai da! Privire absenta, tinuta dezordonata, vesnic murdar de creta, calculand in gand ecuatii si algoritmi.Cam asa este personajul Alan Turing:un tip introvertit, pasionat de cifre, cifruri, matematica, sclipitor in domeniul sau.O personalitate puternica ce isi va aduce aportul la scurtarea razboiului dar si la unele descoperiri ce vor duce la aparitia calculatoarelor de mai tarziu. Adevarata problema care se pune este urmatoarea-De ce guvernul britanic nu a putut sa treaca peste homosexualitatea acestuia, aplicandandu-i un tratament incorect? Noi romanii avem o vorba –Facerea de bine este f…. de mama!
Punctul tare al filmului este intr-adevar Benedict Cumberbatch (un adevarat Alan Turing pentru Oscar)
Ce nu mi-a placut:
-O melodie destul de enervanta ce ruleaza de cateva ori, specifica genului thriller sau horror, total nelalocul ei ( pe mine m-a dus gandul la melodia de inceput a serialului The Walking Dead).Chiar daca vorbim aici de renumitul Alexandre Desplat (nominalizat si el).
-Efectele speciale care sunt de toate jena semanand cu cele din filmele de categorie B, ceea ce consider ca-i cam basic pentru un film care se vrea de Oscar (ma refer la scenele de lupta).
-Anorexica Keira mult prea slim pentru mine si cu un accent prea british pentru a-mi fi simpatica in vreun fel (nu critic interpretarea!).
Concluzie : Cel mult doua premii din cele 8 nominalizari!
"Jocul Codurilor", așa cum a fost tradus în limba română, spune povestea matematicianului britanic Alan Turing și încercarea sa de a descifra codul nazist enigma din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Deși a reușit să spargă codul și să ajute Forțele Aliate să câștige războiul, lui Turing i-au fost uitate toate aceste merite în 1952, când a fost acuzat de homosexualitate (considerată ilegală). Acesta alege tratamentul cu estrogen în locul închisorii, tratament care-i va afecta trupul și creierul. Doi ani mai târziu, Alan Turing se sinucide.
Distribuția este foarte bună, în special Benedict Cumberbatch în rolul lui Alan Turing. Cei care au văzut serialul "Sherlock" (2010), unde Sherlock Holmes este interpretat tot de Cumberbatch, vor remarca și admira asemănările dintre cele personaje: două genii, dar care nu pot înțelege natura umană și nu se pot integra în societate. Totuși, aici, Benedict își depășește propriile limite prin interpretarea extraordinară, convingătoare și, în final, dramatică și emoționantă. Va fi o luptă strânsă la Oscar la categoria cel mai bun actor în rol principal între Benedict Cumberbatch și prietenul său, Eddie Redmayne, în filmul biografic despre Stephen Hawking, "The Theory of Everything". Pe de altă parte, nu am fost încântat de interpretarea Keirei Knightley și nu mi se pare justificată nominalizarea la Oscar. Nu pot să nu mă gândesc la Oscarul câștigat de Anne Hathaway în "Les Misérables" (2012) pentru prestația ei de 15 minute...
Regizorul Morten Tyldum centrează povestea pe devotamentul și implicarea lui Alan Turing de a rezolva codul enigma. Astfel, partea afectivă trece în plan secund, dar nu rămâne nedezvoltată. Filmul are trei linii temporale, prezentate alternativ: adolescența (1928), războiul și perioada postbelică (1951). Am fost plăcut surprins de construcția filmului. În prima secvență, îl vedem pe Alan Turing în 1951, la interogatoriu. Nu-l auzim vorbind. Flashback cu puțin timp în urmă. Se aude vocea lui Turing în fundal. Deși se adresează polițistului, eu am perceput mesajul ca pe un monolog adresat: Vei asculta cu atenție și nu mă vei judeca până nu-mi termin povestea. Dacă nu-mi poți respecta cererea, te rog să părăsești încăperea. Dacă decizi să stai, ține minte că tu ai ales să fii aici. În primele secvențe din film, personajul principal este construit cum grano salis. Umorul subtil și inteligent m-au făcut să simpatizez personajul și să privesc cu interes filmul. Alternanța celor trei linii temporale asigură dinamicitatea și înțelegerea în profunzime a personajului. Povestea nu ne oferă detalii inutile și fiecare aspect al vieții lui Alan Turing este prezentat la momentul potrivit.
În ceea ce privește caracterizarea personajului, filmul ne arată atât partea cognitivă, cât și partea afectivă. Nu mă refer la relația dintre Alan Turing și Joan Clark, ci la drama interioară a protagonistului: vulnerabilitatea geniului, inadaptarea în societate, moartea unei persoane dragi și, în cele din urmă, pierderea scopului și a motivului de a trăi.
"The Imitation Game" este un film biografic foarte bun, care m-a ținut captivat și m-a surprins în unele momente. Nu este un film foarte emoționant, dar m-a făcut să încerc să înțeleg personajul și drama sa interioară care l-a împins spre sinucidere la vârsta de doar 41 de ani. Deși nu cred că va reuși în cursa pentru Oscaruri, acest film merită văzut, revăzut și apreciat.
Acest film este atat de special incat nici nu stiu exact cu ce sa incep descrierea emotiilor, gandurilor pe care le-am trait.
Imi place stilul in care isi desfasoara planurile ca un evantai gata sa se deschida treptat de la baza la partea superioara, oferind practic mai multe proiectii ale lumii in care traim, intr-o simbioza ce nu deranjeaza, nu deraiaza de la naratiunea principala a filmului ci o construieste solid, te afunda in lumea sa, tenebroasa si totodata datatoare de speranta, pentru a te zdruncina pana in strafundurile constiintei.
The Imitagion Game vorbeste despre unicitate, despre individ ca o lume in sine, multimi de lumi ce pot oricand iesi din tipare daca noi. cei ordinari, nu mai vedem totul in sabloane distructive de creativitate. Noi cei care manjim aceasta lume prin mediocritatea noastra degradanta, cei care credem ca normalitatea este un standard obiectiv.
Plaga societatii noastre este mediocritatea si acest film creioneaza perfect aceasta idee. Niciodata nu am fi fost cei care suntem astazi fara acei oameni unici, pe care natura greseste, in acceptiunea noastra, atunci cand sunt "parasutati" printre noi, oferiti lumii ce mai degraba ii va stigmatiza si-i va rastigni fizic sau psihic decat sa-i aprecieze, sa invete de la ei, sa-i accepte, sa-i iubeasca asa cum sunt. Suntem gata sa-i punem la colt pe cei ce sunt autisti, aspergeri, dar poate ca fara ei nu beneficiam de lumea pe care astazi o numim moderna ori chiar post-moderna.
Am inteles ca oamenii vorbesc altceva decat gandesc, transmit altceva decat ceea ce spun, inteleg altceva fata de ce aud si toate astea intr-o lume pe care o consideram normala.
De fapt totul este un mare puzzle, un mare joc incrucisat de cuvinte, o mare ce-si intretaie valurile intr-un aparent nonsens, intr-o mare de absurd si ridicol.
Evenimentele ce se petrec nu sunt ceea ce par, un profesor nu-i un simplu profesor, o propozitie este mai mult decat o insiruire de cuvinte, o privire este mai mult decat o proiectie de imagine, o strangere de mana inseamna mai mult decat atingere fizica.
Poate de mici ne invatam proprii copii sa fie altcineva decat sunt, ii invatam ca daca gandesc intr-un fel sau altul sunt niste ciudati, le ucidem creativitatea, pasiunea, ingeniozitatea, placerea din ochii lor. Filmul asta este despre pierderi, despre suferinta, despre cruzimea mediocritatii, despre geniul strategului si despre orice ne poate invata viata.
Nu vreau sa vorbesc despre personajele acestui film, lasandu-va pe voi sa le descoperiti singuri, sa-i intelegeti nemijlocit.
Mergeti la acest film fara prejudecati, analizati fiecare imagine, fiecare privire, fiecare gest..., bucurativa de un film excelent!
Dupa ce am ajuns acasa de la cinematograf am simtit dorinta sa-l mai vad odata, sa merg sa mai simt din nou cateva idei marete pentru care nu-mi gasesc cuvintele acum cand mi-as dori sa le transmit mai departe.
Un film obligatoriu de vazut!
Este un joc al mintii pina pe la final. Te intrebi in fiecare moment ce va mai descoperi in nu stiu ce indiciu sau D-zeu stie ce .
Dragostea fata de singura fiinta pe care a iubit-o si care l-a impins spre homosexualitate . Botezarea masinii sale dupa fiinta pe care a iubit-o.
Definirea Violentei.
Frustrarile , disperarea si modul in care face alegerile .
Pragmatismul sau .
E un amalgam de factori si sentimente care te ridica si te coboara la fiecare pas.
Un film care face flash-back-uri intre trecut si prezent.
Geniala explicatia Testului Turing in fata detectivului. Cum a reusit scenaristul sa adapteze explicatia matematicaa testului Turing pentru auditoriu .
Este un film exceptional.
Iar la final :
Uneori este foarte uman , cel care nu-si poate imagina ca cineva poate face lucruri inimaginabile.
Recomand!!!
Alan Turing a fost un altfel de erou al celui de-al Doilea Război Mondial, căci prin munca lui strict secretă nu a devenit cunoscut ȋn epocă, dar a contribuit din spatele liniei frontului la câștigarea conflagraţiei de către Aliaţi.
Efortul de război a cuprins ȋn ansamblul lui inclusiv cercetarea știinţifică, ȋn acest domeniu alocându-se fonduri imense și concentrându-se vârfurile inteligenţei umane, fapt ce a condus la o dezvoltare tehnologică nemaintâlnită până atunci.
Rolul eroului nostru la Bletchley Park (sediul organizației de criptanaliză a Regatului Unit ȋn timpul celui de-al Doilea Război Mondial) a fost de a găsi soluţii de decriptare a semnalelor germane transmise cu ajutorul mașinii Enigma, ale cărei coduri se schimbau zilnic, făcând munca celor care ȋncercau să le dezlege aproape imposibilă. Spun „aproape” pentru că limitele imposibilului le stabilește fiecare individ ȋn parte, iar o minte strălucită ca a lui Alan Turing nu putea fi ȋngrădită de felul ȋn care oamenii simpli priveau la o problemă atât de complexă.
Printr-o serie de flashback-uri aflăm despre pasiunea lui pentru limbajul codificat dezvoltată ȋncă din adolescenţă, când la Sherborne - prestigioasa școală publică unde a studiat, petrecea momente preţioase comunicând ȋn termeni criptici cu Christopher, prietenul ȋn preajma căruia ȋși descoperă totodată și latura homosexuală.
I-a fost greu ca de la nivelul de geniu să se facă ȋnţeles de oamenii cu o inteligenţă obișnuită, dar și mai greu i-a fost să trăiască printre cei cu o viziune limitată de prejudecăţi, religie și normele morale ale epocii cu care s-a aflat ȋn incompatibilitate din cauza orientării homosexuale pedepsită prin lege de către Regatul Unit.
Filmul de faţă se constituie ȋntr-un omagiu postum la adresa criptanalistului, matematicianului și informaticianului britanic și sunt convinsă că valoarea creaţiei cinematografice va fi recunoscută graţie atmosferei englezești a epocii reconstituite fidel, jocului ireproșabil al echipei de actori și ȋn special prestaţiei lui Benedict Cumberbatch, care impresionează profund prin acest rol demn de Oscar.
Vizionare plăcută!
Inca o dovada a faptului ca, pentru a se face un film care sa suscite interesul nu e neaparat nevoie de scenarii inspirate din benzi desenate, SF, vampirițe sexi, violenta si alte astfel de sabloane comerciale de care, din pacate, abunda marea majoritate a productiilor cinematografice din ultimii ani, caci iata, realitatea ne ofera subiecte de multe ori doar foarte putin cunoscute care au nevoie doar de niste maini maiastre pentru a fi transformate in niste produse cinematografice captivante si interesante in acelasi timp.