Destul de interesanta aceasta premiata poveste, ce reflecta cu notoriu simt artistic, scenografic si interpretativ, file din tragica si zbuciumata istorie specifica statelor africane.
blackmore
pe 12 Ianuarie 2020 22:39
Ca si cum americanii stiu ceva despre istorie...................................
Iulidesprefilme
pe 02 Mai 2019 13:51
Când subiectul este despre dictatură se cere atenție...pentru ca istoria să nu se repete...motiv pentru care se fac și așa filme...
andystarx
pe 07 Februarie 2017 16:17
DOua roluri foarte bune,facute de actorii principali in acest film biografic ! Mi a placut mult,si uite asa am aflat si aceasta poveste impresionanta,un film de vazut si revazut !
balta67verde
pe 17 Octombrie 2016 12:24
Un film foarte bun cu un Forest Whitaker extraordinar. Pentru acest rol merita toate premiile posibile.
anonymous.649176fd5b320
pe 31 August 2015 01:01
Comentariu șters
Andrei843
pe 28 Februarie 2015 09:52
Inca o data ne este aratata cruzimea cu care sunt tratati cei din Africa. Impresionant jocul actoricesc al lui Forest Whitaker, care joaca un dictator, care sufera o transformare negativa de la inceputul filmului spre final. Parca imi aduce aminte pe alocuri acest film de Hotel Rwanda. Oricum, un film pe care ar fi bine să nu il ratati !
daniel_ppk
pe 16 Februarie 2015 19:17
Un film foarte bun , merita vazut .
andyy
pe 18 Decembrie 2014 01:05
Un film dur despre atrocitatile din spatele unei dictaturi. Sunt lucruri pe care uneori ti-e imposibil sa le accepti ca facand parte din vremurile noastre. De remarcat interpretarea rolului presedintelui, care transmite foarte mult, din nebunia, inconstienta, isteria unui dictator.
diablo85
pe 11 August 2014 00:38
Prestatie remarcabila pt Whitaker, dar parca filmul nu a avut rezonanta dramatica din Salvador, A Dry White Season sau Hotel Rwanda. La fel ca in Alexandru, s-a bazat mai mult pe trairile interioare ale dictatorului, iar Nicholas a fost un fel de fateta a constiintei acestuia. Ce ar trebui cu adevarat remarcat, e lectia istorica, distorsionata de neo-politica globala. Capitalismul se bazeaza pe piete libere, de desfacere si de aprovizionare cu resurse. Ne-a dat iluzia libertatii, dar daca ne-am uita atent la astfel de filme, am vedea care este pretul: dictatori nemilosi, sustinuti de marile puteri ale Occidentului, care-i prefera nu pt modul de guvernare, ci doar pt ca sunt anti-comunisti (a se vedea si Salvador). Si impusca 2 iepuri dintr-un foc: un lider regional care permite Occidentului capitalist sa-si mentina sau extinda imperiul invizibil, si oportunitatea de a manipula opinia publica. De ce ? Simplu, comunismul a fost abordat intotdeauna la nivel dictatorial, pt ca e aproapte imposibil sa faci oamenii sa traiasca la acelasi nivel, e nevoie de o mana ferma, adica un dictator. Din pacate, un dictator e tot un om, si ca urmare e condus la randul lui de propriile sentimente. Un dictator anti-comunist folosit de fortele capitaliste poate fi f usor dat ca exemplu negativ ulterior, manipuland opinia publica in ce priveste modul de guvernare dictatorial, si atacand astfel guvernele comuniste, bazate integral pe dictatura, care sufoca ideile capitaliste de expansiune. E rau si asa, si asa, si cu comunismul si cu capitalismul, pentru ca suntem oameni si toata viata ne intrebam ce vrem cu adevarat...
kakapo
pe 17 Iulie 2014 22:34
...un film in care iese foarte usor in evidenta naturaletea interpretarii lui Forest Whitaker...macar si pentru atat e bine de vazut...
zeno.marin
pe 20 Aprilie 2014 23:23
M-am gandit mult daca mi-as fi imaginat un alt Idi Amin in rolul lui Whitacker. Hmm... Deja am probleme in felul in care aranjez caruta si caii.
Nu stiu cate filme s-au facut despre Idi Amin. Cred ca putine, cu toate ca viata unui asemenea dictator, transpusa in film, e aproape intotdeauna o reteta de succes. Desigur asta daca e in mainile regizorului potrivit si cu o distributie aleasa pe masura. Aprops, pe cand un film despre Pol Pot?... Ceva tot asa exotic, unde nu prea stim noi ce se intampla exact. Ca daca ar fi despre Ceausescu, sunt sigur ca ar fi un fiasco, intre ridicol si penibil, cel mult pe gustul unor americani hraniti exclusiv cu stereotipuri si clisee.
In general am un dinte impotriva filmelor politice, motivul fiind chiar... politica, mai exact felul - elegant spus dar eufemistic, subiectiv - in care e redata realitatea sau, cum ar spune hollywoodienii chiar, "strongly biased". Aici insa nu e neaparat cazul, pentru ca filmul care in definitiv nu e tocmai un documentar ci un film biografico-istoric foarte consistent si reusit, si-a propus altceva. Si a reusit! Aici politicul (sau mai curand istoria) constituie doar un context, un schelet numai bun pentru un film captivant, cu o piesa centrala care face tot filmul: Whitacker, fara de care filmul nu ar fi fost poate nimic.
Pantaleon
pe 08 Martie 2014 14:33
Cand am vazut acest film, in urma cu cativa ani, m-a impresionat profund, astfel incat mi-am propus sa-l revad, ceea ce am si facut, si nu doar o data. Desi nu poate fi considerat o capodopera a cinematografiei, asa cum un critic de film ar defini capodopera, filmul este atat de bine facut, iar jocul actoricesc al lui Whitacker atat de convingator ( a si luat Oscarul pentru el) incat e imposibil sa nu ramai impresionat dupa ce l-ai vazut. Desigur ma refer la oamenii care stiu sa aprecieze un film (cunoscatorii) nu ageamii carora probabil cativa robotei sau vampirasi indragostiti le-ar fi creat o impresie mult mai buna. Finalul filmului e tensionat si am revazut acest final la Argo, in 2013, unde acelasi sentiment de fraternizare cu ei care vor sa scape contra-timp din ghearele inamicilor, este la fel de intens si parca simti o reala usurare cand vezi avionul decoland, fara posibilitate de a mai fi intors din drum. E un film care trebuie vazut si, de ce nu, revazut. Un film dupa care ramai cu ceva. E uimitor cat de mult a evoluat ca actor Forest Whitaker, de la un biet actoras, asa cum l-am vazut prima data in Bloodsport, intr-un rol minor, la detinator de premiu Oscar pentru cel mai bun actor in rol principal.
pisicuta1
pe 06 Aprilie 2012 22:29
este f bun ,exceptional ,nu il ratati.......................................................
ciprian34
pe 12 Martie 2012 19:17
Un film terifiant si foarte dur de aceea nu pot sa-i dau o nota foarte mare.Foarte bine s-a incadrat in rolul lui Idi Amin acest actor de culoare,filmul devine interesant doar in a doua parte
cosmin_kedii
pe 08 Martie 2012 09:00
permite privitorului să înţeleagă ce sa întâmplat în Uganda.Filmul este, uneori, greu pentru a viziona din cauza violenţei. Cu toate acestea, este important pentru noi, ca cetăţeni din lume pentru a fi martori la aceste tipuri de regimuri.nota 10
elmedico
pe 12 Februarie 2012 11:32
Un rol magnific facut de Whitacker !
MNarcis
pe 11 Noiembrie 2011 11:21
Foarte bun, m-a impresionat, un film f dur, o drama adevarata, iar finalul te cam lasa fara cuvinte. Forest Whitaker joaca superb (se transpune total) si sa nu il uitam si pe James McAvoy care joaca de asemenea impecabil, de vizionat macar o data in viata!
Remus999
pe 08 Septembrie 2011 19:09
Actori si dictatori
Primul lucru care se spune despre Ultimul rege al Scotiei (The Last King of Scotland) este ca Forest Whitaker e genial. Omul are deja un Glob de Aur in buzunar si statueta de Oscar ii straluceste de dupa umar, el neavand niciun contracandidat serios pentru premiul Academiei. Dar filmul regizorului de documentare Kevin McDonald ("Touching the Void") este mai mult decat povestea unui Actor devenit Dictator pana la coincidenta cu originalul, este povestea unui om care a reusit sa ucida 300.000 de oameni in opt ani de guvernare.
Bazat pe romanul cu acelasi nume al lui Giles Foden, Ultimul rege... se foloseste de un personaj fictiv, medicul personal al dictatorului Idi Amin Dada (Forest Whitaker), pentru a intra in intimitatea acestuia si a-l infatisa in multiplele lui fatete, de sangeros sef de stat dominat de superstitii, temut si adulat de popor, adevarat cui in talpa marilor puteri si continua amenintare pentru statele vecine.
Tanar doctor scotian de-abia iesit de pe bancile facultatii, Nicholas Garrigan (James McAvoy) pleaca in Uganda in cautarea aventurii. El isi indeplineste in acelasi timp o veche dorinta: sa ajute oamenii. Putin dupa sosire, este chemat la locul unui accident: noul lider al tarii, Idi Amin Dada a lovit cu masina sa Maserati o vaca (una dintre cele mai bune scene ale filmului). Felul in care Garrigan stapaneste situatia, umorul sau si franchetea sa il surprind pe Amin Dada. Fascinat de istoria si cultura scotiana, presedintele ii propune tanarului sa devina medicul sau personal. Sedus de carisma sefului de stat, Garrigan intra in cercul prezidential si traieste pe picior mare, prins in capcana de megalomania dictatorului. Martor al rapirilor si asasinatelor cu care Amin Dada isi conducea tara, doctorul devine fara sa vrea complicele, victima si prizonierul unuia dintre cele mai terifiante regimuri africane ale secolului XX.
Un film neindoios deloc entertaining, ci brutal, rascolitor si alarmant, Ultimul rege... este in acelasi timp obligatoriu de vazut. Nu atat pentru pentru subiectul sau actual (regimurile absolutiste sunt "la moda" in lume, iar Amin Dada a murit in 2003 fara ca "macelarul Africii", dupa cum a fost poreclit, sa fie judecat pentru crimele sale), cat pentru modul in care scenariul lui Peter Morgan (Glob de Aur pentru scenariul lui The Queen) sondeaza natura umana si-i dezvaluie secretele cele mai intunecate: obsesia pentru putere si complacerea intr-o stare de fapt putreda, dar nu atat de putreda incat sa ceara vehement schimbarea.
Chiar daca Forest Whitaker este numele care se vehiculeaza cel mai des cand se pomeneste de Ultimul rege..., este total incorect ca James McAvoy sa fie trecut cu vederea. Actorul scotian de 25 de ani, pe care-l stiti din rolul faunului din dezastrul Narnia, reuseste in portretizarea lui Garrigan un tur de forta. Omul nu este altceva decat un dictator mai mic, cu scopuri minore, dar la fel de perfide, care tin de propria bunastare si satisfacerea dependentei sale de aventura. Daca Amin Dada isi foloseste puterea pentru a-si calma macinatoarea paranoia, tranformandu-si in acelasi timp maretele visuri despre viitorul Ugandei intr-un cosmar, Garrigan abuzeaza altfel de puterea sa.
Aceasta provine din faptul ca e strain, deci poate eluda regulile, iar armele sale cele mai puternice sunt doi exotici ochi albastri si aerul de falsa inocenta. Doctorul este un dictator de harem, un dictator secundar, care la inceput nu intelege consecintele intreprinderilor sale (relatia sa cu Kay, una dintre sotiile lui Amin, are un deznodamant dintre cele mai nefericite) si, cand o face, este prea tarziu. Personaj central al povestii, el iti lasa impresia ca se joaca de-a abuzul in spatele fotoliului lui Amin Dada, dar curand jocul lui devine mortal.
Garrigan simte repede ca ceva este in neregula in personalitatea dominatoare, paranoica si carismatica a lui Amin Dada si, cu toate acestea, propria cecitate morala si obsesia pentru un confort altfel imposibil il fac sa inchida ochii si, mai mult, sa devina aproape fara voia sa unul dintre pionii regimului, consilierul personal al dictatorului.
Amestec de razvratire si superficialitate (dusmanul comun al scotianului si-al ugandezului este initial Marea Britanie, dictatorul autointitulandu-se si "Invingatorul Imperiului Britanic"), Garrigan semneaza un pact cu diavolul, de unde un proces de dezintegrare morala pe care McAvoy il intuieste fantastic de la primul moment de ratacire (incercarea de a o seduce pe sotia colegului sau, interpretata sensibil de Gillian Anderson) pana la deznodamantul dur, dar meritat si curativ, unica salvare a acestui personaj fictiv din istoria Africii.
xerses
pe 24 August 2011 14:06
Impresionant.Am ramas mult timp "marcata" de povestea filmului si de interpretarile de exceptie.
catasmile17
pe 17 Iulie 2011 21:01
un film bazat pe o fapta reala, cam dur, dar ,,,,, poate la unii o sa va placa !!!!!
Vorador
pe 25 Iunie 2011 20:48
Forrest Whitaker a meritat oscarul pentru avest film bazat pe niste intamplari adevarate.
Am vazut un documentar despre acest dictator Idi Amin,care a fost mult mai crud decat in acest film.
6rimReaper
pe 10 Aprilie 2011 18:15
Forest Whitaker l-a interpretat perfect pe Idi Amin,inafara ca de interpretare se mai si aseamana cu el...N-am avut inca placerea de a citi cartea,dar filmul e incredibil
zgubi
pe 09 Aprilie 2011 00:11
pe durata acestui film am avut senzatia ca ma uit la un documentar.nu m-a uimit deloc subiectul.se stie toti dictatorii din istorie au constrans populatia si au actionat dupa bunul plac sau instinct dupa propriile doctrine.e un film realist dar in nici un caz socant.ce m-a uimit in mod surprinzator de placut (daca mai era cazul) a fost prestatia lui Forest Whitaker,cu o interpretare demna de Oscar.
danymury
pe 06 Aprilie 2011 17:09
nu stiu ce sa zic....este destul de bun filmu....nu prea recomand!!!
tysroby
pe 05 Septembrie 2010 22:59
Filmul mi-a amintit de Hotel Rwanada. Ca de obicei Forest Whitaker si-a jucat rolul exceptional. La final, am ramas cu un gust amar, intristat de faptul ca exista asmenea tragedii pe lume, pe care noi alegem sa le ignoram sau sa ni le eliminam din memorie, pentru ca nu dorim sa ne patam stilul ocidental de viata cu ce se cu problemele si durerile unei tari din "Lumea a Treia".
Turi
pe 15 Iulie 2010 19:25
Dictatorii se pot naste oriunde in lume si durerea este ca intotdeauna exista si sustinatori ai acestora din frica, prostie sau inconstienta. Un film tulburator despre un personaj de care nu auzisem, spre rusinea mea. Ajung uneori la concluzia ca oricate exemple am avea si cate lectii vom primi, omenirea nu va invata nimic din ce s-a intamplat.
shooter
pe 10 Aprilie 2010 00:45
l-am revazut azi si am ramas cu aceeasi impresie puternica ca si prima oara..filmul asta e magnific,un film aproape socant in care distingem in primul rand unde poate duce dorinta de putere , in anumite scene din film sentimentu de frica este dus aproape pana la superlativul absolut.o ecranizare de exceptie in care nu pot sa nu remarc geniul lui forest whitaker . superb,daca nu la-ti vazut nu mai stati pe ganduri,dati-l jos de pe net si vedeti-l.
pe 22 Martie 2010 11:40
[...] In uikend am dat intamplator pe CineStar si l-am vazut Forest Whitaker. Si mi-am adus aminte de Last King of Scotland si am zis ca tre’ sa va vortbesc despre el. Pentru cei care au vazut Hotel Rwanda, tre’ [...]
White.Lily
pe 12 Ianuarie 2010 23:38
Intr-adevar, un final foarte dur...
Forest Whitaker si James McAvoy au jucat excelent. Sunt convinsa ca aceasta din urma ne va suprinde cu filme tot mai bune, caci F. Whitaker ne-a obisnuit deja cu filme din ce in ce mai bune.
Este un film care te pune pe ganduri si te face sa-ti dai seama ca mai exista o alta lume total diferita fata de a noastra si care chiar daca nu este la fel de "tehnologizata" ca a noastra (ma refer aici strict la Romania) undeva, esenta e aceeasi ....
palade_gil
pe 18 Iulie 2009 18:15
Un film foarte bun. Poate pentru noi (voi) filmul explica pe intelesul tuturor de ce am avut o epoca Ceausescu. Inmultim cu "x" nivelul de viata, de civilizatie si ajungem la noi! Excelent!
Alexx
pe 18 Aprilie 2009 01:19
A esuat complet ca film biografic, am aflat de-abia la sfarsit ce si cum era personajul principal ... si asta in textul ala.
pe 18 Noiembrie 2008 12:04
un film foarte reusit.... mi-a facut placere sa-l vizionez.... asa da film...
pe 30 Martie 2007 03:41
un film reusit care arata duritatea regimurilor de tip dictatorial de pe continentu negru
pe 07 Martie 2007 20:17
Cred ca este unul din filmele care reliefeaza inca odata cate atrocitati s-au produs si se vor produce in lume,si mai ales pe continentul negru.Din pacate nici un guvern democrat nu intervine in mod real sa puna capat unei dictaturi criminale decat atunci cand are un interes economic!
pe 03 Martie 2007 18:16
Un film foarte dur, dar un film excelent, BRAVO Forest Whitaker, a facut un rol nemaipomenit, isi merita Oscarul 100%
michael_mike
pe 25 Februarie 2007 19:18
m-a cam socat la sfarsit...dur
pe 08 Februarie 2007 12:02
Un film socant (cel putin pentru mine - unele secvente de la sfarsit) ce arata unde poate duce dorinta de putere si apoi pierderea controlului. Ce se poate intampla daca pui puterea in mainile unui personaj cu minte de copil?
Nu stiu cate filme s-au facut despre Idi Amin. Cred ca putine, cu toate ca viata unui asemenea dictator, transpusa in film, e aproape intotdeauna o reteta de succes. Desigur asta daca e in mainile regizorului potrivit si cu o distributie aleasa pe masura. Aprops, pe cand un film despre Pol Pot?... Ceva tot asa exotic, unde nu prea stim noi ce se intampla exact. Ca daca ar fi despre Ceausescu, sunt sigur ca ar fi un fiasco, intre ridicol si penibil, cel mult pe gustul unor americani hraniti exclusiv cu stereotipuri si clisee.
In general am un dinte impotriva filmelor politice, motivul fiind chiar... politica, mai exact felul - elegant spus dar eufemistic, subiectiv - in care e redata realitatea sau, cum ar spune hollywoodienii chiar, "strongly biased". Aici insa nu e neaparat cazul, pentru ca filmul care in definitiv nu e tocmai un documentar ci un film biografico-istoric foarte consistent si reusit, si-a propus altceva. Si a reusit! Aici politicul (sau mai curand istoria) constituie doar un context, un schelet numai bun pentru un film captivant, cu o piesa centrala care face tot filmul: Whitacker, fara de care filmul nu ar fi fost poate nimic.
Primul lucru care se spune despre Ultimul rege al Scotiei (The Last King of Scotland) este ca Forest Whitaker e genial. Omul are deja un Glob de Aur in buzunar si statueta de Oscar ii straluceste de dupa umar, el neavand niciun contracandidat serios pentru premiul Academiei. Dar filmul regizorului de documentare Kevin McDonald ("Touching the Void") este mai mult decat povestea unui Actor devenit Dictator pana la coincidenta cu originalul, este povestea unui om care a reusit sa ucida 300.000 de oameni in opt ani de guvernare.
Bazat pe romanul cu acelasi nume al lui Giles Foden, Ultimul rege... se foloseste de un personaj fictiv, medicul personal al dictatorului Idi Amin Dada (Forest Whitaker), pentru a intra in intimitatea acestuia si a-l infatisa in multiplele lui fatete, de sangeros sef de stat dominat de superstitii, temut si adulat de popor, adevarat cui in talpa marilor puteri si continua amenintare pentru statele vecine.
Tanar doctor scotian de-abia iesit de pe bancile facultatii, Nicholas Garrigan (James McAvoy) pleaca in Uganda in cautarea aventurii. El isi indeplineste in acelasi timp o veche dorinta: sa ajute oamenii. Putin dupa sosire, este chemat la locul unui accident: noul lider al tarii, Idi Amin Dada a lovit cu masina sa Maserati o vaca (una dintre cele mai bune scene ale filmului). Felul in care Garrigan stapaneste situatia, umorul sau si franchetea sa il surprind pe Amin Dada. Fascinat de istoria si cultura scotiana, presedintele ii propune tanarului sa devina medicul sau personal. Sedus de carisma sefului de stat, Garrigan intra in cercul prezidential si traieste pe picior mare, prins in capcana de megalomania dictatorului. Martor al rapirilor si asasinatelor cu care Amin Dada isi conducea tara, doctorul devine fara sa vrea complicele, victima si prizonierul unuia dintre cele mai terifiante regimuri africane ale secolului XX.
Un film neindoios deloc entertaining, ci brutal, rascolitor si alarmant, Ultimul rege... este in acelasi timp obligatoriu de vazut. Nu atat pentru pentru subiectul sau actual (regimurile absolutiste sunt "la moda" in lume, iar Amin Dada a murit in 2003 fara ca "macelarul Africii", dupa cum a fost poreclit, sa fie judecat pentru crimele sale), cat pentru modul in care scenariul lui Peter Morgan (Glob de Aur pentru scenariul lui The Queen) sondeaza natura umana si-i dezvaluie secretele cele mai intunecate: obsesia pentru putere si complacerea intr-o stare de fapt putreda, dar nu atat de putreda incat sa ceara vehement schimbarea.
Chiar daca Forest Whitaker este numele care se vehiculeaza cel mai des cand se pomeneste de Ultimul rege..., este total incorect ca James McAvoy sa fie trecut cu vederea. Actorul scotian de 25 de ani, pe care-l stiti din rolul faunului din dezastrul Narnia, reuseste in portretizarea lui Garrigan un tur de forta. Omul nu este altceva decat un dictator mai mic, cu scopuri minore, dar la fel de perfide, care tin de propria bunastare si satisfacerea dependentei sale de aventura. Daca Amin Dada isi foloseste puterea pentru a-si calma macinatoarea paranoia, tranformandu-si in acelasi timp maretele visuri despre viitorul Ugandei intr-un cosmar, Garrigan abuzeaza altfel de puterea sa.
Aceasta provine din faptul ca e strain, deci poate eluda regulile, iar armele sale cele mai puternice sunt doi exotici ochi albastri si aerul de falsa inocenta. Doctorul este un dictator de harem, un dictator secundar, care la inceput nu intelege consecintele intreprinderilor sale (relatia sa cu Kay, una dintre sotiile lui Amin, are un deznodamant dintre cele mai nefericite) si, cand o face, este prea tarziu. Personaj central al povestii, el iti lasa impresia ca se joaca de-a abuzul in spatele fotoliului lui Amin Dada, dar curand jocul lui devine mortal.
Garrigan simte repede ca ceva este in neregula in personalitatea dominatoare, paranoica si carismatica a lui Amin Dada si, cu toate acestea, propria cecitate morala si obsesia pentru un confort altfel imposibil il fac sa inchida ochii si, mai mult, sa devina aproape fara voia sa unul dintre pionii regimului, consilierul personal al dictatorului.
Amestec de razvratire si superficialitate (dusmanul comun al scotianului si-al ugandezului este initial Marea Britanie, dictatorul autointitulandu-se si "Invingatorul Imperiului Britanic"), Garrigan semneaza un pact cu diavolul, de unde un proces de dezintegrare morala pe care McAvoy il intuieste fantastic de la primul moment de ratacire (incercarea de a o seduce pe sotia colegului sau, interpretata sensibil de Gillian Anderson) pana la deznodamantul dur, dar meritat si curativ, unica salvare a acestui personaj fictiv din istoria Africii.
Am vazut un documentar despre acest dictator Idi Amin,care a fost mult mai crud decat in acest film.
Forest Whitaker si James McAvoy au jucat excelent. Sunt convinsa ca aceasta din urma ne va suprinde cu filme tot mai bune, caci F. Whitaker ne-a obisnuit deja cu filme din ce in ce mai bune.
Este un film care te pune pe ganduri si te face sa-ti dai seama ca mai exista o alta lume total diferita fata de a noastra si care chiar daca nu este la fel de "tehnologizata" ca a noastra (ma refer aici strict la Romania) undeva, esenta e aceeasi ....