Părerea criticului
Primul lucru care se spune despre Ultimul rege al Scotiei (The Last King of Scotland) este ca Forest Whitaker e genial. Omul are deja un Glob de Aur in buzunar si statueta de Oscar ii straluceste de dupa umar, el neavand niciun contracandidat serios pentru premiul Academiei. Dar filmul regizorului de documentare Kevin McDonald ("Touching the Void") este mai mult decat povestea unui Actor devenit Dictator pana la coincidenta cu originalul, este povestea unui om care a reusit sa ucida 300.000 de oameni in opt ani de guvernare.

Bazat pe romanul cu acelasi nume al lui Giles Foden, Ultimul rege... se foloseste de un personaj fictiv, medicul personal al dictatorului Idi Amin Dada (Forest Whitaker), pentru a intra in intimitatea acestuia si a-l infatisa in multiplele lui fatete, de sangeros sef de stat dominat de superstitii, temut si adulat de popor, adevarat cui in talpa marilor puteri si continua amenintare pentru statele vecine.

Tanar doctor scotian de-abia iesit de pe bancile facultatii, Nicholas Garrigan (James McAvoy) pleaca in Uganda in cautarea aventurii. El isi indeplineste in acelasi timp o veche dorinta: sa ajute oamenii. Putin dupa sosire, este chemat la locul unui accident: noul lider al tarii, Idi Amin Dada a lovit cu masina sa Maserati o vaca (una dintre cele mai bune scene ale filmului). Felul in care Garrigan stapaneste situatia, umorul sau si franchetea sa il surprind pe Amin Dada. Fascinat de istoria si cultura scotiana, presedintele ii propune tanarului sa devina medicul sau personal. Sedus de carisma sefului de stat, Garrigan intra in cercul prezidential si traieste pe picior mare, prins in capcana de megalomania dictatorului. Martor al rapirilor si asasinatelor cu care Amin Dada isi conducea tara, doctorul devine fara sa vrea complicele, victima si prizonierul unuia dintre cele mai terifiante regimuri africane ale secolului XX.

Un film neindoios deloc entertaining, ci brutal, rascolitor si alarmant, Ultimul rege... este in acelasi timp obligatoriu de vazut. Nu atat pentru pentru subiectul sau actual (regimurile absolutiste sunt "la moda" in lume, iar Amin Dada a murit in 2003 fara ca "macelarul Africii", dupa cum a fost poreclit, sa fie judecat pentru crimele sale), cat pentru modul in care scenariul lui Peter Morgan (Glob de Aur pentru scenariul lui The Queen) sondeaza natura umana si-i dezvaluie secretele cele mai intunecate: obsesia pentru putere si complacerea intr-o stare de fapt putreda, dar nu atat de putreda incat sa ceara vehement schimbarea.

Chiar daca Forest Whitaker este numele care se vehiculeaza cel mai des cand se pomeneste de Ultimul rege..., este total incorect ca James McAvoy sa fie trecut cu vederea. Actorul scotian de 25 de ani, pe care-l stiti din rolul faunului din dezastrul Narnia, reuseste in portretizarea lui Garrigan un tur de forta. Omul nu este altceva decat un dictator mai mic, cu scopuri minore, dar la fel de perfide, care tin de propria bunastare si satisfacerea dependentei sale de aventura. Daca Amin Dada isi foloseste puterea pentru a-si calma macinatoarea paranoia, tranformandu-si in acelasi timp maretele visuri despre viitorul Ugandei intr-un cosmar, Garrigan abuzeaza altfel de puterea sa.

Aceasta provine din faptul ca e strain, deci poate eluda regulile, iar armele sale cele mai puternice sunt doi exotici ochi albastri si aerul de falsa inocenta. Doctorul este un dictator de harem, un dictator secundar, care la inceput nu intelege consecintele intreprinderilor sale (relatia sa cu Kay, una dintre sotiile lui Amin, are un deznodamant dintre cele mai nefericite) si, cand o face, este prea tarziu. Personaj central al povestii, el iti lasa impresia ca se joaca de-a abuzul in spatele fotoliului lui Amin Dada, dar curand jocul lui devine mortal.

Garrigan simte repede ca ceva este in neregula in personalitatea dominatoare, paranoica si carismatica a lui Amin Dada si, cu toate acestea, propria cecitate morala si obsesia pentru un confort altfel imposibil il fac sa inchida ochii si, mai mult, sa devina aproape fara voia sa unul dintre pionii regimului, consilierul personal al dictatorului.

Amestec de razvratire si superficialitate (dusmanul comun al scotianului si-al ugandezului este initial Marea Britanie, dictatorul autointitulandu-se si "Invingatorul Imperiului Britanic"), Garrigan semneaza un pact cu diavolul, de unde un proces de dezintegrare morala pe care McAvoy il intuieste fantastic de la primul moment de ratacire (incercarea de a o seduce pe sotia colegului sau, interpretata sensibil de Gillian Anderson) pana la deznodamantul dur, dar meritat si curativ, unica salvare a acestui personaj fictiv din istoria Africii.