"Eu Insumi ma consider cea mai puternica figura din lume" (Idi Amin)
Trebuia sa fie o aventura neobisnuita intr-o tara indepartata dar cand un tanar doctor naiv soseste in Uganda in 1970 - sperand sa se distreze, sa aiba parte de soare si sa dea o mana de ajutor - se regaseste in schimb intr-o calatorie socanta in cel mai intunecat taram de pe pamant: inima umana. Aceasta este povestea filmului Ultimul rege al Scotiei, un thriller puternic care recreeaza pe ecran lumea Ugandei sub dictatura cumplita a lui Idi Amin. Amestecand cu indemanare faptele cu fictiunea si rezonand in mod surprinzator cu lumea de astazi, filmul prezinta un tur de forta din partea lui Forest Whitaker in rolul lui Amin si zugraveste doua portrete de neuitat: cel al carismaticului, dar psihopatului dictator care si-a devastat propria tara si cel al unui martor al istoriei, care isi face in cele din urma curajul sa ia o atitudine.Totul incepe atunci cand chipesul doctor scotian Nicholas Garrigan (James McAvoy), proaspat iesit de pe bancile facultatii de medicina, ia un avion spre Uganda, in cautarea aventurii, idilelor romantice si bucuriei de a ajuta o tara care are cu adevarat nevoie de iscusinta sa medicala. La scurt timp dupa sosirea sa, Garrigan e chemat la locul unui accident bizar: Idi Amin, noul conducator al tarii, a intrat cu masina sa Maserati intr-o vaca. Luand cu curaj controlul asupra situatiei, Garrigan il impresioneaza pe Amin, avand aceeasi franchete neobrazata. Deja obsedat de istoria si cultura scotiana, Amin il place pe Garrigan si la scurt timp ii ofera slujba improbabila de a fi doctorul sau personal.
E o oferta atat de incredibila, incat doctorul n-o poate refuza. La inceput Garrigan e sedus de faimoasa si carismatica personalitate a lui Amin si a planurilor sale ambitioase pentru Uganda, ca sa nu mai vorbim despre pasiunea conducatorului pentru masini rapide, femei frumoase si petreceri opulente. Pe masura ce trece timpul, sedus de propria dorinta de putere, Garrigan devine confidentul dictatorului, consultantul si mana sa dreapta, fiind martorul unor evenimente din ce in ce mai tulburatoare - rapiri, asasinate si atrocitati cumplite la care el insusi ajunge sa fie complice. Prins in abisul megalomaniei sangeroase a lui Amin, Garrigan e cat pe ce sa-si piarda sufletul. Dar, cand, in cele din urma incearca sa opreasca nebunia, ajunge sa fie prins intr-o lupta disperata pentru supravietuire.Bazat pe romanul (premiat) cu acelasi nume al lui Giles Foden, Ultimul rege al Scotiei e regizat de mult laudatul creator de filme documentare Kevin Macdonald (Culmile neantului/Touching the Void), pe baza unui scenariu de Peter Morgan si Jeremy Brock. Cu o distributie ce ii include pe Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington, Simon McBurney si Gillian Anderson, filmul e produs de Andrea Calderwood de la Slate Films, si Lisa Bryer si Charles Steel din partea casei de productie Cowboy Films. Producatorul executiv este Tessa Ross (Billy Elliott) din partea Film Four, Andrew Macdonald (producatorul filmelor Dupa 28 de zile si Trainspotting) si Allon Reich de la DNA.
Filmat in Marea Britanie si Uganda cu ajutorul natiunii ugandeze, lumea rar intalnita a a Ugandei lui Idi Amin e adusa pe pelicula de o echipa ce include pe cineastul Anthony Dod Mantle, producatorul de imagine Mike Carlin, castigatorul premiului British Independent Film, editorul Justine Wright si creatorul de costume Michael O'Connor.Cum ati reactiona la influenta seducatoare a puterii? V-ati indoi sub greutatea ei sau ati uita de propriul dvs. cod moral pentru a o obtine si a o pastra? Ce se intampla cu cineva care incepe prin a avea intentii bune, dar ajunge un individ insetat de sange? Acestea sunt intrebarile pe care le ridica Ultimul rege al Scotiei, care introduce publicul in lumea unuia dintre cei mai fascinanti si infricosatori conducatori al tuturor timpurilor: Idi Amin, renumit pentru magnetismul sau electrizant, dar a carui domnie brutala a dus la moartea a jumatate de milion din compatriotii sai.
Filmul marcheaza debutul in lung metraj al lui Kevin Macdonald. "intotdeauna am fost atras de proiecte care duc publicul in locuri noi, care il expun unor lumi cu care acesta nu e familiarizat si speranta mea e ca, chiar daca nici macar n-ati auzit de Idi Amin, sa plecati de la vizionarea filmului gandindu-va: 'wow, asta chiar mi-a deschis ochii la ceva'."Multi ochi au fost deschisi cand Giles Foden a publicat romanul sau in 1998, castigand prestigiosul premiu Whitbread First Novel, un premiu Somerset Maugham, premiul Betty Trask si premiul Winifred Holtby Memorial. Foden, care s-a mutat din Anglia in Africa la varsta de numai 5 ani si a crescut in Uganda, vrut sa scrie un roman despre terifiantul regim al lui Idi Amin. in sfarsit, a gasit o modalitate sa ocoleasca mitologia din jurul lui Amin, creand un personaj fictiv, tanar medic care devine prietenul de incredere si confidentul lui Amin, doar ca sa descopere ca e prins intr-un lume ce devine mai violenta pe zi ce trece si care scapa de sub control.
Impletind dilemele morale ale personajului fictiv Dr. Nicholas Garrigan cu povesti reale socante din timpul dictaturii lui Amin, Foden a deschis nu numai o fereastra palpitanta asupra trecutului Ugandei, ci si spre problema ce-o ridica intrebarea "cum reactioneaza oamenii obisnuiti cand sunt confruntati cu cele mai rele acte ale umanitatii". Și-a intitulat romanul Ultimul Rege al Scotiei dupa unul dintre faimoasele nume cu care s-a autoinvestit Amin, alte titulaturi extravangante fiind: "Cuceritorul Imperiului Britanic" si "Suveranul tuturor animalelor de pe Pamant si al pestilor Marii".Macdonald si producatorii filmului au cazut toti de acord ca este esential sa filmeze in Uganda. Dar pina de curand, accesul in tara a fost in mare masura interzis tuturor occidentalilor si Idi Amin ramane o figura controversata care poate da nastere unor emotii periculoase acolo. Ba, mai mult, tara nu are infrastructura pentru realizarea unui film si proiectul necesita cooperarea la nivelele guvernamentale cele mai inalte. Oare chiar ar fi posibil? Cu ingrijorare, producatorii filmului au avut o discutie aprinsa cu insusi Presedintele Ugandei, Yoweri Museveni, sperand la binecuvantarea lui. "Presedintele nu numai ca a fost incredibil de bucuros sa facem filmul in tara sa, ci chiar ne-a ajutat cu armata sa, parlamentul si ministrii sai!", a declarat regizorul.