Sinopsis

Viata lui Emile Zola, film realizat de William Dieterle, a fost o continuare a filmului biografic de mare succes Povestea lui Louis Pasteur (1935), cu Paul Muni care interpreteaza inca o poveste despre un francez luminat si cu principii ce incearca sa depaseasca prejudecatile. La inceput - pana la publicarea romanului Nana, senzationala sa poveste despre o prostituata, Zola lupta pentru a se impune ca scriitor. Urmeaza apoi succese peste succese, iar la batranete Zola se bucura de o viata imbelsugata, cand este brusc vizitat de sotia lui Alfred Dreyfus, un ofiter din armata franceza acuzat pe nedrept ca ar fi spionat pentru germani, apoiexilat pe Insula Diavolului. Constiinta lui Zola nu-i da pace si, intr-o scena parca scrisa special pentru Muni, scriitorul citeste cu voce tare unui editor de ziar faimosul articol "Acuz" (J'accuse). Intr-o secventa de montaj tipica studiourilor Warners Brothers, echipa ziarului se aduna in jurul lui pentru a-l asculta, taparnitele scot in mare viteza tirajul, iar populatia se imbulzeste pentru a-l cumpara.

Gravitatea profunda a filmului este impresionanta. Desi Dreyfus a fost victima prejudecatilor antisemite, in Viata lui Emile Zola nu este rostit nici macar o data cuvantul "evreu". Evident, studiourile Warner Brothers se temeau ca in 1937, cand antisemitisul profilera in Europa, filmele despre resentimentele antisemite ar fi putut inflama chiar acele prejudecati pe care incercau sa le demaste.

O adevarata opera de arta biografica asupra faimosului scriitor francez Emile Zola si a implicarii acestuia in lupta impotriva nedreptatilor din populara "Afacere Dreyfuss".