Comentarii Comentează
  • matew10
    pe 12 Iulie 2024 23:21
    O parabola universala despre mila și dreptate, despre viclenie și detașare. Shakespeare avea puterea asta sa ofere ceva fiecărei generații. Fiecare om regăsește ceva din lumea lui sau a ei. Despre o societate bolnava capabila de lucruri absurde pentru a obține ceva,de exemplu: o stare buna pentru sine in defavoarea altora. Probabil și Shakespeare are rămâne șocat de cat de nemiloasa este o parte din societatea de azi care își protejează ego-ul cu orice preț in defavoarea altruismului, milei și a altor calități care nu mai sunt la moda. Asta este; e bine totuși ca Will ne mai reamintește de virtuțile și defectele care creionează societatea de azi fie printr-un proces, fie printr-o răscruce, o alegerea pe care fiecare trebuie sa o facă, iar folosirea mintii pare a fi cheia spre împlinire, dar am spus destul. Vizionare plăcută.
  • Giulianodirt666
    pe 07 Aprilie 2021 22:51
    O ecranizare bună,un Pacino magistral ,Irons pe rol și inexorabilul personaj de culoare.
    Se cacă Șecspir de râs când vede atâția mauri în piesele lui.
  • cezarika21
    pe 05 Mai 2016 21:43
    Nu știu cum au fost percepute la vremea lor piesele marelui Will, dar impresia pe care mi-o formează astăzi vizionarea unei drame shakespeare-iene este întotdeauna superlativă. Marele Will e mereu actual, mereu proaspăt, mereu fermecător, și niciodată depășit.

    ”Neguțătorul din Veneția” a fost și este o piesă controversată, ce poate fi analizată pe mai multe planuri. Este o poveste de prietenie loială, o poveste de intoleranță și ură rasială, o poveste de răzbunare, o poveste despre înțelepciune sau o poveste de dragoste. Acțiunea se petrece în secolul al XVI-lea la Veneția, orașul lagunar devenit simbol al păcatului, aici concentrându-se poate mai mult ca oriunde toate marile vicii ale lumii medievale. Dornic să-l ajute pe prietenul său Bassanio ce-și dorea să obțină mâna frumoasei Portia, neguțătorul Antonio se împrumută cu bani de la disprețuitul cămătar evreu Shylock, care-i pretinde o livră de carne din trupul lui în cazul în care nu va putea să restituie împrumutul la scadență. Afacerile lui Antonio merg prost, iar Shylock cere dogelui ca Antonio să-și respecte angajamentul.

    Piesa marelui Will ilustrează magistral relațiile sociale de tip medieval existente într-unul dintre statele cele mai liberale (și libertine) ale Europei. Persecuțiile rasiale, intoleranța religioasă și disprețul claselor avute față de cei săraci sunt premisele unei organizări sociale profund nedrepte, inechitabile și lipsite de rațiune, în care viața omului este golită de suflul divin și devine doar o marfă tranzacționată după nevoi.

    Ecranizarea lui Michael Radford reușește să recreeze într-o mare măsură atmosfera fascinantă a decadentei Veneții, oraș surpat sub greutatea propriilor păcate, iar interpretarea cămătarului evreu Shylock de către Al Pacino este magistrală și transformă filmul într-un must-see. Urmărindu-l pe marele Pacino simți cum te cuprinde revolta în fața nedreptăților vieții și nu poți decât să empatizezi cu el atunci când urlă plin de furie: ”„N-are evreul ochi? N-are evreul mâini, organe, membre, simțuri, sentimente și pasiuni? Nu se hrănește cu aceeași hrană, e rănit de aceleași arme, e doborât de aceleași boli, se vindecă cu aceleași mijloace, se încălzește și tremură în aceeași vară și-n aceeași iarnă ca și un creștin? Dacă ne tai, nu sângerăm? Dacă ne gâdili, nu râdem? Dacă ne otrăvești, nu murim? Și dacă ne faci vreun rău, să nu ne răzbunăm? Dacă suntem la fel în toate, să vă semănăm și-n asta. Căci dacă un evreu face rău unui creștin, unde e umilința creștinului? El se răzbună. Dacă un creștin face rău unui evreu, cum să rabde evreul, după exemplul creștinului? Tot prin răzbunare! Dacă mă înveți rău, am să fac rău, dar mai mult, am să-mi întrec maestrul”.
  • Leonidas_Temistocle
    pe 26 Decembrie 2015 01:13
    "Neguțătorul din Veneția", regizat de Michael Radford, este ecranizarea operei lui William Shakespeare. Filmul are o temă şovinistă: conflictul dintre un cămătar evreu și unul dintre creditorii săi, care riscă să fie ucis din cauza imposibilității restituirii banilor împrumutați.
    Aflat în rolul principal și interpretându-l pe Shylock, un evreu dornic de răzbunare pe o societate care îl marginalizează din cauza religiei sale, Al Pacino reușește să realizeze un număr actoricesc memorabil. Din păcate pentru el, distribuția nu îl susține, discrepanța dintre el și actorii secundari fiind considerabilă. Jeremy Irons, câștigător al oscarului pentru "Misterul familiei von Bulow" , nu reușește decât un alt rol mediocru, fără nicio pată de culoare. Costumele și efectele vizuale reprezintă un alt plus al filmului, conturând atmosfera de epocă necesară spectatorului pentru a se identifica cu ceea ce este proiectat pe ecran.
    Filmul nu intră la categoria "obligatoriu de văzut", dar cu siguranță se numără printre rolurile de frunte ale lui Al Pacino, cel care nu poate lipsi din niciun Top 3 al celor mai mari actori din toate timpurile.
  • lili22
    pe 24 Decembrie 2015 09:18
    Mai ales partitura lui Al Pacino, fabulos ca in multe alte filme.Altfel, piesa este cea mai controversata opera a lui Shakespeare.
  • emy_sinaia
    pe 30 Septembrie 2013 17:14
    O realizare buna si un joc actoricesc stralucit pe alocuri plictisitor.
  • pisicuta1
    pe 27 Septembrie 2013 15:32
    superb film ,ecranizarea ce a mai buna ,iar jocul actorilor,remarcabil!
  • cosmin742000
    pe 16 Aprilie 2013 23:40
    O ecranizare foarte buna a pieei li William Shakespere
  • cosmin_kedii
    pe 02 Martie 2013 08:48
    Michael Radford ne ține în suspans de la început până la sfârșit . Jeremy Irons, din nou mare în rolul lui Al Pacino ca de obicei este excelent
  • margott
    pe 31 Decembrie 2012 16:58
    E adevarat ca e ecranizarea operei lui Shakespeare, dar meritul pentru un film atat de frumos e al tuturor, de la interpretarile actorilor pana la costume si decoruri, nu prea ai ce-i reprosa.
  • deadlord
    pe 17 Noiembrie 2012 16:17
    Un film bun care nu m-a prea impresionat......................
  • xerses
    pe 25 Martie 2012 12:11
    Mi-a placut enorm.Personajele au fost credibil redate datorita unor actori remarcabili.
  • ciprian34
    pe 24 Martie 2012 23:28
    L-am remarcat in acest film doar pe Al Pacino,sigur povestea e interesanta,jocul actorilor e impecabil,totusi pe mine nu m-a impresionat acest film
  • sabinalin
    pe 22 Iunie 2011 16:51
    E foarte greu sa ecranizezi in zille noastre clasici fara sa cazi in plasa tentatiei de a-i "reinterpreta",de a-i "reactualiza",de a te crede cel putin la nivelul lor,daca nu chiar mai bun,mai destept decat ei. Tocmai de aceea am privit de multe ori cu reticenta ecranizarile capodoperelor literaturii universale. Din fericire, in ciuda faptului ca nu foloseste exclusiv textul marelui Will,regizorul Michael Radford a reusit sa scrie un scenariu care respecta spiritul celui mai cunoscut autor de piese de teatru al tuturor timpurilor. Din fericire in acest film nu-i vedem pe eroii lui Shakespeare tragand cu pistolul sau,si mai rau,vorbind mascari... Am citit din dramaturgia shakespeariana uin urma cu destui ani, nu-mi aduc aminte daca printre piese s-a numarat si "Negustorul din Venezia",dar chiar si asa stiu cu ce se mananca aceasta literatura de cea mai inalta tinuta. Michael Radford nu numai ca a reusit un scenariu bine adaptat ci s-a descurcat remarcabil si intr-ale regiei reusind sa creeze multe momente tensionate in care astepti cu sufletul la gura sa vezi ce se va intampla in ciuda faptului ca finalul este,pana la urma,previzibil. Nu stiu cum se vor fi simtit reprezentantii "poporului ales" dupa ce au vazut aceasta pelicula dar ei ies destul de sifonati de aici,ma mir ca n-au protestat cum au facut-o in cazul "Patimilor lui Hristos"... Acest film foarte bine scris si regizat are si sansa unei distributii pe masura. Al Pacino creaza,asa cum era de asteptat, un Shylock memorabil si este imposibil de gasit epitete pentru a-i caracteriza prestatia,trebuie sa-l vezi ca sa intelegi pe de-a intregul complexitatea compozitiei rolului. Secundeaza cu succes mai ales Jeremy Irons(poate era bine sa se evite anumite aluzii ce nu-si aveau rostul) si Joseph Fiennes dar,pentru subsemnatul,revelatia filmului este Lyn Collins care portretizeaza cu succes o Portia aparent fragila dar foarte cu picioarele pe pamant si care stie sa obtina ceea ce-si propune. Poate filmul nu-i chiar o capodopera dar,cum recunosc ca mi-a facut mare placere modul in care este realizat si interpretat, ii acord nota maxima!
  • alex_il_fenomeno
    pe 22 Iunie 2011 12:43
    un film nemaipomenit , dupa una dintre cele mai cunoscute opere ale lui William Shakespeare ! distributia extraordinara , povestea fabuloasa , iar mersul lucrurilor fantastic ! merita din plin sa ii acorzi doua ore din timpul tau !
  • mihaelatb
    pe 10 Octombrie 2010 01:21
    un film de actor! un mereu altul si totusi acelasi Al Pacino!
  • Sergiu.Lobont
    pe 24 Iulie 2010 02:28
    Foarte bine a reusit Michael Radford sa reproduca atmosfera veneziana a secolului XVI, toti actorii s-au descurcat foarte bine, mai putin Al Pacino... el s-a descurcat dumnezeieste. Mi s-a parut cea mai buna reprezentatie a lui din toate filmele pe care le-am vazut.
  • Rose
    pe 23 Aprilie 2010 10:20
    Se dovedeşte încă o dată că Shakespeare este "contemporanul nostru", filmul este deosebit de interesant iar Al Pacino face din nou un rol de zile mari.
  • LavyBogdy
    pe 14 Martie 2010 10:28
    Personajele sunt pline de gratie,intelepciune si iubire.Avem parte de devotament si sacrifii pt prieteni,lucru de care putini au habar in ziua de azi.Mi-a placut la nebunie de Jeremy Irons.Ecranizarea mi se pare spectaculoasa.Uitati-va caci sunt multe lucruri de invatat,in special despre virtutii.
    Muzica m-a lasat fara cuvinte si fara respiratie;in special Bridal Ballad(Jocelyn Pook).
  • ALec955
    pe 10 Februarie 2010 08:33
    AL PACINO RUUULZZZ!!!!!IL VENEREZ SI ADOOOR!!!!!!!!!!
  • pe 11 Iulie 2006 14:08
    Un film remarcabil. Un joc al artiºtilor remarcabil.
  • vlad013_013
    pe 10 Aprilie 2006 17:57
    O ecranizare pe masura operei...Al pacino straluceste din nou
  • pe 04 Ianuarie 2006 23:23
    Un film bun deoarece lasa loc la pt multe interpretari!
  • pe 30 August 2005 11:48
    Votati,votati..dar cu parerea nu va dati !
    Vorbiti oameni buni....ca d-aia e rubrica...spuneti ce si cum...de ce ati dat stelutele?!