Comentarii Comentează
  • lavara_laiarna
    pe 24 Decembrie 2022 08:09
    O critică dură și prea aspră la adresa caracterului inuman. .ce șade-n om.
  • Mihai_Moise
    pe 03 Februarie 2022 14:25
    Un film de 7,5!
    La granita dintre bun și foarte bun, însă rotunjirea mea se datorează unor mici amănunte, care au făcut diferența impresionându-mă!
    În primul rând ideea de a prezenta un domeniu(vânătoare de balene) dintr-o epocă destul de întunecată(chiar dacă, din multe puncte de vedere, cu mult peste Evul Mediu Întunecat!). Aici intervine măiestria regizorului, care si-a dorit o atmosferă pe masura obsesiei unor personaje măcinate de vicii ori vinovății, atmosferă care face aproape tot filmul.

    Scenariul nu e tocmai la niște cote prea înalte, cu toate premisele care incita foarte mult. Conflictul dintre cele 2 personaje nu are tensiune, singurul lucru notabil din înfruntarile celor 2 fiind dialogul, scurt de altfel, despre masculinitate. Aaa, și scena finala din întrevederea acestora, cu finalitate destul de previzibila.

    Un plus pentru Collin Farell! I se potrivește de minune rolul de irish badass, cu un accent și postura ce-i vin ca o mănușă, lucru pe care ar trebui sa-l încerce mai des în carieră.
    O nota deosebita și pentru Patrick O'Connell, un actor quasi-necunoscut, ce se ridica la nivelul cerut de personajul doctorului Patrick Sumner.

    Nu poți trece cu vederea locațiile unde s-a filmat serialul. Sigur, după filme ca Legenda lui Hugh Glass, Apele Nordului nu aduce nimic nou, însă n-ai cum sa nu remarci tușele groase, ce-ti zbarlesc efectiv pielea la vederea spatiilor în care s-a filmat, fie ca vorbim de cabinele balenierei cu vele, viscolul de pe pământurile eschimosilor, ori cartierele rau famate ale orașului englez Hull.

    Un film dur, provocator, greu de digerat, însă destul de original și plăcut pe alocuri. Caractere tari, vicii, monstruozitati, dar și dileme ori procese de conștiință mai mult sau mai puțin eliberatoare.