Părerea criticului
Un hit de casă în Irlanda şi film ales să închidă cea mai recentă ediţie a festivalului de la Dublin, The Stag/Bărbaţi mişto a fost cel mai popular titlu din Focus Irlanda, selecţia de producţii noi irlandeze inclusă în programul festivalului Transilvania. Noi criticii mai cârcotim la comedii, aşteptându-ne ca fiecare nou film văzut să ne dezvăluie un adevăr despre "life, the universe and everything", dar Bărbaţi mişto a reprezentat o experienţă frumoasă la TIFF: o sală întreagă ticsită, râzând în hohote la unison în ritmul aventurilor de pe ecran.

Povestea se învârte în jurul ticăitului Fionnan (Hugh O'Conor), aflat în pragul nunţii cu Ruth (Amy Huberman). Tipicar şi cam maniac cu detaliile, Fionnan devine o piedică în calea organizării nunţii, cu pretenţiile sale exagerate şi dorinţa ca evenimentul să iasă perfect, aşa că Ruth îi aranjează o petrecere a burlacilor numai pentru a-l arunca dintr-un peisaj nupţial într-unul montan.

Aici intră în scenă Davin (Andrew Scott, cunoscut din serialul Sherlock, unde-l interpretează pe antagonistul Moriarty), cel mai bun prieten al lui Fionnan şi cavaler de onoare la nuntă. Iniţial deloc încântat de idee, Davin strânge un cerc al celor mai buni amici, adică IT-istul Simon (Brian Gleeson) şi cuplul Kevin (Andrew Bennett) şi Kevin (Michael Legge) şi plănuieşte un weekend prin munţii Irlandei. Totul se "strică" atunci când în scenă apare Bormaşina (Peter McDonald), insuportabilul, bădăranul şi ultra-energicul frate al lui Ruth...

Bărbaţi mişto nu revoluţionează formula aventurilor în care orice se poate întâmpla prost se şi întâmplă şi nici nu deschide noi direcţii în genul "bromance", dar are o savoare irlandez-europeană pregnantă, este imprevizibil şi ataşant şi oferă câteva surprize plăcute pe parcurs, numai bune ca să transforme cele 94 de minute ale filmului într-o experienţă agreabilă. Unul dintre cele mai luminoase filme incluse în selecţia TIFF discută şi despre prietenie şi despre încredere şi despre ce aşteptări (justificate sau nu) avem de la cei din jur, oferind mai mult decât o suită de giumbuşculuri amuzante.