Comentarii Comentează
  • mladitza
    pe 08 Ianuarie 2024 22:00
    Poveste interesanta cu mister, formidabile sunt insa performantele celor doua mari actrite, Vanessa Redgrave si Olivia Colman, sigur mai ales Vanessa Redgrave straluceste, cred ca pentru Olivia Colman a fost o sansa deosebita sa joace alaturi de aceasta actrita uriasa. Admir mult ambele actrite, iar Olivia Colman la ora actuala e una dintre cele mai titrate actrite, la data realizarii acestui film (2013) nu era atat de cunoscuta cum e acum.
  • Cretzulynne
    pe 19 Februarie 2014 18:21
    “The Thirteenth Tale” este o drama de televiziune britanica care a fost difuzata prima data la BBC Two pe 30 decembrie 2013. Este o adaptare a bestsellerului gotic ” The Thirteenth Tale” scris de scriitoarea de origine britanica Diane Setterfield.

    Intriga scrisa cu ajutorul informatiilor traduse de pe wikipedia. com:
    In casa de la tara din Anglia a celebrei scriitoare Vida Winter (Vanessa Redgrave) ajunge o tanara biografa, Margaret Lea (Olivia Colman), angajata sa scrie biografia scriitoarei hotarate sa-si povesteasca viata inainte de a inceta din viata din cauza cancerului de pancreas in faza terminala.
    Margaret ezita, fiindca Vida este cunoscuta pentru diferitele ei variante, de fiecare data cand a fost intrebata despre trecutul ei in interviurile date de-a lungul vietii, dar accepta intr-un final.
    Scriitoarea isi incepe istorisirea, in stilul cum ne-a obisnuit deja Vanessa Redgrave in “Jack and the Beanstalk: The Real Story” din 2001. Vida ii spune ca numele ei de nastere a fost Adeline March si ziarele locale au scris despre un incendiu in care a ars casa familiei ei, atunci cand avea 17 ani, si ca dovada ii prezinta arsura in forma de cerc de pe palma mainii ei. Margaret este multumita ca ea spune adevarul de data asta, iar Vida incepe sa ii spuna evenimentele care au dus la foc. A crescut la Angelfield, cu sora ei geamana, Emmeline. Mama lor, Isabelle, a fost luata la un azil mental, astfel incat cele doua surori au fost lasate singure, devenind indisciplinate si antisociale. Supravegherea lor a venit de la cei doi angajati ce aveau grija de casa si implicit si de ele. In momentul in care fetele au implint 17 ani, Isabelle a murit la azil, iar o saptamana mai tarziu, Charlie s-a sinucis. Lucrurile se complica pana in punctul in care biografa noastra se va identifica cu scriitoarea si va dezvalui faptul ca punctul lor comun este ca ambele au avut surori gemene.
    Mai departe, nu va zic ca sa nu stric surpriza.

    Temele tratate in film si carte
    Identitatea este tema principala a cartii, cu personajul-cheie, Margaret, ce se simte ca o jumatate de persoana. De-a lungul cartii, personajul ei se lupta cu sentimentul ca ceva este in afara ei, care a fost odata o parte a ei, si pentru ca aceea parte nu mai traieste, ea nu poate fi un om intreg.
    Izolarea celor doua surori este marcanta. Astfel, se aveau numai una pe alta. In mitologiile din multe culturi din intreaga lume, gemenii apar frecvent. Sunt adesea exprimati ca doua jumatati ale aceluiasi intreg, schimbul unei legaturi mai profunde decat cele ale altor relatii de fratie. Uneori, gemenii pot reprezenta un „alt” aspect de „sine” - fie o dublura sau o umbra. De multe ori in mitologie, un geaman este un om, iar celalalt este semi-divin. In cazul in care geamanul-om nu se distinge dpdv. fizic de geamanul divin, un complot va implica si alungarea si demascarea celuilalt. In folosirea moderna, cuvintele „geaman rau” si „dublura” au ajuns, practic, sa fie interschimbabile. In timp ce „geamanul rau” nu insemna sensul de „vestitor supranatural de moarte”, poate fi folosit pentru a insemna „o copie fizica a sinelui care are o moralitate alterata”.
    Moartea este explorata de-a lungul povestii, de la inceput pana la sfarsit. La inceput, in povestea lui Margaret, sora geamana a lui Margaret a murit. In povestea scriitoarei, Isabelle a murit, Charlie precum si cei doi angajati…Concluzia: la finalul povestii, toata lumea moare, iar fiecare moarte determină ceea ce urmeaza dupa.

    Titlul carții este derivat dintr-o colecție de povestiri scurte scrise de Vida Winter, intitulat „Thirteen Tales of Change and Desperation”; colectia trebuia sa contina 13 povestiri, dar a fost scurtat la 12 la publicare. Multi dintre fanii scriitoarei au considerat omisiunea un mister agreabil, dar tot au vrut sa afle povestea lipsa. Pe parcursul povestirii, Lea ii cere aceea poveste, si o va primi la final, ca un cadou de despartire de la scriitoare.

    Productie
    Filmul a fost comandat de BBC Two de Janice Hadlow si Ben Stephenson. Scenariul a fost scris de Christopher Hampton. Filmările au început în iunie 2013. O serie de scene au fost filmate la Burton Agnes Hall , un conac elisabetan în East Yorkshire .

    Va recomand acest film, mai ales datorita acelui farmec englez care se degaja, atmosferei de suspans si frumusetii celor doua roscate in copilaria lor zbuciumata. Intregul film este o poveste rasucita care te nauceste, dar la final puteti trage concluziile.

    Informatii personale
    Film adaugat in urmatoarele liste:
    Din literatura mondiala
    Din literatura engleza
    Filme cu scriitori
    Povesti care prind viata
    Filme cu dadace