Părerea criticului
Promisiunea unor efecte speciale ieşite din comun ne-au făcut şi pe noi să ne îmbulzim ieri la avanpremiera lui Saga Amurg: Zori de Zi - Partea II, deşi, vorba aceea, "nu suntem în target". Categoric mai bun decât predecesorul său, finalul seriei Twilight le va da fanilor tot ce-şi doresc, făcându-i şi pe spectatorii neinteresaţi să tresare de câteva ori la scenele mai dure. Filmul se lansează de azi în regim de avanpremieră, iar de mâine va putea fi văzut în zeci de oraşe ale ţării. Pentru programul proiecţiilor, consultă programul cinematografelor de pe site.

Ce mi-a plăcut la Zori de Zi 2? În primul rând punctul culminant şi anume gigantica bătălie între clanul Volturi şi familia Cullen, ajutată de vampiri strânşi din toată lumea, dar şi de haita de vârcolaci condusă de Jacob (Taylor Lautner). Nu efectele speciale fac totul la aceste secvenţe, pentru că seria arată în continuare ieftin, deşi bugetul e considerabil mai mare (130 de milioane de dolari) decât în cazul părţilor anterioare. Secvenţa de luptă are parte de surprizele ei şi este suficient de sângeroasă pentru a da palpitaţii spectatoarelor adolescente care probabil vor veni "cu clasa" pentru a experimente "cea mai frumoasă" poveste de dragoste ajunsă vreodată pe marele ecran, până la categoricul "forever" de la final. Atenţie, filmul este "nerecomandat sub 15 ani", motivul fiind câteva decese destul de brutale şi foarte vizibile ce au loc pe imaculata zăpadă dintr-o poiană din apropierea reşedinţei Cullen.

În rest nu prea sunt multe de spus despre filmul lui Bill Condon. Fanul înflăcărat se va bucura de lungile scene în care Bella şi Edward îşi jură dragoste eternă, dar amatorii de scenarii bine ritmate vor considera primele două treimi ale filmului redundante şi mult prea lente. Vei râde la scenele vampirilor români Vladimir (Noel Fisher) şi Stefan (Guri Weinberg), întrebându-te poate, ca şi noi, dacă ar fi fost chiar atât de dificil să se găsească nişte actori români pentru aceste roluri, sau măcar nişte actori fără un accent rusesc atât de exagerat. Oricum, filmul îţi lasă impresia că a fost făcut doar pentru această bătălie finală, aşa că nu te poţi întreba de ce durează atât de mult până se ajunge la păruială.

Unul din plusurile filmului este mica Mackenzie Foy, o puştoaică de care cu siguranţă vom mai auzi, aici în rolul la început micii şi apoi tot mai marii Renesmee, fiica Bellei şi a lui Edward. În jurul ei se vor reuni atât vampirii prieteni ai clanului Cullen, cât şi vârcolacii, aliaţi ai iubitului ei etern, Jacob. Alăturarea pe ecran a lui Foy şi a lui Taylor Lautner, care îşi aruncă nişte priviri vag galeşe, e puţin surprinzătoare, dar de, totul se petrece în numele dragostei, iar în legătura lor se lăfăie şi mesajul suprem al filmului şi anume că dragostea curată învinge întotdeauna.

În contrapondere, clanul Volturi este exagerat caricatural, sugerând probabil obsesia pentru putere, decadenţa şi dezumanizarea unor vampiri atât de bătrâni, încât nici măcar nu-şi mai amintesc rădăcinile lor umane. Michael Sheen are interpretarea cea mai rizibilă în rolul lui Aro, liderul clanului Volturi, dar nici Jamie Campbell Bower nu e departe, în rolul lui Caius, călăul-şef al clanului. Ceilalţi actori joacă la fel ca în celelalte părţi ale filmului, cu un Robert Pattinson la fel de măcinat interior şi cu Kristen Stewart beneficiind de aportul efectelor speciale, pentru a căpăta fizicul impecabil de fiinţă eternă. Pentru rolurile secundare, producătorii s-au uitat probabil în serialele de succes ale momentului, pe generic apărând actori cunoscuţi din Alcatraz, Revolutions sau The River.

În concluzie, ultimul Twilight va fi cu siguranţă o surpriză plăcută pentru fanii seriei (care oricum nu au nevoie să citească aceste rânduri), ceilalţi spectatori putând să aprecieze anumite aspecte ale filmului. Nu este nevoie să fi văzut celelalte filme, pentru că motivaţiile personajelor şi justificarea luptei finale sunt acoperite îndelung şi explicit de scenariu, să priceapă toată lumea.