Comentarii Comentează
  • sabinalin
    pe 04 Octombrie 2021 18:34
    O sora medicala care isi doreste din suflet sa aiba un copil dar nu si un barbat langa ea. Feminism avant la lettre insa de cea mai buna calitate, de pe vremea cand ,,tovarasele noastre de munca,, nu incepusera inca sa se simta intr-atat de ostracizate. Un copil ca toti copiii si in acelasi timp un copil normal care va fi urmarit in permanenta de faptul ca n-a apucat sa isi cunoasca pe unul dintre parinti, un copil cu o sensibilitate aparte cu un destin paradoxal, pe cat de comun, pe atat de special. Plus un transsexual , un personaj pe care n-ai cum sa nu-l simpatizezi, o data in plus erau alte vremuri, comunitatea LGBTQ nu-si luase inca nasul la purtare. O poveste care curge frumos, ca-n viata, cu oameni frumosi cu realizari si greseli, un film de-o frumusete si in acelasi timp de-o tristete sfasietoare.

    Forta si frumusetea acestui film nu sunt intamplatoare. John Irving, autorul romanului adaptat pentru marele ecran, este unul dintre cei mai interesanti scriitori de limba engleza din a doua jumatate a secolului XX, amintesc aici doar un alt mare succes al sau, anume ,,The Cider House Rules,,. Cu o cariera inegala din punct de vedere al valorii filmelor regizorul George Roy Hill e autorul altor doua filme mari ,,The Sting,, si ,,Butch Cassidy and the Sundance Kid,, unde a beneficiat din plin si de charisma legendarului cuplu Robert Redford-Paul Newman. Si nu in ultimul rand filmul de fata lanseaza pe orbita doi actori care aveau sa devina in timp personalitati de marca ale Hollywoodului: multregretatul Robin Williams, foarte bun si in rol dramatic, poate ar fi meritat la randul sau o nominalizare la Oscar dar in anul respectiv concurenta a fost enorma, si Glenn Close, ea a prins lista de top 5 la rol secundar, finalmente premiul cel mare revenind Jessicai Lange pentru ,,Tootsie,,.
  • alexsony
    pe 01 Aprilie 2017 09:35
    Nu stiu exact cat de buna e povestea originala dar in acest film nu e cine stie ce. Il incadrez la comedie si atat, si e ok. Incercarile in restul categoriilor de film nu au reusit, s-a incercat a fi drama sau altceva, s-au incercat anumite idei dar fara sa se duca la capat. Are probleme in cronlogie din punctul meu de vedere si e putin aiurea cum ii moare copilul iar el nu se manifesta o data asupra acestui lucru. Il puteti vedea daca doriti sa il taiati de pe lista filmelor in care a jucat Robin Williams, dar are multe alte filme mult mai bune.
  • alali
    pe 13 Aprilie 2015 22:31
    O ecranizare dupa romanul omonim al lui John Irving avandu-i in prim plan pe Robin Williams ca T.S. Garp si Glenn Close ca Jenny Fields. Desi pare greu de crezut, Glenn reuseste de cele mai multe ori sa il eclipseze pe Williams, mai ales in scenele in care apar impreuna. Iar asta, recunosc, face filmul mai interesant si mai vizionabil, fiind in fond, un film despre forta de a reusi in viata a unei femei independente. Jenny poate face ceea ce doreste atata timp cat stie sa ceara de la viata exact ce vrea, realist si fara vise utopice si mai mult decat atat, stie sa isi ia singura atunci cand totul pare sa ii stea impotriva.
    Avem asadar un film extrem de pozitiv, pe alocuri chiar exagerat de oprimist, care trateaza cu un zambet orice eveniment nedorit ce poate aparea in viata unui om. Tot acest umor reprezinta insa un cutit cu doua taisuri. Pe de o parte filmul devine usor de vizionat si placut, iar pe de alta parte, toate acele evenimente importante atat pentru existenta personajelor din pelicula cat si pentru implicarea noastra ca spectatori, isi pierd importanta. Iar aceasta maniera de a trata un subiect reuseste sa repuna ecranul de sticla intre privitori si actori. Efectiv totul se vede si se traieste ca parte dintr-un spectacol, o fictiune ce nu are nicio legatura sau intersectie cu realul din pacate.
    Cu toate aceste neajunsuri, vizionarea acestei productii constituie o experienta placuta si care binedispune. Replici bune si chiar foarte bune, (este in fond o adaptare a unui best seller premiat), situatii neprevazute cam la tot pasul si filosofii de viata ce ar trebui asimilate de toti cei ce au urmarit filmul.
    Legat de interpretare si de felul in care a reusit sa-si intre in rol Williams, mi-a placut o declaratie a regizorului George Roy Hill prin care marturiseste ca actorul a intampinat reale dificultati cu acest rol doar in partea in care intruchipa un adolescent, el fiind, citez, "destul de paros" pentru aceasta etapa din viata eroului acestui film.

    Concluzie: Chiar daca au trecut 35 de ani de la lansarea filmului, mesajul este astazi mai puternic si cred eu, mai necesar decat atunci. Toleranta, pacifismul si acceptarea celorlalti este mai necesara acum ca niciodata. Asadar, de privit acest film, de reprivit daca e cazul si cel mai important, de invatat pentru fiecare in parte si de insusit exact acele parti pe care le constientizam ca inca nu fac parte din modul nostru de a fi si de a gandi.

    O nota binemeritata de 7,69! O recomandare pe care o fac tuturor; nu este doar un film de familie, nu este doar o comedie si nici nu este doar un film relaxant. Este un film necesar!
  • cosmin742000
    pe 29 Noiembrie 2012 00:54
    Ecranizare exceptionala dupa exceptionalul roman al lui John Irving
  • Barbaru
    pe 30 Iunie 2010 22:02
    UN FILM SUPER , UN FILM DEOSEBIT , UN FILM DE REFERINTA . IL RECOMAN SI O SA VEDETI CA FORREST GUMP ARE UN FRATE MAI MARE .