Sinopsis

"Tradarea, moartea, uitarea" este povestea unui om, a unui vizionar care a atomizat vreme de aproape 10 ani credințele, nădejdile și așteptările câtorva sute de oameni. Se numește Toma Arnăuțoiu și a fugit în munți la vârsta de 27 de ani. A rezistat acolo împreună cu câțiva oameni de încredere aproape 10 ani. Acolo s-a născut unica lui fiică, Ioana Voicu-Arnăuțoiu. A ținut piept câtorva batalioane de soldați masați în zona Câmpulung. A fost prins după ce un prieten din copilărie l-a vândut Securității.

Povestea lui pare un uluitor scenariu de film. Un film despre comunism. Asta ar fi prima etichetă. O poveste emoționantă, ar fi a doua etichetă. Dar cine mai crede în etichete? Este doar povestea tensionată a unui om care a avut curaj, pricepere, îndrăzneală, putere de a sacrifica tot și de a rezista în numele credințelor de la care nu a abdicat niciodată. Și în cele din urmă de a muri pentru ele.

Până acum au supraviețuit două versiuni ale aceleiași povești: una lansată de Securitate, că Toma Arnăuțoiu este un model al trădării, al cruzimii, un om care și-a ucis copilul în munți, care și-a ucis câțiva parteneri de luptă fără scrupule și ezitări. A doua variantă, a celor care au crezut în el, rămăsese îndelungă vreme nedovedită. Acum însă, zeci de mii de dosare de arhivă au fost cercetate de Ioana Voicu-Arnăuțoiu și publicate.

"Tradarea, moartea, uitarea" este o producție independentă (sopro media), la realizarea căreia au contribuit neprețuit: Loredana Tuinea (editor video), Marius Dragomir (imagine), Bogdan Moroșanu (editor sunet), Gabriel Velicu (voce), traducerea Christian Mititelu. Mulțumiri speciale, Virginia Constantinescu, Sorin Damian, Alex Miron.