Sinopsis

Docu-drama TREI ZILE PÂNĂ LA CRĂCIUN este o cronică detaliată, bazată pe mărturii, documente, reconstituiri și imagini de arhivă, a ultimelor trei zile ale cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu înainte de executarea lor în ziua de Crăciun a anului 1989.

În ultima sa noapte ca stăpân absolut al țării, Nicolae Ceaușescu rămâne în sediul Partidului Comunist, pentru a coordona represiunea. Nu doarme mai mult de trei ore. Dimineața, pe 22 decembrie, de teamă să nu fie linșat de mulțimea care forțează intrarea în clădire, Ceaușescu acceptă să fie evacuat cu elicopterul. Odată ridicat în aer, devine însă prizonier al celui pe care tocmai îl numise la comanda Armatei: generalul Stănculescu.

Fuga lui Ceaușescu este un amestec de improvizație, trufie, absurd și disperare. Bătrânul stalinist caută un refugiu nu pentru a-și salva pielea, ci pentru a organiza revenirea la putere. Are aproape 72 de ani, dar nu poate renunța la calitatea de „cel mai iubit fiu al poporului”. Elicopterul îl duce mai întâi la Palatul de la Snagov, de unde Ceaușescu se interesează, telefonic, unde e liniște în țară. Decide să zboare în direcția Pitești, unde mizează pe câteva divizii de blindate și pe comandanți loiali. Solicită două elicoptere de escortă, dar acestea refuză să se ridice de la sol. Pilotul bimotorului său, un Dauphin, îl abandonează într-un lan de orz, pe marginea șoselei București – Târgoviște, în apropierea orașului Titu. În scurt timp, „iubitul conducător” va da nas în nas cu poporul său.

De ce au refuzat ofițerii de la Târgoviște să-i suprime fără proces pe dictatorii fugari? Au avut două mari temeri: că vor fi la rândul lor executați, pentru ștergerea urmelor, sau că ulterior vor fi judecați pentru crimă. Așa s-a ajuns la soluția unui proces sumar, decis la București și pus în scenă la Târgoviște. Un proces cu verdictul dinainte stabilit: condamnarea la moarte a dictatorilor fugari și executarea imediată a sentinței. Așa s-a ajuns ca Nicolae și Elena Ceaușescu să fie împușcați „ca niște animale sălbatice”, așa cum avea să se exprime Mihai Gorbaciov în aprilie 2010, la prima sa vizită în România postcomunistă. Execuția a avut loc pe 25 decembrie 1989, în ziua de Crăciun.