Părerea criticului
"Esti sigur ca le-ai vazut pe toate?" Asta e intrebarea corecta in cazul in care vrei neaparat sa faci reclama filmului unui prieten pe care vrei sa il convingi sa vina la cinema cu tine. Multe comparatii cu Avatar... seamna si nu prea. Din punct de vedere al spectaculozitatii Avatar depaseste cu mult Tron pentru simplu fapt ca are coloritul imaginii mult mai variat. O jungla cu mii de flori care de care mai spectaculoase depaseste cam orice neonash din Tron. De cealalta parte, oricat de spectaculoasa ar fi Pandora, pare o planeta cu plantele-i exagerate ce pot fi admirate ore in sir insa parca nu suntem atat de straini de acel univers din moment ce chiar Cameron zicea ca fiecare planta e inspirata din realitate. In materie de imagini inedite Tron parca ii ia fata lui Avatar insa am fi cam ipocriti sa punem in balanta cele doua aspecte. Cu toate cele, Tron uimeste din punct de vedere vizual. Uneori, costumatia, backgroundul iti distrag atentia de pe memory flash-back-urile prezentate de personaje, nu are cum sa fie altfel deoarece pentru 2011 toate acele elemente sunt inca o noutate. Deci sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, din punct de vedere vizual filmul merita nota 10. Mi s-a parut foarte simpatic chiar faptul ca au upgradat logo-ul de la Disney in nota cerintelor.
In ciuda ambalajului multicolor si plin de luminite si neoane trebuie sa aruncam o privire si asupra continutului... asta din pacate pentru film. Explicatii logice nu prea se merita sa cautam deoarece universul din Tron este constituit in totalitate din chipuri. Daca nu ne putem noi da seama poate vine regizorul cu niste explicatii ipotetice sa stim pe ce drum sa o luam, cam in genul in care vine si Christopher Nolan in Batman Begins... nu? Lasa ca e bine si asa. "Just take it and go" pare a spune Joseph Kosinski. Acum ca tot m-am gandit la Christopher Nolan... oare ce ar fi facut el din proiectul acesta cu buget de 170 de milioane?
Am fost placut surprins de faptul ca am gasit multe elemente noi ce pareau chiar inedite, acea dara/urma a tuturor vehiculelor care pare a fi letala, discul acela care pe langa faptul ca contine toate informatiile purtatorului mai e si un frisbee la fel de letal, acel maner care initial credeam ca e o sabie (efectul Star Wars) dar de fapt e un fel de capsula in care e integrat vehiculul, frumos, frumos. Eram gata gata sa ii laud pana sa aflu ca de fapt filmul e un fel de sequel, doar partial, al mult mai vechiului Tron din 1982, culmea, avandu-l ca actor pe acelasi Jeff Bridges. Am zis doar partial pentru ca scenariul este oarecum diferit. Daca ma uit la nota celui vechi si la nota celui nou ar trebui sa inteleg ca scenariul celui vechi este si mai simplist decat al recentului?! Chiar am devenit curios asa ca am sa urmaresc si originalul sa vad pana cand o viata amara.
Din nefericire pentru mine, filmul nu prea mi-a dat multe motive sa filozofez, are scenariul pur si simplu pus pe tava in cel mai american mod posibil. M-am simtit chiar bine uitandu-ma la film, a fost ca o partida de ping pong... am incercat chiar sa gasesc un subtil dar cum sa caut ceva acolo unde nu e? Am incercat sa ma leg de personaje insa am gasit niste semi-roboti, pff. In afara de Jeff Bridges care imi aducea aminte de The Dude Lebowski nu am vazut foarte multa expresivitate pe fetele actorilor. Acum imi dau seama ca era sa uit chiar cel mai animat personaj din film, Zuse, un fel de Riddler de-al lui Jim Carrey. S-a achitat bine de rol, a mai animat putin atmosfera.
De obicei in cazul unui sequel se pune problema astfel: la care se merita sa ma uit? Ei bine aici, unul contine cu totul alte elemente decat celalalt iar daca nu esti vreun impatimit al filmelor SF din anii 80 trebuie numaidecat sa il vezi pe acesta, e mult mai entertaining cu imagini ce te rapesc aproape instantaneu. E un must-see ca mostra a evolutiei tehnologiei, nu si ca scenariu. Am avut ocazia sa-l vad 3D, dar in afara de niste liniute care par sa iti treaca peste cap nu este foarte exploatat acest aspect. Eu as recomanda filmul intr-un format HD sau Bluray vazut din fotoliul caminului propriu pentru ca efectele vizuale chiar trebuiesc savurate din plin.