Comentarii Comentează
  • Biolan
    pe 08 Martie 2021 01:41
    O capodoperă și nu cred că exagerez!!!! În afară de fílmul "Războiul de Independență " , dìn '912 , cu această producție cinematografică se deschide de fapt epopeea națíonală ,din perioada comunistă. Jocul actoricesc al lui Emanoil Petruț este veridic, intră în pielea personajului până în măduva oaselor, e de acolo, din acea perioadă istorică de restriște. Dragul Amza Pellea face un rol bun, Fory Etterle la fel, iar George Vraca joacă nemaipomenit --- idem și George Mărutză.
    Lica(Vasilica) Gheorghiu face un rol modest, neprofesionist, având această șansă de a lua parte la acest fílm datorită conjuncturii politice, Gheorghiu-Dej fiind tătucul eì.
    Recomand cu încredere acest film de excepție, merită văzut și revăzut!!! Eu l-am vizionat de 5 orí și nu m-am săturat de al privi și asculta în continuare!!!
  • user-5fdfd0961e873
    pe 21 Decembrie 2020 00:32
    Actori buni, însă filmul nu prea urmărește realitatea istorica, iar regia, montajul e sub orice critica.
  • cezarika57
    pe 03 Iulie 2018 13:13
    Film istoric despre Revoluția de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu. Rol determinant pentru cariera lui Emanoil Petut
  • cezarika21
    pe 18 Iunie 2018 12:47
    Prima superproducție cinematografică românească a apărut la începutul perioadei de independență a României socialiste față de Moscova, marcând o abordare nouă, național-comunistă, a istoriei românilor. Personajul ales, Tudor Vladimirescu, se potrivea intențiilor activiștilor culturali de rescriere a istoriei, fiind atât un conducător al maselor populare sărăcite, cât și un luptător împotriva stăpânirii străine (fanariote). Era conjugată astfel lupta de clasă a maselor cu lupta pentru independență națională într-o încercare de mobilizare patriotică a populației României.

    Cum istoria reală nu coincide întotdeauna cu intențiile cineaștilor a fost necesară o „curățare” a caracterului personajului, fiind eliminate aspectele considerate nepotrivite (precum distincția între boierii și negustorii cinstiți și boierii și negustorii necinstiți și trădători, existentă în Proclamația de la Padeș) și adăugarea unei atitudini antiboierești tranșante. Astfel, revoluționarul Tudor Vladimirescu devine un revoluționar popular în genul lui Fidel Castro care decretează împărțirea pământurilor boierești și eliminarea birurilor, instituind un egalitarism social utopic ce va fi impus peste mai bine de un secol.

    Trecând peste nuanțe, este cert că Revoluția de la 1821 a reprezentat un moment istoric semnificativ în istoria poporului român mai ales prin urmările sale: înlăturarea domniilor fanariote, restabilirea domniilor pământene și consolidarea autonomiei Principatelor Române. Filmul „Tudor”, cantonat prea mult în propagandă, reușește să ofere doar o imagine incompletă a dimensiunii istorice a Revoluției de la 1821.

    Cu toate acestea, „Tudor” are aspectul unui film clasic prin panoramele artistice splendide, desfășurările impresionante de forțe (care anticipează desfășurările de forțe din filmele lui Sergiu Nicolaescu) și interpretările viguroase ale unor actori români de mare valoare precum Emanoil Petruț, Amza Pellea, Geo Barton sau Olga Tudorache. Este o creație artistică importantă a epocii, cu atât mai mult cu cât ar trebui să ținem cont de lipsa de experiență a cineaștilor români și de contextul istoric în care a fost realizat filmul.
  • bizonul
    pe 10 Iunie 2018 10:50
    Eram copil si filmul l-am vazut prima data intr-un camin cultural unde erau cateva banci iar restul totii erau inghesuiti stand in picioare. De 8 ori l-am vazut atunci , de cate ori venea acel camion cu un generator, si aparatul de proiectie. F. mult ne-a placut filmul, noua picilor si totii credeau ca cea mai frumoasa femeie nu putea fi decat Lica Ghiorghiu. Filmul este de exceptie ptr. vremea de atunci. Mai vazusem noi filme dar intotdeauna erau sovietice, cu razboi sau Iugoslave cu partizani. Emanuel Petrut este mare, este de aceiasi categorie cu Pellea si ceilalti titani ai cinematografiei noastre. De fapt filmele serioase, istorice, reale, despre viata si moarte,dreptate, despre socitatea omenesca reala, sunt cele mai dorite de cinefili
  • balta67verde
    pe 28 Octombrie 2016 16:44
    Un film istoric acceptabil, dar s-au turnat altele mult mai bune. Daca rolul lui Tudor n-ar fi fost jucat de Emanoil Petrut, filmul n-ar fi meritat mai mult de 3-4 stele.
  • lili22
    pe 18 Iulie 2015 13:48
    Dar cand distribui rolurile marilor actori romani, ceva tot ramane in memoria cinefilului, contributia regizorului este sub orice critica.
  • nick-azh
    pe 20 Aprilie 2014 01:16
    Filmul are o coloana sonora minunata,cantece oltenesti rasuna pe dealuri,scene din viata satului oltenesc sunt prezentate,prestatia actorilor la inaltime."Mai intai sa terminam cu boierii apoi vom avea timp si pentru turci".Sunt prezentate frământările sociale ale anului 1821 în Ţara Românească avându-l ca erou central pe Tudor Vladimirescu, urmărindu-se evenimentele istorice, de la ascensiunea politică a acestuia în fruntea armatei de panduri, până la asasinarea lui ca urmare a trădării boierilor.NOTA 10.
  • cosmin_kedii
    pe 26 August 2013 15:52
    Un film mare, modern, cu multe calități ,discret și sofisticat, servește cel mai bine această poveste incredibilă perfect aruncata la inceputul secolului al XIX-lea
  • cosmin742000
    pe 28 Februarie 2013 15:38
    Un film istoric romanesc reusit ca majoritatea filmelor de gen..
  • ciprian34
    pe 29 Iunie 2012 21:40
    Un fim exceptional cum sunt de altfel toate filmele noastre istorice,iar acest actor Emanoil Petrut merita toata admiratia noastra pentru felul cum l-a interpretat pe Tudor Vladimirescu
  • ALIN_CODRUT
    pe 21 Martie 2012 15:15
    Exceptionala realizare cinematografica a eroului cu acelasi nume care, dupa inceputul secolului al 19-lea s-a facut remarcat prin lupta impotriva lacomiei marilor boieri, dornici de imbogatire cu orice pret , prin asuprirea taranilor de rand. Pe acestia , Tudor i-a chemat la lupta rostind memorabilele cuvinte: " A trecut destula vreme de cand lacrimile noastre s-au uscat !..." Evenimentele ulterioare insa, nu-l lasa sa consolideze miscarea populara pe care o organizase, fiind mai intai tradat , iar apoi ucis in modul cel mai josnic de catre unii boieri, tocmai in momentul cand armata otomana intrase in Bucuresti si nimeni nu mai putea sa organizeze vre-o rezistenta. O alta fraza memorabila pe care Tudor le-a rostit-o celor care aveau sa-l asasineze : " Pe mine ma puteti ucide, dar nu veti putea ucide si lupta oamenilor pentru dreptate si libertate ! Si chiar si din mormant , noi tot ne vom intoarce cat frunza si cat iarba primaverii !..."Acest film superb si-a castigat dreptul incontestabil de a fi prezent in colectia tuturor acelor oameni care iubesc cu adevarat Istoria Nationala si filmele istorice. Fara nici un dubiu, ii acord nota maxima si il mentionez si ca "film favorit" .Intrucat il am in colectie, ma consider un om bogat spiritual .