Comentarii Comentează
 • my_shoes93
  pe 17 Ianuarie 2021 22:19
  L-am vizionat astazi pe Tvr , fara reclame. O minunatie ! M-a uns pe suflet din toate punctele de vedere, ce-am mai ras la glumele si replicile lui Creanga, tare bine interpretat de marele Dorel Visan !
  O capodopera ! :)
 • violeta_nicolae
  pe 08 Septembrie 2020 11:06
  Un film ca o poezie de toamna, melancolic, viu, dar frumos, extrem de frumos!
 • sabinalin
  pe 22 Aprilie 2020 22:15
  Mihai Eminescu si Ion Creanga. Doi scriitori fara de care literatura romana ar fi fost infinit mai saraca. Doi scriitori care nu mai au nevoie de nici o prezentare pentru ca, il citez pe Tudor Gheorghe, “pe vremea cand am facut eu scoala, se facea carte”. Si una dintre cele mai frumoase prietenii pe care a fost in stare sa le produca literatura romana. Felicitari regizorului Nicolae Margineanu pentru ca a reusit sa puna pe pelicula un film de o frumusete rara, aproape imposibil de facut dupa 1989, din pacate dupa schimbarea majora din luna decembrie a acelui an cu totul altele ne-au fost prioritatile, sa scoatem la suprafata tot ce-i mai mizerabil in noi, sa distrugem cam tot ceea ce fusese construit pana atunci cu mari sacrificii, sa demitizam, sa cautam pete in soare , sa rasturnam scara de valori in asemenea hal incat in ziua de azi am ajuns sa umblam nauci de colo pana colo fara sa intelegem mare lucru desi de atunci au trecut trei decenii. Minunat Ion Creanga in interpretarea lui Dorel Visan, marele actor ardelean ii urmeaza la cel mai inalt nivel marelui actor moldovean Stefan Ciubotarasu, un alt Creanga memorabil cu un sfert de veac mai devreme, in “Amintiri din copilarie”. Serafic Adrian Pintea in rolul lui Mihai Eminescu, o scurta dar notabila aparitie pentru Marcel Iures, cel care peste ani avea sa produca pe scena teatrului Act “Absolut” si “Mos Nichifor”, doua spectacole formidabile avand la baza opera lui Creanga.  Am avut marea placere de a viziona acest film in prima zi a sarbatorilor pascale la Cinemaraton, un canal despre a carui existenta stiam dar pe care l-am descoperit mai abitir abia in ultima luna. E un canal absolut necesar si am avut surpriza placuta sa aflu ca s-au implinit déjà trei ani de cand aici sunt transmise non-stop filme romanesti din toate timpurile. Tin sa-I felicit pe aceasta cale si sa le urez existenta cat mai lunga celor care sustin cinematografia romaneasca!
 • mirceapopa79
  pe 15 Ianuarie 2019 03:00
  Scenariu cam incalcit ca se axeaza doar pe prietenia dintre cei doi mari geniali scritori.Nu exista actiune si deznodamant.Filmul are caracter didactic exceptional,se reda in totalitate atmosfera din lumea lui CREANGA care e jucat magistral de DOREL VISAN.Se insista pe raspopirea lui Creanga si iesirea din randul clerului,tema pe placul ideologiei ATEISTE comuniste dar si pe faptul ca Eminescu nu vrea sa se prostitueze jurnalistic si sa apere onoarea burghezului PASTIA scriind articole anonime ceea ce il prezinta mai degraba ca un razvratit de stanga. Chestiile astea erau explicabile in contextul in care filmul s-a facut in 1989 ultimul an al regimului comunist ca unii introduceau niste tushe ca sa placa cenzorilor pentru ca filmul sa primeasca OK ul.
  Una peste alta o ecranizare reusita.
 • balta67verde
  pe 13 Ianuarie 2019 09:16
  Un film interesant despre Ion Creanga. Merita vazut. Dorel Visan si Adrian Pintea joaca exceptional ... ca de obicei.
 • nicu_tanacu_gmail_com
  pe 16 Decembrie 2018 20:36
  Când s-au turnat scenele cu bojdeuca din Țicău eram acolo .... locuiam în zona și eram adolescent . I-am cunoscut personal pe actorii principali și revazand filmul la maturitate realizez ca este un film trist . Nu pot face aprecieri profesioniste , nu sunt critic de film , spun doar ceea ce mi-a transmis mie filmul și jocul actorilor în sine . Destinul tragic al lui Eminescu și al lui Creanga și mai apoi și cel al lui Adrian Pintea mi-au trezit în suflet nostalgice păreri de rau și un regret inexplicabil. Asta îmi dovedește ca un film care poate stârni sentimente și pasiuni , este într-adevăr un film bun .
 • carmen_angelus_romila
  pe 11 August 2018 20:54
  O realizare cinematografica reusita al memorabilelor istorioare din copilaria marelui nostru scriitor Ion Creanga.
 • cosmin742000
  pe 15 Noiembrie 2016 07:11
  Ecranizare dupa Io Creanga...........................................
 • vasile_dankovich
  pe 16 Ianuarie 2016 13:13
  Multumesc Televiziunii Nationale ca l-a dat pe 15 ian. 2016. A fost cam tarziu pe la 22:30 dar ma bucur ca l-am vazut. Pentru cei care simpt cu adevarat literatura si poezia este superb. Avem actori mari!
  Nu stiam de existenta acestui film, dar ma bucur ca exista si l-am vazut.
 • benhack
  pe 16 Ianuarie 2016 05:01
  Regret ca l-am vazut asa tarziu....Problema este ca am retineri la filmele romanesti din cauza sunetului, fapt pentru care nu prea le vizionez.Si acest film nu poti sa-l savurez decat inelegang dialogul. Asa ca mi-am pus castile si l-am cautat pe youtube si totul a fost ok. Un film care poti oricand cu placere sa-l revezi. Unele scene sunt de-a dreptul remarcabile ca de exepmlu scena cu soarecele plimbandu-se printre carti in casa plina de pisici. Sau scena corului de pisici....pisicile devenid aproape obsedante......sau scena eclipsei solare senzationala!
 • Vegetarian
  pe 09 Iulie 2014 22:21
  In filmu asta celebrul scriitor Ion Creanga este prezentat scriind povestirile lui , pe marginea intrun butoi cu apa in care se imbaia ajutat de nevasta , etc .. Nevasta lui nu pare sal incurjeze precum ar fi fost si cu celebrul scriitor venezuelean care a obtinut premiul nobel .
  In filmu asta o femeie ii zice la Mihai Eminescu si Ion Creanga care scriau in camera = oameni in toata firea va tineti de prosti ...

  Daca filmul ar incepe cu secventa in care la tribunal ? un angajat intreaba = Numele si prenumele , si apoi un tanar plictisit ii raspunde = Mihai Eminescu , precis ar capta atentia oricarui roman . Mai ales ca intrebarile care continua par a fi puse pt borfasi nu pt poetul national ..
  Celebrul Eminescu este prezentat in acesrt film ca rebel ... ?! Incendiul de la sfarsit , la biblioteca !? , cine la provocat ?
  Cel mai bun scriitor englez , Shakespir o fi fost si el dat in judecata ca si Eminescu .. ?

  Acest film a fost difuzat online la Tvr International in 26 feb 2015 , Alfa Omega in 9 iul 2014 . Putine filme sunt difuzate pe net , si reluate gratis de catre televiziuni ..
 • cezarika21
  pe 07 Octombrie 2013 08:14
  Arthur Schopenhauer afirma : "Există trei aristocraţii: a rangului, a banilor şi a spiritului". Cei doi buni prieteni: poetul şi publicistul Mihai Eminescu şi prozatorul Ion Creangă făceau parte în mod cert din cea de-a treia, fiind înconjuraţi de ceata lor de pizmuitori. Plecând de la scenariul lui Mircea Radu Iacoban, regizorul Nicolae Mărgineanu reconstituie cu graţie şi poezie o atmosferă veridică de sfârşit de secol XIX, punând accentul pe prietenia între Creangă (Dorel Vişan) şi Eminescu (Adrian Pintea), pe dragostea poetului faţă de Veronica Micle şi pe viaţa grea a acestora într-o societate cu preocupări mercantile. Principalul obiect al analizei îl constituie însă condiţia artistului în societate, un aspect care merită analizat şi astăzi. Filmul nu e lipsit de dramatism, de umor şi de imagini deosebite, fiind de apreciat interpretările excepţionale ale lui Dorel Vişan şi Adrian Pintea.
 • Iulidesprefilme
  pe 19 Februarie 2013 22:02
  Neapărat de văzut acest film (mai ales de către elevi), în care doi mari actori, Dorel Vişan şi Adrian Pintea, iau chipul (şi asemănarea) unor genii ale literaturii noastre...
 • ciprian34
  pe 25 Noiembrie 2012 15:07
  Un film in care au jucat doi mari actori dar parca asteptam sa aflu mai mult din prietenia celor doi mari clasici ai literaturii noastre,in film au fost prea putine replici intre cei doi,Adrian Pintea nu ni-i l-a aratat pe Eminescu la adevarata lui valoare ci doar cu prezenta.
 • ionutt-
  pe 12 Octombrie 2010 23:57
  Foarte frumos, aduce in prim-plan prietenia dintre Creanga si Eminescu. Un film ce n’are cum sa nu placa.
 • kenya
  pe 28 Iunie 2010 20:15
  In primul rand,imi poate recomanda cineva de unde-l pot descarca sau cumpara?L-am vazut odata la cinematograf(prin 1990)apoi cand l-au difuzat pe B1-TV,dar cu o imagine foarte proasta!Pacat ca asemenea film sensibil si extraordinar de bine jucat de cei doi actori,a trecut fara nicio urma.Pacat,este filmul care dezvaluie cel mai fidel relatia dintre Ion Creanga si Mihai Eminescu,personalitatile celor doi si o portie din existenta lor dramatica.Dar cine sa-si mai aminteasca de acesti romantici prefuiti in secolul vitezei?Cine sa mai rada la snoavele cu "tarani"si sa incerce sa inteleaga misterele Luceafarului?Cine mai poate fi in stare de o asemenea prietenie,cine sa mai iubeasca asa?
 • pe 29 Iunie 2007 19:04
  Un film antologic, foarte bun , educativ pentru noi toti ,cu mari actori o pelicula de referinta pentru istoria filmului romanesc inglobata in nostalgia marii si vastei culturi romanesti,evoca intr un cuvant tot ceea ce este artistic .Merita dat de 2 ori pe saptamana poate mai invatam si noi sa ne sfintim prin ei cei care ne au transmis fiinta nationala noua si pentru care suntem datori sai omagiem de la actori la personajele din film in fiecare zi printr o fapta buna macar.