Comentarii Comentează
  • djudjuc
    pe 21 Februarie 2021 02:33
    Partea politica, de propaganda, artificiala, etc exista, fara dubiu. Nu se discuta.
    Dar noi stiam deja sa facem abstractie de ea si sa cautam restul.
    Exact la asta vreau sa ma refer acum. Sar exact peste tot ce au vrut ei sa fie si ma duc exact la ce ma intereseaza, la ce am vrut eu sa vad.
    Si pot spune ca l-am revazut cu placere azi. Facand abstractie de toata propaganda de care e acuzat.
    Apropo: cine s-ar fi gandit in 1987 (cand a aparut parca la TV) ca o sa ne uitam cu oarecare drag la el in 2021 ?
    Si atunci eram constienti ca e doar un alt film propagandistic cu inginerul agronom.
    Si totusi, mai are ceva daca m-am uitat la el azi.
    Are un umor, cam penibil ce-i drept uneori, dar simplu si direct.
    Fara replici complexe, multe asa de mitraliate, parca intre oameni necontenit pusi pe cearta, ca imi venea sa rad si la replici simple. Parca toti se chinuie sa-i mitralieze pe ceilalti cu replici abrupte, inclusiv stilul de vorbit al Anei, al lui Moraru, Dinica, ingineru.
    Singurul care vorbeste frumos e secretarul Goldis, restul toti is repeziti. N-au timp sa faca ... fraze. E comic pur si simplu cum aleg sa se exprime. Pai probabil ca sunt foarte grabiti si au foarte multe responsabilitati, saracii. Deh, ritmul intens al vietii de la tara, sau incearca sa reproduca un stil de la tara, mai din topor.
    Alt aspect care mi-a placut: lupta aia dintre bine si mai bine (pt care sunt blamate astfel de filme) are meritul ca nu baga pe ecrean si raul. Da, nu vinde atat de bine, dar macar ai posibilitatea sa vezi si filme oarecum pozitive, care nu-ti improasca subconstientul cu tot spectrul de rautati (viclenii, tradari, curvasarii, violenta fizica si psihica, etc - de care avem parte in mod "traditional" din filme).
    Alt aspect interesant: relatiile dintre femei si barbati - reprezentate interesant, bogat chiar (pt filmele comuniste), curat, inocent uneori, sincer, pozitiv, destul de direct si cu destula substanta (chiar cu subinteles). Mi-a placut, Adica mi-am dat seama cat de satul sunt de "cliseele" din filmele (asazis) normale, legate de feminitate, sexualitate aiurea, viciata, viata pe interes, etc incat am ajuns sa "degust" totusi niste relatii umane simple (uneori primitive) dintr-un astfel de film "comunist". Am avut o revelatie pot sa zic.
    Se prea poate ca m-am saturat de femeia moderna de pe ecrane, puternica sau tradatoare, sau bomba sexy (degeaba), cu scopul sa-i atraga pe toti barbatii daca se poate, in control sau controlata, victima, etc ... ma rog, chestii aiurea si cam confuze pt mine (voit confuze din partea industriei, sa te atinga la butoane).
    Asa ca prefer totusi chestii mai simple.
    Alt lucru: actorii astia mari, pusi toti intr-un sat, ce sat domle, sa tot traiesti acolo. Merita sa te uiti doar si pentru asta. Pt colectia asta de actori. E document deja.
  • balta67verde
    pe 29 August 2019 12:55
    Un film bun in care viata la sat si munca la CAP este aratata destul de uman, fara prea multa propaganda comunista. Marin Moraru ne demonstreaza ca joaca la fel de bine si in roluri mai serioase. La fel si Stela Popescu. Arsinel e simpatic in rolul Barmanului de Bufet, si Aurel Giurumia e excelent in rolul paznicului. Emil Hossu si Rodica Muresa, ca de obicei, foarte buni.
  • user-5c8598158acd4
    pe 11 Martie 2019 01:12
    Un film corect care arata cum a fost posibilă creșterea economică uimitoare a României Socialiste fara investitori străini.
    O CAP, fara italieni sau alte natii ca patroni, cu un milion in cont face investiții de 6 milioane folosind inteligenta, eliminând stavilele și creând dezvoltare. O dezvoltare a economiei aparținând poporului și nu veneticilor. In film nu se înjură, nu se caftește nimeni, nu se promovează hoția și nici nemernicia capitalistă.
    Un film care nu se adresează egoiștilor și hulpavilor pentru că nu au teme care să-i intereseze. Un film in care banii nu sunt un scop ci doar un mijloc. Un film care arata importanta comunității unite, colective!
  • cosmin742000
    pe 08 Noiembrie 2016 07:13
    Un film romanesc foarte bun a carui actiune este plasata in perioada in care in tara asta se mai face si agricultura
  • cezarika21
    pe 21 Ianuarie 2013 06:44
    Transferat la un fost CAP fruntaş, un inginer agronom descoperă greşeli în planificarea lucrărilor agricole şi intră în conflict cu preşedintele CAP-ului, un om obtuz şi cu o mentalitate retrogradă. El propune realizarea unui sistem de irigații care ar determina obținerea unor recolte mai mari. Filmul reia o temă la modă în anii '50: conflictul între mentalitățile progresiste și cele învechite ale activiştilor comunişti.

    Scenariul pare extras din literatura proletcultistă scrisă în epoca lui Stalin, reluând subiecte desuete, stereotipe şi artificiale. Cele câteva glume care pigmentează filmul par a fi scrise de instructori artistici de la un cămin cultural rural.

    "Vară sentimentală" este un film slăbuţ, cu rol propagandistic, care evocă un sat idilic aşa cum nu l-a cunoscut nimeni. Când ţăranii sunt Gh. Dinică, Marin Moraru, Aurel Giurumia, Gh. Cozorici sau Constantin Diplan, iar ţărăncile Stela Popescu, Rodica Mureșan şi Florina Cercel parcă şi satul pare mai frumos. Păcat însă că realitatea era complet diferită. Actorii joaca conformist, fără mari performanţe interpretative. Văzut din perspectiva ideilor transmise, filmul pare chiar ridicol.
  • Laurxf
    pe 15 Ianuarie 2013 18:06
    Cum il pot vedea ? Merge pe acest site sau nu?
    Pe altul nu mai exista pls daca stiti ceva
    laur_boss_99_dj
  • universulpsi
    pe 16 Septembrie 2011 13:26
    Credeam ca pot vedea filmul inainte de a-mi spune parerea, dar, desi tastez pe "vreau sa vad", nu se intampla nimic. Gresesc undeva?