Sinopsis

Victoria este primul oraș construit de la zero în România, un supraviețuitor simbolic al unei epoci care a lăsat în urmă o criză de identitate fără soluții.

Singura tradiție a orașului, vie și astăzi, este moștenirea Chimiei, cândva una dintre marile mândrii ale țării. Într-un oraș care se agață de valorile trecutului, singurele cu care se poate identifica, universul victorienilor este bizar și plin de viață.

Documentarul original HBO Victoria este o poveste de dragoste dintre oameni și orașul lor, alimentată de relația forțată între lipsa identității orașului și continua justificare a identității de către cei care îl locuiesc.

Primul lucru pe care îl vezi când intri în orașul Victoria este un monument de piatră în forma literei V. V de la Victoria, V de la Visul comunist, care a lăsat în urmă, la poalele munților Făgăraș, o plombă de ciment cu denivelări cubice, înfiptă cu brutalitate într-un peisaj natural de vis.

Colonia Ucea Roșie este o invenție comunistă. În momentul în care autoritățile de atunci au considerat că se formase o nouă generație, au schimbat numele coloniei Ucea Roșie în ORAȘUL VICTORIA SOCIALISTĂ.

Toți locuitorii lucrau la un combinat chimic, care în prezent este închis. Nivelul de toxicitate era foarte ridicat. Făcând o scurtă plimbare, senzația cea mai pregnantă pe care o lasă Victoria este de oraș părăsit. “Chimia” și-a făcut efectul de-a lungul anilor, iar cei rămași în oraș au asistat la dispariția concetățenilor lor, a foștilor colegi de combinat.

Odată cu schimbările din societatea românească, în Victoria au apărut investitorii străini. Acum, localnicii sunt terorizați, seară de seară, de un miros greu, spun ei, extrem de toxic, care provine de la emanațiile unei fabrici americane. Emanațiile se fac în momentul lăsării întunericului, aerul devenind irespirabil pentru căteva ore.

Locuitorii orașului Victoria sunt supuși mirosului greu de suportat, anxietatea lor fiind amplificată de experiența traumatizantă din trecut. Cercetările și supozițiile lor se fac într-o liniște deplină, deoarece localnicii sunt cuprinși de teamă când deschid subiectul “parfumului nocturn”.

Căile de acces în Victoria sunt anevoioase. Nu există cale ferată, drumul principal se află la 10-12 km distanță, iar drumul care traversează mai multe coline și ajunge, în cele din urmă, în oraș nu continuă nicăieri, ci se pierde în cărările Munților Făgăraș.