Sinopsis

Titlul filmului indică spațiul de desfășurare a acțiunii: parcul național Virunga din Republica Democrată Congo - o zonă cu o biodiversitate remarcabilă, protejată UNESCO și habitat al unor specii rare precum gorila de munte.

Descoperirea unor zăcăminte de petrol sub lacul Edward atrage sosirea companiei SOCO International, chiar dacă forarea în parc este ilegală. Acțiunile companiei se înscriu într-un spectru mai larg de agende conflictuale care se intersectează în jurul parcului Virunga: de la ilegalitățile comise de subcontractorii SOCO, unii dintre ei, foști mercenari, la violențele braconieilor care ucid elefanții și gorilele parcului, la milițiile rebele care vor procente din profitul realizat din exploatarea petrolului, și la pădurarii hotărâți să protejeze cu orice preț viața gorilelor.

Excepționalul documentar semnat de Von Einsiedel curge în ritmul unui thriller cu urgență activistă conferită de gravitatea contextului politic și economic din jurul parcului Virunga, atrăgând atenția asupra modului în care volatilitatea contextului contemporan se adaugă tradiției de violență și istoriei coloniale a Congo-ului. În același timp, lumea polarizată de interesul pentru gorile / petrol descrisă de Virunga este doar un caz selectat dintr-un spectru mai larg de contexte de injustiție violentă ce persistă în alte zone ale globului unde comunități vulnerabile sunt stabilite în zone cu bogății naturale.