Sinopsis
Szek, aceasta comunitate vorbitoare de limba maghiara din nord-vestul regiunii Mezoseg din Transilvania si-a pastrat cu succes mostenirea si integritatea social – culturala pana la schimbarile politice din 1989.
Dansurile traditionale, cantecele, costumele populare, care pot fi vazute chiar si azi, si alte lucruri legate de folclor au facut Szek un loc remarcabil.

A fost frecventat de etnografi, fotografi amatori si profesionisti, documentaristi si turisti interesati de folclor din toate partile lumii pe o lungã perioadã de timp. Cu toate acestea, schimbarile politice din 1989 au adus multe schimbari în viata comunitatii: „Lumea s-a deschis”, traditii – pana atunci foarte importante – au fost eliminate de la o zi la alta. Alaturi de acest aspect, munca în strainatate a devenit un lucru favorit: 80% din locuitorii care sunt apti de munca, muncesc în strainatate – barbatii muncesc în constructii si femeile fac menaj la familii.

Locuitorii din Szek îsi petrec trei sferturi din an lucrand departe de casa, si uneori muncesc 10 sau 12 ore pe zi. Majoritatea banilor pe care îi castiga îi cheltuiesc pe construirea a case cu 8-14 case, al caror scop prim este de a arata statutul financiar al familiei. Cu toate acestea, acest fel de viata pune în pericol comunitatea si institutia familiei.
Cât timp parintii sunt plecati, copiii sunt lasati în grija bunicilor, care nu pot înlocui grija, educatia si rolul coordonator al unui parinte.

Oamenii din Szek sunt constienti de efectele distructive a alegerii acestei strategii de viata, sunt constienti ca sacrificiul lor – în care îi forteaza si pe copiii lor – este irational dar nu încearca într-adevar sa-si schimbe situatia.

Scopul documentarului este, pe de o parte, sa schiteze cuprinzator imaginea societatii ambigue si tensionate din Szek, care este caracterizata mai ales de contrastul dintre cultura traditionala si lumea moderna (ilustrata de expresia „diferenta între generatii”).
Pe de alta parte, regizorii încearca sa arate drama de zi cu zi a oamenilor din Szek în zilele noastre, prin viata a trei generatii.
Filmul nostru a fost realizat în timpul programului de cercetare de trei ani, finantat de Departamentul Antropologiei Vizuale si Culturale de la Universitatea Miskolc, care se concentreaza pe consecintele schimbarii sistemului politic în cinci comunitati din bazinul carpatic.