Comentarii Comentează
  • dan_loghin
    pe 01 Mai 2018 15:03
    O superba combinatie a miticului grecesc cu realul...si totodată o sublima trimitere la creatiile anilor 60 din patrimoniul filmelor italiene a lui Visconti sau Fellini...
  • cezarika21
    pe 13 August 2017 17:51
    Pe țărmul ars de soare al Pontului Euxin se desfășoară pe ritmuri de tragedie antică o poveste românească în stilul lui Romeo și Julieta. Suntem într-un spațiu dobrogean multicultural, în care tradițiile creștine se îmbină cu cele precreștine, iar personajele poartă nume mitice: Midia (probabil o variantă a Medeei), Sabina, Lut, Afrodita, Dionis, Hera etc. Timpul pare a sta pe loc acolo, iar repetiția întâmplărilor sugerează parcă o oarecare predestinare.

    Acțiunea filmului se petrece pe parcursul a 24 de ore, între două răsărituri de soare, timp în care ies la iveală secrete ascunse de zeci de ani și se consumă până la stingere două vieți. Speranța și entuziasmul viitorului tinerilor Dita și Dionis se întunecă treptat, căpătând aspecte grotești, hidoase, precum măștile purtate de personaje în serbările dionisiace ale Zilei Recoltei.

    De fapt, măștile grotești de carnaval și țapul negru cu coarne răsucite, elemente mitice cu rol simbolic, prevestesc într-un fel deznodământul tragic care conferă poveștii o aură de legendă marină. Finalul aduce probabil o reunire a destinelor celor îndrăgostiți în palatul de cleștar al zeiței mării, alunecând din realitate în legendă, în timp ce femeile seduse cu ani în urmă de același pescar își trăiesc propria suferință nemișcate precum coloanele de piatră ale teatrului antic.

    În opinia mea, „Zodia fecioarei” este un film unic în cinematografia românească atât prin subiectul mixt antico-modern, cât mai ales prin tristețea profundă pe care o degajă. Scenariul lui Mihnea Gheorghiu îmbină într-un mod poetic antichitatea și contemporanitatea, aducând spectatorilor un mit primordial însuflețit de un fior tragic. Există multă muzică și multe dansuri în film, dar cu toate acestea „Zodia fecioarei” nu este un film vesel și rămâne, din contra, una din puținele tragedii ale cinematografiei românești, imaginată nu întâmplător într-un spațiu multimilenar cunoscut ca leagăn al civilizației grecești.
  • cosmin742000
    pe 12 Iulie 2016 17:04
    Un film romanesc foarte bun de pe vremea cand litoralul romanesc nu insemna doar manelismul de la Mamaia
  • Vegetarian
    pe 15 Noiembrie 2013 04:01
    Marile , oceanele , raurile si piscinele sunt locuri periculoase pt cei care locuiesc langa apa = In filmu asta O fata tanara si iubitul ei dispar in mare dupa nunta , intro comunitate de la malul marii . Au loc cautari cu o ambarcatiune , la fel cum cauta jandarmii copii disparuti langa rauri etc . Langa plaja aerul este mai curat , are mai putine bacterii , mai sarea din aer ucide bacteriile si vindeca boli respiratorii etc , mai decat pe restul suprafetei pamantului . Dar cine sta langa mare poate fi oricand dat disparut ca in filmu asta si cum se intampla saptamanal in sezonul estival pe litoral , kiar cu barbati de peste 43 de ani care intra in mare cand salvamarii interzic asta , si sunt atrasi de curenti ..

    Deviza unor tinere romance in 1966 era Decat sa rabzi de foame odata mai bine te mariti de 2 ori
    . . . La urata nici potaia nu ridica coada .
    . . Barbati sunt toti niste porci zice o femeie in film
    Acest film a fost difuzat online la Tvr International in 2 aug 2014 . Putine filme sunt difuzate pe net , si reluate gratis de catre televiziuni ..
  • cosmin_kedii
    pe 06 Septembrie 2013 11:10
    regizorul Manole Marcus a reușit să creeze o atmosferă apăsătoare , care se potrivește perfect cu tema filmului
  • Iulidesprefilme
    pe 21 Iulie 2013 18:53
    Serbare locală, tradiţii, mitologie dobrogeană, câteva tipuri de personaje bine dirijate de regizor...
  • pe 27 Octombrie 2003 17:12
    Hallo,
    filmul Zodia fecioarei ne-a placut la vremea aceea atat de mult încât am dori sá gásim o posibilitate de a-l cumpára pentru VHS sau DVD pentru vizionare acasá.Ne puteti ajuta în aceastá directie?
    Multumiri anticipate pentru ajutor