Da, Zorba e un personaj memorabil, plin de viata, filmul e bine realizat și scenariul ar fi magnific dacă Zorba ar fi prototipul grecului obișnuit din acele timpuri.Asta ca să validam ideea ca grecii sint mai bine vazuti o data cu acest film. Eu dimpotrivă, ii vad mai rău. Zorba nu e ca toți ceilalti, el simte și apreciază viata, prietenia, oamenii.
Ceilalți din sat, toti fără excepție fac front comun și aproba o crima, un act pornit din răutate, prejudecăți și ignoranță, chit ca se dau ortodocși fac crima lângă biserica.
Asta da popor de admirat, nu?
Revazand acest film, nu am putut sa mai continui după faza asta oribila, pur și simplu nu ma mai interesează de Zorba și englez dacă trăiesc în mijlocul unor descreierati.
Asa ca mi-am luat libertatea asta de a critica filmul, dacă și cartea e asa înseamnă că e o critica dura la adresa grecilor.
Dar nu e, el nu e ca toți ceilalti
Îmi fac o sarcina din a fi unul din cei nem
Horatiucrisan
pe 19 Februarie 2020 12:21
Un film cu adevărat memorabil, o lecție de viață și o filosofie a grecului care nu se lasă îngenuncheat de necazuri. Interpretările, coloana sonoră, peisajul filmat într-adevăr în insula Creta aproape de Chania, Toate fac din acest film unul excepțional care își merită cu prisosință premiile câștigate.
Iulidesprefilme
pe 26 Aprilie 2019 16:13
Un film remarcabil, care a scos în evidență interpretarea de excepție a actorilor Anthony Quinn, Alan Bates, Irene Papas, Lila Kedrova, care a obținut Oscarul la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar în anul 1964...
balta67verde
pe 21 Octombrie 2016 15:11
Anthony Quinn este un actor genial, iar Zorba si Secretul din Santa Vittoria sunt filmele lui cele mai bune. Un film extraordinar.
bistriz
pe 20 Octombrie 2014 20:54
Majoritatea remarca optimismul lui Zorba si exceptionalul rol facut de Anthony Quinn. Sunt si eu de acord.
Dar pe mine m-au fascinat personajele feminine: Bubulina si Vaduva (doua dintre marile mele iubiri, in special Bubulina). Doua personaje tragice cum rar se intalnesc in cinematografia lumii; tragism contrastant cu vitalitatea lui Zorba si a celorlalti localnici si cu voiosia naiva a englezului.
Un film musai de vazut.
nick-azh
pe 21 Aprilie 2014 11:52
Unul din cele mai cunoscute filme din istoria cinematografiei mondiale, si care a aratat marele talent care era Anthony Quinn. Iar celebra melodie care face parte din coloana sonora, este extraordinara, avand si un anume dans specific.
O lectie de viata, oricat ai fi de infrant, razi, vezi partea plina a paharului, maine e posibil ca soarele sa rasara din nou pe strada ta.Un film de vazut si revazut.NOTA 10+.
iulian94
pe 03 Noiembrie 2013 16:21
Acest film e remarcabil, mi-a placut mult povestea lui Alexis Zorba. E un film la care iti place sa te uiti. Obligatoriu de vazut.
cezarika21
pe 02 Noiembrie 2013 17:06
Ecranizare a romanului omonim (1946) al scriitorului grec Nikos Kazantzakis, filmul "Zorba Grecul" a reuşit să se ridice deasupra operei literare inspiratoare şi să devină o capodoperă clasică a cinematografiei mondiale. Subiectul este simplu: un tânăr intelectual britanic călătoreşte în insula Creta pentru a pune în funcţiune o mină de lignit primită ca moştenire şi îl cunoaşte astfel pe fostul miner Alexis Zorba, cu care se împrieteneşte. Relaţiile dintre cei doi devin din ce în ce mai intense, iar grecul îi împărtăşeşte mai tânărului său prieten o întreagă filozofie de viaţă, transmiţându-i devoratoarea sa poftă de viaţă.
Povestea este o parabolă filozofică referitoare la conflictul între acțiune și inacțiune, între instinct și meditație, între laturile fizică și spirituală ale omului. Cacoyannis, la fel ca și Kazantzakis în roman, nu oferă un răspuns clar, ci ne lasă pe fiecare să optăm potrivit propriei noastre gândiri, sugerând că omul este un amestec de materie și spirit animat de un foc interior numit suflet.
Filmul excelează prin interpretarea excepţională a lui Anthony Quinn (în rolul lui Zorba), interpretările foarte bune ale Irenei Papas (văduva) şi Lilei Kedrova (Bubulina), muzica superbă a lui Mikis Theodorakis care a devenit cunoscută ulterior sub numele de sirtaki, calitatea superbă a imaginii alb-negru, decorurile fabuloase ale satului grecesc şi regia inspirată a lui Michael Cacoyannis. Interpretarea pasională a lui Quinn (precum şi dansurile lui) a devenit un moment cinematografic antologic, care a înflăcărat inimile multor spectatori.
Redau mai jos câteva din ideile rostite de Zorba în film la care vă invit să meditaţi:
* "Şefule, viaţa înseamnă necazuri, doar moartea nu este necaz. Să trăieşti înseamnă să-ţi desfaci cureaua şi să cauţi necazuri".
* "Când un om e plin, ce poate face? Dă pe dinafară. Când băieţelul meu Dimitri a murit şi toţi plângeau, eu m-am ridicat şi am dansat. Au spus "Zorba e nebun". Dar dansul a fost singurul care mi-a oprit durerea. (...) Când sunt bucuros e acelaşi lucru".
* "Ştii, se spune că vârsta omoară focul din interiorul omului. (...) Astea sunt nişte minciuni sfruntate. Am destul foc în mine să devorez toată lumea".
* "Dacă o femeie doarme singură, toţi bărbaţii se fac de ruşine. Dumnezeu are o inimă foarte mare, dar este un păcat pe care nu-l va ierta: dacă o femeie îl cheamă pe un bărbat la ea în pat şi el nu se duce".
* "Am făcut lucruri pentru ţara mea care ţi-ar face părul măciucă dacă le-ai auzi. Am ucis, am ars sate din temelie, am violat femei. Şi de ce? Pentru că erau turci sau bulgari. Atât de prost am fost. Acum mă uit la un bărbat, orice bărbat, şi spun că e bun sau rău. Ce îmi pasă dacă e grec sau turc?"
* "Şefule, tu ai totul cu excepţia unui singur lucru: nebunia. Un bărbat are nevoie de puţină nebunie altfel nu îndrăzneşte niciodată să rupă lanţul care-l leagă şi să fie liber".
cosmin_kedii
pe 30 August 2013 12:17
Filmul păstrează un farmec adevărat , datorită muzici mare și peisajul din Grecia . Alan Bates și Anthony Quinn face o interpretare remarcabilă
pisicuta1
pe 22 Martie 2013 11:46
capodopera ,meria vazut de oriice pasionat de filme
cosmin742000
pe 28 Februarie 2013 17:00
Excelenta ecranizare dupa exceptionalul roman al luii Nikos Kazantzakis
nemotoujours
pe 22 Februarie 2013 19:17
VAZAND FILMUL , AI IMPRESIA CA NIKOS A SCRIS ACEASTA CAPODOPERA EXACT PENTRU ANTHONY.
CHIAR FIIND DE ALTA NATIONALITATE ,S-A IDENTIFICAT ASA PUTERNIC CU ZORBA , INCAT ,PANA LA MOARTE ,MULTI L-AU VAZUT A FI GRECUL SUBLIM DE NEBUN SI PLIN DE VIATA.
UN FILM CARE TE IMPLINESTE.
lili22
pe 21 Octombrie 2012 15:14
Putine filme au reusit sa adune pe generic mari actori aflati in virf de forma, asa cum era Anthony Quinn sau Alan Bates.Scenariul este unul de exceptie, plecind de la romanul Alexis Zorba.Coloana sonora a devenit una din cele mai frumoase scrise vreodata.Rolurile feminine au fost fericit distrbuite unor mari actrite europene , Irene Papas si Lila Kedrova.Totul este minunat in acest film.
kibaszott_picsa
pe 09 Septembrie 2012 17:34
vreu sa vad filmul cum se face aici???????????????
alex_il_fenomeno
pe 01 Decembrie 2011 19:44
un film memorabil , intrat in istorie pentru povestea sa , pentru cantece si dansuri , cat si pentru prestatiile actorilor , in special cea a lui Anthony Quinn . desi inceputul nu este extraordinar , continuarea este fabuloasa . prietenia care se leaga intre cei doi oameni , venind din cu totul alte medii sociale , pataniile pe care acestia le traiesc , atmosfera in care se desfasoara totul ... este magic ! iar momentele dramatice sunt atat de bine subliniate , incat nu ai cum sa nu le indragesti ! si ce sa mai spun de acel dans magic de la urma , care te urmareste o viata intreaga . isi merita pe deplin premiile Oscar , pentru ca un astfel de film se face o data la o mie de ani !
kakapo
pe 20 Noiembrie 2011 09:17
...filmul exprima bucuria vietii, bucuria de a trai, foarte frumos descrisa de povestea cu mineritul; un Anthony Quinn magistral...muzica, dar mai ales sentimentele transmise de dansul, verva si bucuria vieti - toate cuprinse in sufletul unui singur om: Alexis Zorba
MNarcis
pe 05 Noiembrie 2011 13:11
O capodopera de film, ce pot sa zic obligatoriu de vazut si de revazut, numai cand vezi ca joaca Anthony Quinn te duce cu gandul la un film cel putin foarte bun!
frodo_b
pe 24 Iulie 2011 14:11
Deci recunosc fac cunoștință cu capodoperele celei de a Șaptea Artă căci m-am săturat de mainstreamul protagonist al filmelor de același tipaj cu o încărcătură psihologică aproape de zero. „Alexis Zorbas” este un film despre libertatea pură pe care marea majoritate nu a găsit-o căci nu o caută acolo unde trebuie. Și anume această societate o caută în frămîntările sociale, în luptele ce se dau pentru o pseudolibertate (despre care vorbea chiar Zorbas cînd fu întrebat dacă el grecul a vorbit întradevăr cu un turc), cînd defapt libertatea, acea adevărată trebuie descoperită în noi înșine. Anume despre asta e filmul „Alexis Zorbas” despre liberatea noastră interioară.
Filmul se începe vertiginos cu un Anthony Quinn de mare zile care sub numele de Alexis Zorba se angajează la lucru la „bosul” D-nul Basil. Aceste 2 personaje sînt foarte diferite, primul fiind liber dar în același timp și sărac, iar al doilea avea bani dar era departe de această libertate. Astfel se începe o prietenie puternică între acești oameni diferiți. Dar aș dori să mă axez anume pe personajul maestrului Quinn. Alexis Zorba... Cine este el? Nu trebuie să căutăm prea mult, e deajuns să privim în sufletul nostru și să găsim celula în care stă chiar el Zorba Grecul pe care noi toți l-am închis, iar cheia celulei am azvîrlit-o departe în ocean. Acest Om cu literă mare pe parcursul filmului a încercat să ne demonstreze că facem o mare greșeală cînd înotăm după cursul apei și căutăm căi ușoare. Zorba a încercat întodeauna să fugă de această rutină pe care noi o considerăm stabilitate or mai știu eu ce. În opinia sa viața se reduce la o simplă alegere între umilință și nebunie. Care aleg prima opțiune învață. Cunoștințele oferă o alegere informată. Dar în același rînd te aruncă într-o disperare căci cunoștințele îți demonstrează faptul că nu ai vre-o alegere, nu ai încotro. Care aleg a doua opțiune aleg să trăiască ca Zorba. Acel grec care dansează dansuri nebune pentru a uita totul, pentru a nu gîndi. Acel grec care se bucură de cele mai simple lucruri din viață: de fumul țigărilor sau de delfinul ce sare în apa azurie. El rîde în față regulilor de joc existente. Dacă ceva el și le inventează pe ale sale pentru ca să-i fie mai ușor să joace și ce-i mai important să cîștige. Cînd îl doare îl doare, cînd se simte bine se simte bine. El nu poate ascunde aceasta, căci dacă el ar ascunde sentimentele sale aceasta ar fi echivalent cu minciuna sau poate chiar cu moartea.
În film este arătată viața elenilor, o viață posibil inventată, nebună, cu obiceiuri crude, unde ospitalitatea merge mînă în mînă cu cruzimea. Posibil unii se uită cu dezgust la această viață aproape fantastică dar cu siguranță la toți se aprind ochii căci oricine și-ar dori o viață ca aceasta, liberă... Grecii veseli dansează dansuri vesele (un punct forte în film este muzica). Ce mai trebuie pentru fericire? Să te bucuri de orice mărunțișuri – să iubești viața așa cum este ea, să găsești bucurie în orice lucru și în orice greutate a vieții, să te bucuri de delfini, să fii tu însuți dar nu cel pe care te roagă toți să fii. Nu fugi! Nu striga! Ți-e interzis să te miri! Să exprimi emoții! Să te bucuri de viață! Halal de așa viață...
PS: Mă duc să dansez...
pharmakon
pe 29 Aprilie 2011 02:42
Am vazut si revazut filmul de multe ori. Nu am cuvinte sa exprim cat de mult mi-a placut acest film. Insa recomand ca mai intai sa cititi cartea care este geniala!
phoenix1983
pe 20 Martie 2011 19:27
filmul nota 11, muzica (mikis theodorakis) nota 11, actori nota 11.
sebyelton
pe 06 Februarie 2011 14:06
Pur si simplu un film la care nu schimbi niciodata postul, cand ruleaza pe micile ecrane, si abia astepti dansul din final ;) ! Anthony Quinn intr-un rol de milioane!
Elisavet
pe 07 Noiembrie 2010 12:50
Anthony Quinn ..un actor de nota 10+!Joaca impecabil,cat despre film...cuvintele sunt de prisos!Recomand tuturor!
P.S: Na zisoune oi EllinoRoumanes !!! :D
mihaelatb
pe 09 Octombrie 2010 14:09
Cel mai bun film-dupa parerea mea a lui Quinn.Dansul de final seamana cu scena cantatului la saxofon din Conversatia.
mircea_pop
pe 04 Iunie 2010 18:58
Ce mai poti spune in fata unei asemenea povesti fermecatoare . Anthony Quinn ( un Mircea Albulescu al continentului american ) face un joc de mare haz si te face sa sari din fotoliu si sa dansezi si tu , la fel ca grecii . Desi filmul este alb-negru , jocul actoricesc , povestea si Creta pitoreasca realizeaza un tablou atat de viu-colorat ... pacat ca asemenea filme bune nu mai castiga Oscaruri !
babydulcicutza
pe 21 Aprilie 2010 14:42
Cine nu-si mai aduce aminte de vestita melodie din Zorba Grecul? Am vazut un Anthony Quinn fascinant. I s-a potrivit acest rolul ca o manusa. Probabil ca toti am invatat din acest film frumusetea vietii, bucuria de a trai. Acest film va pastra vie amintirea unui mare actor- A.QUINN. R.I.P maiestre ! (tinand cont ca astazi era ziua acestui actor pretios al cinematografiei)
BLACK-SPIDER
pe 11 Martie 2010 23:36
Am citit cartea si m-am decis sa vad si filmul, eu mi-l inchipuiam un pic altfel pe Zorba, insa trebuie sa recunosc ca Anthony Quinn a facut un rol mare. Zorba e "un suflet nobil", are o ''sete de viata'' cum rar am mai intalnit.
Sunt cateva scene in film magistral filmate, scena in care Zorba danseaza pe plaja, cea in care mina se prabuseste iar el iese nervos si e gata sa ii ia pe mineri la bataie, scena in care scripetele care trebuia sa coboare lemnele se prabuseste, etc
Bubulina, in schimb e exact asa cum mi-o imaginam in carte. Una peste alta un film superb, cum rar se mai fac in ziua de astazi
MIRCEA_mircea
pe 18 Februarie 2010 20:27
Ai totul...cu exceptia unui singur lucru__Nebunia.Un barbat are nevoie de putina nebunie altfel...Nu indrazneste niciodata sa rupa lantul si sa fie Liber.
Toata calatoria pt a castiga Rasul si un Dansul.
anne_
pe 16 Februarie 2010 20:31
Filmul este impresionant, insa cartea este de-a dreptul geniala. Chiar nu ar trebui sa lipseasca de pe raftul nimanui :) ptr mine este o capodopera.
Nota 10 pentru actori si nota 10 pentru carte, carte care reuseste sa captureze toate detaliile pentru a oferi omului o imagine completa asupra unui personaj exceptional.
"Iată adevărata fericire: să n-ai nici o ambiţie şi să lucrezi pe deşelate, ca şi cum toate ambiţiile te-ar încerca. Să trăieşti departe de oameni, să n-ai nevoie de ei şi să-i iubeşti. Să fie Crăciunul şi, după ce-ai băut şi ai mâncat bine, să te vezi scăpat de toate capcanele, să ai deasupra capului bolta înstelată, pământul la stânga, marea la dreapta; şi, deodată, să-ţi dai seama că, în sufletul tău, viaţa a săvârşit ultima ei minune: că a devenit un basm cu zâne."
portofel
pe 12 Februarie 2010 21:39
Cred ca orice comentariu e absolut inutil,pentru ca n-as avea decat cuvinte de lauda pentru acest film,iar rolul luiAntony Quinn reprezinta totala daruire a acestui monstru sacru al cinematografiei pentru aceasta arta.
Ghepardul
pe 02 Octombrie 2009 12:38
Un film pe care oricand il vezi cu placere.O lectie de viata! O Capodopera!
pe 30 Ianuarie 2008 21:54
"Zorba Grecul"...Un film pe care l-as vedea oricand cu multa placere.
Actorii ,talente innascute,au jucat minunat.
Regizorul Michael Cacoyannis a facut un film de 5 x 5 stele!
Cu toata tehnologia contemporana,filmele noi nu se vor ridica niciodata la inaltimea acestui film,care te impresioneaza prin complexitatea problemelor de viata ,pe care le pun in dezbatere personajele.Cine nu crede,sa citeasca si printre randuri.
pe 01 Ianuarie 2007 22:38
L-am revazut dupa 40 de ani si am fost din nou impresionat de minunatul mesaj transmis, de jocul actorilor, de regie si de toti cei care au participat la realizarea acestei capodopere.
Citeam de curind un articol prin care grecii recunosc ca cest film a facut o minunata reclame tarii lor.
pe 20 Noiembrie 2005 10:03
cel mai bun film facut vreodata
theo
pe 16 Februarie 2004 11:23
Un film extraordinar care reusesete sa ma impresioneze pana la lacrimi ori de cate ori il revad. Un clasic care ar trebui vizionat si de generatia MTV.
Dan Gerose
pe 15 Februarie 2004 17:01
Una din capodoperele clasice ! De (re)vazut oricand, de catre toti cinefilii !
marcu
pe 14 Februarie 2004 23:32
Un film din care pot revedea doar fragmente.
pe 14 Februarie 2004 18:54
Un film de pe vremea cand acestea se faceau ca lumea. Zapezile de altadata...
pe 14 Februarie 2004 01:26
Un film extraordinar ce pune accent pe viata lui Zorba si pe optimistul acestuia.Ce este de remarcat este faptul ca orice se intampla in viata lui,esec sau realizare,el mergea mai departe delectandu-se cu acel dans pe care il stia si pe care il stie civilizatia elena.
Ceilalți din sat, toti fără excepție fac front comun și aproba o crima, un act pornit din răutate, prejudecăți și ignoranță, chit ca se dau ortodocși fac crima lângă biserica.
Asta da popor de admirat, nu?
Revazand acest film, nu am putut sa mai continui după faza asta oribila, pur și simplu nu ma mai interesează de Zorba și englez dacă trăiesc în mijlocul unor descreierati.
Asa ca mi-am luat libertatea asta de a critica filmul, dacă și cartea e asa înseamnă că e o critica dura la adresa grecilor.
Dar nu e, el nu e ca toți ceilalti
Îmi fac o sarcina din a fi unul din cei nem
Dar pe mine m-au fascinat personajele feminine: Bubulina si Vaduva (doua dintre marile mele iubiri, in special Bubulina). Doua personaje tragice cum rar se intalnesc in cinematografia lumii; tragism contrastant cu vitalitatea lui Zorba si a celorlalti localnici si cu voiosia naiva a englezului.
Un film musai de vazut.
O lectie de viata, oricat ai fi de infrant, razi, vezi partea plina a paharului, maine e posibil ca soarele sa rasara din nou pe strada ta.Un film de vazut si revazut.NOTA 10+.
Povestea este o parabolă filozofică referitoare la conflictul între acțiune și inacțiune, între instinct și meditație, între laturile fizică și spirituală ale omului. Cacoyannis, la fel ca și Kazantzakis în roman, nu oferă un răspuns clar, ci ne lasă pe fiecare să optăm potrivit propriei noastre gândiri, sugerând că omul este un amestec de materie și spirit animat de un foc interior numit suflet.
Filmul excelează prin interpretarea excepţională a lui Anthony Quinn (în rolul lui Zorba), interpretările foarte bune ale Irenei Papas (văduva) şi Lilei Kedrova (Bubulina), muzica superbă a lui Mikis Theodorakis care a devenit cunoscută ulterior sub numele de sirtaki, calitatea superbă a imaginii alb-negru, decorurile fabuloase ale satului grecesc şi regia inspirată a lui Michael Cacoyannis. Interpretarea pasională a lui Quinn (precum şi dansurile lui) a devenit un moment cinematografic antologic, care a înflăcărat inimile multor spectatori.
Redau mai jos câteva din ideile rostite de Zorba în film la care vă invit să meditaţi:
* "Şefule, viaţa înseamnă necazuri, doar moartea nu este necaz. Să trăieşti înseamnă să-ţi desfaci cureaua şi să cauţi necazuri".
* "Când un om e plin, ce poate face? Dă pe dinafară. Când băieţelul meu Dimitri a murit şi toţi plângeau, eu m-am ridicat şi am dansat. Au spus "Zorba e nebun". Dar dansul a fost singurul care mi-a oprit durerea. (...) Când sunt bucuros e acelaşi lucru".
* "Ştii, se spune că vârsta omoară focul din interiorul omului. (...) Astea sunt nişte minciuni sfruntate. Am destul foc în mine să devorez toată lumea".
* "Dacă o femeie doarme singură, toţi bărbaţii se fac de ruşine. Dumnezeu are o inimă foarte mare, dar este un păcat pe care nu-l va ierta: dacă o femeie îl cheamă pe un bărbat la ea în pat şi el nu se duce".
* "Am făcut lucruri pentru ţara mea care ţi-ar face părul măciucă dacă le-ai auzi. Am ucis, am ars sate din temelie, am violat femei. Şi de ce? Pentru că erau turci sau bulgari. Atât de prost am fost. Acum mă uit la un bărbat, orice bărbat, şi spun că e bun sau rău. Ce îmi pasă dacă e grec sau turc?"
* "Şefule, tu ai totul cu excepţia unui singur lucru: nebunia. Un bărbat are nevoie de puţină nebunie altfel nu îndrăzneşte niciodată să rupă lanţul care-l leagă şi să fie liber".
CHIAR FIIND DE ALTA NATIONALITATE ,S-A IDENTIFICAT ASA PUTERNIC CU ZORBA , INCAT ,PANA LA MOARTE ,MULTI L-AU VAZUT A FI GRECUL SUBLIM DE NEBUN SI PLIN DE VIATA.
UN FILM CARE TE IMPLINESTE.
Filmul se începe vertiginos cu un Anthony Quinn de mare zile care sub numele de Alexis Zorba se angajează la lucru la „bosul” D-nul Basil. Aceste 2 personaje sînt foarte diferite, primul fiind liber dar în același timp și sărac, iar al doilea avea bani dar era departe de această libertate. Astfel se începe o prietenie puternică între acești oameni diferiți. Dar aș dori să mă axez anume pe personajul maestrului Quinn. Alexis Zorba... Cine este el? Nu trebuie să căutăm prea mult, e deajuns să privim în sufletul nostru și să găsim celula în care stă chiar el Zorba Grecul pe care noi toți l-am închis, iar cheia celulei am azvîrlit-o departe în ocean. Acest Om cu literă mare pe parcursul filmului a încercat să ne demonstreze că facem o mare greșeală cînd înotăm după cursul apei și căutăm căi ușoare. Zorba a încercat întodeauna să fugă de această rutină pe care noi o considerăm stabilitate or mai știu eu ce. În opinia sa viața se reduce la o simplă alegere între umilință și nebunie. Care aleg prima opțiune învață. Cunoștințele oferă o alegere informată. Dar în același rînd te aruncă într-o disperare căci cunoștințele îți demonstrează faptul că nu ai vre-o alegere, nu ai încotro. Care aleg a doua opțiune aleg să trăiască ca Zorba. Acel grec care dansează dansuri nebune pentru a uita totul, pentru a nu gîndi. Acel grec care se bucură de cele mai simple lucruri din viață: de fumul țigărilor sau de delfinul ce sare în apa azurie. El rîde în față regulilor de joc existente. Dacă ceva el și le inventează pe ale sale pentru ca să-i fie mai ușor să joace și ce-i mai important să cîștige. Cînd îl doare îl doare, cînd se simte bine se simte bine. El nu poate ascunde aceasta, căci dacă el ar ascunde sentimentele sale aceasta ar fi echivalent cu minciuna sau poate chiar cu moartea.
În film este arătată viața elenilor, o viață posibil inventată, nebună, cu obiceiuri crude, unde ospitalitatea merge mînă în mînă cu cruzimea. Posibil unii se uită cu dezgust la această viață aproape fantastică dar cu siguranță la toți se aprind ochii căci oricine și-ar dori o viață ca aceasta, liberă... Grecii veseli dansează dansuri vesele (un punct forte în film este muzica). Ce mai trebuie pentru fericire? Să te bucuri de orice mărunțișuri – să iubești viața așa cum este ea, să găsești bucurie în orice lucru și în orice greutate a vieții, să te bucuri de delfini, să fii tu însuți dar nu cel pe care te roagă toți să fii. Nu fugi! Nu striga! Ți-e interzis să te miri! Să exprimi emoții! Să te bucuri de viață! Halal de așa viață...
PS: Mă duc să dansez...
P.S: Na zisoune oi EllinoRoumanes !!! :D
Sunt cateva scene in film magistral filmate, scena in care Zorba danseaza pe plaja, cea in care mina se prabuseste iar el iese nervos si e gata sa ii ia pe mineri la bataie, scena in care scripetele care trebuia sa coboare lemnele se prabuseste, etc
Bubulina, in schimb e exact asa cum mi-o imaginam in carte. Una peste alta un film superb, cum rar se mai fac in ziua de astazi
Toata calatoria pt a castiga Rasul si un Dansul.
Nota 10 pentru actori si nota 10 pentru carte, carte care reuseste sa captureze toate detaliile pentru a oferi omului o imagine completa asupra unui personaj exceptional.
"Iată adevărata fericire: să n-ai nici o ambiţie şi să lucrezi pe deşelate, ca şi cum toate ambiţiile te-ar încerca. Să trăieşti departe de oameni, să n-ai nevoie de ei şi să-i iubeşti. Să fie Crăciunul şi, după ce-ai băut şi ai mâncat bine, să te vezi scăpat de toate capcanele, să ai deasupra capului bolta înstelată, pământul la stânga, marea la dreapta; şi, deodată, să-ţi dai seama că, în sufletul tău, viaţa a săvârşit ultima ei minune: că a devenit un basm cu zâne."
Actorii ,talente innascute,au jucat minunat.
Regizorul Michael Cacoyannis a facut un film de 5 x 5 stele!
Cu toata tehnologia contemporana,filmele noi nu se vor ridica niciodata la inaltimea acestui film,care te impresioneaza prin complexitatea problemelor de viata ,pe care le pun in dezbatere personajele.Cine nu crede,sa citeasca si printre randuri.
Citeam de curind un articol prin care grecii recunosc ca cest film a facut o minunata reclame tarii lor.