15 lucruri mai puțin știute despre Alien

Ridley Scott a lansat în 1979 una dintre cele mai de succes francize SF din toate timpurile cu Alien, un terifiant SF rămas drept o creație de referință în istoria filmului. Mai multe continuări au menținut în memoria fanilor seria, de-a lungul timpului; cea mai recentă peliculă legată de aceasta este prequel-ul lui Scott din 2012, Prometheus.

Cineastul a revenit cu o abordare incitantă a întâlnirii dintre omenire și rasa de xenomorfi, despre care vom afla mai multe în Alien: Covenant (filmul care a pus, indefinit, pe tușă, un sequel direct al lui Aliens pregătit de Neill Blomkamp). Cum însă Scott și-a gândit noile producţii din serie astfel încât toate „drumurile” (trimiterile) să ducă la primul Alien, am pus filmul pe lista „de revăzut” şi i-am alăturat, ca preludiu, câteva informații inedite de producţie.

 

1. Star Beast

Prima versiune a scenariului a primit titlul Star Beast, însă Dan O'Bannon nu a fost nicio clipă mulţumit de acesta. Abia după ce a recitit scenariul de mai multe ori şi a observat de câte ori se repetă cuvântul “alien”, şi-a dat seama care este titlul perfect – funcţiona atât ca substantiv, cât şi ca adjectiv, şi nu mai fusese folosit până atunci.

O’Bannon lucrase la scenariul (a avut şi un rol) comediei lui John Carpenter din 1974, Dark Star. Filmul nu a avut succes, aşa că scenaristul s-a gândit că e mai uşor să faci oamenii să se teamă decât să râdă. De aici a pornit ideea pentru Alien.

Filme
Persoane