5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Serialul de șapte episoade creat de Richard Gadd spune cu mult umor povestea adevărată a celei mai întunecate perioade din viața autorului.

Baby Reindeer îl urmărește pe Donny Dunn, un comediant aflat la început de drum, care începe să fie hărțuit de Martha, o femeie vulnerabilă cu probleme emoționale, după ce a făcut un gest drăguț pentru ea. Acest eveniment aparent nesemnificativ amenință în timp să îi distrugă atât cariera, cât și relațiile personale.

Când viața bate filmul

41 071 de e-mail-uri, 350 de ore de înregistrări audio, 744 de tweet-uri, 46 de mesaje pe Facebook și 4 conturi false, 106 pagini de scrisori și o singură ceașcă de ceai. Așa spune scenaristul Richard Gadd că a început totul, într-un making of realizat de Tudum by Netflix. Pe principiul „nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”, pentru că a oferit un ceai din partea casei atunci când lucra la bar, Gadd a fost hărțuit timp de trei ani de cea mai mare admiratoare a lui.

Însă Baby Reindeer nu este o poveste de hărțuire clasică, cu un stalker care pândește pe trotuarul celălalt în întuneric, ci arată umanitatea ambelor personaje și greșelile comise de ele. Prezintă o întâmplare în care, la fel ca în viață, linia dintre bine și rău este difuză. Gadd nu a dorit să se complacă în postura de victimă, mai ales când știe că a contribuit la perpetuarea situației, iar pe femeie nu a vrut să o portretizeze ca pe un personaj negativ, fiindcă era bolnavă.

De la realitate la scenă și apoi la ecran

Richard Gadd s-a gândit încă de când se afla în miezul lucrurilor că această poveste ar putea fi sursa de inspirație pentru o serie de creații artistice, astfel că, inițial, Baby Reindeer a fost un one-man show jucat pentru prima dată la Edinburgh Fringe Festival în august 2019. Spectacolul a avut un succes răsunător și a primit nenumărate premii, printre care și ‘New Writing’ la Scotsman Fringe First Awards 2019, ‘Outstanding Performance’ la Stage Awards 2019 și ‘Outstanding Achievement in Affiliate Theatre’ la Olivier Awards 2020.

Nume necunoscute, interpretări de excepție

Distribuția reunește actori mai puțin cunoscuți la scară largă, dar care aduc complexitate, substrat și empatie fiecărui personaj. În rolul protagonistului Donny Dunn se află chiar Richard Gadd, scriitorul miniseriei. Despre interpretarea unui eu din trecut, el a spus că este „provocatoare. Nu a fost un lucru ușor de realizat. Revezi o perioadă din viața ta, care a fost cea mai proastă perioadă din viața ta. Așa că se întoarce spre un incendiu îngrozitor în care ai fost.”

Pentru interpretarea Marthei a fost aleasă Jessica Gunning, o actriță care a adus atât de multă valoare personajului încât Gadd a fost șocat de asemănarea cu stalkerul din realitate. Despre ceea ce a luat ea în considerare în jocul ei actoricesc, Gunning spune: „am simțit un sentiment de grijă, datorie și responsabilitate de a face dreptate poveștii. Ca actriță, nu sunt sigură dacă te poți concentra pe răul pe care îl provoacă, pentru că nu cred că este intenționat ceea ce face. Dacă ai încerca vreodată să o interpretezi ca un răufăcător, cred că ai strica treaba genială pe care a făcut-o Richard când a scris.”

Incluziune LGBTQ+ pe bune, nu de dragul trendului

Richard Gadd chiar a iubit o femeie transexuală. Personajul lui Teri chiar există. Nu este doar dorința creatorilor de a intra în ultimele trenduri. Actrița transexuală Nava Mau, care joacă o terapeută conectată romantic cu Donny, laudă și ea scriitura autorului și își expune părerea cu privire la rolul ei: „Când mă uitam peste scenariu am simțit pentru prima dată că citesc un personaj care a fost scris de cineva care chiar a cunoscut și a iubit o femeie trans. Și mi s-a părut o onoare doar să ajung să citesc scenariul, din cauza vulnerabilității lui Richard. Există o lumină care cred că pulsa din acest tip de vulnerabilitate și astfel toate personajele din poveste sunt apoi aruncate în această lumină. Și am simțit asta în prima lectură a lui Teri.”

De la creatorii The End of the F***ing World

Pe lângă toate motivele de a vedea Baby Reindeer enumerate deja, merită menționat faptul că este realizat de creatorii programului de televiziune britanic The End of the F***ing World (tot un Netflix original), care a avut scoruri de peste 90% pe Rotten Tomatoes pentru ambele sezoane și s-a bucurat deopotrivă de aprecierea criticilor avizați și a telespectatorilor.

Felul în care subiecte profunde precum trauma, abuzul și nevoia de admirație / iubire sunt abordate într-o manieră comică este asemănător în ambele producții. Dezbaterea unor teme relevante printr-un fir narativ presărat cu umor negru face o creație artistică mai accesibilă pentru orice categorie de public. De altfel, Richard Gadd își dorește ca Baby Reindeer să fie un serial în care cât mai multe persoane să se regăsească și să rezoneze cu personajele.

Citește și alte articole din aceeași secțiune:

Vezi alte noutăți în secțiunea Netflix de pe Cinemagia

Filme
Persoane