7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Tenisul este cu siguranță un subiect la modă în sălile de cinema zilele acestea. Mai întâi, documentarul Nasty, semnat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu, a avut premiera în București la mijlocul lui aprilie, urmând turneul cineaștilor prin toată țara cu o caravană mobilă, ce a inclus 16 orașe din România, conform Transilvania Film. Nasty a fost lider la box office în România în săptămâna 15-21 aprilie, aducând 13.617 spectatori în sălile de cinema și cumulând încasări de 399.747,09 de lei, potrivit Cinemagia. Documentarul despre legenda Ilie Năstase a fost apreciat și de către prestigiosul Festival de Film de la Cannes, fiind selectat în cadrul secțiunii "Proiecții speciale" de pe Croazetă. Mai multe despre Nasty, puteți descoperi aici.

Recent, lungmetrajul Challengers al regizorului italian Luca Guadagnino a intrat în cinematografe weekendul trecut, dominând box office-ul american cu încasări de peste $15 milioane. Challengers pune în prim-plan triunghiul amoros dintre Tashi Donaldson (Zendaya), Art Donaldson (Mike Faist) și Patrick Zweig (Josh O'Connor), atunci când cei doi jucători de tenis se întâlnesc într-o finală de turneu Challenger, povestea intercalând trecutul tumultuos al celor trei și prezentul în care are loc intensa finală. Deși spune o poveste din tenis, filmul se concentrează mai degrabă pe relația complicată dintre cei trei protagoniști. Recenzile apărute pentru Challengers sunt majoritar pozitive, cu o notă dată de public de 76% fresh pe Rotten Tomatoes și cu nota B+ pe CinemaScore.

Pentru cinefilii pasionați de tenis, am alcătuit o listă cu 7 filme cu și despre tenis.

Strangers on a Train (Alfred Hitchcock, 1951)

În acest thriller plin de suspans regizat de nimeni altul decât de Alfred Hitchcock, un jucător de tenis renumit, Guy Haines (Farley Granger), se întâlnește întâmplător într-un tren cu un bărbat psihopat, Bruno (Robert Walker), care îi propune să testeze o teorie: doi străini pot scăpa cu crimă dacă fiecare ucide persoana pe care o detestă celălalt.

Având la bază cartea autoarei Patricia Highsmith, Hitchcock creează un film memorabil, în care deși tenisul nu este în prim-plan, conține o secvență tulburătoare: în timp ce toată tribuna își întoarce capul la un meci de tenis ca să urmărească mingea dintr-o parte în alta, Bruno îl privește fix pe Guy, afișând un zâmbet straniu. Filmul crește apoi în intensitate, ilustrând un meci în care Guy joacă pentru propria sa viață și culminează cu scena de neuitat din carusel. Sportul alb facilitează numeroase oportunități dramatice, iar Hitchcock profită din plin pentru a juxtapune tensiunea meciului de tenis cu înscenarea unei crime. Strangers on a Train este un film clasic, de neratat!

King Richard (Reinaldo Marcus Green, 2021)

Căzut în dizgrație după ieșirea violentă pe care a avut-o la Oscar în anul 2022 atunci când l-a pălmuit pe Chris Rock, Will Smith a câștigat la aceeași ediție premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul încântător pe care l-a avut în King Richard.

Acest film biografic îl surprinde pe Richard Williams, tatăl jucătoarelor Venus și Serena, un bărbat de neclintit care le-a antrenat pe cele două să ajungă campioane la tenis. King Richard nu este numai un film cu adevărat grozav despre tenis, dar este un lungmetraj care surprinde cu măiestrie sacrificiile inerente tenisului, consolidând în același timp poziția surorilor Williams ca adevărate legende ale sportului. Ambele surori au fost implicate în realizarea filmului, Serena declarând într-un interviu pentru Forbes că "oamenii au interpretat greșit povestea tatălui meu sau presa l-a portretizat într-o lumină falsă. Vrem să spunem această poveste în mod corect."

Battle of the Sexes (Valerie Faris și Jonathan Dayton, 2017)

Emma Stone (dublă laureată a premiului Oscar) și Steve Carell sunt protagoniștii acestui film, inspirat de povestea jucătoarei Billie Jean King, câștigătoare a 12 titluri de Mare Șlem, care s-a confruntat în 1973 cu tenisman-ul Bobby Riggs într-un meci care a devenit cel mai privit eveniment sportiv din toată lumea la momentul respectiv. Pentru King, acest meci a reprezentat o luptă împotriva patriarhatului în tenis, în condițiile în care femeile câștigau salarii mai mici decât bărbații în acea epocă.

Battle of the Sexes se remarcă prin interpretarea remarcabilă a actorilor principali și prin redarea autentică a detaliilor și a atitudinii societății din anii 1970. Și abundă în tenis.

7 Days in Hell (Jake Szymanski, 2015)

7 Days in Hell este o parodie filmată în stilul unui documentar (mockumentary), inspirată de meciul dintre John Isner și Nicolas Mahut din turul întâi de la Wimbledon, ediția 2010. Atunci, cei doi jucători au bătut recordul celui mai lung meci, jucând timp de 11 ore și 5 minute în decursul a trei zile întregi, pline de ghemuri la egalitate. 7 Days in Hell duce această premiză până la extrem - de data aceasta meciul se întinde pe 7 zile -, prezentând confruntarea dintre un frate adoptat al Serenei și Venus, excentricul Aaron Williams (Andy Samberg), și britanicul modest Charles Poole (Kit Harington). De asemenea, conține apariții cameo ale unor jucători consacrați precum Serena Williams, Chris Evert și John McEnroe.

Deși durează numai 43 de minute, această producție HBO este plină de situații absurde, care complică din ce în ce mai tare acest meci care pare fără de sfârșit. O comedie pură.

The Squid and the Whale (Noah Baumbach, 2005)

Filmul care l-a făcut cunoscut pe regizorul Noah Baumbach, The Squid and the Whale prezintă povestea a doi băieți ce se confruntă cu divorțul părinților săi. Încă din prima secvență, dinamica familiei este prezentată printr-un meci de tenis la dublu, evidențiind tensiunile clare dintre mamă (Laura Linney) și tată (Jeff Daniels). Privirea pe care i-o aruncă Linney lui Daniels atunci când el îi lovește brațul cu mingea este destulă pentru a înțelege în ce punct se află relația lor.

Meciul de tenis este utilizat astfel pentru a reflecta viața familiei în afara terenului. Jesse Eisenberg se remarcă drept unul dintre frați, acesta având 20 de ani la momentul filmărilor. Chiar dacă este mai degrabă o dramă decât un film despre tenis, The Squid and the Whale merită să fie văzut.

Strokes of Genius (Andrew Douglas, 2018)

Documentarul Strokes of Genius urmărește rivalitatea dintre Roger Federer și Rafael Nadal, marii campioni ai sportului alb, concentrându-se pe ediția turneului de Mare Șlem de la Wimbledon din anul 2008.

Fiind lansat la 10 ani de la aniversarea finalei spectacol dintre Roger și Rafa (ce a durat 4 ore și 48 de minute), Strokes of Genius îmbină interviuri luate celor doi jucători, precum și apropiaților săi și comentatorilor de tenis, cu meciul epic dintre cei doi, care s-a desfășurat în cinci seturi. În final, competiția aprigă dintre Federer și Nadal demonstrează că adevăratul câștigător a fost însuși tenisul.

Wimbledon (Richard Loncraine, 2004)

Wimbledon este o comedie romantică clasică realizată de creatorii filmului Notting Hill. El este un jucător de tenis de 31 de ani care și-a pierdut forma și se pregătește să se retragă, ea este o tânără în ascensiune. Ea îl ajută să-și recapete forma, iar el începe să spere la un titlu de Wimbledon. Rolurile protagoniștilor sunt interpretate de perechea de actori Kirsten Dunst - Paul Bettany, care sunt credibili și plini de carismă.

Wimbledon prezintă câteva meciuri interesante, în care apar și campionii John McEnroe și Chris Evert drept comentatori de tenis. Este un film romance captivant și încântător.

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Filme
Persoane