A murit James Earl Jones

Actorul cunoscut pentru vocea lui Darth Vader avea 93 de ani

Cu o carieră de peste şase decenii şi 80 de roluri pe marele ecran, James Earl Jones a fost unul dintre cei mai prolifici şi respectaţi actori de culoare de la Hollywood. Mai multe generaţii de fani ai seriei Star Wars îi recunosc instantaneu vocea joasă, un rar echivalent uman al contrabasului, după interpretarea unuia dintre cei mai populari antagonişti din toate timpurile, Darth Vader.

Pe lângă rolurile de pe marele ecran, actorul a avut numeroase apariţii în producţii de teatru şi televiziune, fiind etichetat drept unul dintre cei mai versatili actori de la Hollywood de-a lungul carierei începute în 1957 pe Broadway. Debutul în cinema şi l-a făcut în 1964 în celebrul Dr. Strangelove al lui Stanley Kubrick. Printre hiturile sale se mai numără Conan the Barbarian (1982), Matewan (1987), Coming to America (1988), Field of Dreams (1989), The Hunt for Red October (1990), The Sandlot (1993) şi The Lion King (1994), actorul reluând rolul leului Mufasa şi în remake-ul din 2019.

În televiziune, actorul a jucat într-un film religios pe care mulţi români îl revăd anual: Jesus of Nazareth al lui Franco Zeffirelli. Rolurile din Heat Wave (1990) şi Gabriel's Fire (1991) i-au adus două premii Emmy. A mai apărut în serialele Picket Fences (1994), Frasier (1997) şi Homicide: Life on the Street (1997), printre multe altele.

Anunţul decesului a provocat o mulţime de reacţii pe reţelele de socializare. Mark Hamill, interpretul lui Luke Skywalker din franciza Star Wars, a scris, simplu, "#RIP dad", o referinţă la relaţia de rudenie dintre Luke şi Darth Vder.

Persoane