A murit legendarul Alain Delon

Un gigant al cinema-ului mondial, Delon s-a stins din viaţă în cursul nopţii

Este fără îndoială una dintre cele mai recognoscibile feţe ale marelui ecran, lucru care s-a văzut şi în 2019, când Alain Delon a fost invitatul special al festivalului Transilvania, actorul electrizând cu prezenţa sa miile de fani strânşi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. În cursul acestei nopţi, Alain Delon s-a stins din viaţă în reşedinţa sa din oraşul francez Douchy, după o lungă suferinţă care l-a determinat la un moment dat să înceapă procedurile legale pentru a obţine eutanasierea în Elveţia.

Alain Delon a devenit celebru în anii '50, iar apariţia alături de Romy Schneider în Christine l-a transformat într-un sex symbol, cei doi actori formând unul dintre cele mai vânate cupluri ale perioadei. Reuniunea lor în filmul La piscine (foto) avea să fie promovată drept reuniunea unui "cuplu mitic". Anii '60 au venit cu o dublă carieră pentru Delon, una în Franţa, unde devine liderul generaţiei sale, dar şi una americană, unde joacă alături de celebrităţi precum Shirley MacLaine şi Ann-Margret. A fost activ în film şi teatru până la începutul anilor 2000.

Un moment definitoriu al carierei sale a avut loc în 2019, când a primit un Palme d'Or onorific pentru întreaga activitate. Anunţul premiului a fost înconjurat de controverse din cauza mai multor declaraţii ale lui Alain Delon cu privire la relaţiile sale cu femeile din viaţa profesională şi personală.

Înainte de înmânarea premiului, Thierry Fremaux, directorul artistic al festivalului, a făcut o declaraţie ce îl omagia pe Delon, dar devenea şi un crez al celui mai vizibil festival din lume. "Intoleranţa a revenit (...) şi ni se cere să credem că dacă gândim toţi la fel vom fi protejaţi de riscul de a fi antipatizaţi sau de a fi greşit. Lui Alain Delon nu-i e teamă că este antipatizat. Nu îi e teamă că a greşit. Nu gândeşte ca ceilalţi şi nu-i e teamă că va rămâne singur. În această luptă pentru toleranţă şi generozitate, festivalul va fi întotdeauna de partea artiştilor", a încheiat Fremaux în faţa unui Delon vizibil emoţionat.

Câteva săptămâni mai târziu actorul a suferit un atac cerebral, iar în 2022 a fost diagnosticat şi cu cancer limfatic. Ultimii ani de viaţă au fost dominaţi de conflictele copiilor săi în ceea ce priveşte cel mai bun tratament şi de punerea sub o tutelă care l-a împiedicat să mai ia decizii de unul singur în ceea ce priveşte sănătatea şi averea sa. Cei trei copii, Anthony, Anouchka şi Alain-Fabien s-au reunit în cursul dimineţii pentru a anunţa trecerea în nefiinţă a tatălui lor, în prezenţa lor, a câinelui Loubo şi a celorlalţi membri ai familiei.

Alain Delon a jucat în aproape 100 de filme de-a lungul carierei întinse pe mai bine jumătate de secol. Dintre cele mai celebre titluri din cariera sa menţionăm Once a Thief, Le Samourai, Le cercle rouge, Un flic, Purple Noon/Plein soleil, Rocco and His Brothers/Rocco e i suoi fratelli, The Leopard/Il gattopardo, L’Eclisse/Eclipsa, Two Men in Town/Deux hommes dans la ville, Mr. Klein/Monsieur Klein, Zorro, La piscine/The Swimming Pool şi Le clan des Siciliens/The Sicilian Clan.

Popularitatea lui Alain Delon în România a avut ca rezultat folosirea numelui său românizat drept "alendelon" pentru a denumi scurta îmblănită purtată de actor în filmul Once a Thief. Alendelonul a devenit unul dintre cele mai râvnite obiecte vestimentare în România anilor '70 şi '80, făcându-şi loc şi în Dicţionarul explicativ al limbii române.

Foto: Alain Delon alături de cea pe care a etichetat-o drept "marea iubire a vieţii", Romy Schneider, în filmul La piscine/The Swimming Pool.

Filme
Persoane